Edukans Oeganda juli 2013

297
-1

Published on

Edukans reis naar Oeganda met onderwijsdoel

Published in: Travel
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
297
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Edukans Oeganda juli 2013

 1. 1. OegandaAls werelddocent met Edukans op8 juli 2012 naar Kumi in Oeganda!
 2. 2. De voorbereidingIn maart op trainingsweekend naar het Glindtin Amersfoort. De eerste kennismaking met deOeganda groep. Nog wat onwennig maar tochgemotiveerd terug om verderevoorbereidingen te treffen voor de grotespannende reis in juli. Nu op school eenproject starten en bij school, familie envrienden mijn sponsor actie om 1000 euro bijelkaar te krijgen onder de aandacht brengen.
 3. 3. Schoolproject
 4. 4. De reis gaat beginnenEerst een overnachting in Kampalaen dan eindelijk op weg naar Kumi
 5. 5. Het land, de natuur en het straatbeeld.
 6. 6. Oorsprong van de Nijl
 7. 7. Pel pinda’s
 8. 8. Zo wonen zein Oeganda Toilet Keuken
 9. 9. Met de bora bora taxi naarde markt
 10. 10. De markt inOeganda
 11. 11. Volop trapnaaimachines
 12. 12. koeienkoppen
 13. 13. Blanke mensen …toch wel heel eng!
 14. 14. Oegandese thee Transistor radios te koop
 15. 15. Het bezoeken van de ScholenWij hebben gedurende deze twee weken drie scholenbezocht. De eerste school in Soroti: Akolodong deed voorhet eerst aan het project mee. De tweede school inBukedea: Tamula voor het tweede jaar en de derde schoolde Kumi Girls in Kumi voor de derde en laatste keer. Perschool doen er drie docenten mee die opgaan voor hetcertificaat Wereld docent, een fel begeerd papiertje! Wijhebben observaties gedaan en na afloop met elkaar delessen besproken en eventueel om uitleg gevraagd en waarnodig suggesties gegeven voor verbetering zoals omgaanmet fast - en slow learners, groepswerk- en klassenorganisatie. Opvallend was dat er weinig basismaterialenwaren zoals schriften en potloden. De kinderen moeten ditvan thuis meenemen. Dit belemmert vaak de voortgang inde lessen. Het niveau van les geven is heel behoorlijk. Vanafgroep 5 wordt er volledig in het Engels les gegeven! Erwordt veel gedaan aan Mathematics(rekenen),Taal,English,Sciences, en Socialstudys.
 16. 16. De schoolbel gaat…..de school gaat beginnen!
 17. 17. Hartelijke Ontvangst bij de Kumi Boys
 18. 18. Het meubilair is wisselend, vooral in de lagere groepen is er soms geen meubilair
 19. 19. De leermaterialen zijn zeer beperkt, maar welorigineel en vindingrijk! Natuurlijke productenworden gebruikt voor de telmaterialen.Potloden en schriften zijn schaars op de scholen wathet leren vaak belemmert. Ook de zorg voor dematerialen is vaak onvoldoende.Prullenbakken kennen ze hier niet. Zowel op schoolals op straat wordt alles zo neer gegooid. Met bijelkaar gebonden takjes maken de kinderen elkeochtend als ze op school komen de lokalen en despeelplaats schoon!
 20. 20. Rekenen met doppen enstokjes
 21. 21. De rode en groenecoöperatief leren kaartjes uitNederland zijn volop ingezeten uitgeprobeerd.
 22. 22. Soms zijn er voedsel projecten waarbij tijdensde lunch eten wordt uitgedeeld, een luxe op demeeste scholen.
 23. 23. De gymlessen zijn fantastisch om mee temaken. Heerlijk buiten en aan ruimte geengebrek. De gymmaterialen zijn gemaakt vannatuurlijke materialen en er wordt veel gedaanaan hoe kan het ook anders in Afrika zang endans.Voorafgaand aan de gymles is er ook aandachten controle van de leerkracht voor depersoonlijke hygiëne: zijn de haren schoon ende nagels kort genoeg?
 24. 24. Ruimte genoeg…….
 25. 25. Terwijl de lunch wordt klaar gemaakt worden de lessen besproken
 26. 26. Veel aandacht voor normen, waarden en gedrag!
 27. 27. Tekeningen van groep 7 van deJosephschool in Pijnacker en ook weertekeningen mee terug.
 28. 28. Onsverblijfin Kumi Uitzicht buiten de poort 1-persoonskamers
 29. 29. De keuken en de vaatwasser……..
 30. 30. Wel evenwennenmet koudwaterdouchen….
 31. 31. Smakelijk eten……
 32. 32. OntspanningHet eerste weekend is het even tijd voor 2 dagen ontspanning. Dit is wel prettigwant het is hard werken. Vroeg opstaan en aan het einde van de middag thuis. Nahet avond eten vaak nog verslagen schrijven. Zondag gaan we naar de kerk vanFather Joseph. Wel weer vroeg weg. Na een ontbijt bij Father Joseph verruilen wede zondagse kledij voor outdoor kleding, inclusief wandelschoenen. Vervolgensrijden we naar Mount Elgon. Daar starten we een wandeling naar de Sipi Falls. Doorde dicht begroeide jungle banen we ons een weg richting waterval. Mooi hoor.Vervolgens glibberen we al klimmend, uitglijdend en rivieren overstekend naarboven waar ons een prachtig uitzicht wacht. Onze lunch nuttigen we aan de oevervan de rivier, waar gewassen wordt en waar kinderen aan het voetballen zijn meteen bal van plastic zakjes. Na de lunch glibberen we verder langs de maisplanten enkoffiebomen. Beneden aangekomen worden we met de auto naar de plaatselijkekoffiebranderij gebracht. In een hutje worden de bonen gebrand boven eenvuurtje .Met een stamper eerst de bonen fijn malen en tenslotte een zakje fairtrade bonen mee terug nemen naar Nederland.
