Metafora

10,609
-1

Published on

Revista letrare e Lidhjes se Shkrimtareve te Kosoves

0 Comments
4 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total Views
10,609
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
90
Comments
0
Likes
4
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Metafora

  1. 1. M e t a f o r a / n r. 1 / n ë n t o r 2 0 1 0 1
  2. 2. Takimi letrar Esad MekuliHyrje Popullit tim Deshta, shum’ kam dasht-dishrueLexues të nderuar, që me kangë të trimnoj, me fjalën tande të ndrydhun të ngrej fuqitë prej gjumit...Lidhja e Shkrimtarëve e Kosovës po del me numrin e parë Këndova (dhe kur m’ishte ndalue)të revistës letrare Metafora. se lirija do të vinte edhe për ty, të përbuzun.Ky emër i revistës është përcaktuar në Statutin e LSHK-së. Këndova mbi ditët fatlume që do të lindshin,Përse pikërisht emri Metafora? Sepse gjithë letërsia dhe pa dhunë,gjithë arti janë metaforë. n’agimin e lirisë për ty me popujt këtu e ngjeti,Revista letrare Metafora parashihet të dalë për çdo muaj mbi forcë të bashkimit mbarë: mbi vrullin tand të mëshehunsikur Ministria e Kulturës e Republikës së Kosovës të -unë, biri yt dhe-poeti.bënte financimin e rregullt. Po! N’errsinën e shtypjes së randë sa shkambi,Revista letrare Metafora do të jetë tribunë e hapur e të ndëgjove thirrjet që të bana me dalë n’dritë-gjitha vlerave letrare. Ajo do të kultivojë vlerat artistike pse për liri-me tjerëe estetike dhe do të emancipojë mendimin modern për ke dhanë dhe tiletërsinë. djersë e gjak si etnit.Revista letrare Metafora është e hapur për të gjithë kri- Ke dhanë, i dashtun...Dhe sot, në liri-juesit letrarë kombëtarë e ndërkombëtarë. kur thembra e gjaksorit s’na shkel dhe dora pa pranga mbeti,Po hapim revistën letrare Metafora me punimet e lexuara me ty këndoj mbi fuqinë e ngjallun nën yllinnë festivalin ndërkombëtar të poezisë Drini poetik, më 10- që na pri’11 qershor 2010 në Prizren, që do të jetë tradicional. -unë, biri yt besnik dhe-poeti.Festivali është mbajtur nën patronazhin e Kryeministrit të E s a d M E KU L IRepublikës së Kosovës, zotit Hashim Thaçi, ndërsa niko- Biobibliografiqir ishte Kuvendi Komunal i Prizrenit. 17.12.1916- 6.8.1993 Poeti Esad Mekuli lindi më 17.12.1916 në Plavë, ndërsa vdiqNjë kontribut të veçantë për zhvillimin e festivalit ka dhënë më 6 gusht 1993 në Prishtinë. Kreu gjimnazin më 1936 në Pejë, fakultetinkryetari i komunës së Prizrenit, prof. dr. Ramadan Muja, të e veterinarisë në Beograd, ku doktoroi më 1959. Si gjimnazist ka shkruar Lidhja E Shkrimtarëve e Kosovës organi- romanin Vendeta – hakmarrjacilit i jemi shumë mirënjohës.Festivali zhvilloi këtë program letrar e artistik: zon më 17 dhjetor 2010 në Prishtinë, me Gjatë studimeve është burgosur tri herë, sidomos kur kundërshtoi traktin për shpërnguljen e shqiptarëve në Turqi. Në vitin 1940 qëndroi në bur-Ora e Lidhjes rastin e ditëlindjes se poetit, takimin le- gun famëkeq të Glavinjaqës në Beograd, nga u lirua në prag të kapitul-Ekspozita letrare me përurim veprashEkspozita artistike trar Esad Mekuli, që do të jetë tradicional. limit të Jugosllavisë mbretërore. Më 1942 burgoset në Kullën e Sheremetit, për shkak të bashkëpunimit me Lëvizjen antifashiste. Në fund të vititMbrëmja e poezisë 1943 u bashkohet aradheve partizane, si redaktor i gazetës ilegale Lirija.Ora letrare për të rinj Mjellma e Lumbardhit P R O G RA M I Pas luftës Esad Mekuli ishte kryeredaktor i revistës letrare Jeta e re 1949-Sesioni letrar Lidhja Shqiptare e Prizrenit në letërsinë shqipe. 1972, e cila kultivoi penat e reja letrare; kryetar i parë i Shoqatës së Shkrim-Në këtë festival morën pjesë anëtarë të Lidhjes së Shkrim- tarëve të Kosovës; kryetar i parë i Akademisë së Shkencave dhe të Artevetarëve të Kosovës, poetë e studiues nga Tirana e nga mër- Ora 11, Instituti Albanologjik i Prishtinës: të Kosovës 1975-1970, anëtar me korrespondencë i disa akademive re-gata, poetë minoritarë dhe piktorë nga Prizreni. Ura e Gurit, Prizren Sesioni letrar Krijimtaria letrare e Esad publikane në ish–Jugosllavi; kryeredaktor për Kosovën në Redaksinë e Eciklopedisë së Jugosllavsë, dy vëllimet e së cilës janë botuar edhe shqip. Mekulit Ka përkthyer vepra letrare nga serbokroatishtja në shqip dhe anasjelltas Metafora disa