Free Range Brochure

  • 477 views
Uploaded on

London College of Communication Catalogue for Free Range 2012 Exhibition.

London College of Communication Catalogue for Free Range 2012 Exhibition.

More in: Design , Business
  • Full Name Full Name Comment goes here.
    Are you sure you want to
    Your message goes here
    Be the first to comment
    Be the first to like this
No Downloads

Views

Total Views
477
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0

Actions

Shares
Downloads
0
Comments
0
Likes
0

Embeds 0

No embeds

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
    No notes for slide

Transcript

  • 1. {re} {re} {de} FORM {de} {trans} FORM BA (Hons) Interior Design 2012 {trans} {in} BA (Hons) Interior Design 2012 London College of Communication {in} London College of CommunicationAll images and text are © 2012 BA (Hons) Interior Design, London College of Communication, University of the Arts.
  • 2. BA (Hons) Interior Design 2012 About This ExhibitionBA (Hons) Interior Design is focused around design for public and commercial interior The final year BA (Hons) Interior Design 2012 exhibition explores four interlinkingspace, with projects drawn from the arts, workplace, leisure, and retail environments. themes which reflect upon the manipulation of existing formations of space: {re} {de}Our course is based on the belief that well designed environments play a significant role {trans} {in} FORM.in contributing to the successful and profitable occupation and use of interior space. Recognising that human involvement and experience is unpredictable becomes the firstThe degree is structured around a series of design projects, which develop in physical step in planning a more fluid built environment. This in turn can lead to a creation ofand intellectual complexity, examining, researching and developing creative solutions places that allow for more flexibility in function and social practices into the future. Tracingto changing issues of occupation and use. Through the three years these projects are the route that architectural and spacial ideas take beyond that of mere aesthetics givesset within the context of a regard for existing buildings and their re-evaluation and them layers of meaning and depth. Layers that can be reformed into active spaces thatrefurbishment for contemporary use. the public can reuse to recycle, recuperate in, perform within, identify and reason with.The demands and requirements for well-designed interior spaces, continues to change and Can deformation be used to break down established concepts of place and bring aboutdevelop, in response to public and commercial practice, new technologies and social a more socially aware participation of built space? Exploring and moving through theand cultural practice. The course aims to reflect these changes in the encouragement myriad of functional and frivolous, intelligently eclectic and archisculptural the breakingto students to explore and develop innovative, spatial and architectural interior design down of space can be used to shock the routine and realign connections by increasingresponses to these demands. awareness of one’s movement through space and thus one’s relationship within it.Fore more information, please visit http://tiny.cc/lcc-interiors The Latin preposition “trans” means “on the farther side of” or “beyond”. Promoting socially responsible solutions that go beyond mere reconfiguration of area and volume are fundamental to these designs. Detecting potential in the untenable or reappraising conventional methods transforms the wasted into the worthwhile. With awareness comes information and the exchange of ideas. The knowledge that creativity is about progress based on identifying cultural, sustainable, social and urban dimensions and change with the use of new technologies and approach to design form the basis of this group of work.Greta Citronaite Lin K. Granmaes Kajsa Ingvarsson Mari Lember Luisa PichlmüllerRichard Ready Victoria Sehlstedt Morena S. Correia Daniela So Carlo Viscione We have recycled the materials used in our degree show and adapted the design to create a new exhibition space for the Free Range show aligned with our theme {re} {de} {trans} {in} FORM. 3 4
  • 3. Greta Citronaite gcitronaite@gmail.com Refurbishment of Dover House Dover House is an existing Victorian Building in Waterloo. Treasured by the locals for its historical and cultural substance. The redevelopment is designated for the inside of the building, to preserve its unique character. Here the old and the new are merged together to create an eco-friendly living space and commercial premises. Demonstrating the possibilities of artistic and green contemporary design within a derelict building, with respect to the original. Decay and deformation of the existing internal structure gives rise to a fresh new form to fit within the design standards of modern life. 5 6