 33. 33. Mijn grote hulp
 34. 34. Tussen het toerisme door gewoon dewas doen en…… het drogen gaat hiersnel!
 35. 35. Koffiebonenplanten en deverwerking.Stiekem evendoor de hegmeekijken!
 36. 36. Kerk bezoekDe katholieke kerk maar ook andere kerkgenootschappen zijnzeer actief in Oeganda op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. Veel scholen worden met hulp van de kerkengebouwd en onderhouden. Ook bij de bezoeken aan onzescholen was dit duidelijk zichtbaar. De leerlingen zijn gelovigen gaan respectvol hiermee om. Voor Edukans is FatherJoseph in Oeganda een belangrijke en actieve contactpersoon. Tijdens ons bezoek hield hij lezingen bij onzeconferenties en was hij aanwezig bij workshops. Hij zorgdevoor het contact met de private school en heeft ons daarbegeleid. Tijdens ons ontspannings weekend hebben wij eenbezoek gebracht aan zijn kerk in Bukedea waar hij in depastorie naast de kerk woont.
 37. 37. Father Joseph
 38. 38. Nursery/Private schoolOp eigen verzoek mocht ik samen met een reisgenoteBetsy die in Nederland ook de kleuters onder haarhoede heeft een bezoek brengen aan de Nursery schoolen met onze eigen groep brachten we ook nog eenklein bezoekje aan een private school met kinderenvanaf 3 jaar. Met name leerkrachten maken veelgebruik van deze scholen voor hun eigen kinderen. Ookde boardings schools (kostscholen) zijn zichtbaar beteruitgerust en alleen toegankelijk voor inwoners metfinanciële middelen. Op de nursery school zijn geenspeelmaterialen in de klas te vinden. Vanaf 3 jaar wordthier al leerstof aangeboden. Buitenspel materialen zijnvooral fietsbanden.
 39. 39. De gewenste situatie is op deprivate school wel mogelijk naar huis
 40. 40. Thebabyclass3 - 4 jarigen
 41. 41. Lekker een beker pap en meegebrachtekoekjes van thuis in de 1 e pauze!
 42. 42. Betere speel- en leermiddelen
 43. 43. Verslagen maken en evalueren met onze collega’s Na elk schoolbezoek werden er ‘s avonds na het eten verslagen(reports) gemaakt. Op de laatste zaterdag kwamen de Head masters met enkele docenten naar ons hotel om het Wereld docenten project af te sluiten en de felbegeerde oorkondes in ontvangst te nemen. Duidelijk was wel dat de Oegandezen het niet zo nauw nemen met de tijd. I.p.v. om 8.30 uur te kunnen beginnen waren de meeste pas om 10.30 uur aanwezig.(the African way). Ze genoten vervolgens van de lunch en vol trots lieten ze op een marktje in de tuin van ons hotel hun leermaterialen aan elkaar zien.
 44. 44. Zwoegen op de reports na een zware dag! Eindelijk Wereld - docent
 45. 45. Tot slot:Het was een bijzondere reis waar ik veel van geleerd heb. TheAfrican Way is voor mij toch een moeilijke gebleken. Als persoondie niet graag uitstelt en graag vele dingen tegelijk doet was hettot meer dat 10 tellen. De mensen in Oeganda zijn zeer vriendelijken gastvrij. De kinderen zijn om op te vrete...n! Het onderwijs inOeganda is op de goede weg. Er zijn veel scholen en die zijnovervol. De regering is nog wel erg bepalend. Ook de Pabo’sworden nu in het Edukans project betrokken en dat is een goedeontwikkeling. Dat is tenslotte toch de basis. Ook het vervolgonderwijs staat aardig op de rails. Met de inzet van ontwikkelingswerkers en de welwillendheid van de Oegandese leerkrachten zaler de komende jaren verder gewerkt kunnen worden aan deonderwijs verbetering waardoor de Oegandese kinderen eenbeter toekomst zullen krijgen. Dankzij mijn sponsors is deze langgekoesterde wens voor mij werkelijkheid geworden. Ik wil daaromiedereen bedanken voor de financiële steun maar vooral voor degrote enthousiaste betrokkenheid.
 46. 46. Ik bedank:Stichting Katholiek Onderwijs PijnackerLeerlingen en ouders van de Josephschool PijnackerPlusmarkt Martin PanisTSO JosephschoolMijn moederRoelSabine en PieterAgnes en KeesPaulaAnnelies en TonHans en MariekeRobert en SevgiCockyWiesRene van der KruitElsMargarethHellyMarianneCollega’s Toermalijn
 47. 47. SaskiaAnsCarmenEdithJolaEvelineLiesbetMoniqueDorotheTineke en PietClaudiaHannekeJohn en JorineJoostMarianGaitryConnyWilmaMariaJokePriscilla
 48. 48. Hans en InekeJaapCharlotteDorineNicoleCarlitaAnnemiekeBruunTinekeTotaal heb ik meer dan 3000euro opgehaald voor hetonderwijs in Oeganda!
 1. A particular slide catching your eye?

  Clipping is a handy way to collect important slides you want to go back to later.

×