vepra letrare e antologji të poezisë shqipe . Boton Poezitë e Esad Mekulit janë përkthyer në gjuhët serbe, kroate, sllovene, Ora 13 maqedonase, hungareze, italiane etj. Janë prezantuar në të gjitha an- Lidhja e Shkrimtarëve e Kosovës Vizitë në familjen Mekuli në Prishtinë tologjitë e poezisë shqipe, por edhe në ato botërore. Kryeredaktor Esad Mekuli ka shkruar edhe me pseudonimet Sat Nokshiqi dhe Sat Hoxha. Buqetë lulesh mbi varrin e poetit Prof. dr. Shyqri GALICA Veprat letrare Redaktor përgjegjës Për ty, Prishtinë, 1955, 1963, 1967 Ora 18 në Prishtinë: Dita e re, Prishtinë, poezi për të rinj, 1966 Abdyl KADOLLI Akademi letrare Bardi i rilindur Avsha Ada, Prishtinë, 1971 Adresa elektronike Vjersha, Prishtinë, 1973 Ligjërojnë poetët Brigjet, Prishtinë, 1981 lshk-metafora@hotmail.com Mob. 044 158 324 & 049 210 542 Shpallja e laureatit të çmimit letrar Rini e kuqe, Prishtinë, 1984 Në mes të dashurisë dhe urrejtjes, Tiranë, 1986 Esad Mekuli për krijimtarinë letrare Dita që nuk shuhet, Prishtinë, 1989 Tirazhi 1000 copë Lumi Drin të shkrimtarit. Qëndresë urtësie, ASHAK, Prishtinë, 19962 M e t a f o r a / n r. 1 / n ë n t o r 2 0 1 0 M e t a f o r a / n r. 1 / n ë n t o r 2 0 1 0 3
  3. 3. Poezitë e lauruara Ora e LidhjesJuria letrare e festivalit ndërkombëtar të poezisë Drini poetik, e përbërë nga dr. Faik Shkodra, dr. Kastriot Gjika dhe dr. BegzadBaliu, ka lauruar me çmimin letrar Metafora këto poezi:Metafora I Metafora II Metafora III Merxhan AVDYLI Agim VINCA Sabahate BYCI LUFTA E FUNDIT NË KOSOVË SHTËPI E LIDHJES LIDHJA E PRIZRENITSabile KEÇMEZI-BASHA Bardhyl LONDO Rushit RAMABAJA Para luftës së fundit në Kosovë E vogël në hapësirën e gjerë të qytetit Mbi shuplakën e djathtë Shqiptarët kishin dy ideale por e madhe në kujtesën e kombit Të skuqur gjakANATOMIA E PRITJES PIKËLLIMI I PARGËS PANDORA E PIGMALIONI Mësimet e gjata shkollore midis shtëpive të tjera të zakonshme Si me-e edha pa gozhda Për kalimin e jetës nën robëri ngrihesh ti - Kalimtari i rastit Dhe ëndrrat e tyre shekullore Shtëpi e Lidhjes I HISTORISË,Më 1878, Pikë pikë pikojnë pikëllim pishat e E ndiej se tashmë kurrkund s’je Për ndërtimin e jetës në liri Dhe sa herë vij në këtë qytet I jetës së tij qëllimishtPatëm dhënë besën Pargës, As në shira, as në ylberët lulimtarë më del përpara si ndonjë nënë e mirë. Ose edhe jo!Se kurrë nuk do të lejojmë dëbora derdhet dredhave dritujë deri As në trumbën e zërave të telefonit Kur krisi lufta e fundit në Kosovë Aty pranë rrjedh një lumë Dorën ta zgjatQë korbat në deltëdet. As në të qarën zymtore të erës. Gjuhën ta falTë na grisin ëndrrat. Endem.Ecij. Shqiptarët mençurisht si gjithnjë përballë ngrihet një kala Egërsinë e robërisë e sfiduan Lumi flet Si dhuratë shpirti nga vetë ZOTI Ecij.Endem. Po të kishe qenë në fillesën e zjarritMë 1912, Endacak. Emigrant. Kjo vjershë do të të merrte me vete Dhe sërish dy ideale i ndërtuan Kalaja përgjon DhuratëAtje... afër detit Jon E do të të jepte shpirtin si statujës Për ikjen nga lufta me shpejtësi Ti hesht Fetus enkasPatëm thënë Trishtimi trondit tej e tej tejzat time E dashurimta zemër e Pigmalionit. Dhe për fitoren e së shenjtës liri. heshti dhe unë Krijuar për tySe... Gjithsesi... një ditë trupore. (dashuria nuk thuhet me fjalë). Bijë Nënëmadhe imja Kosovë,Do ta qepim perënditë pellazgjike paralajmërojnë Dhe anemonë o flutur po të kishe qenë Kur u krye lufta e fundit në Kosovë E vogël në hapësirën e paskaj të atdheut I fal edhe shpresëLëkurën e grisur të ATDHEUT. profeci përmbytjesh, Prilli do të ta mësonte lojën e ngjalljes Shqiptarët u kthyen fitimtarë por e madhe në kujtesën e kombit Kohës Mbi idealet e tyre ngadhënjimtarë midis shtëpive të tjera të zakonshme Mburojë kryqëzata kryqtarësh, E nga çmendja ime do të të krijonte gruan. Duke shkelur deri në shpërfillje ngrihesh ti - Klithjes për shpëtim!Më 1945, tjetërsim tempujsh, Ikjen biblike dhe mësimin e robërisë Dhe sa herë vij në këtë qytet Sa zemërgjerë të kam TyShumëçka u bisedua eksode endjegjata, E ndiej se ndoshta kurrë s’më ke ardhur Ëndrrat e moçme dhe bimën e lirisë. më del përpara si ndonjë nënë e mirë Oj Nënë,Por minjtë e fushës dëbime dodonash. Mbete me Pandorën kutinë duke hapur Oj Nëna ime Kosovë -Na i hëngrën gishtat O mbase si Sahara beronjë