Your SlideShare is downloading. ×
Requirements elicitation a survey of techniques, approaches, and tools
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×

Saving this for later?

Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime - even offline.

Text the download link to your phone

Standard text messaging rates apply

Requirements elicitation a survey of techniques, approaches, and tools

457
views

Published on

From Burim R.

From Burim R.

Published in: Technology

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
457
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

 • 1. Universiteti Shtetëror në Tetovë Fakulteti FSHMN Lënda In xhineri Softverike Tema “ Vendosjet, kërkesat një përmbledhje e teknikes qasjet dhe mjetet ” m entor: punoi: Mr. Florinda Imeri Burim Rexhepi
 • 2. Përmbajtja
   • Hyrje
   • Kërkesat dhe analizat.
   • Kërkesat Inxhinierike.
   • Kërkesat,vendosja dhe analizat.
   • Kërkesat realiste.
   • Krahasimi i metodës sasiore dhe WinWin.
   • Përfaqësimi grafik i rezultateve t ë kërkesave.
   • Vendimi përkrahur nga kërkesat.
   • Përfundim
 • 3. Hyrje …
  • - Që nga '60, metoda të shumta për një qasje më sistematike për H software, janë hartuar sipjesë e krijuar inxhinieri softverike. Në qëllimet e përgjithshme në vazhdimësi prodhimi i softuerit me cilësi të lart brenda kufizimeve të parashikueshme, edhe sot tek anketat tregohet se shumica e të gjithë softuerave të drejtuar në mënyrë të konsiderueshme jan nga projektet e programmeve.Edhe më tej në projekte software janë kryesisht të shkaktuar nga një mungesë e të kuptuarit të nevojave në fillim,si dhe nga qasjet jo sistematike të aktiviteteve të hershme të zhvillimit.Disiplina e kërkesave në inxhinieri fokusohet në këto fillim fazat e projekteve të zhvillimit të softuerit,futja e një metodë më sistematike që përbën një bazë për parakusht për realizimin e qëllimeve. Kjo detyrë është më e komplikuar për një metodë bashkëpunuese. Në këtë skenar të veçantë, ajo është një rëndësi e lartë që sistematikisht të udhëzojë palët e interesuara me përkatëse të tyre mendimet përmes procesit, në mënyrë që të arrihet një konsensu s .Në një qëllim për të mbështetur prodhuesit e software në adresimin e këtyre komplikimeve kjo metodë teorikisht është e shoqëruar me mjetet e duhura për vendosje bashkëpunuese të kërkesave duke përfshirë mbështetjen e vendimit.
 • 4. Kërkesat dhe analizat…
  • Sistemet e programeve bëhen gjithnjë e më komplekse me një përfshirje në aktivitetet e zhvillimit, mënyrat përkryerjen e procesit të kërkesave të vendosjes dhe analizat.Prandaj, kjo metodë paraqet një prej kërkesave e bashkëpunimit,vendosjes dhe vendimit të mbështetur në kërkesat e analizës. Shoqërohet me mjetet e përshtatshme të teknikave të, dy ekzistuese dhe me porosi,të referuar. Metoda është projektuar për të shpërndarë mjedis bashkëpunues me qëllim për të mbështetur prodhuesit e softuerit si dhe për të cilat zhvillojnë zgjidhje softuerike për përdoruesit e shumtë.Synon te kompanit e softuerit duke bërë të mundur të nxjerrë sistematikisht kërkesat në një mjedis dhe siguron mbështetje të thella dhe objektive, vendim për të analizuar dhe përzgjedhur kërkesa përkatëse . Metoda e përbërë nga dy pjesë kryesore: një seri të plotë të kërkesave të në lidhje me një skenar të shpërndarë bashkëpunues dhe duke i analizuar ato kërkesat në mënyrë që të gjejnë një zgjedhje të arsyeshme dhe objektive për zbatimin e mjeteve mbështetëse për çdo hap të metodës.
 • 5.
  • Siç tregohet tashmë, shumica e problemeve në zhvillimin e programeve të rrjedhin nga një të varfër kuptimin fillestar të nevojave. Me këtë vështirësi dhe përpiqet që në mënyrë sistematike ta krijon një kuptim më të mirë në fazat e hershme të një projekti.
