Dye penetrant inspectionFrom Wikipedia, the free encyclopedia1. Section of material with a surface-breaking crack that is ...
7 References        8 See also        9 External links[edit]HistoryThe oil and whiting method used in the railroad industr...
Stationary systems with dedicated application, wash, and development stations, are more costly andcomplicated, but result ...
soluble and suspendable developers are applied with the part still wet from the previous step. NAWD iscommercially availab...
       ISO 3452-1, Non-destructive testing. Penetrant testing. Part 1. General principles       ISO 3452-2, Non-destruct...
4513.24 mmNon-Destructive Testing:Sample Questions for Conduct of Examinationsat Levels 1 and 2TRAINING COURSE SERIES No. ...
EGYPTEL SALVADORERITREAESTONIAETHIOPIAFINLANDFRANCEGABONGEORGIAGERMANYGHANAGREECEGUATEMALAHAITIHOLY SEEHONDURASHUNGARYICEL...
MAURITANIAMAURITIUSMEXICOMONACOMONGOLIAMONTENEGROMOROCCOMOZAMBIQUEMYANMARNAMIBIANEPALNETHERLANDSNEW ZEALANDNICARAGUANIGERN...
THE FORMER YUGOSLAV  REPUBLIC OF MACEDONIATUNISIATURKEYUGANDAUKRAINEUNITED ARAB EMIRATESUNITED KINGDOM OF  GREAT BRITAIN A...
fax: +43 1 2600 29302 tel.: +43 1 2600 22417 email: sales.publications@iaea.org http://www.iaea.org/booksFor further infor...
special situation prevailing in Africa, questions in both English and French have beencompiled. No doubt many developing M...
4.1.1 Ultrasonic Testing Level 1 (UT-1) General Examination .................. 1704.1.2 Ultrasonic Testing Level 1 (UT-1) ...
penetrant testing?(a) Liquid penetrant testing is useful for locating subsurface discontinuities in atest piece(b) Liquid ...
15. Visible, solvent removable penetrants are most advantageous for:(a) Inspecting parts with rough surfaces(b) Inspecting...
(d) None of the above 624. What type of solvent removers may be used with a solvent removable penetrant?(a) Any organic so...
ground aluminium casting prior to penetrant testing?(a) Vapour degreasing(b) Etching(c) Detergent wash(d) Nothing33. Accep...
41. Typical ranges of emulsifier dwell times are:(a) 5 to 10 minutes(b) 30 seconds to 1 minute(c) 1 to 3 minutes(d) 5 to 1...
(c) Emulsifier dwell time(d) Adequacy of pre-clean50. If a mercury vapour arc black light is inadvertently turned off, how...
58. Which of the following is the most sensitive developer in descending order?(a) Dry, water soluble, water suspendable(b...
(b) Water washable(c) Post emulsifiable(d) Fluorescent66. Which penetrant process is the most sensitive to detect fine dis...
(c) Long term tendency toward formation of cataracts(d) Fluorescence of the fluid in the eye75. Which type of penetrant pr...
(d) Plastic, wood, paper4. List two main advantages of ‘wet’ developers.(a) ______________________________________________...
(c) Blasting, grinding, filing, honing, machining(d) All of the listed methods are not recommended14. The purpose of using...
(b) _____________________________________________________________(c) _____________________________________________________...
penetrant with a water wash method using a hose pipe:(a) The wash angle should be at 45o(b) A coarse droplet spray(c) Temp...
Good sensitivity Cannot be used in open tanks(a) Visible water wash(b) Visible solvent removable(c) Visible post emulsifie...
20 d 54 a   20 b21 c 55 d   21 b22 a 56 c   22 c23 c 57 b   23 a24 b 58 b   24 d25 b 59 c   25 d26 d 60 c   26 c27 a 61 c ...
c. a part made from a porous plastic materiald. a part made from a non-porous material5. Which of the following discontinu...
11. All of the following basic inspection principles apply to the penetrant methodsexcept-a. the penetrant must enter the ...
a. blottingb. capillary actionc. concentrationd. attraction18. Using a black light lamp with a cracked filter or without t...
b. deep pittingc. shallow and broad discontinuitiesd. the rinse technique will not affect the detection of discontinuities...
d. only when water-washable penetrants are used30. When using a post-emulsifiable penetrant, the emulsifier time should be...
b. pouring the penetrant over the test specimen (flowing)    c. spraying the penetrant on the test specimen (spraying)    ...
Level I Questions                     Liquid Penetrant Testing Method  1. Which one of the following conditions will affec...
d. a part made from a non-porous materialA.6-1 5. Which of the following discontinuities can be found by the penetrant tes...
D.106 9. The most common type of contaminant in fluorescent penetrant fluid is:        a.   metal filings        b.   oil ...
b. spraying        c. dipping        d. all of the aboveD.234 14. The first step in conducting a liquid penetrant test on ...
a.   blotting         b.   capillary action         c.   concentration         d.   attractionF.25  18. Using a black ligh...
a.   brushing         b.   swabbing         c.   dipping         d.   sprayingA.6-17  22. Which of the following character...
25. Which of the following surface conditions could have a detrimental effect on a      liquid penetrant test?         a. ...
29. Excess penetrant (all penetrant except that which is in discontinuities) is removed     from the specimen:        a.  ...
b. surface cracks       c. an internal cavity       d. a surface forging lap                                              ...
b. oil contaminants might be sealed in the discontinuities      c. the sand used in the sandblasting operation may be forc...
a. immediately after the developer has been applied      b. any time after the developer has been applied      c. after th...
c. spraying the penetrant on the part       d. dipping the part in the penetrant                                          ...
c. heavy oil       d. soluble oil                                                                             A.6-653. Bef...
c. penetrant testing cannot be used on non-metallic surfaces       d. penetrant testing cannot locate subsurface discontin...
F.2663. When penetrant testing parts, the temperature of the parts should be near    room temperature. If the part is at a...
68. When a penetrant is applied to a part by submerging the part in a penetrant    bath, the part must:      a. remain in ...
b. it is not necessary to remove a film of oil from a part prior to penetrant         testing because the penetrant is bas...
A.7-2477. Which of the following is generally accepted as the most important    precaution when using water-washable penet...
a. it varies depending on the type of penetrant used, the type of material          to be tested, and the type of disconti...
b. a need to double the penetrating time       c. a permanent stain on the part       d. all of the above                 ...
d. in a darkened area under a black light                                                                    A.6-1792. Whi...
F.25   97. If improperly used, developers:            a.   may obscure indications            b.   may be difficult to rem...
Dye penetrant inspection
Dye penetrant inspection
Dye penetrant inspection
Dye penetrant inspection
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Dye penetrant inspection

5,332

Published on

0 Comments
3 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total Views
5,332
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
191
Comments
0
Likes
3
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Transcript of "Dye penetrant inspection"

  1. 1. Dye penetrant inspectionFrom Wikipedia, the free encyclopedia1. Section of material with a surface-breaking crack that is not visible to the naked eye.2. Penetrant is applied to the surface.3. Excess penetrant is removed.4. Developer is applied, rendering the crack visible. This article needs additional citations for verification. Please help improve this article by adding citations to reliable sources. Unsourced material may be challenged and removed.(November 2009)Dye penetrant inspection (DPI), also called liquid penetrant inspection (LPI) or penetranttesting (PT), is a widely applied and low-cost inspection method used to locate surface-breaking defectsin all non-porous materials (metals, plastics, or ceramics). The penetrant may be applied to all non-ferrous materials and ferrous materials, although for ferrous components magnetic-particle inspection isoften used instead for its subsurface detection capability. LPI is used to detect casting, forging andwelding surface defects such as hairline cracks, surface porosity, leaks in new products, and fatiguecracks on in-service components. Contents [hide] 1 History 2 Principles 3 Materials 4 Inspection steps 5 Advantages and disadvantages 6 Standards
  2. 2. 7 References 8 See also 9 External links[edit]HistoryThe oil and whiting method used in the railroad industry in the early 1900s was the first recognized useof the principles of penetrants to detect cracks. The oil and whiting method used an oil solvent forcleaning followed by the application of a whiting or chalk coating, which absorbed oil from the cracksrevealing their locations. Soon a dye was added to the liquid. By the 1940s, fluorescent or visible dyewas added to the oil used to penetrate test objects.Experience showed that temperature and soak time were important. This started the practice of writteninstructions to provide standard, uniform results. The use of written procedures has evolved, giving theability for design engineers and manufacturers to get the high standard results from any properly trainedand certified liquid penetrant testing technician.[edit]PrinciplesDPI is based upon capillary action, where low surface tension fluid penetrates into clean and dry surface-breaking discontinuities. Penetrant may be applied to the test component by dipping, spraying, orbrushing. After adequate penetration time has been allowed, the excess penetrant is removed, adeveloper is applied. The developer helps to draw penetrant out of the flaw where a invisible indicationbecomes visible to the inspector. Inspection is performed under ultraviolet or white light, depending uponthe type of dye used - fluorescent or nonfluorescent (visible).[edit]MaterialsPenetrants are classified into sensitivity levels. Visible penetrants are typically red in color, and representthe lowest sensitivity. Fluorescent penetrants contain two or more dyes that fluoresce when excitedby ultraviolet (UV-A) radiation (also known as black light). Since Fluorescent penetrant inspection isperformed in a darkened environment, and the excited dyes emit brilliant yellow-green light that contrastsstrongly against the dark background, this material is more sensitive to small defects.When selecting a sensitivity level one must consider many factors, including the environment underwhich the test will be performed, the surface finish of the specimen, and the size of defects sought. Onemust also assure that the test chemicals are compatible with the sample so that the examination will notcause permanent staining, or degradation. This technique can be quite portable, because in its simplestform the inspection requires only 3 aerosol spray cans, some lint free clothes, and adequate visible light.