qëllove. Shtëpi e Lidhjes, Moj loke! Vëndrezulltat T(Ll)aboreshNë hapsane pritjesh. Kafenetë kanatat kthejnë në kapakë I bashkëdyzimeve katafalkesh Po qaj që s’u linde për botën pa Mort - ndarje komponentesh Prizren, 10 qershor 1978Më 1999, kapërdijnë klientë, Ku do të bohemoje me zotat rrufetarë Të së kaluarës në TERR-AGjymtyrët në helmeta i shndërruam kapërdijnë këdo që kalon, E Bardi do të të vishte me të kangjeles Histori e shkruarNë shpinë vizatuam hartën e atdheut të parin,pa dyshim, mua mërgimtarin, vetëtima. Kronikë e pavdekësisë,E në gjoksin e Adem Jasharit ithtarin e itakave. Çfarë kënaqësie kemi sonteRrëzëllente DIELLI i përflakur. Gëzohu - Endem. Ecij. Natyrë së bashkuMë 2008 Ecij. Endem. Lidhja e PrizrenitHistoria pësoi metamorfozë, Varvithisur,vrervrerosur, Ti krenariaAnatomia e pritjes u shndërrua pa djep,pa deltëderdhje. E kokëngritjes sime pafundNë nuse Me duvak të kuq Besa sa të ka hijeDhe ADN-në e RRËNJËVE Pikë pikë pikëllimi im pikëllon pishat e Vrapimi Maratonomak në Histori!E bartëm nën sqetull Pargës. Çfarë kënaqësie kemi sonte Pargë, shkurt 2009 E gjithmonë Së bashku PO-DO LIDHJA E PRIZRENIT. Lampertheim, Gjemani, 7. VI. 2010 Vrapuesja e Prizrenit, shek.VI p.e.r.4 M e t a f o r a / n r. 1 / n ë n t o r 2 0 1 0 M e t a f o r a / n r. 1 / n ë n t o r 2 0 1 0 5
  4. 4. për t’i rënë murit Perandori i dha dorën Paranit të Tyre. Madje, ndonëse rrënojnë mure Për Të, për Të, për Të, e as sytë për t’i mbyllur Kishte shkruar shkresën. Kishte skalitur tituj, ndere. kur vdekja zgërdhihet para se ta hajë dikë apo vetveten… Në shëtitje paskan dalë PërmbiParanat, bythoret, bythanat, Veshur e ngjeshur me petka të praruara, shik, të çmuara. Në dëshirën e Lirisë për të mbetur Liri Kanë byzylykë, perla, unaza të arta, grada shumë të larta. le të mbetet kujtimi për mua… Mbajnë bastunë të shtrenjtë, qëndisur me flori. Zili! Zili! Zili! Shkreptima, Vetëtima, Flakërima dhe Vezullima, Xixa, Xixa, Xixa, Xixa, Xixa, Xixa, Xixa, Xixa, Diell, hënë, yje, të verbuar, rrugën kanë harruar. Erdhën, Erdhën, ErdhënAbdyl KADOLLI Kadrush Radogoshi Ukë Zenel BUÇPAPAJ Ardhacakët. Dehen, Dehen, DehenQERSHI E PRIZRENIT TESTAMENTI I SOKRATIT ARDHACAKË, MIRË SE ERDHËT! Ardhacakët. Ukshin Hotit Rende-rende këto sendeVijmë për çdo mot te ti Kemi mbushur sheshe, rrugë, dritare, ballkone, tarraca. Kemi I kanë Shpirt e Sy e Mendje.Kur skuqen qershitë, Kujtimi për mua le të mbetet hipur nëpër pemë.Ti na pret te dera në dëshirën e fëmijës për t’u rritur Po presim. S’na zë vendi vend. Foltarët tanë s’mbajnë fjalimePaska çelur vera! në dëshirën e plakut për t’u bërë i ri Si përditë, në hapin e parë apo të fundit Erdhën, Erdhën, Erdhën Nuk flasin,Ti na pyet nga vijmë, të Maratonomakut Ardhacakët. Dhe fjalët i shtypin me dhëmbë,Me Drinin ilirik erdhëm në kumtin për fitoren Milaim BERISHA U tretën, U tretën, U tretën Grij, gëlltit,Shkumbinin e Vjosën në vuajtjet Endacakët. Ujshëm, vrullshëm,Vardarin Valbonën. e Laookontit pasi përbuzi tradhtinë Qentë e rrugës, përkthyer në sallam. Sa s’plasin – e Prometeut pasi kundërshtoi perënditë… NË EMËR TË DASHURISË Urdhër dhanë Paranat tanë. Fjalët, të mjera, jetime, I vranë. I hamë. S’na hanë. Çjerrë, cunguar, ngujuar,Vijmë e këndojmë për ty Zgjohuni, Ju të rënët, Ju të mirët Kujtimi për mua le të mbetet Zinxhirë, pranga, në këmbë, në duar,Himnin e lirisë, Të kuvendojmë sonte deri vonë, në detin e përmallimit Vdekja ka rënë në Kuvend. Kuvendin e kanë kapluar orgazma Në qeli, në vetmi, zatetëDhe habitemi shumë Për Shqipërinë, Kosovën, Çamërinë… në majën më të lartë të malit frike. Te heshtja a te gënjeshtra,Si i zure burrat e dheut! Me Ju të mëdhenjtë, me Ju martirët ku kurora e reve të bardha mbretëron As gëk as mëk. Thjesht pupla në jastëk. Kuvendarët rrinë S’i lënë të thonë asnjë të vërtetë. Mu në zemër të Mëmë-Dheut tonë! ku nuk kanë çka të lypin sus. Pa rend dite për ligje. Ardhacakët i kanë sjellë me veteTi na pyet a u vu çatia ata që u merren mendtë në vigje. Tonat mbytur në pus. Erdhën, Erdhën, ErdhënSi u shkrua historia? Të përqafohemi sot si dikur, nga lartësia. Ardhacakët.Ah mbetën tutje-tehu Pranë Drinit…Vjosës, Shkumbinit, Erdhën, Erdhën, Erdhën ArdhacakëtCepat e shamisë! Për fluturimin e lirë të zogjve – Kujtimi për mua le të mbetet Ardhacakët. Nuk