Pengurusan jenazah PAINJ IMRON

2,950 views
2,757 views

Published on

DOKUMIN RAHASIA

Published in: Social Media
1 Comment
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
2,950
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
1,002
Comments
1
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Pengurusan jenazah PAINJ IMRON

 1. 1. By
 2. 2. PENGURUSAN JENAZAH Mandi Jenazah Kafan Jenazah Solat Jenazah IBADAH Kebumi Jenazah
 3. 3. PENGURUS AN JENAZAH 1. Kata JENAZAH; berasal dari bahasa Arab = Janaza1. Kata JENAZAH; berasal dari bahasa Arab = JanazaYajnizu-Janazatan wa Jinazatan. Bila jim dibaca fathah Yajnizu-Janazatan wa Jinazatan. Bila jim dibaca fathah (janazatan), kata ini berarti orang yang telah meninggal (janazatan), kata ini berarti orang yang telah meninggal dunia. Namun bila huruf jim-nya dibaca kasrah, maka dunia. Namun bila huruf jim-nya dibaca kasrah, maka kata ini memiliki arti orang yang mengantuk kata ini memiliki arti orang yang mengantuk 2. Menurut Partanto dan Dahlan al-Barry, Kata JANZAH 2. Menurut Partanto dan Dahlan al-Barry, Kata JANZAH sebagai “raga yang sudah tidak bernyawa lagi”. sebagai “raga yang sudah tidak bernyawa lagi”. 3. Menurut Ustaz Labib Mz. memperluas pemaknaan 3. Menurut Ustaz Labib Mz. memperluas pemaknaan tersebut dengan Seseorang yang terputus hubungannya tersebut dengan Seseorang yang terputus hubungannya antara Ruh dengan Badan antara Ruh dengan Badan Memandikan jenazah Memandikan jenazah TATACARA TATACARA PENGURUSA PENGURUSA N JENAZAH N JENAZAH Mengafani jenazah Mengafani jenazah Menyalatkan jenazah Menyalatkan jenazah Menguburkan jenazah Menguburkan jenazah
 4. 4. FARDHU KIFAYAH Apabila berlaku kematian disesuatu tempat, maka wajib kepada orang Islam yang hidup menguruskan jenazah tersebut. Sekiranya tidak ada yang mengendalikannya, seluruh masyarakat setempat itu akan berdosa.
 5. 5. MEMANDIKAN MENGAPANKAN MENYEMBAHYANGKAN MENGEBUMIKAN
 6. 6.      Menutup mata mayat dan mulutnya diikat dari bawah dagu hingga atas kepala dengan kain bersih supaya tidak terbuka. Melembutkan sendi-sendi anggota mayat supaya mudah dimandi dan dikafankan. Meletakkan sesuatu yang sederhana berat di atas perut mayat supaya tidak kembung. Menutup tubuh badan mayat agar auratnya tidak terdedah. Mayat diletak mengadap kiblat dengan kedua-dua tangannya diletak atas dada.
 7. 7. 1. Cara memandikan jenazah. 1. Cara memandikan jenazah. 2. Cara mengaFankan jenazah. 2. Cara mengaFankan jenazah. 3. Cara menyembahyangkan 3. Cara menyembahyangkan jenazah. jenazah. ( rukun dan syarat sah ( rukun dan syarat sah solat jenazah ) solat jenazah ) 4. Cara mengebumikan jenazah. 4. Cara mengebumikan jenazah.
 8. 8. Pengertiannya: Meratakan air keseluruh anggota tubuh jenazah bertujuan menghilangkan najis serta mengangkat hadas supaya suci dan bersih.
 9. 9. SYARAT-SYARAT TUKANG MANDI MAYAT 1. Jenazah lelaki dimandikan oleh lelaki dan sebaliknya. 2. Suami boleh memandikan jenazah isterinya. 3. Jika jenazah ialah lelaki dan perempuan ajnabi, wajib tayamum mayat itu dengan berlapik. 4. Orang yang afdal memandikan mayat lelaki ialah anak, cucu, bapa, datuk, saudara, anak saudara, bapak saudara sebelah bapak dan ibu, imam dan pemerintah. 5. Orang yang afdal memandikan jenazah perempuan ialah saudara-mara, wali, perempuan asing atau suaminya. 6. Sunat bagi tukang mandi jenazah dalam kalangan orang faqih dan amanah. 7. Haram memandang aurat mayat kecuali darurat dan haram menyentuh aurat kecuali berlapik.