  3. 3. Stationary systems with dedicated application, wash, and development stations, are more costly andcomplicated, but result in better sensitivity and higher samples through-put.[edit]Inspection stepsBelow are the main steps of Liquid Penetrant Inspection:1. Pre-cleaning:The test surface is cleaned to remove any dirt, paint, oil, grease or any loose scale that could either keeppenetrant out of a defect, or cause irrelevant or false indications. Cleaning methods mayinclude solvents, alkaline cleaning steps, vapor degreasing, or media blasting. The end goal of this stepis a clean surface where any defects present are open to the surface, dry, and free of contamination.Note that if media blasting is used, it may "work over" small discontinuities in the part, and an etchingbath is recommended as a post-bath treatment.2. Application of Penetrant:The penetrant is then applied to the surface of the item being tested. The penetrant is allowed "dwelltime" to soak into any flaws (generally 5 to 30 minutes). The dwell time mainly depends upon thepenetrant being used, material being testing and the size of flaws sought. As expected, smaller flawsrequire a longer penetration time. Due to their incompatible nature one must be careful not to applysolvent-based penetrant to a surface which is to be inspected with a water-washable penetrant.3. Excess Penetrant Removal:The excess penetrant is then removed from the surface. The removal method is controlled by the type ofpenetrant used. Water-washable, solvent-removable, lipophilic post-emulsifiable, or hydrophilic post-emulsifiable are the common choices. Emulsifiers represent the highest sensitivity level, and chemicallyinteract with the oily penetrant to make it removable with a water spray. When using solvent remover andlint-free cloth it is important to not spray the solvent on the test surface directly, because this can removethe penetrant from the flaws. If excess penetrant is not properly removed, once the developer is applied,it may leave a background in the developed area that can mask indications or defects. In addition, thismay also produce false indications severely hindering your ability to do a proper inspection.4. Application of Developer:After excess penetrant has been removed a white developer is applied to the sample. Several developertypes are available, including: non-aqueous wet developer, dry powder, water suspendable, and watersoluble. Choice of developer is governed by penetrant compatibility (one cant use water-soluble orsuspendable developer with water-washable penetrant), and by inspection conditions. When using non-aqueous wet developer (NAWD) or dry powder, the sample must be dried prior to application, while
  4. 4. soluble and suspendable developers are applied with the part still wet from the previous step. NAWD iscommercially available in aerosol spray cans, and may employ acetone, isopropyl alcohol, or a propellantthat is a combination of the two. Developer should form a semi-transparent, even coating on the surface.The developer draws penetrant from defects out onto the surface to form a visible indication, commonlyknown as bleed-out. Any areas that bleed-out can indicate the location, orientation and possible types ofdefects on the surface. Interpreting the results and characterizing defects from the indications found mayrequire some training and/or experience [the indication size is not the actual size of the defect]5. Inspection:The inspector will use visible light with adequate intensity (100 foot-candles or 1100 lux is typical) forvisible dye penetrant. Ultraviolet (UV-A) radiation of adequate intensity (1,000 micro-watts per centimetersquared is common), along with low ambient light levels (less than 2 foot-candles) for fluorescentpenetrant examinations. Inspection of the test surface should take place after a 10 minute developmenttime. This time delay allows the blotting action to occur. The inspector may observe the sample forindication formation when using visible dye. It is also good practice to observe indications as they formbecause the characteristics of the bleed out are a significant part of interpretation characterization offlaws.6. Post Cleaning:The test surface is often cleaned after inspection and recording of defects, especially if post-inspectioncoating processes are scheduled.[edit]Advantages and disadvantagesThe main advantages of DPI are the speed of the test and the low cost. The main disadvantages are thatit only detects surface flaws and it does not work on very rough surfaces. Also, on certain surfaces agreat enough color contrast cannot be achieved or the dye will stain the workpiece. [1]Limited training is required for the operator — although experience is quite valuable. Proper cleaning isnecessary to assure that surface contaminants have been removed and any defects present are cleanand dry. Some cleaning methods have been shown to be detrimental to test sensitivity, so acid etching toremove metal smearing and re-open the defect may be necessary. [citation needed][edit]StandardsInternational Organization for Standardization (ISO) ISO 3059, Non-destructive testing - Penetrant testing and magnetic particle testing - Viewing conditions
  5. 5.  ISO 3452-1, Non-destructive testing. Penetrant testing. Part 1. General principles ISO 3452-2, Non-destructive testing - Penetrant testing - Part 2: Testing of penetrant materials ISO 3452-3, Non-destructive testing - Penetrant testing - Part 3: Reference test blocks ISO 3452-4, Non-destructive testing - Penetrant testing - Part 4: Equipment ISO 3452-5, Non-destructive testing - Penetrant testing - Part 5: Penetrant testing at temperatures higher than 50 °C ISO 3452-6, Non-destructive testing - Penetrant testing - Part 6: Penetrant testing at temperatures lower than 10 °C ISO 12706, Non-destructive testing - Penetrant testing - Vocabulary ISO 23277, Non-destructive testing of welds - Penetrant testing of welds - Acceptance levelsEuropean Committee for Standardization (CEN) EN 571-1, Non-destructive testing - Penetrant testing - Part 1: General principles. May be replaced by EN ISO 3452-1. EN 1371-1, Founding - Liquid penetrant inspection - Part 1: Sand, gravity die and low pressure die castings EN 1371-2, Founding - Liquid penetrant inspection - Part 2: Investment castings EN 2002-16, Aerospace series - Metallic materials; test methods - Part 16: Non-destructive testing, penetrant testing EN 10228-2, Non-destructive testing of steel forgings - Part 2: Penetrant testing EN 10246-11, Non-destructive testing of steel tubes - Part 11: Liquid penetrant testing of seamless and welded steel tubes for the detection of surface imperfectionsissn1018–5518TrainingCourse series45non-Destructive Testing:sample Questions forConduct of examinationsat Levels 1 and 2Vienna,2010non-Destructive Testing: sample Questions forConduct of examinations at Levels 1 and 2TrainingCourse series
  6. 6. 4513.24 mmNon-Destructive Testing:Sample Questions for Conduct of Examinationsat Levels 1 and 2TRAINING COURSE SERIES No. 45 AFGHANISTANALBANIAALGERIAANGOLAARGENTINAARMENIAAUSTRALIAAUSTRIAAZERBAIJANBAHRAINBANGLADESHBELARUSBELGIUMBELIZEBENINBOLIVIABOSNIA AND HERZEGOVINABOTSWANABRAZILBULGARIABURKINA FASOBURUNDICAMBODIACAMEROONCANADACENTRAL AFRICAN REPUBLICCHADCHILECHINACOLOMBIACONGOCOSTA RICACÔTE D’IVOIRECROATIACUBACYPRUSCZECH REPUBLICDEMOCRATIC REPUBLIC OF THE CONGODENMARKDOMINICAN REPUBLICECUADOR
  7. 7. EGYPTEL SALVADORERITREAESTONIAETHIOPIAFINLANDFRANCEGABONGEORGIAGERMANYGHANAGREECEGUATEMALAHAITIHOLY SEEHONDURASHUNGARYICELANDINDIAINDONESIAIRAN, ISLAMIC REPUBLIC OFIRAQIRELANDISRAELITALYJAMAICAJAPANJORDANKAZAKHSTANKENYAKOREA, REPUBLIC OFKUWAITKYRGYZSTANLATVIALEBANONLESOTHOLIBERIALIBYAN ARAB JAMAHIRIYALIECHTENSTEINLITHUANIALUXEMBOURGMADAGASCARMALAWIMALAYSIAMALIMALTAMARSHALL ISLANDS
  8. 8. MAURITANIAMAURITIUSMEXICOMONACOMONGOLIAMONTENEGROMOROCCOMOZAMBIQUEMYANMARNAMIBIANEPALNETHERLANDSNEW ZEALANDNICARAGUANIGERNIGERIANORWAYOMANPAKISTANPALAUPANAMAPARAGUAYPERUPHILIPPINESPOLANDPORTUGALQATARREPUBLIC OF MOLDOVAROMANIARUSSIAN FEDERATIONSAUDI ARABIASENEGALSERBIASEYCHELLESSIERRA LEONESINGAPORESLOVAKIASLOVENIASOUTH AFRICASPAINSRI LANKASUDANSWEDENSWITZERLANDSYRIAN ARAB REPUBLICTAJIKISTANTHAILAND
  9. 9. THE FORMER YUGOSLAV REPUBLIC OF MACEDONIATUNISIATURKEYUGANDAUKRAINEUNITED ARAB EMIRATESUNITED KINGDOM OF GREAT BRITAIN AND NORTHERN IRELANDUNITED REPUBLIC OF TANZANIAUNITED STATES OF AMERICAURUGUAYUZBEKISTANVENEZUELAVIETNAMYEMENZAMBIAZIMBABWEThe Agency’s Statute was approved on 23 October 1956 by the Conference on the Statuteof the IAEA held at United NationsHeadquarters, New York; it entered into force on 29 July 1957. The Headquarters of theAgency are situated in Vienna. Its principalobjective is “to accelerate and enlarge the contribution of atomic energy to peace, healthand prosperity throughout the world’’.The following States are Members of the International Atomic Energy Agency:NON-DESTRUCTIVE TESTING:SAMPLE QUESTIONSFOR CONDUCT OF EXAMINATIONSAT LEVELS 1 AND 2INTERNATIONAL ATOMIC ENERGY AGENCYVIENNA, 2010 COPYRIGHT NOTICEAll IAEA scientific and technical publications are protected by the terms of the UniversalCopyright Convention as adopted in 1952 (Berne) and as revised in 1972 (Paris). Thecopyright has since been extended by the World Intellectual Property Organization(Geneva)to include electronic and virtual intellectual property. Permission to use whole or parts oftexts contained in IAEA publications in printed or electronic form must be obtained and isusually subject to royalty agreements. Proposals for non-commercial reproductions andtranslations are welcomed and considered on a case-by-case basis. Enquiries should beaddressed to the IAEA Publishing Section at: Sales and Promotion, Publishing Section International Atomic Energy Agency Vienna International Centre PO Box 100 1400 Vienna, Austria
  10. 10. fax: +43 1 2600 29302 tel.: +43 1 2600 22417 email: sales.publications@iaea.org http://www.iaea.org/booksFor further information on this publication, please contact:Industrial Applications and Chemistry SectionInternational Atomic Energy AgencyVienna International CentrePO Box 1001400 Vienna, Austriaemail: Official.Mail@iaea.orgNON-DESTRUCTIVE TESTING:SAMPLE QUESTIONS FOR CONDUCT OF EXAMINATIONS AT LEVELS 1 AND 2TRAINING COURSE SERIES No. 45ISSN 1018-5518© IAEA, 2010Printed by the IAEA in AustriaAugust 2010 FOREWORDThe International Atomic Energy Agency (IAEA) supports industrial applications ofradiation technology which include non-destructive testing (NDT) under its variousprogrammes such as individual country Technical Co-operation (TC) projects, RegionalProjects and Coordinated Research Projects (CRPs). NDT technology is essentially neededfor the improvement of the quality of industrial products, equipment and plants all over theworld, especially in developing Member States.Trained and certified personnel is one of the essential requirements for applying thistechnology in industry. With this in view, the IAEA first played an important role incooperation with the International Organisation for Standardisation (ISO) for thedevelopmentof a standard for training and certification of NDT personnel, namely ISO 9712,‘NonDestructive Testing: Qualification and Certification of Personnel’. Subsequently thesyllabiand needed training materials were identified and developed for the creation of, in each oftheMember States, a core group of personnel who are trained and qualified to establish thetraining and certification process in their respective countries. One of the importantrequirements for such a process is to have the examination questions for conducting thecertification examinations.A need had been felt to compile the appropriate questions firstly for conducting theseexaminations at the national and regional levels and secondly to provide these to thecertification bodies of the Member States so that they could initiate their own level 1 & 2certification examinations. For this purpose, Experts’ Task Force Meetings were convenedfirst in Accra, Ghana and then in Vienna, Austria under the AFRA regional projects onNDT.The experts examined and discussed in detail the ISO 9712 (1999 & 2005 versions)requirements for general, specific and practical examinations for level 1 & 2 personnel.Afterthat a set of questions has been established which are presented in this book. In view of the