e honepsin gojëtarinë, Në emër të Dashurisë, të amshimit në syrin që shikon Ardhacakët s’kanë pse të blejnë Në kuleta kanë futur Parinë.Vijmë për çdo verë te ti Për shëndetin e mirë të Malësorëve. diellin kur lind me ndriçim hyjnor Çorape, Mbathje, Kanotiere, Këmisha, Shami Dore.Kur lëkuqen qershitë, lulet kur çelin e zemrën ia falin bukurisë Ç’u duhen? Kanë Kuvendarët. Ç’është ky durim, kjo qetësi?Ti ndrit aurolë amshimi që udhëheq të dashuruarit Kuvendarët s’kanë pse të ruajnë (Sa e butë është bërë kjo njerëzi.)Në tempullin e dashurisë. T’i shpalosim dëshirat, ëndrrat, në marshimin e tyre të gjatë Liri, Barazi, Vëllazëri, Fëmijë, Shtëpi. Pse nuk zbrazen sheshe, as rrugë, as dritare, as ballkone, Që na mësuan të zgjohemi për ta vrarë vetminë Ç’u duhen? Kanë Ardhacakët. as tarraca, as pemë, me shpejtësi dhe mbytur në lumturi, Në netët tona të gjata: për ta mbytur pikëllimin… njerëzit nuk kthehen në shtëpi? Drejt mëngjeseve të kaltra, Drejt horizonteve të largëta. Perandori u ngrit. Kujtimi për mua le të mbetet U ngrit para Ditës, para Gjelit. Erdhën, Erdhën, Erdhën në çdo fluturim që dëshmon Perandori u ngjit. Ardhacakët. Me Ju të rënët, me Ju të mirët se liria është e vërtetë U ngjit fort te dera e Qytetit. Më të shpejtë se drita. Më të beftë se hija. Rrufe për së Me Ju të mëdhenjetë, me Ju martirët, vetëm kur ke mundësi ta ushtrosh kthjelli. Dhe kështu prore duke çarë stuhinë, artin e fluturimit Perandori nusëroi. Nusëroi për bukuri – Fronin e Madh, Hijen Sapo kthehen, pa u mbushur me frymë, mërgimtarët tanë Mbi supe kishim – Kosovën, në një qiell tjetër e Rëndë, Kokën e rrasur në Kurorë, Këmbët e ngulura në thonë: E në zemër – Shqipërinë… të pikturuar nga piktori gjenial Kombin e gjorë – - Hiqni çdo lloj sikleti. Ardhacakë pa ardhur s’mbeti. Janë para se të trokasë Perandori kurvëroi. Kurvëroi gjithë hijeshi – Vithet me tule, zbrazur toka dhe deti. në dyert e përjetësisë… zbuluar, Dhuratë për luftën e fituar – Erdhën, Erdhën, Erdhën Ardhacakët. Të gjithë këtu janë të Kujtimi për mua le të mbetet Erdhën, Erdhën, Erdhën Ngratët.Filigran i Prizrenit në kronikat e shkruara Ardhacakët. Hë! Hë! LUM SI NE! Fituam. Shpëtuam Atdhe, Komb, Fytyrë, Besë, Fe. për ata që kokën nuk e kanë LUM SI NE!6 M e t a f o r a / n r. 1 / n ë n t o r 2 0 1 0 M e t a f o r a / n r. 1 / n ë n t o r 2 0 1 0 7
  5. 5. Nuk mund ta shihnin syrin e kohës bregut të dy lumenjve të mi shekuj Kisha Lidhjen e Parë dhe të Dytë isha Llucë e shi përpara, Para fytyrës suaj dritë –hënë. mbi ujin e vetullës bjeshkore kryeqytet. Prapa ngricë e borë, rri dhe sodis Nëpër zhgan ujqish Syri i kohës s’di nga shkoi të shkuarën të sotmen të ardhmen Isha me zejtarë kam kulturë e toler- Rrugës për në Vlorë. Fjalët tuaja u përhapën çdo natë ancë për fe e për atdhe Të mos mbesë në mes të udhës Ëndrra. shoh ushunjëzat Tek unë lindën teatri, radio, “Zëri” e Vit bëhej dita, E unë kam ëndërruar për ju aq shumë që s’i ngop “Rilindja” e madhe. Shekull një natë, Se dashuria nuk ka mort gjaku im shqiptar Llucë, acar e shi, M’i more të gjitha të gjitha pos mad- Në epitaf mungon mbishkrimi i kësaj toke. gjaku im i shekujve Breshër e shtrëngatë. hështisë gjaku im kalvar E mbajta më të mirin “Agimin”, “Agimin me karvanparët e së keqes në ballë. Shqipëria në Vlorë e Lirisë”. Shkrifej në Diell të ri, o Bac o Bac Prapë te ti pas njëqind vjetësh e hap Prapa ngricë e borë,Bedri HALIMI si pas Luftës së Dytë Ganimete PODVORICA gjoksin Qershori Para llucë e shi. po na bëjnë Unë me laps në dorë pres agimin të të më butë shpinën se barkun. EMBLEMË shkruajë Nëntori. Trimin nuk e çeliNË KOHËN E SËMUNDJES Ditë e parë në Vlorë,SË MADHE Si pas Luftës së Dytë lisin po e shkyen Shtëpi e Lidhjes së Prizrenit Për Ty njëqind vjet zjarr në zemra e lot Ditë e dytë s’ia pa pyka e degës së vet Shenjtëruar damarëve për tokë në sy janë ngrirë Plisin bardhë si borë.fragment Qirinjtë në shandanë u mbajtën të medet medet Bac Rrugës së përvëluar nga gjaku zemër e medet… guxim i fale ndezur në fshehtësi. Ditën e tretë DielliYmer Prizrenit, Abdyl Frashërit dhe Ndiqte retë në Vlorë, Shtrëngove fort dorë më dorë plis mëkrerëve të tjerë të Lidhjes Për Ty ndërtesë e vogël lapsit e letrës i Bubullimë prapa, Burojë, maj 2010 plis gjëmon historia Fërfëllizë