  • Përkufizim më i zakonshme të procesit është se: "Kërkesatpër një sistem janë përshkrime të shërbimeve të ofruara nga sistemi dhe kufizimet e saj operative. Procesi i gjetur jashtë, duke analizuar, dokumentimin dhe kontrollin e këtyre shërbimeve dhe kufizimeve është quajtur kërkesat inxhinierike.Paralele dhe pasuese të këtyre fazave, kërkesat dhe menaxhimi, i mbulon të gjitha aktivitetet në lidhje me menaxhimin e ndryshimeve në zhvillim me kërkesat gjatë procesit të zhvillimit të gjithë software.
 • 6. Këekesat realiste…
  • Globalizimi gradual i ekonomive i bën të shpërndarë shumë teknikat e zhvillimit të domosdoshëm. Forca lëvizëse dhe arsyeja e kësaj,është mundësia për burimet dhe diferencat e pagave në një shkallë globale.  Megjithatë, këto studime në mënyrë merren me aktivitete të shpërndara duke përdorur teknika tradicionale dhe metoda domosdoshmërisht të përshtatshme për të shpërndarë mjedise. Për më tepër, shumë teknika (p.sh. fjalorë të përbashkët dhe forumet e diskutimeve) nuk janë marrë në mënyrë eksplicite në konsideratë. Megjithatë, të gjitha studimet e konsiderojnë të shpërndarë kërkesat vendosje të jetë e mundur dhe madje të favorshme në krahasim me qasjet. Për të realizuar këtë përparësi të mundshme, parimeve metodike duhet të merren në konsideratë dhe kërkesat për mjet mbështetje që duhet të jepet.Rëndësi për kërkesatdhe mjetet bashkëpunuese përfshijnë mbështetje për të dy aftësitë për bashkëpunim. Prandaj, një mjet i web-based për vendosje në mbështetje të kërkesave të shpërndarë qasje EWW.Megjithatë, ky mjet nuk ka plotësuar mjete ekzistuese groupore për zëvendësimin e tyre.
 • 7.
  • Ndryshe nga zhvilluesit komerciale, zhvilluesit me burim të hapur janë më së shumti në mesin e të ardhmen përdoruesit të produktit software. Studimet tregojnë se kërkesat e proceseve në projekte OSSD jan drejtuar shumë më shumë në dyshim dhe jozyrtarisht se në çdo lloj tjetër të projektit të zhvillimit - ndonjëherë edhe mosdhënien disa nga përgjithësit e pranuara aktivitetet. Në veçanti kërkesat dhe analizat jan kryer më shumë se sa në mënyrë joformale tradicionale, si kërkesat janë të nxjerra, përpunuar, dhe diskutohen në forume dhe nëpërmjet listat e postimeve. Veçanërisht në rastin e mjediseve të shpërndarë, përfaqësojë një mënyrë efikase të kërkesav edhe veçanërisht në drejtim të burimeve të konsumit. Megjithatë, këto duhet të strukturohen dhe të mbikëqyren nga një moderator, në mënyrë që të jen të interesuara dhe të njohur të drejtuar në procesin e sistematit të mundur. Qasje sasiore të kërkesave Inxhinierike duhet të marrë parasysh kërkesat e ndryshme nga palët e interesuara të ndryshme, secili që ka një pikëpamje të ndryshme në sistemin do të ndërtohet me prioritete të ndryshme. Prandaj, një përzgjedhje e arsyeshme duhet të kryhet në mënyrë të maksimizuar.
 • 8.
  • Metoda e kostos dhe sasiore WinWin. Të dy metodat bazë mbi procesin e analitikës,një metodë mbështetëse për proceset komplekse. Metoda përmban trajtimin intuitiv dhe të lehtë. Krahasimet e dëmshme kan efekt, pasi kompleksiteti dhe metoda rritet në mënyrë eksponenciale në krahasim me numrin e kërkesave.  Kështu, p.sh. një kërkesë me një raport shumë të ulët vlerën e kostos mund të jetë e domosdoshme për zbatimin e një tjetër kërkesë me një shumë të lartë me kosto të vlerës raport dhe të këshillojë që të heq këtë kërkesë të domosdoshme, edhe pse global i vlerës nuk mund të arrihet kurrë kështu. Një metod për vendosje bashkëpunuese WinWin (QWW), në anën tjetër, në mënyrë të konsiderueshme zvogëlon numri e krahasimeve duke përdorur, efekte të krahasimeve me një ndikim negativ në procesin, që disa janë shumë të kërkuar në drejtim e bashkëpunimit të palëve të interesuara dhe gatishmërinë për të marrë pjesë. Gjithashtu përmban një themel të fortë dhe në këtë mënyrë kapërcen kufizimet e një përzgjedhje subjektive. Megjithatë, metoda e origjinale e supozimet e vlerave dhe rëndësia e kërkesave janë konsideruar si mjaft realiste. Për më tepër, kur vlerësohet (si dhe kohëzgjatja dhe të cilësisë në versionin e zgjatur) duke përdorur sistemin e propozuar përfaqëson simulim më shumë një rrezik shumë se një përmirësim, që nga cilësia e pritshme e rezultit nga ky vlerësim
