23saker 100601

456 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
456
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Allt startade i Charlotte, North Carolina USA av Helen Blower. Syftet med 23 saker var att med ett lockande och väl utformat upplägg uppmuntra personalen att utforska ny teknik och belöna dem för att göra 23 saker. Sedan programmet lanserades har det främjat lärande i webb 2.0-program över hela världen . 23 saker är ett självstuderingsprogram som uppmuntrar personalen att ta kontroll över sitt eget lärande och att utnyttja sin livslånga lärande och få färdigheter genom prospektering och lek. Inga lektioner eller workshops erbjuds. För att ta del av 23 saker uppmuntras personalen att samarbeta och dela med sig sina upptäckter till andra kollegor, via diskussioner och bloggar.
 • Ingen har så mycket att investera i dig som just du själv. Delta i diskussioner, läs en ”hur göra”-bok om du har en fråga, fråga någon som kan hjälpa dig med svaret. Bestäm målet först! Sedan kan man bygga vidare. Om ditt mål är att lära dig Spanska - vill du lära dig så att du kan föra en lätt turist konversation eller vill du kunna prata flytande spanska? Målet bestämmer hur mycket du behöver arbeta för att nå målet! Om du under vägen känner att du inte kan under omständigheter i livet eller att behoven i livet har förändrats kan du alltid förändra målet Om ett problem kommer upp ser man det oftast som en ny kris som man måste ta itu med. Se det mer som en utmaning som man kan ta lärdom från. Det finns olika kits för golf, scapbooking, fotografi, husrenovering. För utövare av livslånga lärande har också kit - inte i traditionell mening men böcker, teknologi, kurser, mentorer, vänner, nätverk, webbsidor.
 • Begreppet Web 2.0  myntades av Tim O’Reilly i oktober 2004 på en internetkonferens skulle beskriva nästa generations webb. Förutsättningarna för att det ska vara webb 2.0 är att användarna ska kunna bidra med sajtens innehåll. Användarna ska kunna ha kontroll över sin information. Enkelt uttryckt kan man beskriva det som interaktiva webbsidor, där användaren kan integera med sidan och med andra användare. Men definitionen har ändrats och det har lagt till t. ex. att sk. rss feed på sidor ingår i Web 2.0. Det kan best å av mer eller mindre avancerade sociala n ät v erk , som t. ex. forum och bloggar, och exempel p å webbsiter f ör Web 2.0  är t. ex.  EgenSajt ,  Flickr , Facebook , live. com , Wikipedia och Delicious .
 • Startade februari 2009. Ligger fortfarande ute. Allt läggs ut på en community En ny sak läggs ut varje vecka Kommentarplank Diskussionsforum 117 deltagare!
 • Begreppet cloud computing, eller molnet, handlar kort och gott om att man flyttar arbetsplatsen från lokala enheter och ut på nätet. Privata moln och publika moln IT-molnet / Cloud Computing / molnet. Office på webben är en del av det som kallas f ör molnet och ett uttryck f ör ett antal nya tjänster där man kan arbeta med presentationer, textdokument osv utan att behöva programvaror för detta installerade på sin dator. Man kan ocks å kalla det f ör att dela dokument, något som man kan ha stor nytta av när man behöver ha en plattform för kommunikation i t ex ett projekt. De här tjänsterna fungerar oftast på samma sätt som programvaror som man köper dyrt, t ex office-paketet, men med färre funktioner. Tjänsterna är webbbaserade och du kan använda dem på vilken dator som helst som har internetuppkoppling. En stor fördel är att man kan samarbeta med andra för att göra en presentation eller dylikt. En annan fördel är att man kan välja att publicera dokument s å att de blir sökbara och synliga för allmänheten. Writeboard 
 Buzzword 
 Zoho Writer 
 Ett annat intressant verktyg är Google Apps , som kan anv än d as inom samma organisation f ör samarbete.
 • Fånga kunden i stunden! Twitter SJ snökaos- Headweb - säljer streamad film på nätet. Gav bort film till alla som mejlade in en bild av sin biljett. Erbjudandet lades ut på Twitter.
 • Informerar om biblioteksevenemang, bok- och film-tips, Flickr-bilder, öppettider.
 • ESF-pengar Projekt Pentaplusbiblioteken, ett socialfondsprojekt med Karlstads universitet som projektägare. Det är bibliotekspersonal fr ån fem h ög kolor och universitet (Karlstad, Ö r ebro, M ä a rdalen, G äv l e och Dalarna) som gemensamt fått ett kompetensutvecklingsprojekt beviljat av Socialfonden.  En aktivitet är w e bb 2.0 lärobjekt .
 • 23saker 100601

  1. 1. 23 saker - en fortbildning på nätet om webb 2.0 Camilla Källgren, IT-konsulent
  2. 2. Livslånga lärandet <ul><li>attityder är allt </li></ul><ul><li>kontrollerar själv sitt lärande </li></ul><ul><li>färdigheter genom utforskande och lek </li></ul><ul><li>uppmuntras att samarbeta med andra </li></ul><ul><li>dela sina färdigheter med kollegor - personligen eller på sina bloggar </li></ul>
  3. 3. 23 saker - Värmland <ul><li>Ta ansvar för ditt egna lärande </li></ul><ul><li>Börja med målet </li></ul><ul><li>Se problem som utmaningar! </li></ul><ul><li>Ha tilltro till dig själv som en kompetent och effektiv lärare </li></ul><ul><li>Skapa din egen verktygslåda </li></ul><ul><li>använd tekniken till din fördel </li></ul><ul><li>Lär ut/var mentor till andra </li></ul><ul><li>Ha kul! </li></ul>
  4. 4. Webb 2.0
  5. 5. 23 saker Värmland
  6. 6. Molnet
  7. 7. Sociala medier
  8. 8. Filipstads biblioteksblogg
  9. 9. Exempel <ul><li>Skrivbordsinspelningar </li></ul><ul><li>Delicious </li></ul>
  10. 10. 10 saker
  11. 11. www.regionvarmland.se [email_address]

  ×