e borë. Zinxhir i gjatë kufijtë e shqipeve t’iNë mes syve tuaj pashë Feniksin Për oratorët kushtrimet e luftëtarëve mbrojëSi po e shikonte fytyrën e Atdheut dhuratë pavdekësia. Plaku i Pavarësisë Tafil DURAKU Ninullat e kreshnikëve të këndoheshinKaq kohë për ne ndatë Me Flamur në dorë, pranë djepit. Lisat me zemër të ngrirë ju përkundënNë janarin e Acarit të Zi Biri i Kosovës SI PAS LUFTËS SË DYTË Në mure guri ndezte dritë shkëlqimi ju mbajtën madhorëNuk e di kush ju deshi Plisin Sharr me borë. Stërgjyshërit për të na lënë trashëgimi Bushtrica u pëshpëriti për gumëzhiminNë ishit të fshehur apo të ri’. Gjakun tim sot Eshtrat e bërë shkrumb djegur prush e zogjve gazmorë. Shkrihen në përqafim si pas Luftës së Dytë në shpirtNë kohën e Sëmundjes së Madhe Si vëllezër të vërtetë, Për neve deshën që kokën të mos e Shiu i lagu, bora u zbardhi flokë eAs këngë s’u këndua për udhën e po e pinë ushunjëzat e zeza Zjarr e afsh në gji, ulim kurrë. mjekër këtu e atje largngushëllimit të Drinit të Zi, Zhdavaritin retë. e këtej ushunjëzat e bardha Sot ç’po e prish dorë besë kanun, Dielli i rreshku, acari nuk iu trembi,Në tokë zëri nuk vdiq të Drinit të Bardhë Sa të mjerë jemi, o sa të mjerë! bëtë rojë në atë prag.Kujtim dashurie mbeti Afshin e KosovësNë peizazhe të gjalla. se ushunjëza janë Isa derdh në Flamur, e veç gjaku im i ngop. Shteg mali ballin,E Dritaret e gjakut tuaj Gjoksin sikur furrë.Mbetën pasqyrë gjithmonë për burrat E kur takohen pragmoteshKëngë solemne e testament Liqenit të Thjerrzës Behram HOTI Afshin e ShqipërisëPër çaste mëngjesi ushunjëzat kameleone bëhen E derdh në Vlorë,Që Lulet e Mykut të mos kenë mbrëmje si pas Luftës së Dytë. UDHËS SË ATDHEUT Edhe njëqind vjetfeste Edhe pas kësaj lufte ushunjëza Prapa ngricë e borë.Edhe pse nata shkoi, gjakun tim kërkojnë prore Drita SHIU era dhe kulmi i shtëpisëShkurtesa pyeti ç’është ky zë në Prishtinë Shkup Preshevë Janë këngët e barkës sime Njëqind vjet dimër,Në mesditën e vonshme. në Tiranë Podgoricë Tivar Ulqin… Udhës për Janinë e Prevezë Njëqind vjet verë, Lisat e Azemit e të Ademit Diell Vlore andej,Qetësi është sonte E unë lind diell i ri në horizont Janë Metaforat që krasiten Këndej zi e terr.Kam nevojë të fle zbres në Prizrenin legjendar U ngjiten gurorëve drejt maleve tëE një zë nga dëbora me Orën Shqiptare të Lidhjes lisave Salajdin KRASNIQI Avni DEHARI Afshi i Shqipërisë,Dërgon fjalë për kalimtarët: për herë të parë përmot Shtegtojnë si guri në madem. Dielli lot në Vlorë, në manifestimin ndërkombëtar të RRAPI I PRIZRENIT DIELLI LOT NË VLORË Shkrinin në KosovëGëzuar Ditëlindjen Miq Dëgjova lisat si flisnin në PreshevëGjithmonë për herë të parë! poezisë Prej dege në degë udhës së atdheut Nuk të xhelozoj pse je më i madh Akull shekullor. valëve të Drinit Poetik Deri në Krajë e Tivar. Unë isha shumë para teje edhe të Para llucë e shi,E Kopetë e ujqërve rrjedh e gjëllin qenia ime. tjerëve i madh. Prapa ngricë e borë, Rruga për në VlorëRrëfejnë përvojat Fërfëllizë e llucë, Pa llucë e pa shi, Orën time të poezisë zgjoj Unë jam modest Selman Riza më pati Isa për në Vlorë. Shend e verë përpara,Duke ikur barbarët hapur Universitet Prapa Diell i ri.8 M e t a f o r a / n r. 1 / n ë n t o r 2 0 1 0 M e t a f o r a / n r. 1 / n ë n t o r 2 0 1 0 9
  6. 6. Lidhja Shqiptare e Prizrenit në letërsinë shqipe Shqiptare e Prizrenit bëhet, ashtu, ngjarja revolucionare që edhe në gjuhën shqipe, ato përmbushen me sukses afat- shekujsh, kurse Lidhja Shqiptare e Prizrenit është ngjarja rreth një ideje-idesë së çlirimit kombëtar në planin politik gjatë vetëm pas Lidhjes Shqiptare të Prizrenit. që këtë proces e çliron më tepër dhe, njëkohësisht, e ori- dhe rreth një ideali estetik – idealit të krijimit të letërsisë enton më qartë. Koha që shënon Lidhja Shqiptare e Prizre- kombëtare, në planin mendor, i integron, i shpejton dhe i Kultura e popullit shqiptar emancipohet nit është kohë e takimit më të fortë, më të ngushtë dhe më përforcon proceset e filluara të etapës së parë të Rilindjes si kulturë kombëtare gjallërues të letërsisë dhe të jetës, të artit dhe të botëkup- Kombëtare. timit; ajo është kohë e zgjidhjes së çështjeve më qenësore Në qoftë se në fillimet e Rilindjes, idetë iluministe të përku- të kombit, e ndryshimeve