 • 9. Kërkesat Inxhinerike.
  • Software Engineering është e natyrshme të një ekip me bazë në aktivitetin, dhe kështu, në veçanti,janë të mundshme pa caktuar shkallën e bashkëpunimit, në shumicën e rasteve. Për më tepër, përfshirë të gjitha palët relevante herët në proces është veçanërisht e rëndësishme për projektet e suksesshme software. Ndër të gjitha fazat e kërkesave vendosjes dhe analizës është një veçanti: faza e përbashkët dhe palët e interesuara nga dy kompani të softuerit,dhe së dyti, kërkesat nga të gjitha këto palët e interesuara duhet të jenë mbledhur bashk. Në kërkesat e veçanta bëhen analiza mes palëve të interesuara nga urdhërimi i mbështetur nga vet softwari.Kërkesat kryhen bashku, si dhe: aktiviteti kryesor. (Modelimi), mund të jenë të suksesshme vetëm pas konsultimeve të vazhdueshme me palët e interesuara. Shumë shkencëtarë kan dhënë një përfshirje edhe më të thellë në të gjitha palët e interesuara në kuadër të fazës së kërkesave të specifikimit me anë të bashkëpunimit. 
 • 10.
  • Duke marrë parasysh komponent bazë metodologjitë krijimin e programeve kompjuterike, teknikat për matching vendos standarde të kërkesat me infrastrukturë standarde dhe të komponentëve të biznesit janë një fushë të hapur të kërkimit si. Në mënyrë që të zhvillojë një metodologji të integruar për RE përbashkët, puna e ardhshme gjithashtu ka të bëjë me kërkesat e përshtatjes specifikimet dhe vlefshmërinë e proceseve për shpërndarë mjedise. Kështu, potencialin e plotë të, specializimin e shpërndarjes dhe puna në bashkëpunim mund të shfrytëzohen në fazat e hershme e SE. E tillë të integruar Metodologjia e lejon një fokus më të mirë në faza shumë të hershme e SE. Për këtë arsye, ajo siguron një bazë të shëndoshë për ndarje ndër-organizative të punës, dhe realizimin më të shpejtë të reja zgjidhjeve softuerike. Duke vepruar kështu, të cilësisë më të lartë është arritur përfundimisht nëpërmjet integrimin e aktorëve të shumta me kompetenca të ndryshme. Përveç kësaj, një përmirësuar procesin e RE të çon në defektet më pak i rëndësishëm në fazat e mëvonshme të cilat bëhet më e shtrenjtë më vonë ata dalin. 
 • 11. Kërkesat,vendosja dhe analizat
  • Duke marrë parasysh qasjet shkencore për vendosje bashkëpunuese kërkesat dhe analiza, nuk jan vetëm një përpjekje e themeluar për hulumtim,për qasje. Me origjinë ka evoluar kalimi i katër nga një model spiral i zgjatur me zhvillim të softuerit të fundit, i quajtur EasyWinWin (EWW). Kjo qasje propagandon një ndryshim më tradicionale, mekanizmat dhe kontratat e orientuara për praktikat bashkëpunuese janë bazë e besueshme në marrëdhëniet në mes të palëve të interesuara. Në vend të përpiqet për të siguruar palëve të interesuara përfshirë me një vizion të përbashkët dhe besime të përbashkëta, në mënyrë që të jenë në gjendje të reagojnë në të dy probleme të paparashikuara dhe mundësitë në mënyrë adaptive dhe të shpejtë. krijimin e besimit në mesin e të gjithë anëtarëve të ekipit është një përbërës integral: Metoda EWW. Përveç kësaj, kjo qasje çon në pritjet më realiste mes palëve, pasi që ata bëjnë këmbimin,vëzhgëmin dhe besimin e tyre intensive. Për më tepër, EWW është në gjendje të zbulojë njohuritë e heshtura si edhe konfliktet dhe mospërputhjet në fazat e shumta të hershme dhe kërkesave të vendosjes dhe analizës.
 • 12.