  11. 11. special situation prevailing in Africa, questions in both English and French have beencompiled. No doubt many developing Member States in other regions will find thiscompilation equally useful. The experts recommended that these questions be taken as aguideand expanded by the national certifying bodies of the Member States.The IAEA wishes to express its appreciation to all those who have contributed to thispublication. The IAEA officers responsible for this publication were Joon Ha Jin and A.A.Khan of the Division of Chemical and Physical Sciences. EDITORIAL NOTEThe use of particular designations of countries or territories does not imply any judgementby thepublisher, the IAEA, as to the legal status of such countries or territories, of their authoritiesandinstitutions or of the delimitation of their boundaries.The mention of names of specific companies or products (whether or not indicated asregistered) doesnot imply any intention to infringe proprietary rights, nor should it be construed as anendorsementor recommendation on the part of the IAEA. CONTENTS1 LIQUID PENETRANT TESTING (PT) .......................................................................... 11.1 Liquid Penetrant Testing Level 1 (PT-1)............................................................ 11.1.1 Liquid Penetrant Testing Level 1 (PT-1) General Examination............. 11.1.2 Liquid Penetrant Testing Level 1 (PT-1) Specific Examination .......... 171.1.3 Liquid Penetrant Testing Level 1 (PT-1) Answers to Questions.......... 251.2 Liquid Penetrant Testing Level 2 (PT-2).......................................................... 261.2.1 Liquid Penetrant Testing Level 2 (PT-2) General Examination........... 261.2.2 Liquid Penetrant Testing Level 2 (PT-2) Specific Examination .......... 361.2.3 Liquid Penetrant Testing Level 2 (PT-2) Answers to Questions.......... 462 MAGNETIC PARTICLES TESTING (MT).................................................................. 472.1 Magnetic Particles Testing Level 1 (MT-1) ..................................................... 472.1.1 Magnetic Particles Testing Level 1 (MT-1) General Examination ...... 472.1.2 Magnetic Particles Testing Level 1 (MT-1) Specific Examination...... 652.1.3 Magnetic Particle Testing Level 1 (MT-1) Answers to Questions....... 832.2 Magnetic Particles Testing Level 2 (MT-2) ..................................................... 842.2.1 Magnetic Particles Testing Level 2 (MT-2) General Examination ...... 842.2.2 Magnetic Particles Testing Level 2 (MT-2) Specific Examination...... 972.2.3 Magnetic Particle Testing Level 2 (MT-2) Answers to Questions..... 1053 RADIOGRAPHIC TESTING (RT).............................................................................. 1063.1 Radiographic Testing Level 1 (RT-1) ............................................................ 1063.1.1 Radiographic Testing Level 1 (RT-1) General Examination.............. 1063.1.2 Radiographic Testing Level 1 (RT-1) Specific Examination ............. 1243.1.3 Radiographic Testing Level 1 (RT-1) Answers to questions ............. 1353.2 Radiographic Testing Level 2 (RT-2) ............................................................ 1363.2.1 Radiographic Testing Level 2 (RT-2) General Examination.............. 1363.2.2 Radiographic Testing Level 2 (RT-2) Specific Examination ............. 1533.2.3 Radiographic Testing Level 2 (RT-2) Answers to questions ............. 1694 ULTRASONIC TESTING (UT) .................................................................................. 1704.1 Ultrasonic Testing Level 1 (UT-1) ................................................................. 170
  12. 12. 4.1.1 Ultrasonic Testing Level 1 (UT-1) General Examination .................. 1704.1.2 Ultrasonic Testing Level 1 (UT-1) Specific Examination.................. 1844.1.3 Ultrasonic Testing Level 1 (UT-1) Answers to Questions ................. 1994.2 Ultrasonic Testing Level 2 (UT-2) ................................................................. 2004.2.1 Ultrasonic Testing Level 2 (UT-2) General Examination .................. 2004.2.2 Ultrasonic Testing Level 2 (UT-2) Specific Examination.................. 2164.2.3 Ultrasonic Testing Level 2 (UT-2) Answers to Questions ................. 226CONTRIBUTORS TO DRAFTING AND REVIEW ...........................................................227 11 LIQUID PENETRANT TESTING (PT)1.1 Liquid Penetrant Testing Level 1 (PT-1)1.1.1 Liquid Penetrant Testing Level 1 (PT-1) General Examination1. Liquid penetrant testing is based on the principle of:(a) Polarized sound waves in a liquid(b) Magnetic domains(c) Absorption of X rays(d) Capillary action2. When a small diameter tube is placed in a glass of water, water rises in the tube to alevel above the adjacent surface. This is called:(a) Viscosity(b) Capillary action(c) Surface tension(d) Barometric testing3. How is the size of a liquid penetrant indication usually related to the discontinuity itrepresents:(a) Larger than(b) Smaller than(c) Equal to(d) Not related to4. A penetrant that is self-emulsifying is called:(a) Solvent removable(b) Water washable(c) Post-emulsified(d) Dual sensitivity method 25. A penetrant process which employs an emulsifier as a separate step in the penetrantremoval process is called:(a) Solvent removable(b) Water washable(c) Post-emulsified(d) Dual sensitivity method6. A penetrant process in which excess penetrant is removed with an organic solvent iscalled:(a) Solvent removable(b) Water washable(c) Post-emulsified(d) Dual method7. Which of the following statements accurately describes the capabilities of liquid
  13. 13. penetrant testing?(a) Liquid penetrant testing is useful for locating subsurface discontinuities in atest piece(b) Liquid penetrant testing is useful for locating discontinuities in porousmaterials(c) Liquid penetrant testing is useful for locating discontinuities which are open tothe surface in non-porous materials(d) none of the above8. Which of the following discontinuity types could typically be found with a liquidpenetrant test?(a) Internal slag in a weld(b) Internal slag in a casting(c) Sensitization in austenitic stainless steel(d) Fatigue cracks 39. Which of the following chemical elements are normally held to a minimum in liquidpenetrant materials, when testing stainless steel and titanium?(a) Hydrogen(b) Chlorine(c) Carbon(d) Oil10. Which of the following chemical elements are normally held to a minimum in liquidpenetrant materials when testing nickel based alloys?(a) Sulphur(b) Oxygen(c) Carbon(d) Nitrogen11. Which of the following is the most desirable method of pre-cleaning a test piece priorto penetrant testing?(a) Sand blasting(b) Vapour degreasing(c) Emery cloth(d) Wire brushing12. Which of the following pre-cleaning processes is not recommended?(a) Detergent cleaning(b) Vapour degreasing(c) Shot blasting(d) Ultrasonic cleaning13. A wire brush should be used for pre-cleaning:(a) When grease and oil must be removed(b) Only as a last resort(c) When rust is to be removed(d) When grinding burrs must be removed 414. A hydrometer is used to measure:(a) Penetrant viscosity(b) Specific gravity of water based wet developers(c) Penetrant specific gravity(d) Cleaner specific gravity
  14. 14. 15. Visible, solvent removable penetrants are most advantageous for:(a) Inspecting parts with rough surfaces(b) Inspecting batches of small parts(c) Inspecting parts at remote locations(d) Inspecting parts with porous surfaces16. For adequate test results, the black light used in fluorescent penetrant examinationshould provide what minimum black light intensity at the test surface?(a) 100 foot candles per square centimetre(b) 1000 microwatts per square centimetre(c) 800 foot candles(d) 35 microwatts per square centimetre17. What minimum warm-up time is required for acceptable performance of a mercuryVapour arc black light?(a) None(b) 2 minutes(c) 5 minutes(d) 10 minutes18. Which of the following penetrants contains an emulsifying agent?(a) Solvent removable(b) Water washable(c) Post emulsifiable(d) Fluorescent 519. Which of the following penetrants must be treated with an emulsifier prior to waterremoval?(a) Solvent removable(b) Water washable(c) Post emulsifiable(d) Fluorescent20. What is the function of an emulsifier?(a) To remove the excess penetrant(b) To develop indications with a post emulsifiable penetrant system(c) To assist penetration with a post emulsifiable penetrant system(d) To make a post emulsifiable penetrant water washable21. An oil based emulsifier is called:(a) Hydrophilic(b) Hydrophobic(c) Lipophilic(d) Fluoroscopic22. A water based emulsifier is called:(a) Hydrophilic(b) Hydrophobic(c) Lipophilic(d) Fluoroscopic23. Methylene chloride, isopropyl, alcohol, naptha and mineral spirits are examples of:(a) Emulsifiers(b) Developers(c) Solvent removers
  15. 15. (d) None of the above 624. What type of solvent removers may be used with a solvent removable penetrant?(a) Any organic solvent(b) Only the cleaner recommended by the manufacturer of the penetrant(c) Any alcohol based solvents(d) Only chlorinated hydrocarbons25. Which of the following is a prerequisite for a penetrant test?(a) Developer must be applied in a thin, even coat(b) Any surface coatings or soils must be completely removed(c) All traces of penetrant materials should be removed after testing is complete(d) The test object must be non-magnetic26. Which of the following types of pre-cleaning processes may be used for liquidpenetrant testing?(a) Wire brushing only(b) Detergent and water only(c) Vapour degreasing only(d) Any process that leaves the part clean and dry, does not harm the part and iscompatible with the penetrant materials27. What is the likely result of incomplete removal of all excess penetrant from the testpiece surface?(a) Formation of false indications(b) Formation of relevant indications(c) Exaggeration of the size of relevant indications(d) None of the above28. What is the preferred pre-cleaning process for removal of oil and grease :(a) Steam cleaning with a added acid(b) Vapour degreasing(c) Steam cleaning(d) Ultrasonic cleaning 729. Which pre-cleaning method may be used with either a solvent or a detergent solution?(a) Ultrasonic cleaning(b) Steam cleaning(c) Detergent wash(d) Vapour degreasing30. What is the danger associated with using a wire brush during pre-cleaning?(a) Bristles from the wire brush may cause false indications(b) Contaminants from the wire brush may cause delayed hydrogen cracking ofhigh carbon steels(c) The wire brush may not adequately remove organic soils(d) The wire brush may close or smear metal over31. What is the preferred method of removing paint prior to performing a penetranttesting?(a) Sand blast(b) Chemical removers(c) Power wire brush(d) Shot blast32. What additional surface preparation or cleaning must be performed on a machined or