revolucionare në ndërgjegjen, Krijimi i opinionit kombëtar jtojnë iluminizmin volterian të shekullit XVIII mbi kulturën e në fatin historik dhe në jetën e tij të ardhshme. E në kohët popullit, në gjuhën që e flet dhe e kupton populli, tani, pas e tilla, gjithmonë, arti dhe jeta, jeta dhe arti, nxiten, ndih- Revolucion iluminist, kulturor dhe letrar në fillimet e saj, Lidhjes Shqiptare të Prizrenit, iluminizmi edhe më tepër, mohen, frymëzohen që të shpejtojnë drejt përsosmërisë, Rilindja Kombëtare merr karakterin e një revolucioni në edhe më shprehimisht, lidhet me alfabetin kombëtar, me që kurrë s’arrihet. Është, prandaj, e kuptueshme pse në radhë të parë, politik dhe ideologjik pas Lidhjes Shqiptare gjuhën kombëtare dhe me hapjen e shkollave kombëtare. një aso situate historike letërsia dhe, në përgjithësi, kri- të Prizrenit. Lidhja, gjithsesi, përgjithëson Rilindjen duke E shtruar përpara me gjuhën predikuese të iluminizmit jimtaria shpirtërore e shqiptarëve shënojnë një lulëzimAkad. Rexhep QOSJA u futur në të gjitha shtresat shoqërore, në të gjitha rrafshet akoma të ndrojtur, çështja e kulturës kombëtare, si çështje cilësor dhe sasior të panjohur përpara. Duke shikuar nga e jetës, të mendimit dhe të krijimtarisë, që asokohe mund gjuhësore, si çështje e shkollës, si çështje e alfabetit, më perspektiva historike bëhet e qartë, prandaj, se LidhjaLIDHJA SHQIPTARE E PRIZRENIT të ekzistonin, në të gjitha format e aktivitetit kombëtar. në fund si çështje e kombit, tani nxirret në rrafshin e trajti- Shqiptare e Prizrenit e arsyeton teorikisht dhe e popul-DHE LETËRSIA SHQIPE Përpara kësaj ngjarjeje shqiptarët nuk kishin dhe, objek- meve të shpeshta publicistike, në njërën, dhe të trajtimeve larizon në përmasa kombëtare një platformë ideologjike tivisht, nuk mund të kishin opinion publik ose kulturor në politike, në anën tjetër. Mjet, në radhë të parë, i emancipi- dhe morale të pranueshme për të gjithë: e forcon dukshëmLidhja Shqiptare e Prizrenit është një ngjarje e madhe në his- përpjesëtime kombëtare. Për këtë arsye edhe veprat letra- mit të njerëzve, kultura tani është pikësëpari mjet themelor vetëdijen kombëtare mbi tiparet thelbësore të identitetit tëtorinë kombëtare me ndikim të madh edhe në letërsinë dhe, re, shkencore a publicistike, të krijuara në gjuhën shqipe i vetëpohimit kombëtar. Çështja e kulturës, pra, kalon prej saj; e krijon opinionin kombëtar mbi bazën bashkëkohorenë përgjithësi, në krijimtarinë tonë artistike e shkencore. gjatë etapës së parë të Rilindjes, domethënë gjatë rrjed- sferës iluministe në sferën politike: përmes saj rilindësit të mendimit demokratik; i shpejton përpjekjet e hapjes së hës romantike të letërsisë, mbetën gjatë, shpesh, deri në synojnë të zgjidhin problemin e identitetit kombëtar dhe të shkollës shqipe, të arsimit të popullit dhe të përvetësimitEpoka që bashkoi rrjedhat e letërsisë shqipe vitet e Lidhjes Shqiptare të Prizrenit të panjohura prej një luftojnë propagandat e huaja, që përpiqeshin të shfrytëzo- të njohurive bashkëkohore shkencore; e themelon gaze- rrethi më të gjerë lexuesish e, në disa raste, të panjohura nin faktin se shqiptarët u përkitnin tri feve. tarinë në kuptimin e saj bashkëkohor; e shpejton proce-Lidhja Shqiptare e Prizrenit, si një organizatë politike, edhe për shumicën e krijuesve të tjerë. Kufijtë fetarë, apo Si edhe të gjitha lëvizjet me karakter ashtu të theksuar sin e modernizimit të gjuhës shqipe dhe të ngritjes sëme platformën e saj kombëtare politike, kulturore dhe administrativë, apo dialektorë, në momente të ndryshme kombëtar gjatë shekullit XIX, më në fund, si edhe të gjitha të veçantave dialektore në të përgjithshmen kombëtare.filozofike, natyrisht të ndërtuar gjatë viteve të zhvillimit njëri më shumë apo më pak se tjetri, provojnë të shndër- revolucionet, që fillojnë, zhvillohen dhe realizohen në em- Qenien kulturore, shpirtërore të shqiptarëve, të rrezikuartë Lëvizjes së Rilindjes Kombëtare e, në radhë të parë, rohen në kufij të shtrirjes së ndikimeve të autorëve, të rin e një qëllimi të përgjithshëm kombëtar apo shoqëror, gjatë shekujsh prej ndikimit asimilues dhe çintegrues tëtë iluminizmit të letërsisë, është faktori mbizotërues, që ideve, të mendimeve, të pamjeve, të ndjenjave, të