  • Kompleksiteti relativisht i lartë përbën dobësitë kryesore të kësaj qasjeje pasi që procesi nuk është shumë intuitiv dhe kërkon trajnim për të dy moderatorët dhe pjesëmarrësit. Për më tepër, procesi nuk është i përshtatur për një mjedis të shpërndarë si të përzgjedhjes për një tjetër.Edhe pse përpjektet për të garantuar një shkallë të caktuar të objektivitet me anë të një mekanizëm të prioriteteve, të cilat jan absolute me kët mekanizëm i cili është më i ulët për te ato krahasuese . Një tjetër pengesë është "lehtësimi i realizimit të" kriterit për lerësimin e kërkesave. Që nga ky kriter përfshirë këtu faktorët nga të gjitha palët e afta në një vlerë absolute. Direkt për të mos votuar nëse palët ndjehen të aftë për të vlerësuar këtë kriter është një metodë për bashkëpunim te kërkesat dhe problemet, pas pjesëmarrësve mund të ndryshojnë në mënyrë të konsiderueshme nga aftësitë e tyre aktuale e cila ofron një pasqyrë të EWW.
 • 13. Krahasimi I metodës sasiore dhe WinWin
  • Bazuar në analizën dhe vlerësimin e qasjeve ekzistuese, e cila mbulon kërkesat bashkëpunuese dhe vendosjet në një mjedis të shpërndarë si dhe mbështetjet sasiore vendim për të shpërndarë kërkesat e prioriteteve me përzgjedhje.Metoda e ndërtuar mbi EWW por përdor teknikat nga një mënyrë për të arritur të dyja një procedurë më shumë intuitive dhe mbështetje të vazhdueshme për të shpërndarë. Objektivi i kësaj faze të parë është për të kapur kërkesat si të jetë e mundur. Për këtë arsye, një vizion i paqartë tregon nevojat të cilat shërben si input. Për më tepër, një listë fillestare e palëve të interesuara duhet të jenë në dispozicion. Grupi i palëve të interesuara, si dhe vizioni qendror zhvillohet mbi kohë, si disa procese të kalohen. Procesin përkatës hapa për fazën bashkëpunuese me kërkesat e vendosjes do të përshkruhen në hollësi në seksionet e mëposhtme. Takimi fillestar brenda fushëveprimit të takimit të parë në deklaratën e vizionit së bashku me një listë e parë të palëve të interesuara është dorëzuar kompanisë software. Ky takim i mundëson krijimin e marrëdhënieve ndërpersonale në mesin e të cilave duhet të bashkëpunojnë kryesisht të shpërndarë në hapat e mëposhtëm.
 • 14. Përfaqsimi grafik I rezultateve te kërkesave
  • Ky prototip i mundëson të shpërndarë gjeografikisht palët e interesuara për të udhëzuar sigurt përmes procesit të vlerësimit. Ajo zbaton algorithm AHP dhe është në gjendje të përfytyroj rezultatet në formën e një diagram me kosto të vlerës siç është treguar. Një Metoda për vendosje bashkëpunuese . Së fundi, një takim fizik të të gjitha palëve të interesuara është kryer. Paraqet moderator diagramin me kosto të vlerës me të gjitha kombinimet e mundshme dhe kërkesat e kostos së tyre të dhe vlerësimet e vlerës që rezulton.Bazuar në këtë bazë objectified, ajo duhet të jetë i vendosur që kërkesat do të zbatohen menjëherë, tërësisht fshi, apo të ruajtura për lirimin e ardhshme. Në mënyrë që të sigurojë shtesë mbështetje të vendimit, diagrama e përmban dy vija te drejta: kërkesat me të paktën dy herë më shumë vlerë relative se kostoja relative duhet të zbatohet në çdo rast, ndërsa ata me dy herë kostot relative nuk duhet të konsiderohet për zbatimit. Këto ekuacione janë testuar dhe provuar empirikisht veten të përshtatshëm për të dalluar kërkesat e preferueshme me raporte të lartë vlerën e kostos nga ato me një raport të ulët . 
 • 15. Vendimi i përkrahur nga kërkesat
  • Përfundim Bazuar mbi një vlerësim kritik të qasjeve ekzistuese, ky punim paraqet një roman, metodë vendim i mbështetur për vendosje bashkëpunuese kërkesat dhe Analiza e të përshtatshme për një mjedis të shpërndarë. Kjo metodë përbëhet nga dy fazat e mëvonshme. Ndërsa kërkesat janë të nxjerra iteratively dhe si krejt si të jetë e mundur në fazën e parë të metodës Korea, faza e II ofron metodik udhëzime për zgjedhjen e këtyre kërkesave që në fakt do të zbatohet. Corea në këtë mënyrë mundëson që të sistematikisht të prodhues të softuerit të nxjerrë kërkesat e bashku me klientët në një mjedis tëshpërndarë. Ky efekt është arritur duke e transferuar qasje themeluar WinWin në një të shpërndarë gjeografikisht mjedis. Për më tepër, Corea përmirëson WinWin në aspektin e trajtimit intuitiv dhe objektiv kërkesat e procedurave të përzgjedhjes. Duke rritur core WinWin's pronat, metoda jonë bazohet në njohuri të gjerë teorike dhe empirike u mblodhën në fushën e vendosje bashkëpunuese kërkesave. Ne jemi në gjendje të eliminojë dobësitë e njohur WinWin nëpërmjet njohuri plotësuese në fushat e të zhvillimit të shpërndarë software dhe metoda kuantitative për kërkesat vlerësimit. 