  16. 16. ground aluminium casting prior to penetrant testing?(a) Vapour degreasing(b) Etching(c) Detergent wash(d) Nothing33. Acceptable methods of penetrant application are:(a) Spraying(b) Dipping(c) Brushing(d) All of the above 834. The time period during which penetrant remains on the surface of the test piece iscalled:(a) Dwell time(b) Soaking time(c) Fixing time(d) Development time35. Excess penetrant removal is a two step process with which of the following penetrantmethods?(a) Water washable(b) Post emulsifiable(c) Solvent removable(d) Liquid oxygen applications36. A developer aids penetrant bleed out because of:(a) Adequate removal of the excess penetrant(b) Providing a contrasting background for visible dye indications(c) Capillary action(d) Proper emulsifier action37. In the solvent removable penetrant process, excess penetrant is removed with:(a) A water spray(b) A hydrophilic scrubber(c) A solvent spray(d) Clean, lint free towels slightly moistened with solvent38. Water based wet developer is applied:(a) Immediately before removal of excess penetrant(b) Immediately after removal of excess penetrant(c) After a drying period following removal of excess penetrant(d) For maximum sensitivity results 939. Non-aqueous wet developer is applied:(a) Immediately before removal of excess penetrant(b) Immediately after removal of excess penetrant(c) After the excess penetrant is removed and part surface is dried(d) For maximum sensitivity results40. Dry developer is applied:(a) Immediately before removal of excess penetrant(b) Immediately after removal of excess penetrant(c) After drying of the part(d) For maximum sensitivity results
  17. 17. 41. Typical ranges of emulsifier dwell times are:(a) 5 to 10 minutes(b) 30 seconds to 1 minute(c) 1 to 3 minutes(d) 5 to 10 minutes42. Actual emulsification times are determined by:(a) Experiment, during technique qualification(b) Manufacturers recommendations(c) Code requirements(d) None of the above43. The colour of fluorescent penetrant under the presence of a UV light is:(a) Yellow-green(b) Red(c) Blue(d) Green 1044. What action is necessary if the penetrant is inadvertently allowed to dry on the testpiece?(a) Repeat the test, beginning with the pre-cleaning operation(b) Re-wet the penetrant, begin dwell time again and continue(c) Clean the penetrant off the surface and develop normally(d) Clean the penetrant off the surface, wait 5 minutes and develop normally45. What maximum water rinse pressure is considered safe for removal of excesspenetrant in the water washable penetrant process?(a) As low a pressure as possible, 50 PSI maximum(b) to 200 PSI(c) PSI maximum(d) to 500 PSI46. During the water rinse step of the water washable penetrant process, what is thedesired angle of the spray to the surface?(a) Normal(b) 30 degrees(c) 45 degrees(d) 75 degrees47. Which type of emulsifier is designed to be used as a ‘scrubber’?(a) Hydrophilic(b) Hydrophobic(c) Lipophilic(d) Fluoroscopic48. Post cleaning is especially important when:(a) Post emulsified penetrants are used(b) Phosphate containing detergents are used(c) Chlorinated hydrocarbons are used(d) The test object will be used in a liquid oxygen environment 1149. When using a hydrophilic emulsifier, the amount of penetrant removed is mostaffected by:(a) Solution strength and time of spray(b) Penetrant dwell time
  18. 18. (c) Emulsifier dwell time(d) Adequacy of pre-clean50. If a mercury vapour arc black light is inadvertently turned off, how soon may it berestarted?(a) Immediately(b) 5 minutes(c) 10 minutes(d) 15 minutes51. Which of the following is normally prohibited as a method of removing excesspenetrant when using the solvent removable penetrant process?(a) A water spray(b) A hydrophilic scrubber(c) A solvent spray(d) Clean with lint free towels moistened with solvent52. When performing a fluorescent penetrant examination, excess penetrant is normallyremoved:(a) By a hydrophilic scrubber(b) Under UV light(c) By solvent spray(d) By vapour degreasing53. During a visible, solvent removable penetrant test, complete penetrant removal isindicated by:(a) Absence of red indications on the test piece surface(b) Clean rinse water(c) Completion of the rinse cycle(d) Absence of red dye on the cleaning towels 1254. Which of the following is a function of a developer(a) Providing a contrasting background for visible dye indications(b) Making the penetrant water washable(c) Penetrating into discontinuities open to the surface(d) Dissolve organic soils on the test piece surface55. Which of the following is a function of a developer?(a) Providing a contrasting background for visible dye indications(b) Accentuates presence of discontinuities by causing a penetrant indication tospread out over a larger area(c) Provides capillary paths to aid the bleed out process(d) All of the above56. Which of the following developers is applied before the drying operation?(a) Dry(b) Non-aqueous wet(c) Water based wet(d) None of the above57. The most sensitive type of developer for the detection of fine discontinuities is:(a) Water soluble(b) Non-aqueous wet(c) Dry(d) Water suspendable
  19. 19. 58. Which of the following is the most sensitive developer in descending order?(a) Dry, water soluble, water suspendable(b) Non-aqueous wet, water soluble, water suspendable ,dry(c) Non-aqueous wet, dry, water soluble(d) Water suspendable, water soluble, non-aqueous wet 1359. Low sulphur and chlorine penetrant materials would be used for testing:(a) Aluminium, steel and plastics(b) Tool steels, chrome vanadium steel and ferritic stainless steels(c) Austenitic stainless steels, nickel alloys and titanium(d) Magnetic materials60. Which type of developer may be either in suspension or a solution?(a) Dry(b) Non-aqueous wet(c) Water based wet(d) None of the above61. The temperature of water rinse used in the water washable penetrant process shouldbe:(a) 60 to 110oC(b) 40 to 100oC(c) 16 to 43oC(d) 70 to 140oC62. The danger of over washing during a water washable penetrant test is that:(a) Excess penetrant will be removed from the test piece(b) Penetrant will be removed from discontinuities(c) The waste water will contain too high a concentration of penetrants(d) A protective oxide coating on the test piece is formed63. Which penetrant process is best suited to high production rates of many small parts?(a) Solvent removable(b) Water washable(c) Post emulsifiable(d) Fluorescent 1464. Which penetrant process is best suited to detect shallow discontinuities?(a) Solvent removable(b) Water washable(c) Post emulsifiable(d) Fluorescent65. Which penetrant process is best suited to the detection of discontinuities in a test piecehaving threads and keyways?(a) Solvent removable
  20. 20. (b) Water washable(c) Post emulsifiable(d) Fluorescent66. Which penetrant process is the most sensitive to detect fine discontinuities?(a) Solvent removable(b) Water washable(c) Post emulsifiable fluorescent(d) Water washable fluorescent67. Which penetrant process is best suited for portable application in the field?(a) Solvent removable(b) Water washable(c) Post emulsifiable(d) Fluorescent68. Which penetrant process should be used if repeated examinations are anticipated?(a) Solvent removable(b) Water washable(c) Post emulsifiable(d) Fluorescent 1569. What is a disadvantage of using the fluorescent penetrant process?(a) Lower visibility of indications(b) Must be performed in a darkened area with aid of a UV lamp(c) Easily washed with water(d) High visibility of indications70. Which of the following developers is applied by brush, spraying or dipping?(a) Non-aqueous wet(b) Water based wet(c) Dry(d) Dual sensitivity71. Which of the following developers is applied by spray only?(a) Non-aqueous wet(b) Water based wet(c) Dry(d) Dual sensitivity72. Which of the following developers is applied by immersion or flow on only?(a) Non-aqueous wet(b) Water based wet(c) Dry(d) Dual sensitivity73. What is the minimum time considered necessary for dark adaptation of the eyes priorto evaluating the results of a fluorescent penetrant test?(a) 1 minute(b) 2 minutes(c) 5 minutes(d) 10 minutes 1674. What is the likely result of looking directly into a black light?(a) Burning of the retina of the eye(b) Temporary inflammation of the cornea
  21. 21. (c) Long term tendency toward formation of cataracts(d) Fluorescence of the fluid in the eye75. Which type of penetrant process would be best suited to the detection of wide, shallowdiscontinuities?(a) Solvent removable(b) Water washable(c) Post emulsifiable(d) Fluorescent76. Which type of penetrant process affords most control of test sensitivity level?(a) Solvent removable(b) Water washable(c) Post emulsifiable(d) Fluorescent77. Which type of penetrant process is least susceptible to over washing?(a) Solvent removable(b) Water washable(c) Post emulsifiable(d) Fluorescent78. What is a disadvantage of the solvent removable penetrant process?(a) It is the least sensitive of the penetrant processes(b) It is not well suited for use on rough surfaces(c) It is highly portable(d) No water is required for its use 1779. Which of the following is the proper first step in removal of excess penetrant whenusing the solvent removable penetrant process?(a) Immerse the test piece in solvent(b) Spray the test piece with water(c) Wipe the test piece surface with clean, lint free towels slightly moistened(d) All of the above is correct1.1.2 Liquid Penetrant Testing Level 1 (PT-1) Specific Examination1. Which of the following types of penetrants, developers, solvents are used whenconducting a liquid penetrant test on a part that is exposed to a liquid oxygenenvironment.(a) Water based penetrants(b) Water based developers(c) Water based solvents(d) All of the above2. The causes of non relevant indications are:(a) Insufficient removal of excess surface penetrant(b) Penetrant on operators hands(c) Threads, keyways, splines, sharp corners, press fits, blind holes, rough surfaces(d) Contaminated work surfaces3. Which of the following metals must be tested with low halogen sulphur free penetrantmaterials:(a) Copper, silver, gold(b) Nickel based alloys, certain stainless steel materials(c) Steel, iron, aluminium
  22. 22. (d) Plastic, wood, paper4. List two main advantages of ‘wet’ developers.(a) _____________________________________________________________(b) _____________________________________________________________ 185. Penetrant testing is limited by its inability to test which of the following materials:(a) Aluminium(b) Ceramics(c) Porous materials(d) Moulded rubber6. List four cleaning processes that are to be avoided(a) _____________________________________________________________(b) _____________________________________________________________(c) _____________________________________________________________(d) _____________________________________________________________7. Liquid penetrants can be further categorised by the removal method of excess surfacepenetrant:(a) Water washable(b) Solvent removable(c) Post emulsified(d) All of the above8. The typical temperature ranges for conducting a liquid penetrant test is:(a) 60 to 100ºC(b) 10 to 60ºF(c) 16 to 52ºC(d) 10 to 20ºK9. Surface breaking porosity will show what type of relevant indications when a weldedaluminium plate is tested with the liquid penetrant method:(a) Linear indications(b) Square indications(c) Triangular indications(d) Rounded indications 1910. Cracks, lack of penetration, lack of fusion which are surface breaking on a weldedaluminium plate which has been liquid penetrant tested will show as:(a) Linear indications(b) Rounded indications(c) Square indications(d) Triangular indications11. List two ways of recording relevant indications for record purposes.(a) _____________________________________________________________(b) _____________________________________________________________12. Explain what is meant by LOX compatible penetrant materials.(a) _____________________________________________________________(b) _____________________________________________________________13. Which of the following methods is not recommended for pre-cleaning prior to a liquidpenetrant test:(a) Steam cleaning, etching, rust and paint removal(b) Solvent wipe, vapour degreasing, ultrasonic bath cleaning
