Linux Managed Platform
          LinuxWorld 2008
           Bart Ratgers
           Arc...
Doel presentatie
  Relatie aanbrengen tussen het Linux Managed Platform,
  een productiefabriek en LEGO
12 novembe...
Agenda

●  Aanleiding
●  Doelstelling
●  Modellen
●  Principes
●  Het resultaat!
12 november 2008   Belastingdi...
Aanleiding

●  Geen standaard op het gebied van beheer
●  Veel (leverancier) specifieke oplossingen
●  Vooral systeem- ...
Doelstelling

●  Open Standaarden
●  Standaard voortbrenging
●  Geautomatiseerd beheer
●  Vergroten betrouwbaarheid
● ...
Modellen
                   NORA Model

 Service Gerichte Architectuur
                ...
Modellen
           Lifecycle model
               Productie
   Ontwikkeling
       ...
Modellen
               Technisch functioneel model                          ...
32 Principes
            Geprojecteerd op de NORA

●  1 Beheer principe
●  6 Bedrijfs architectuur principes
...
Principe 2:
             De SGA als basis
                  Productie
   Ontwikkeling...
Principe 18:
               Goede documentatie


      LMP Applicatie         Media Wiki
  ...
Principe 18:
           Goede documentatie
          Een voorbeeld uit de praktijk

12 november 200...
Principes
               Platform gerelateerd

●  Geen directe toegang tot het platform
●  Platform is 'Ou...
Principe 22:
       Toepassen van Horizontaal Management

                             ...
Principe 9:
 Applicatie bepaalt de versie van het besturingssysteem

            Platform
          ...
Principes
          Voortbrenging gerelateerd:

●  Standaardiseren Releasemanagement
●  Test-scripts en -data ...
Principe 24:
      Standaardiseren van Releasemanagement
  Op basis van RPM wordt zowel de software inclusief d...
Principe 24:
      Standaardiseren van Releasemanagement
 Het installeren van een systeem: het overgrote gedeelte...
Principes
          Beheer & Beveiliging gerelateerd

●  'Beheer & Beveiligingplatform' als generieke interface
...
Principe 26:
  'Beheer & Beveiliging Platform' als generieke interface

        Productie-Fabriek         ...
Principe 27:
          Adoptie van Unattended Operations


                      Platform


...
Het resultaat

●  Toekomstvaste oplossing door gebruik van
  Open Standaarden.
●  Snelle en herhaalbare voortbrenging ...
Referenties
●  http://www.dmtf.org/standards/cim/
●  http://www.dmtf.org/standards/wbem/
●  http://www.python.org/
●  ...
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

2008 11 12 Linux World 2008

690
-1

Published on

Managed Platform defined a stable and flexible platform. Designed as the next generation service manager.

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
690
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