 • 16.
  • Kjo metodë dhe mjet prototip janë zhvilluar në bashkëpunim të ngushtë bashkëpunim me departamentet e IT të dy institucioneve të mëdha financiare gjermane. Për të qenë në gjendje për të përftuar prova të tjera empirike, metoda do të aplikohet brenda disa studime të rastit. Që Corea u zhvillua brenda fushëveprimit të një më të madh Konsorciumi kërkimore, qasja në parametrat praktike është e siguruar. Bazuar në praktike përvojë nga studimet e rasteve e ardhshme, si mbështetje mjet dhe metodën e vetë do të të përmirësohet dhe të përshtatur.  Gjithashtu përmban një themel të fortë dhe në këtë mënyrë kapërcen kufizimet e një përzgjedhje subjektive. Megjithatë, metoda e origjinale e supozimet e vlerave dhe rëndësia e kërkesave janë konsideruar si mjaft realiste. Për më tepër, kur vlerësohet (si dhe kohëzgjatja dhe të cilësisë në versionin e zgjatur) duke përdorur sistemin e propozuar përfaqëson simulim më shumë një rrezik shumë se një përmirësim, që nga cilësia e pritshme e rezultit nga ky vlerësim.Për më tepër, as kontrollon përputhshmërinë e krahasimeve të kërkesave të ndërvarura që janë marrë në konsideratë. 
 • 17.
  • Një Metoda për vendosje bashkëpunuese Krahas vlerësimit prototypical, është e dobishme për të plotësuar Korea përmes zgjerimin e themeleve teorike. Edhe pse mendohet e vështirë pë të hartuar Metodat e domain-specifike për RE, ai ka ende për t'u analizuar, nëse domain-e të Caktuar raste proces mund të jetë gjeneruar me anë të ontologies dhe semantik të tjera teknologjive.Për më tepër, kërkesat analiza dhe zgjedhja mund të zgjatet nga aspekte të lidhura me kohë si në vlerësimin aktual të shpenzimeve të kërkesave "dhe vlera e mund të plotësohet, duke marrë në konsideratë kohën e zhvillimit. Kjo nga ana tjetër, është e dobishme për procesin e planifikimit dhe të kontrollit. Për më tepër, integrability metodën e me konceptet linjë produktesh në SE dhe traceability aftësive duhet të analizohen në për të lehtësuar ripërdorimin proaktive e kërkesave. Duke marrë parasysh komponent bazë metodologjitë krijimin e programeve kompjuterike, teknikat për matching vendos standarde të kërkesat me infrastrukturë standarde dhe të komponentëve të biznesit janë një fushë të hapur të kërkimit .
 • 18. Përfundimi…
  • Çështjet e diskutuara në këtë temë janë bërë jo vetëm të aplikojnë për të gjithë procesin dhe të ciklit te jetes software respektivisht , d uke bërë të mundur dhe përmirësimin e punës të shpërndara, qoftë organizative aposhpërndarë gjeografikisht, do të luajë një rol të rëndësishëm në rrjedhën e globalProcesi i industrializimit në kuadër të sektorit të software. Prandaj, duke pasur parasysh gjithë Procesi SE, mbështetje të integruar metodik dhe teknologjike për software bashkëpunues projektet e zhvillimit janë duke u bërë gjithnjë e më të rëndësishme në të ardhmen. Në mënyrë për të mbështetur koston dhe vlerësimin e vlerës për kërkesat e vlerësimit të një prototip internetbased është zhvilluar. Kërkesat e vlerësimit) dhe udhëzon në rrugë të shpërndahet pjesëmarrësve të sigurt përmes procedurës së kërkesave të vlerësimit dhe përfytyr imit te rezultatet e procesit të vlerësimit të kërkesave në formën e një diagram me kosto të vlerës nga shfrytëzuar algorithm AHP për llogaritjen e vlerës së shërbimeve për çdo kërkesë. Kështu, ky prototip mbështet vendimin të mbështetur nga k ërkesat a naliza. 
 • 19. Komente ? ?