  23. 23. (c) Blasting, grinding, filing, honing, machining(d) All of the listed methods are not recommended14. The purpose of using a developer is:(a) To create a contrasting background for the penetrants to ensure better visibilityof indications(b) Assists in reverse capillary action due to absorption ability of developers(c) Prevent the part from corroding after the liquid penetrant test(d) To ensure that the part has been correctly heat treated(e) Both a and b are correct 2015. The typical sequence of conducting a visible solvent removable penetrant is:(a) Pre-clean with a solvent wipe method(b) Apply visible penetrant, keep wet, dwell time of 2 minutes(c) Pour solvent on surface of part and wipe with waste cloth(d) Spray on a thick layer of developer(e) Inspect and report(f) Post-clean(g) The above listed methods are not correct for various reasons16. Explain why low halogen, sulphur-free penetrant materials should be used on stainlesssteel, titanium and nickel-based alloys.(a) _____________________________________________________________(b) _____________________________________________________________17. The principle on which liquid penetrant testing is based on is:(a) Capillary action of the penetrant(b) Capillary action of cleaner/solvent(c) Capillary action of developer(d) None of the listed is correct18. The limitation of a liquid penetrant test is:(a) Only surface breaking discontinuities can be detected if chemically andphysically clean and dry(b) Porous materials cannot be tested(c) There is cleaning problem following penetrant inspection in some cases(d) All of the listed limitations are correct19. Name the six basic steps in the correct sequence of how to conduct a typical liquidpenetrant test.(a) _____________________________________________________________(b) _____________________________________________________________(c) _____________________________________________________________(d) _____________________________________________________________ 21(e) _____________________________________________________________(f) _____________________________________________________________20. Penetrants may be applied to the surface of part by :(a) Spraying(b) Dipping(c) Pouring(d) All of the above methods are acceptable21. List four properties of a good penetrant.(a) _____________________________________________________________
  24. 24. (b) _____________________________________________________________(c) _____________________________________________________________(d) _____________________________________________________________22. Which of the following is a reason to post clean a part after a liquid penetrant test:(a) The part might be further processed(b) If repairs are necessary(c) Developers absorb moisture and may result in part being corroded(d) All of the reasons are correct23. Which of the following penetrant has a built-in emulsifier(a) Water washable(b) Solvent removable(c) Post emulsified(d) All of the listed above24. What is the main function of the emulsifier used in post-emulsification penetrantprocess:(a) _______________________________________________________________(b) _______________________________________________________________ 2225. Liquid penetrants can be classified into the types of dyes they contain:(a) Visible/colour contrast(b) Fluorescent(c) Dual sensitivity(d) All of the listed is correct26. Explain why an emulsifier is used prior to the removal of excess surface penetrantwhen a post emulsified penetrant is used.(a) _____________________________________________________________(b) _____________________________________________________________27. Explain what will happen when the excess surface penetrant of a solvent removablepenetrant is removed by means of solvent sprayed directly onto the surface of a part.(a) _____________________________________________________________(b) _____________________________________________________________28. The advantages of using a visible solvent removable penetrant versus a postemulsified fluorescent penetrant is:(a) No UV light is needed(b) The technique is well suitable for site tests or spot checks(c) No water or emulsifiers are needed(d) No extra equipment is needed(e) All of the advantages listed above are correct29. Describe two important functions of a developer.(a) _____________________________________________________________(b) _____________________________________________________________30. List four common surface breaking weld discontinuities that can be detected onwelded aluminium, stainless steel materials when conducting a liquid penetrant test.(a) _____________________________________________________________(b) _____________________________________________________________(c) _____________________________________________________________(d) _____________________________________________________________31. The following precautions must be observed when removing the excess surface
  25. 25. penetrant with a water wash method using a hose pipe:(a) The wash angle should be at 45o(b) A coarse droplet spray(c) Temperature of water 16 to 43oC(d) Pressure as low as possible not to exceed 50 psi(e) All of the precautions listed above are correct 2332. List four possible causes for false indications that can be observed during a liquidpenetrant test.(a) _____________________________________________________________(b) _____________________________________________________________(c) _____________________________________________________________(d) _____________________________________________________________33. The typical causes for false indications are:(a) Threads, keyways, splines, rough surfaces(b) Sharp corners, pop rivets(c) Insufficient removal of excess surface penetrant, penetrant on operators’ hands,using cloth/paper towels which are not lint free, dirty work surfaces(d) Over washing with high pressure hose pipes34. Name four methods of pre-cleaning the surface of a part prior to conducting a liquidpenetrant test.(a) _____________________________________________________________(b) _____________________________________________________________(c) _____________________________________________________________(d) _____________________________________________________________35. Liquid penetrants can be further categorised by the removal method of excess surfacepenetrant:(a) Water washable(b) Solvent removable(c) Post emulsified(d) All of the above36. The advantages of using a visible solvent removable penetrant versus a postemulsified fluorescent penetrant is:(a) No UV light is needed(b) The technique is well suitable for site tests or spot checks(c) No water or emulsifiers are needed(d) No extra equipment is needed(e) All of the listed is correct 2437. Match the type of penetrant to the list of advantages and disadvantages as listedbelow:Advantages DisadvantagesPortable Penetrant removal is time consumingNo UV light needed Difficult to remove from roughsurfacesSuited for spot checks Materials are flammable
  26. 26. Good sensitivity Cannot be used in open tanks(a) Visible water wash(b) Visible solvent removable(c) Visible post emulsified(d) Fluorescent water wash38. How will the excess surface penetrant be removed if a post emulsified penetrant wasused:(a) Dip or spray emulsifier onto part(b) Wait correct dwell time(c) Water wash part observing correct recommended rules(d) Dry part and apply developer(e) All of the listed steps are correct39. List four basic safety rules to be followed when conducting a liquid penetrant test.(a) _____________________________________________________________(b) _____________________________________________________________(c) _____________________________________________________________(d) _____________________________________________________________40. The six basic steps on how to conduct a typical liquid penetrant test is:(a) Pre-clean surface to be tested(b) Apply penetrant, keep wet, observe dwell time(c) Remove excess surface penetrant(d) Apply developer in a thin even layer(e) Inspect and report(f) Post-clean(g) All of the listed steps are correct 251.1.3 Liquid Penetrant Testing Level 1 (PT-1) Answers to QuestionsLiquid Penetrant Testing Level 1 Answers to QuestionsGeneral Examination Specific Examination1 d 35 b 69 b 1 a 35 d2 b 36 c 70 b 2 c 36 e3 a 37 d 71 a 3 d 37 b4 b 38 b 72 b 4 c 38 c5 c 39 c 73 c 5 d 39 *6 a 40 c 74 d 6 a 40 g7 c 41 c 75 c 7 a8 d 42 a 76 c 8 b9 b 43 a 77 c 9 b10 a 44 a 78 b 10 c11 b 45 a 79 c 11 d12 c 46 c 12 a13 c 47 a 13 d14 b 48 d 14 b15 c 49 a 15 d16 b 50 c 16 c17 c 51 c 17 a18 b 52 b 18 b19 c 53 d 19 c
  27. 27. 20 d 54 a 20 b21 c 55 d 21 b22 a 56 c 22 c23 c 57 b 23 a24 b 58 b 24 d25 b 59 c 25 d26 d 60 c 26 c27 a 61 c 27 a28 b 62 b 28 d29 a 63 b 29 c30 d 64 c 30 d31 b 65 b 31 b32 b 66 c 32 b33 d 67 a 33 b34 a 68 a 34 d 26Asnt PT Level 1 sample question.Liquid Penetrant Testing Method (40 Questions)1. Which one of the following conditions will affect the rate and the extent a liquidpenetrant will enter cracks, fissures, and other small openings?a. the hardness of the specimen being testedb. the surface condition of the specimen being testedc. the color of the penetrantd. the conductivity of the specimen being tested2. Which of the following is a commonly used classification for penetrant?a. post-emulsifiable penetrantb. nonferrous penetrantc. chemical etch penetrantd. nonaqueous penetrant3. A generally accepted method for removing excess nonwater-washable penetrant is:a. repeatedly dipping the test specimen in a cleanerb. soaking the test specimen in hot detergent waterc. blowing the excess penetrant off the surface of the part with compressed aird. wiping and cautiously cleaning the test specimen with a cleaner-dampened cloth4. All of the following parts can be tested by the liquid penetrant method except:a. an iron castingb. an aluminum forging
  28. 28. c. a part made from a porous plastic materiald. a part made from a non-porous material5. Which of the following discontinuities can be found by the penetrant test method?a. a surface crackb. a subsurface crackc. an internal inclusiond. none of the above6. Which of the following is generally the more acceptable method for cleaning partsprior to penetrant testing?a. sand blastingb. wire brushingc. grindingd. vapor degreasing7. All of the following methods are commonly used to clean parts prior to penetranttesting except:a. vapor degreasingb. liquid solventc. power wire brushingd. alkaline cleaner8. Cutting oils may be effectively removed from parts before penetrant testing by:a. pre-heatingb. vapor degreasingc. washing with waterd. all of the above9. The most common type of contaminant in fluorescent penetrant fluid is:a. metal filingsb. oilc. detergents (from cleaning)d. water10. Black light, with a proper functioning filter in place, used for fluorescent penetrantinspection can cause permanent damage to:a. human tissuesb. human eyesc. human blood cellsd. none of the above