2008 11 12 Linux World 2008

 1. 1. Linux Managed Platform LinuxWorld 2008 Bart Ratgers Architect B/CICT 12 november 2008 Belastingdienst Centrum voor ICT 1 van 23
 2. 2. Doel presentatie Relatie aanbrengen tussen het Linux Managed Platform, een productiefabriek en LEGO 12 november 2008 Belastingdienst Centrum voor ICT 2 van 23
 3. 3. Agenda ● Aanleiding ● Doelstelling ● Modellen ● Principes ● Het resultaat! 12 november 2008 Belastingdienst Centrum voor ICT 3 van 23
 4. 4. Aanleiding ● Geen standaard op het gebied van beheer ● Veel (leverancier) specifieke oplossingen ● Vooral systeem- en weinig service-geörienteerd ● Ongestructureerde in-productiename ● Ongecontroleerde brij van scripts en tools In het algemeen kan worden gesteld: de integrale beheerbaarheid van infrastructuur loopt achter bij de technologische ontwikkeling ervan. 12 november 2008 Belastingdienst Centrum voor ICT 4 van 23
 5. 5. Doelstelling ● Open Standaarden ● Standaard voortbrenging ● Geautomatiseerd beheer ● Vergroten betrouwbaarheid ● Vergroten beschikbaarheid Kwaliteit, flexibiliteit en betrouwbaarheid tegen significant lagere kosten 12 november 2008 Belastingdienst Centrum voor ICT 5 van 23
 6. 6. Modellen NORA Model Service Gerichte Architectuur Wie? Wat? Hoe? Bedrijfs Organisatie Diensten Processen architectuur Producten Beveiliging Beheer Informatie Medewerkers Berichten Informatie architectuur Applicaties Gegevens Uitwisseling Technische Technische Gegevens Netwerk architectuur componenten Opslag 12 november 2008 Belastingdienst Centrum voor ICT 6 van 23
 7. 7. Modellen Lifecycle model Productie Ontwikkeling Deployment Platform Beheer Exploitatie 12 november 2008 Belastingdienst Centrum voor ICT 7 van 23
 8. 8. Modellen Technisch functioneel model Rand Opslag Netwerk Gebruikers apparatuur Release Services Services Interface Content OTA Services management Scanning Proces Services Backup Business Intrusion Monitoren & Continuity Detection Recovery Rand Systeem Opslag Netwerk apparatuur Console Security House Starten Configuration Logging keeping Stoppen Management Hypervisor Job Security Rapportage Encryptie Scheduling Rand Systeem Assessment Opslag Netwerk apparatuur Console Event Administratie Identificatie Autorisatie Manager Configuratie Verwerkingseenheid 12 november 2008 Belastingdienst Centrum voor ICT 8 van 23
 9. 9. 32 Principes Geprojecteerd op de NORA ● 1 Beheer principe ● 6 Bedrijfs architectuur principes ● 7 Informatie architectuur principes ● 18 Technische architectuur principes 32 Linux NORA Ontwerp & Managed Platform Principes Productselectie Principes 12 november 2008 Belastingdienst Centrum voor ICT 9 van 23
 10. 10. Principe 2: De SGA als basis Productie Ontwikkeling Deployment Platform Service Catalogus Beheer Exploitatie Aanbod cyclus Gebruik cyclus 12 november 2008 Belastingdienst Centrum voor ICT 10 van 23
 11. 11. Principe 18: Goede documentatie LMP Applicatie Media Wiki Portal (Procesbesturing) (centraal) Versiebeheer Internet (Subversion) Bugtracking DocServer (Trac) (WebDav) Tijden veranderen. Steeds meer behoefte aan snelle ontwikkelmethoden en adequate documentatie. 12 november 2008 Belastingdienst Centrum voor ICT 11 van 23
 12. 12. Principe 18: Goede documentatie Een voorbeeld uit de praktijk 12 november 2008 Belastingdienst Centrum voor ICT 12 van 23
 13. 13. Principes Platform gerelateerd ● Geen directe toegang tot het platform ● Platform is 'Out of the Box' ● Toepassen van Horizontaal Management ● Minder impact van beheer en beveilig op het platform ● Applicatie bepaalt de versie van het besturingssysteem Productie Ontwikkeling Deployment Platform Beheer Exploitatie 12 november 2008 Belastingdienst Centrum voor ICT 13 van 23
 14. 14. Principe 22: Toepassen van Horizontaal Management OS OS Manager OS LMP Beheer Virtualisatie Virtualisatie Manager Virtualisatie LMP Beveiliging Hardware Hardware Manager Hardware Open Standaarden 12 november 2008 Belastingdienst Centrum voor ICT 14 van 23
 15. 15. Principe 9: Applicatie bepaalt de versie van het besturingssysteem Platform Infrastructuur Beschrijving Systeem Beschrijving Product Beschrijving Product Applicatie 1 Beschrijving Systeem 2 Beschrijving Product Beschrijving Product Beschrijving product Beschrijving Beschrijving Beschrijving Beschrijving Systeem 3 12 november 2008 Belastingdienst Centrum voor ICT 15 van 23
 16. 16. Principes Voortbrenging gerelateerd: ● Standaardiseren Releasemanagement ● Test-scripts en -data mee ontwerpen en bouwen ● OTAP als productieomgeving voor het Managed Platform Productie Ontwikkeling Deployment Platform Beheer Exploitatie 12 november 2008 Belastingdienst Centrum voor ICT 16 van 23
 17. 17. Principe 24: Standaardiseren van Releasemanagement Op basis van RPM wordt zowel de software inclusief de beschrijving (meta-RPM) voortgebracht 12 november 2008 Belastingdienst Centrum voor ICT 17 van 23
 18. 18. Principe 24: Standaardiseren van Releasemanagement Het installeren van een systeem: het overgrote gedeelte van de softwarepakketten komt uit de DML (productie depot) 12 november 2008 Belastingdienst Centrum voor ICT 18 van 23
 19. 19. Principes Beheer & Beveiliging gerelateerd ● 'Beheer & Beveiligingplatform' als generieke interface ● Adoptie van Unattended Operations ● Identificatie op basis van X509 ● Toepassen van CIM (WBEM) ● Autorisaties worden vastgelegd in LDAP ● Ieder proces moet zich identificeren en autoriseren. Productie Ontwikkeling Deployment Platform Beheer Exploitatie 12 november 2008 Belastingdienst Centrum voor ICT 19 van 23
 20. 20. Principe 26: 'Beheer & Beveiliging Platform' als generieke interface Productie-Fabriek Managed Platform Platform Platform Uitvoering Open Standaarden Besturing Het inrichten van het beheer conform de werking van een geautomatiseerde productie-fabriek. 12 november 2008 Belastingdienst Centrum voor ICT 20 van 23
 21. 21. Principe 27: Adoptie van Unattended Operations Platform Identificatie Autorisatie Proces Informatie besturing voorziening 12 november 2008 Belastingdienst Centrum voor ICT 21 van 23
 22. 22. Het resultaat ● Toekomstvaste oplossing door gebruik van Open Standaarden. ● Snelle en herhaalbare voortbrenging van platform en applicaties. ● Stabiel Platform (Unattended Operations) LMP verbindt! 12 november 2008 Belastingdienst Centrum voor ICT 22 van 23
 23. 23. Referenties ● http://www.dmtf.org/standards/cim/ ● http://www.dmtf.org/standards/wbem/ ● http://www.python.org/ ● http://www.ietf.org/ ● http://www.mediawiki.org/wiki/MediaWiki ● http://subversion.tigris.org/ ● http://trac.edgewall.org/ ● http://ganglia.info/ ● http://www.ejbca.org/ ● http://pywbem.wiki.sourceforge.net/ 12 november 2008 Belastingdienst Centrum voor ICT 23 van 23
 1. A particular slide catching your eye?

  Clipping is a handy way to collect important slides you want to go back to later.

×