  • 4. Lin Karina Gramnaes linkarina@hotmail.com | cargocollective.com/linkarinagramnaes 100%Norway The proposal is a combined flagship showroom and cafe for 100%Norway at 86-89 Piccadilly. The concept showcases the best furniture and interior products from both established and up-and-coming designers, and leading manufactures from Norway at the 100% Design Exhibition at Earls Court every year. The proposal will give 100%Norway a permanent base in London to build awareness around Norwegian design and culture. The premises are situated in Mayfair, a commercially diverse area in the City of Westminster, and are within the Central Activity Zone (CAZ) in London. One of the main goals for new retail floor spaces within the City of Westminster Unitary Development Plan (2010) is to enhance the retail function and mixed-use character of the CAZ. The proposal offers a new façade and interior that connects with the streetscape and pedestrians through a more transparent exterior and structured layout to achieve a better shopping experience. The redevelopments support the shopping strength within the CAZ and ads to the vitality and interest of the streetscape and London as a whole. 7 8
  • 5. Kajsa Ingvarsson kajsa.ing@gmail.com Regeneration of Former Lilian Baylis School Cities are constant witnesses of social and technological development: they accommodate nearly half of the world’s population and are dramatically increasing in size. Cities are ever changing depending on our lifestyle and therefore they can rapidly transform the way we use space. As a consequence sustainable housing and green spaces are high in demand. However, studies show that less than 1% of people living in social housing are actually using green spaces on their estate due to poor quality and safety. The selected site is located in one of London’s most densely populated areas, Lambeth, characterised by a young, multi-ethnic population living in purpose built blocks of flats. On average, the borough provides accommodation for 99 people per hectare, the fifth highest in the country. When scrutinising the social aspect of sustainability, it becomes apparent that it is equally important as the environmental and economic ones. The inspiration of the design is based on children’s utopian drawings of houses and how these are always drawn with pitched roofs, even though the child herself may be surrounded by an urban modernist environment. This proposal aims to create a green space that is utilised and interacts with the built environment and the community, to create a sustainable neighbourhood. The objective is to form a landscape for play and adventure, casual meeting spaces, food production and promote a healthy lifestyle via various community driven activities. Expanding the existing structure enables new dwellings with terraces and roof gardens to accommodate both leisure and functional events. My ambition with the design is to achieve a balance between public and private life, ultimately to create a coherent place of positive inter-social relationships. I design to change behaviour, as I believe that space affects and influences social communication and interaction directly. 9 10
  • 6. Mari Lember lember.mari@gmail.com After School Hours Programme Venue Studies show that many social problems stem from childhood and can be prevented through early intervention. My project aims to redevelop an after school hours programme venue. The chosen building is already used for an after school hours programme for 5-15 year-olds, but the design is outdated and only aimed at younger children. The building is visually and physically cut off from Burgess park and its current redevelopments. My proposal connects the interior with the park landscape in order to encourage the users of the building to take part in outdoor activities, which according to studies positively impacts on the mental health of young people. I created larger and more flexible interior spaces to allow for a greater variety of activities. The design responds to the needs of all age groups using the building. 11 12
  • 7. Luisa Pichlmüller luisa-2hd@gmx.co.uk Indoor Climbing Hall Obesity is one of the biggest cultural issues in modern day Europe, particularly in the UK, with an average of 23%, placing third on the global obesity table, behind the USA and Mexico. In comparison, the EU average sets by only 14%. The site is located in between three London boroughs: Fulham & Hammersmith, Kennsington & Chelsea and Wandsworth. Historically all three boroughs have problems with obesity especially in children from 3-15. The intent is to progress the building into an indoor climbing hall, commercial and semi private spaces. Keeping the building’s original framework, which will lead the design rather than restricting it, to minimise structural changes as well as keeping all access possibilities. The vast majority of the new structure will be internal, apart from a minor alteration of the facade on the North East, facing the road to gain visibility through the building and act as advertising for the business as well as the sport. The facade will incorporate an artificial crack, with glass on the inside, to give people the unique opportunity to climb the outside as well as the inside using different techniques in climbing methods. Practising climbing becomes mindfulness as you learn to stay present in the moment, concentrating on your every move. Some of the benefits you’ll receive from this awareness include lowering your blood pressure, increasing serotonin and in turn boosting your mood, sleeping better and enhancing your immune system, as well as improved muscle strength, increased flexibility and maintaining an ideal weight. Plus, the confidence you’ll feel when reaching the top is also a great mental health booster. 13 14