  29. 29. 11. All of the following basic inspection principles apply to the penetrant methodsexcept-a. the penetrant must enter the discontinuity in order to form an indicationb. indications glow when illuminated with a black lightc. a longer penetration time is required for smaller discontinuitiesd. if the penetrant is washed out of the discontinuity, an indication will not beformed by that discontinuity12. Subsurface discontinuities can be best detected by:a. the post-emulsification penetrant methodb. the visible dye penetrant methodc. the fluorescent, water-washable penetrant methodd. none of the above13. Visible penetrant may be applied by:a. brushingb. sprayingc. dippingd. none of the above14. The first step in conducting a liquid penetrant test on a surface that has beenpainted is to :a. carefully apply the penetrant over the surfaceb. completely remove the paintc. thoroughly wash the surface with a detergentd. wire brush the surface to roughen the smooth surface coating of paint15. When using a post-emulsification penetrant, it is necessary to apply the emulsifier:a. before applying the penetrantb. after the water wash operationc. after the dwell time has elapsedd. after the develonment time has elapsed16. When conducting a water-washable liquid penetrant test, the wet developer isapplied:a. immediately after the penetrant has been appliedb. immediately before the penetrant is appliedc. after removal of the penetrantd. after removal of the emulsifier17. The term used to describe the action of a particular developer in soaking up thepenetrant in a discontinuity, so as to cause the maximum bleed-out of the liquidpenetrant for increased contrast and sensitivity, is known as:
  30. 30. a. blottingb. capillary actionc. concentrationd. attraction18. Using a black light lamp with a cracked filter or without the filter in place can causedamage to human eyes because the lamp emits:a. black lightb. ultraviolet lightc. infrared lightd. none of the above19. The term used to define the period of time in which the test part is covered withpenetrant is:a. waiting timeb. soak time (drain time)c. penetration time (dwell time)d. bleed-in time20. Usually, the most desirable method of removing excess water-washable penetrantafter the dwell time is by using:a. a low pressure coarse water sprayb. water and brushc. a solid stream of waterd. water and clean rags21. When conducting a liquid penetrant test using a post emulsifiable visible dyepenetrant, the generally accepted method for applying the wet developer is by:a. brushingb. swabbingc. dippingd. spraying22. Which of the following characteristics does not apply to liquid penetrant testing?a. this method can accurately measure the depth of a crack or discontinuityb. this method can be used for on-site testing of large partsc. this method can be used to find shallow surface discontinuitiesd. this method can be made more or less sensitive by using differentpenetrant materials23. Which of the following discontinuities is most likely to be missed due to improperrinse techniques?a. a forging lap
  31. 31. b. deep pittingc. shallow and broad discontinuitiesd. the rinse technique will not affect the detection of discontinuities24. When conducting a fluorescent penetrant test, a commonly used technique forassuring that the excess penetrant has been removed prior to the application of adeveloper is to:a. blow compressed air over the surfaceb. chemically etch the surfacec. blot the surface with absorbent paperd. scan the surface with a black light25. Which of the following surface conditions could have a detrimental effect on aliquid penetrant test?a. a wet surfaceb. a rough weldc. an oily surfaced. all of the above26. Liquid penetrant testing is capable of detecting:a. intergranular stress corrosion cracking discontinuitiesb. discontinuities open to the surfacec. subsurface discontinuitiesd. all of the above27. Black light equipment is required when penetrant testing by:a. the.fluorescent penetrant methodb. the visible dye penetrant methodc. the non-fluorescent penetrant methodd. all of the above28. The term used to define the tendency of certain liquids to penetrate into smallopenings such as cracks or fissures is:a. saturationb. capillary actionc. blottingd. wetting agent29. Excess penetrant (all penetrant except that which is in discontinuities) is removedfrom the specimen:a. after the required penetrant dwell time has elapsedb. before the application of an emulsifier if a post-emulsifier penetrant is usedc. by means of a steam cleaner
  32. 32. d. only when water-washable penetrants are used30. When using a post-emulsifiable penetrant, the emulsifier time should be:a. as long as the penetrant dwell timeb. half the penetrant dwell timec. the same as the developer timed. only as long as necessary to remove the interfering background31. When an inspector is working in a darkened area, he/she should become adjustedto the dark before inspecting parts. The generally accepted time period for becomingaccustomed to the dark is:a. 1 minuteb. 5 to 0 minutesc. 10 to 15 minutesd. no waiting period is necessary32. When applying penetrant by dipping, heating the penetrant prior to dipping:a. will increase the sensitivity of the testb. will increase the capillary action of the penetrantc. will increase the stability of the penetrantd. is not generally recommended33. A penetrant inspection cannot find:a. surface p orosityb. surface cracksc. an internal cavityd. a surface forging lap34. All of the following materials can be tested by the usual liquid penetrant testsexcept:a. unglazed porous ceraib. titaniumc. high alloy steeld. cast iron35. Liquid penetrant testing can be used to detect:a. discontinuities 1.6 mm (0.06 in.) below the surfaceb. internal discontinuitiesc. discontinuities open to the surfaced. all discontinuities36. Which of the following are commonly accepted methods for applying penetrant?a. dipping the part in penetrant (dipping)
  33. 33. b. pouring the penetrant over the test specimen (flowing) c. spraying the penetrant on the test specimen (spraying) d. all of the above 37. A solvent used to clean the surface of a test specimen must possess all of the following characteristics except that the: a. cleaner must be capable of dissolving oils and greases commonly found on the surface b. cleaner must not be flammable c. cleaner must be free of contaminants d. cleaner must leave a minimal residue on the surface 38. Which of the statements below best states the danger of sandblasting (without subsequent chemical etching) for cleaning surfaces to be penetrant tested? a. the discontinuities may be peened over and closed b. oil contaminants might be sealed in the discontinuities c. the sand used in the sandblasting operation may be forced into the discontinuity d. the sandblasting operation may introduce discontinuities 39. The penetrant applied to the surface of a test specimen: a. seeps into discontinuities b. is absorbed by discontinuities c. is drawn into discontinuities by capillary action d. is drawn into discontinuities by gravity 40. Which of the following statements concerning liquid penetrant testing is correct? a. fluorescent penetrants will produce red against white discontinuity indications b. non-fluorescent penetrants require the use of black lights c. fluorescent indications will be seen when exposed to black light d. nonfluorescent discontinuities glow in the dark for easy viewing and interpretationANSWER 1.B 2.A 3.D 4.C 5.A 6.D 7.C 8.B 9.D 10.D 11.B 12.D 13.D 14.B 15.C 16.C 17.A 18.B 19.C 20.A 21.D 22.A 23.C 24.D 25.D 26.B 27.A 28.B 29.A 30.D 31.B 32.D 33.C 34.A 35.C 36.D 37.B 38.A 39.C 40.C
  34. 34. Level I Questions Liquid Penetrant Testing Method 1. Which one of the following conditions will affect the rate and the extent a liquid penetrant will enter cracks, fissures, and other small openings? a. the hardness of the specimen being tested b. the surface condition of the specimen being tested c. the color of the penetrant d. the conductivity of the specimen being testedA.6-6 2. Which of the following is a commonly used classification for penetrant? a. post-emulsifiable penetrant b. nonferrous penetrant c. chemical etch penetrant d. non-aqueous penetrantA.6-2 3. A generally accepted method for removing excess nonwater-washable penetrant is: a. repeatedly dipping the test specimen in a cleaner b. soaking the test specimen in hot detergent water c. blowing the excess penetrant off the surface of the part with compressed air d. wiping and cautiously cleaning the test specimen with a cleaner-dampened clothA.6-19 4. All of the following parts can be tested by the liquid penetrant method except: a. an iron casting b. an aluminum forging c. a part made from a porous plastic material
  35. 35. d. a part made from a non-porous materialA.6-1 5. Which of the following discontinuities can be found by the penetrant test method? a. a surface crack b. a subsurface crack c. an internal inclusion d. none of the aboveA.6-1 6. Which of the following is generally the more acceptable method for cleaning parts prior to penetrant testing? a. sand blasting b. wire brushing c. grinding d. vapor degreasingA.6-6 7. All of the following is generally the more acceptable method for cleaning parts prior to penetrant testing? a. vapor degreasing b. liquid solvent c. power wire brushing d. alkaline cleanerA.6-6 8. Cutting oils may be effectively removed from parts before penetrant testing by: a. pre-heating b. vapor degreasing c. washing with water d. all of the above
  36. 36. D.106 9. The most common type of contaminant in fluorescent penetrant fluid is: a. metal filings b. oil c. detergents (from cleaning) d. water A.7-33 10. Black light, with a proper functioning filter in place, used for fluorescent penetrant inspection can cause permanent damage to: a. human tissues b. human eyes c. human blood cells d. none of the above A.7-35 11. All of the following basic inspection principles apply to the penetrant methods except: a. the penetrant must enter the discontinuity in order to form an indication b. indicates glow when illuminated with a black light c. a longer penetration time is required for smaller discontinuities d. if the penetrant is washed out of the discontinuity, an indication will not be formed by that discontinuityA.6-5 12. Subsurface discontinuities can be best detected by: a. the post-emulsification penetrant method b. the visible dye penetrant method c. the fluorescent, water-washable penetrant method d. none of the aboveA.6-1 13. Visible penetrant may be applied by: a. brushing
  37. 37. b. spraying c. dipping d. all of the aboveD.234 14. The first step in conducting a liquid penetrant test on a surface that has been painted is to: a. carefully apply the penetrant over the surface b. completely remove the paint c. thoroughly wash the surface with a detergent d. wire brush the surface to roughen the smooth surface coating of paintA.6-6 15. When using a post-emulsification penetrant, it is necessary to apply the emulsifier: a. before applying the penetrant b. after the water wash operation c. after the dwell time has elapsed d. after the development time has elapsedA.6-9 16. When conducting a water-washable liquid penetrant test, the wet developer is applied: a. immediately after the penetrant has been applied b. immediately before the penetrant is applied c. after removal of the penetrant d. after removal of the emulsifierF.33 17. The term used to describe the action of a particular developer in soaking up the penetrant in a discontinuity, so as to cause the maximum bleed-out of the liquid penetrant for increased contrast and sensitivity, is known as:
  38. 38. a. blotting b. capillary action c. concentration d. attractionF.25 18. Using a black light lamp with a cracked filter or without the filter in place can cause damage to human eyes because the lamp emits: a. black light b. ultraviolet light c. infrared light d. none of the aboveA.7-17 19. The term used to define the period of time in which the test part is covered with penetrant is: a. waiting time b. soak time (drain time) c. penetration time (dwell time) d. bleed-in timeA.6-3 20. Usually, the most desirable method of removing excess water-washable penetrant after the dwell time is by using: a. a low pressure coarse water spray b. water and brush c. a solid stream of water d. water and clean ragsA.6-7 21. When conducting a liquid penetrant test using a post-emulsifiable visible dye penetrant, the generally accepted method for applying the wet developer is by:
  39. 39. a. brushing b. swabbing c. dipping d. sprayingA.6-17 22. Which of the following characteristics does not apply to liquid penetrant testing? a. this method can accurately measure the depth of a crack or discontinuity b. this method can be used for on-site testing of large parts c. this method can be used to find shallow surface discontinuities d. this method can be made more or less sensitive by using different penetrant materialsA.8-2 23. Which of the following discontinuities is most likely to be missed due to improper rinse techniques? a. a forging lap b. deep pitting c. shallow and broad discontinuities d. the rinse technique will not affect the detection of discontinuitiesA.6-5 24. When conducting a fluorescent penetrant test, a commonly used technique for assuring that the excess penetrant has been removed prior to the application of a developer is to: a. blow compressed air over the surface b. chemically etch the surface c. blot the surface with absorbent paper d. scan the surface with a black lightA.6-7
  40. 40. 25. Which of the following surface conditions could have a detrimental effect on a liquid penetrant test? a. a wet surface b. a rough weld c. an oily surface d. all of the aboveA.6-6 26. Liquid penetrant testing is capable of detecting: a. intergranular stress corrosion cracking discontinuities b. discontinuities open to the surface c. subsurface discontinuities d. all of the aboveF.20 27. Black light equipment is required when penetrant testing by: a. the fluorescent penetrant b. the visible dye penetrant method c. the non-fluorescent penetrant method d. all of the aboveA.6-24 28. The term used to define the tendency of certain liquids to penetrate into small openings such as cracks or fissures is: a. saturation b. capillary action c. blotting d. wetting agentF.21
  41. 41. 29. Excess penetrant (all penetrant except that which is in discontinuities) is removed from the specimen: a. after the required penetrant dwell time has elapsed b. before the application of an emulsifier if a post-emulsifier penetrant is used c. by means of a steam cleaner d. only when water-washable penetrants are usedF.21 30. When using a post-emulsifiable penetrant , the emulsifier time should be: a. as long as the penetrant dwell time b. half the penetrant dwell time c. the same as the developer time d. only as long as necessary to remove the interfering backgroundF.35 31. When an inspector is working in a darkened area, he/she should become adjusted to the dark before inspecting parts. The generally accepted time period for becoming accustomed to the dark is: a. 1 minute b. 5 to 10 minutes c. 10 to 15 minutes d. no waiting period is necessaryD.126 32. When applying penetrant by dipping, heating the penetrant prior to dipping: a. will increase the sensitivity of the test b. will increase the capillary action of the penetrant c. will increase the stability of the penetrant d. is not generally recommended A.7-34 33. A penetrant inspection cannot find: a. surface porosity
  42. 42. b. surface cracks c. an internal cavity d. a surface forging lap A.6-134. All of the following materials can be tested by the usual liquid penetrant test except: a. unglazed porous ceramic b. titanium c. high alloy steel d. cast iron A.6-135. Liquid penetrant testing can be used to detect: a. discontinuities 1.6 mm (0.06 in.) below the surface b. internal discontinuities c. discontinuities open to the surface d. all discontinuities A.6-136. Which of the following are commonly accepted methods for applying penetrant? a. dipping the part in penetrant (dipping) b. pouring the penetrant over the test specimen (flowing) c. spraying the penetrant on the test specimen (spraying) d. all of the above F.3237. A solvent used to clean the surface of a test specimen must possess all of the following characteristics except that the: a. cleaner must be capable of dissolving oils and greases commonly found on the surface b. cleaner must not be flammable c. cleaner must be free of contaminants d. cleaner must leave a minimal residue on the surface D.14138. Which of the statements below best states the danger of sandblasting (without subsequent chemical etching) for cleaning surfaces to be penetrant tested? a. the discontinuities may be peened over and closed
  43. 43. b. oil contaminants might be sealed in the discontinuities c. the sand used in the sandblasting operation may be forced into the discontinuity d. the sandblasting operation may introduce discontinuities A.8-539. The penetrant applied to the surface of a test specimen: a. seeps into discontinuities b. is absorbed by discontinuities c. is drawn into discontinuities by capillary action d. is drawn into discontinuities by gravity F.2140. Which of the following statements concerning liquid penetrant testing is correct? a. fluorescent penetrants will produce red against white discontinuity indications b. nonfluorescent penetrants require the use of black lights c. fluorescent indications will be seen when exposed to black light d. nonfluorescent discontinuities glow in the dark for easy viewing and interpretation A.6-241. When removing excess penetrant from the surface of a test specimen: a. the penetrant removal operation must not remove the penetrant from discontinuities b. sufficient excess penetrant must be removed to eliminate an interfering background c. the use of a solvent-dampened cloth is a common method of penetrant removal d. all of the above F.23-2442. The most widely accepted method for removing excessive water-washable penetrant from the surface of a test specimen is by: a. using a wet rag b. using a water spray rinse c. washing the part directly under water running from a tap d. immersing the part in water A.6-743. The inspection of a test specimen for discontinuities should take place:
  44. 44. a. immediately after the developer has been applied b. any time after the developer has been applied c. after the developer has been on the test specimen for the proper development time d. immediately after the rinse operation F.3344. Which of the following is an advantage of visible dye penetrants over fluorescent penetrants? a. visible dye penetrants do not require black light b. visible dye penetrants are more sensitive than fluorescent penetrants c. visible dye penetrants are superior in penetrating characteristics d. visible dye penetrants are not toxic while fluorescent penetrants are toxic F.3145. The terms “dry,” “aqueous wet,” and “nonaqueous wet” are used to describe three different types of : a. emulsifiers b. cleaners c. developers d. penetrants F.2646. Which of the following is a true statement concerning the application of a standard temperature penetrant to a test specimen while the specimen is hot? a. the penetrant is likely to become entrapped in the specimen as it cools b. the test will be less sensitive than when the penetrant is applied on a cool specimen c. there is no difference in applying penetrant to a heated specimen and a cool specimen d. the penetrant may be heated to the point where some of the penetrant’s constituents are driven off, causing volatile fumes and leaving a residue on the surface A.7-3447. Which of the following is not a generally accepted method for applying penetrants? a. rubbing the penetrant over the surface b. brushing the penetrant on the part
  45. 45. c. spraying the penetrant on the part d. dipping the part in the penetrant A.6-2, 7, 13,1948. Which of the following is the most commonly used method for removing nonwater-washable visible dye penetrant from the surface of a test specimen? a. dipping in a solvent b. spraying c. hand wiping d. blowing A.6-1949. Which of the following is an acceptable method applying wet developers? a. application with a soft brush b. application with a hand powder bulb c. rubbing with a saturated cloth d. spraying or dipping A.6-7, 1550. When using solvent-removable penetrants, the excess penetrant may be removed by: a. dipping the part in solvent b. spraying the part with water and a solvent c. rubbing the part with a wet rag d. wiping the part with a rag or cloth that has been dampened with solvent A.6-1951. While conducting a penetrant test, all of the following health precautions should be applied except: a. keeping the work area clean b. washing any penetrant from skin with soap and water as soon as possible c. keeping penetrant off clothes d. washing any excess penetrant from skin using gasoline A.7-3552. Which of the following surface contaminants cannot be removed by cleaning parts in a vapor degreaser? a. grease b. rust
  46. 46. c. heavy oil d. soluble oil A.6-653. Before conducting a liquid penetrant test, it is important to ensure that the surface of the part is free of: a. oil or grease b. acids or chromates c. traces of water d. all of the above A.6-654. When performing a penetrant test using a post-emulsification penetrant, which of the following is the most critical with respect to proper timing? a. dwell time b. developing time c. emulsification time d. drying time A.6-1255. Which of the following is the most likely result of an excessive emulsification time when penetrant testing with post-emulsification penetrants? a. a large number of nonrelevant indications could appear on the part b. shallow discontinuity indications could be lost c. excess penetrant could remain after the wash operation d. the emulsifier could harden, preventing the developer from blotting the penetrant in discontinuities A.8-856. In penetrant testing, developers should be able to perform all of the following functions except: a. blotting penetrant from discontinuities b. aiding in providing in providing an image of a discontinuity c. adding fluorescence to penetrants d. helping control bleed-out A.6-557. Which of the following is the primary limitation of liquid penetrant testing? a. penetrant testing cannot be used on ferromagnetic material b. penetrant testing cannot locate shallow surface discontinuities
  47. 47. c. penetrant testing cannot be used on non-metallic surfaces d. penetrant testing cannot locate subsurface discontinuities D.21-2458. In penetrant testing, the time period from the developer application to inspection is often referred to as the: a. emulsification time b. development time c. dwell time d. none of the above A.6-1559. Liquid penetrant testing is a nondestructive test that can be used for: a. locating and evaluating all types of discontinuities in a test specimen b. locating and determining the length, width, and depth of discontinuities in a test specimen c. determining the tensile strength of a specimen d. locating discontinuities open to the surface A.6-160. When conducting a penetrant test using fluorescent penetrant, black light equipment is required to: a. cause the penetrant to fluoresce b. aid the normal capillary action characteristics of a penetrant c. neutralize excess penetrant on the surface d. decrease the surface tension of the part A.6-261. The method used to remove excess visible dye penetrant from a test specimen is primarily determined by: a. the surface roughness of the specimen b. the type of material being tested c. the length of penetration time d. all of the above A.6-1962. Which of the following is a type of developer used in penetrant inspection? a. dry b. aqueous particulate c. non-aqueous particulate d. water-soluble e. all of the above