 10. 10. Terdapat 2 Kaedah Memandikan Jenazah : KAEDAH 1 Cara paling mudah sekiranya kekurangan kelengkapan kerana kemiskinan atau darurat atau terlalu banyak jenazah untuk dimandikan seperti tsunami dan peperangan. Caranya : 1.Hilangkan najis yang ada pada tubuh 2.Ratakan air pada seluruh badan.
 11. 11. Lanjutan ..... 2 Kaedah Memandikan Jenazah : KAEDAH 2 1. Memandikan jenazah dengan sempurna dan mengikut sunnah 2. Jenazah diletakkan di tempat tinggi seperti di atas papan, katil atau tempat mandi khas untuk jenazah. Aurat hendaklah ditutup dengan kain. 3. Untuk mengeluarkan najis. Orang yang memandikan perlu mendudukkan jenazah dan menahan badannya dengan tangan kanan dan menggunakan tangan kiri untuk mengurut perut jenazah. Kemudian, pakai sarung tangan. Basuh kedua-dua kemaluan jenazah. Mulut, kedua-dua lubang hidung dan telinga juga dibersihkan dan air sampai padanya.
 12. 12. Lanjutan.... KAEDAH 2 4. Kepala dan muka jenazah dibasuh dengan sabun. Sikat rambut jenazah dan jika tercabut perlulah dikebumikan sekali. 5. Dibasuh dengan sempurna semua bahagian kanan di bahagian tengkuk jenazah. Seterusnya bahagian kiri dari tengkuknya juga. Disunatkan mengulangi sebanyak 3 kali. Disunatkan pada mandian terakhir dicampurkan air madian dengan sedikit kapur.
 13. 13. 15 16 17 Wudukkan mayat. • Lapkan dengan menggunakan tuala pada seluruh badan mayat. • Setelah itu mayat diusung ke tempat pembaringan untuk dikafankan. LAFAZ NIAT JENAZAH LELAKI “ Aku mewudukkan jenazah lelaki ini kerana Allah Taala.” LAFAZ NIAT JENAZAH PEREMPUAN “ Aku mewudukkan jenazah wanita ini kerana Allah Taala.” • Cawatkan • Segala apa-apa bahagian yang tercabut kemaluan mayat daripada anggota dengan cawat mayat, hendaklah yang disediakan dimasukkan ke dan ditutup seluruh dalam kapan tubuhnya dengan bersama dengan kain. mayat.
 14. 14. MENGAFANKAN JENAZAH Pengertiannya: Menutup seluruh tubuh jenazah bertujuan menjaga maruah dan kehormatan jenazah tersebut. Afdal bagi Jenazah Lelaki dikapankan dengan tiga lapis kain putih, manakala bagi jenazah Perempuan lima lapis kain putih KAIN WARNA PUTIH
 15. 15. MENSOLATKAN JENAZAH Pengertiannya: Solat yang dilakukan oleh orang yang hidup kepada orang yang mati.
 16. 16. Niat semasa takbir pertama. Berdiri tegak bagi yang mampu Membaca surah Al-Fatihah selepas takbir pertama. 4) Takbir kedua dan membaca Selawat ke atas Nabi. 5) Takbir ketiga dan berdoa untuk si mati. 6) Takbir keempat . Memberi salam ke kanan dan ke kiri. 1) 2) 3)
 17. 17. 1. Niat dan takbiratulihram serentak.
 18. 18.     Jenazah telah dimandikan. Jenazah talah dikafankan. Menghadap kiblat. Jenazah berada di hadapan orang yang solat.
 19. 19. 1. 2. 3. 4. CARA-CARA Menggali kubur. Jenazah dimasukkan ke dalam liang lahat. Jenazah diletakkan dalam keadaan mering di atas rusuk kanan menghadap kiblat. Meninggikan tanah kubur sekadar sejengkal.
 20. 20. SEKIAN UNTUK KALI INI……. Anda membuat pilihan satu daripada: Taman-taman syurga Atau Lubang Api neraka
 21. 21. ‫والسل مبو عليكمبو ورحمةبو البو وبركاة‬  YANG MAU BERTANYA DIPERSILAHKAN.......... SELAMA KAMI BISA JAWAB, KAMI JAWAB “OKE”
 22. 22. 1 1 4 4 Kewajipan terhadap jenazah 3 3 Buka MS Excel ( latihan 1 ) Buka MS Word ( latihan 2 ) 2 2

×