veprave apo kombëtar dhe shoqëror njëkohësisht, ashtu edhe Ril- tri besimeve, të tri shkollave dhe të tri kulturave, ajo iaprej dhjetëvjetëshit të tetë fillon të ndikojë shprehimisht në të tyre. Lidhja Shqiptare e Prizrenit ndikon që indja Kombëtare Shqiptare fillon me shikime më të gjera, kthen vetes, duke i dhënë karakterin e qenies së formuarbashkimin e rrjedhave të letërsisë shqipe. Për këtë arsye njëherë e përgjithmonë të tejkalohen këta kufij dhe i më universale, ndoshta më të paqarta, në mënyrë që, kombëtare. E trajtuar si nënkulturë latine, greke apo turke,edhe mund të thuhet se ajo shënon kufirin ndërmjet dy tejkalon jo me pushtetin që, praktikisht, nuk kishte arritur dikur, në rastin konkret gjatë dhe pas Lidhjes Shqiptare kultura e popullit shqiptar emancipohet si kulturë kom-etapave të letërsisë shqipe të Rilindjes: të etapës që po ta vendoste gjatë ekzistimit të vet të shkurtër – sado for- të Prizrenit, të përqendrohet në pikat thelbësore të pro- bëtare pikërisht në vitet e Lidhjes Shqiptare të Prizrenit.kryhej dhe të etapës që po fillonte. Sado etapa e dytë fil- malisht kishte krijuar qeverinë dhe organet e saj – por me gramit të saj, domethënë në qëllimet më të drejtpërdrejta, Për të gjitha këto arsye është plotësisht e kuptueshme pselon me themelimin e Komitetit Qendror për Mbrojtjen e të vendosjen e një pushteti shumë më të fortë dhe më jetëg- historikisht më të rëndësishme, me karakter më të thek- Lidhja Shqiptare e Prizrenit i bashkon rrjedhat e letërsisëDrejtave të Kombësisë Shqiptare në vitin 1978 – në planin jatë se ç‘është ai administrativ: me pushtetin e vetëdijes suar politik praktik. Në mungesën e institucioneve dhe shqipe të etapës para saj në rrjedhën qendrore të letërsisëpolitik, dhe të Shoqërisë së të Shtypurit Shkronja Shqip, në vullnetare të njerëzve. Lidhja Shqiptare e Prizrenit krijon, të instrumenteve shoqërore, që vetvetiu bashkërendisin kombëtare shqipe. Duke ndikuar, ndërkaq, në strukturënvitin 1879 – në planin iluminist, arsimor dhe kulturor, që ashtu, opinionin e vet në përpjesëtime kombëtare. Ç’është aksionet dhe orientojnë energjinë krijuese kombëtare; kohore të procesit të zhvillimit të kësaj letërsie, ajo do tëdomethënë se fillon me theksin mbi aktivitetin politik dhe e vërteta, opinioni shqiptar prej fillimeve të Rilindjes kishte në mungesën e lirisë elementare për veprim në të gjitha ndikojë edhe në qenien e saj estetike.iluminist, që kanë si mjet edhe letërsinë artistike, vetëm filluar të zgjerohej nën ndikimin e zhvillimit dhe të zgjerimit drejtimet, ata sikur ishin të detyruar t’i ngarkonin artit Për të gjitha arsyet e sipër thëna që dëshmojnë rolin eLidhja Shqiptare e Prizrenit është ngjarja që bën ndikim të të lidhjeve tregtare në hapësira më të gjera kombëtare, të gjuhës detyrën, me të cilën, në kushte normale, s’do saj të madh politik në historinë kombëtare dhe ndikimin egjithanshëm në letërsinë shqipe, të cilin gjatë shekullit XIX ballkanike apo evropiane, por tani ai kishte një karakter të ishte ngarkuar. Më në fund, edhe ata vetë, si individë, saj të madh në krijimtarinë ar tistike e shkencore, Lidhjanuk ka mundur ta bëjë asnjë ngjarje dhe asnjë personalitet më gjallërues, më të përgjithshëm dhe më njësor: ishte kryenin role, të cilat, në kushtet e një zhvillimi normal Shqiptare e Prizrenit është bërë temë si e shkencës his-krijues. Arsyet janë të kuptueshme. Duke filluar prej Lid- shprehje e një propagande të organizuar, të përpunuar, të historik, do t’i kryenin shtresa të caktuara shoqërore dhe torike, ashtu edhe e letërsisë dhe e ar teve tona të tjera.hjes Shqiptare të Prizrenit, idealet e synuara të programit mbështetur në idetë, që shprehnin interesat e gjithë Kom- individë të vokacioneve përkatëse. Pikërisht për këtë ar- Për të, prandaj, do të shkruajnë poetë, dramaturgë, pro-të Rilindjes, sikundër janë çlirimi kombëtar, ngritja arsi- bit. sye edhe mund të thuhet se ndikimi pozitiv, qoftë edhe në zatorë, kritikë, historianë të letersisë, duke krijuar ashtumore, lufta për alfabetin, për gjuhën dhe për shkollën shq- Mjet themelor, si edhe kudo tjetër në atë kohë, me të cilin kuptimin thjesht cilësor, i Lidhjes Shqiptare të Prizrenit në poezi, poema, drama, tregime, romane, sprova, trajtesa.ipe, lufta