  48. 48. F.2663. When penetrant testing parts, the temperature of the parts should be near room temperature. If the part is at a low temperature when tested, the: a. penetrant may become viscous b. penetrant may evaporate very rapidly c. color intensity of the penetrant will decrease d. penetrant will tend to adhere to the surface of the part A.8-764. If a part to be penetrant tested is first heated to a high temperature, the penetrant: a. may become viscous b. may “flash” or evaporate very rapidly c. may lose some of its color brilliance d. will better show discontinuities A.8-765. Penetrants may be classified or subdivided by the method used to remove excess penetrant. Which of the following is a proper classification in accordance with this statement? a. nonsolvent-removable b. vapor-degreased c. brush-removable d. water-washable A.8-766. The problem with retesting a test specimen that has been previously tested using liquid penetrant is that: a. the penetrant may form beads on the surface b. the dried penetrant residue left in discontinuities may not readily dissolve and the retest may be misleading c. the penetrant will lose a great deal of its color brilliance d. none of the above are correct statements D.12867. Which of the following conditions will decrease the life of a black light bulb? a. line voltage fluctuations b. dust on the face of the bulb c. changes in room temperature d. all of the above A.7-16
  49. 49. 68. When a penetrant is applied to a part by submerging the part in a penetrant bath, the part must: a. remain in the penetrant bath during the entire penetration time b. remain in the penetration time for at least one-half the penetration time c. remain in the penetration bath only long enough to ensure that the surface is covered with penetrant d. not remain in the penetrant bath for a period more than 5 minutes A.6-769. Which of the following statements does not apply to developers used during penetrant testing? a. developers are highly fluorescent b. developers often furnish a contrasting background during inspection c. developers absorb or blot the penetrant that remains in discontinuities after the rinse operation has been completed d. developers may be either wet or dry A.6-270. Which of the following statements is true? a. sandblasting is a generally accepted method for cleaning a surface that is to be penetrant tested b. parts should be heated prior to the application of a penetrant c. if the dryer is too high, the heat may degrade the effectiveness of the penetrant d. development time should be at least twice the penetration time A.7-3471. When using a wet developer: a. a thick layer of developer is better than a thin layer for showing very fine cracks b. compressed air should be used to remove excess developer c. a black developer will show better contrast than a white developer d. a thin layer of developer is better than a thick layer for showing very fine cracks A.8-872. Which of the following statements is false? a. sandblasting is not a recommended method for preparing for a penetrant test
  50. 50. b. it is not necessary to remove a film of oil from a part prior to penetrant testing because the penetrant is basically an oil c. vapor degreasing is a very good method for removing oil from the surface of the part to be penetrant tested d. a voltage regulator should be used with a black light if the line voltage fluctuates A.6-673. A red against white background discontinuity image is most likely to be seen when: a. dry developers are used b. visible dye penetrants are used c. fluorescent post-emulsification penetrants are used d. wet developers are used A.6-274. Which of the following can be removed from the surface of a test a specimen by vapor degreasing? a. oil b. paint c. phosphate coatings d. oxides A.6-675. The purpose for using a developer on a test specimen is to: a. promote penetration of the penetrant b. absorb emulsifier residues c. absorb penetrant from discontinuities and to provide a contrasting background d. help to dry the surface for better observation F.2576. Which one of the following statements is an incorrect use of crack panels (blocks)? a. to establish a standard size of crack that can be reproduced as needed b. to determine the relative sensitivities of two different penetrants c. to determine if a penetrant has lost or has reduced brilliance on fluorescent penetrants because of contamination d. to determine the degree or method of cleaning necessary to remove penetrant on the surface without removing it from the cracks
  51. 51. A.7-2477. Which of the following is generally accepted as the most important precaution when using water-washable penetrants? a. be sure that the part is washed thoroughly during the rinse operation b. be sure that the recommended dwell time is not exceeded c. avoid over-rinsing the part d. avoid over-application of emulsifier F.3378. Which of the following is generally accepted as the most important precaution when using solvent-removable penetrants? a. do not apply an excessive amount of emulsifier b. do not apply an excessive amount of solvent c. do not use an insufficient rinse pressure d. be sure to use a black light to determine if the excess penetrant has been rinsed away F.2579. Insufficient rinsing of fluorescent penetrants will result in: a. subsequent corrosion of the surface b. difficulty in the application of developer c. excessive bleed-out d. excessive background fluorescence F.3280. Which of the following safety precautions does not apply when handling penetrant materials? a. prolonged contact of penetrant with skin should be avoided because the oil or solvent base may cause skin irritation b. excessive amounts of developer powders should not be inhaled c. air-line respirators and complete protective clothing must be worn at all times d. because the solvents used with the visible penetrant process are flammable, this material should be kept away from open flames F.2681. How long must a part be kept wet with penetrant before the removal process is started?
  52. 52. a. it varies depending on the type of penetrant used, the type of material to be tested, and the type of discontinuities to be detected b. since the penetrant will penetrate a discontinuity of any size in a matter of seconds, the removal process should start as soon as possible after the penetrant has been applied c. 3 minutes d. 10 minutes F.3282. Which of the following factors will affect resolution of penetrant indications? a. the sensitivity of the penetrant materials used b. the surface condition of the part c. the temperature of the part and/or penetrant d. all of the above A.8-5, 6, 783. A serious loss of water in a wet developer mix or an excessive over- concentration of developer powder can cause: a. a loss of fluorescence during the inspection operation b. nonrelevant indications c. cracking of the developer coating during the drying operation d. none of the above A.7-2984. What could happen if a person looks directly into a black light? a. it will cause permanent damage to the eyes b. it will possibly cloud the vision of the person looking into the light for a short period of time c. it will cause temporary total blindness d. none of the above A.7-1785. When using dry developer, the drying operation is performed: a. immediately after removal of excess penetrant b. before the inspection step c. thoroughly d. all of the above D.104, 105, 11986. The failure to completely remove acid materials from a part before fluorescent penetrant is applied will result in: a. a decrease in the fluorescence of the penetrant
  53. 53. b. a need to double the penetrating time c. a permanent stain on the part d. all of the above D.7887. Penetrant is applied to a part by dipping. The part is then placed on a rack while the penetrant seeps into discontinuities. If the penetration time is too long, it will be difficult to rinse the penetrant from the part. If this happens, the normal rinsing properties can be restored by: a. chilling the part to a temperature of 4ºC (40ºF) b. heating the part to a temperature of 54ºC (130º F) c. re-dipping the part d. applying a wet developer before attempting to rinse the part A.6-788. When drying parts during a penetrant test, the parts: a. are normally dried at room temperature b. are normally dried by a circulating hot-air dryer c. should be dried in an oven set at a temperature of 54º C (130º F) d. should be dried by cool forced air F.3289. The contamination of a water-washable penetrant with an excessive amount of water will: a. reduce the penetrating quality of the penetrant b. adversely affect the washability of the penetrant c. both a and b are correct d. neither a nor b are correct A.7-3490. Which of the following penetrant methods requires a source of electricity? a. the water-washable fluorescent penetrant method b. the post-emulsification fluorescent penetrant method c. the visible dye penetrant method d. none of the above A.6-1891. When using a fluorescent penetrant, the actual inspection must be performed: a. in a brightly lighted room b. with the part at a temperature between 10 and 79ºC (125 and 175ºF) c. immediately after the developer has been applied
  54. 54. d. in a darkened area under a black light A.6-1792. Which of the following penetrants can be used when inspection must take place under ordinary lighting conditions? a. visible dye penetrant b. water-washable fluorescent penetrant c. post-emulsification fluorescent penetrant d. any of the above A.6-1893. All of the following materials can be effectively tested with liquid penetrant except: a. aluminum b. unglazed ceramics c. glass d. magnesium A.6-194. Which of the following is a disadvantage of using the liquid penetrant testing method? a. the liquid penetrant test method is adaptable to production inspection of small parts b. liquid penetrant testing can locate fine cracks c. the liquid penetrant test method is a relatively simple test method d. the liquid penetrant test method is effective at any temperature A.7-3495. A good penetrant must do all of the following except: a. be able to readily penetrate very fine openings b. evaporate very rapidly c. be able to remain in relatively coarse openings d. be easily removed from the surface after testing A.7-1896. Which of the following is not a property of a developer used in liquid penetrant testing? a. the material must be absorbent b. the material must form a thin and uniform coating over a surface c. the material must be fluorescent if used with fluorescent penetrants d. the material must not contain ingredients harmful or toxic to the operator
  55. 55. F.25 97. If improperly used, developers: a. may obscure indications b. may be difficult to remove c. may become contaminated d. all of the above D.95, 98, 123 98. Color-contrast penetrants are commercially available in which of the following variations? a. normal solvent clean type b. water-wash type c. post-emulsification type d. all of the above F.24 99. Which of the following could be a source of false indications on a test specimen? a. penetrant on the test table b. penetrant on the hands of the inspector c. contamination of dry or wet developer with penetrant d. all of the above D.377100. Cleaning of the part prior to penetrant inspection is: a. not required b. important because if the part is not clean, the developer cannot be improperly applied c. essential because surface contaminants may prevent penetrant from gaining access to discontinuities d. required to eliminate possibility of showing nonrelevant indications A.6-6101. When using fluorescent water-washable penetrant, adequate rinsing of the part is assured by: a. timing of rinse cycle b. scrubbing of part surface c. rinsing under black light d. using high pressure air with water A.6-7

×