Fett
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×
 

Fett

on

 • 185 views

 

Statistics

Views

Total Views
185
Slideshare-icon Views on SlideShare
185
Embed Views
0

Actions

Likes
0
Downloads
0
Comments
0

0 Embeds 0

No embeds

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Microsoft PowerPoint

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Processing…
Post Comment
Edit your comment

  Fett Fett Presentation Transcript

  • FettFett är en viktig energikälla men vi behöver också fett för att kunna bygga nya, och reparera, celler och för att kunna ta upp de fettlösliga vitaminerna!Olika fetter: Mättat fett Enkelomättat fett Fleromättat fett
  • Mättat fett Animaliska feta livsmedel (bacon, talg) och kokosfett och palmolja. Ett hårt fett vid kylskåpstemperatur. Mättat fett ökar kolesterolhalten i blodet, vilket enligt forskning ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
  • Enkelomättat fett Finns i olivolja, rapsolja, nötter, avocado och mandel. Mjukare och betydligt bättre än mättat fett.
  • Fleromättat fett Hälsosamt fett som finns i fet fisk och solros- raps- och majsolja. Ger oss livsviktiga fettsyror som vi måste få i oss. Sänker det skadliga kolesterolet i blodet!
  • Transfetter Kakor, snacks, wienerbröd och kex innehåller ofta transfetter. Då brukar det stå:”Härdat vegetabiliskt fett”eller”Delvis härdat vegetabiliskt fett”på innehållsförpackningen.Det betyder att man har processat omättat fett så att det fått fastare konsistens. Detta gör man för att få krispiga snacks. Det blir också billigt att framställa livsmedel med härdat fett. Men transfetter ger oss tyvärr samma negativa effekter som mättat fett!!!