  • 8. Richard Ready richard.ready@yahoo.co.uk | richardready.wix.com/interiorsportfolio Cycle City Centre In aim for the gradual depreciation of vehicle congestion in London, the Cycle City Centre, would be situated centralised to main tourist destinations, on-route via Cycle Superhighway 2 and walk-able distance to public transport facilities. It would act as a transit point from bike to foot or vice versa and would encourage social interaction through its permeable design to its context and demographic. On the irregular plot, the building is wrapped in its own circulation route that goes through every programmatic element of the upper ground levels, addressing cyclist’s needs and is home to a group in place to educate and develop city cycling projects. The proposal also includes basement exhibition levels that preserve ruins of the west wing of the 2nd Roman Forum Basilica in situ. 15 16
  • 9. Victoria Sehlstedt victorias_85@hotmail.com All Hallows Performing Arts Centre All Hallows Church and Garden is situated in the heart of Southwark on the corner of Pepper Street and Copperfield Street. The designer has considered the vibrant atmosphere of creative enterprise around the area when reaching a design proposal. The proposal involves a Performing Arts Centre that would work and collaborate together with adjacent art institutions. The designer believes that an activation of the site is beneficial for the community; as it will reduce antisocial behaviour and make the site more welcoming. It has been of big importance to keep as much of the existing structures on site including the garden. The shape and form of the intervention has been developed from idea of creating a roof structure designed for water harvesting. A relation between new and old as occurred as the intervention provides the garden with necessary water. 17 18
  • 10. Morena Soares Correia morenafrancesinha@hotmail.com The Green Station I am aiming to develop and create a sustainable city garden in the area of Old Kent road and surroundings. A space were the community will be able to gather, socially interact by growing and harvesting their various plantations, such as fruit trees, vegetables and herbs. This Local will also be dedicated to sharing with one an other and providing for those in need. This is an ongoing research about social human behaviours, sustainable living and design. Community cultivating projects rewire people with wildlife and stimulate local action on worldwide ecological matters throughout reprocessing, composting, manufacturing, the use of ecological methods, re-formation of environmental areas and local food production. The existence of hand-on food cultivating practices on our doorways supports a commitment to healthier diets and channels the breach from ground to plate. Community farms and gardening occasions allow exercises and knowledge in different outdoors locations; operate as stepping-stone to the wider countryside. This space will be focusing on reaching everyone keen on learning how to leave a more sustainable life, it will therefore conduct to various spaces within the site such as, cooking classes, gardening space, living space, workshops of various subject relating to DIY gardening and linked to manufacturing of basic tools to be able to realize this vision, inspiring to an useful of the totality of the space provided. 19 20
  • 11. Daniela So danielahartmann@gmail.com Reciprocity Roundabout at Elephant & Castle Reciprocity: the practice of exchanging things with others for mutual benefit. This proposal aims to redevelop the derelict roundabout into a flexible sheltered outdoor performance and art space whilst improving its function as a pedestrian crossing. Artists, performers and companies will be able to use the space in return for free workshops while local people will get training and experience in theatre-based trades on live projects. Here the drama takes place in a steel matrix inspired by the Faraday Memorial onsite, reflected Brutalist concrete surroundings softened by grassed verges and explores concepts of the stage set and its allusions to ambiguous and untenable spaces that take the spectator beyond the realm of merely watching the performance into participating, identifying and becoming part of the space it occupies. 21 22
  • 12. Carlo Viscione speak@carloviscione.com | www.carloviscione.com Centre for Electronic Music (CEM) CEM is the Centre for Electronic Music, based in Dalston, Hackney, London. The former Victorian industrial complex would be transformed to allow community groups and the general public to experience, create and share electronic music. Special attention has been given to sound insulation and absorption resulting in feature elements such as the interactive LED installation for the bar and vertical sound baffles based on field recordings taken in the site’s surroundings. The designs include a flexible multi-purpose space with a cafe/bar/reception, 2 recording studios, music production workstations and a lecture/talks venue. A central flexible multi-purpose space accommodates events such as live performances, workshops and club nights. The scheme complies with Hackney’s Unitary Development Plan (Core Strategy Policy 9) and follows the Adopted Action Plan Framework of “mixed-use community, offering distinctive and highly memorable experiences and high quality public realm appropriate to its role as major town centre and a cultural and creative community hub”. The centre would be run in partnership with Red Bull Music Academy, SAE Music Institute, Rinse FM. It would be funded by the Big Lottery and Hackney Council and set up as a social enterprise providing learning and training opportunities including apprenticeships. 23 24