kundër ndarjes fetare, që ishin ngritur mbi bazën Lidhja Shqiptare e Prizrenit krijon opinionin, janë shtypi, letërsinë shqipe – në shkencën dhe në kulturën kombëtare Kur janë krijuar, çka është thënë në to dhe çfarë vlere le-e iluminizmit kombëtar, të historizmit dhe të folklorizmit, publicistika dhe poezia. Si institucion i propagandës poli- përgjithësisht – është shumë më i madh dhe shumë më trare ar tistike a shkëncore kanë këto shkrime mbi Lidhjenbëhen përmbajtja më e shpeshtë, te disa autorë e vetme, tike dhe kulturore, gazetaria në gjuhën shqipe i detyrohet nxitës. Lëvizja e Rilindjes Kombëtare është proces i zgjim- Shqiptare të Prizrenit do të mësojmë në kumtesat që doe letërsisë shqipe, madje e krejt letërsisë, që përcakton ndikimit të drejtpërdrejtë të Lidhjes Shqiptare të Prizre- it të energjisë së mbledhur, por të frenuar kombëtare gjatë të dëgjojmë.fizionominë e saj tematike, stilistike dhe ideoartistike. Mbi nit. Megjithëse edhe në etapën e parë të Rilindjes bëhentë krijohen gjinitë, llojet, tipat letrarë, mikrostrukturat dhe përpjekje për nxjerrjen e ndonjë gazete, që do të trajtontemarkrostruktura e letërsisë dhe i nënshtrohen një ritmi çështjet shqiptare në gjuhë të huaj, ose që do t’i trajtontetë zhvillimit shumë më të shpejtuar sesa përpara. Lidhja10 M e t a f o r a / n r. 1 / n ë n t o r 2 0 1 0 M e t a f o r a / n r. 1 / n ë n t o r 2 0 1 0 11
  7. 7. Agim Vinca, të shkruar në 100-vjetorin e kësaj ngjarjeje mad- bëjnë edhe mjetet shprehëse tejet origjinale, ligjërimi alegorik Dita jonë e madhe sa një histori hështore. Kështu, sipas poetit, Shtëpia e Lidhjes është dhe sidomos përshkrimet e përjetimeve që zgjon prania e saj Ag i lindur n’parzma mbushur plot me shpresë në jetën tonë: Gjithsesi njëra ndër poezitë më interesante me këtë temë është E vogël në hapësirën e gjerë të qytetit edhe Lidhja e Prizrenit e Milaim Berishës, po ashtu e datuar në Por e madhe në zemrën e kombit. Prej vatrës në vatër njëqindvjetorin e kësaj ngjarjeje madhore në historinë tonë. Në Dhurata e ngrohtësisë së pritjes këtë krijim natyrshëm ndërthuren legjenda dhe historia, guri Përmasa ideore e emocionale e Shtëpisë së Lidhjes, Ndalet shpesh pranë nesh i legjendave dhe muri i historisë, por, gjithashtu, është i pra- përveçse është e madhe kundruall qytetit të Prizrenit, ajo - qëndron gatitu pranë portreteve të Lidhjes nishëm edhe çasti i evokimit që lidhet me kohën e lindjes së shfaqet e tillë krahasuar edhe me Atdheun: Në shkallët e gjata të pritjes poezisë. Pa dyshim njëra ndër gjetjet më interesante, e gjith- Emri ynë roje sesi origjinale, poetike sa i përket perceptimit të Lidhjes së E vogël në hapësirën e paskaj të atdheut Kaloi edhe nëpër tunelin e Procesit Prizrenit është e këtij autori. Fjala është për shprehjen antite- Por e madhe në zemrën e kombit. Pranë dashurive shndërrohet në urë tike dhe mjaft domethënëse Lashtësi e re. Ky riciklim i lashtë- Zemra e florës e ushqen sisë dhe i historisë së Kuvendit të madh shqiptar shfaqet nëProf. dr. Hysen MATOSHI Poeti e cilëson Shtëpinë e Lidhjes edhe me shprehje të zgjed- dielli prore ia tregon rrugën përvjetorin jubilar si shpresë për një zgjim e për një rilindje të hura: ajo është për të një nënë e mirë, madje edhe një loke. edhe dashuria jonë po feston vërtetë: Sot fjala jonë – qytet i kremtes së madheLIDHJA SHQIPTARE E PRIZRENIT Si shtëpi të kujtesës, përkatësisht të historisë, do ta çmojë ecën dhe hyn në histori të re.. Imazh Hyjnor. Tokë e lashtë. Lashtësi e re. BukuriNË POEZINË SHQIPE edhe poeti tjetër i njohur shqiptar Xhevahir Spahiu në krijimin o jetë – Në Prizren: Përkushtimi për të krijuar vepra të arrira artistike për Lidhjen Ti më je: Lumë që s’ndalesh Shqipja ime dhe ZgjimiNë jetën e shqiptarëve Lidhja e Prizrenit shënon përpjekjen e Shqiptare të Prizrenit nuk i ka munguar pjesës më të madhe ynë i vërtetë!parë për ta unifikuar potencialin mbarëkombëtar drejt bërjes I pyeta rrugët e Prizrenit të autorëve tanë. Madje, ka pasur të tillë që e kanë sprovuarsë Shqipërisë më vete. Prizreni edhe sot mbetet reminishenca - Ku po më çoni ju? fuqinë e tyre imagjinative në format më kërkuese standarde Gjatë punës për këtë kumtesë u binda se, përveç autorëve qëmë e denjë e ngulmimit mbarëshqiptar për të frymuar natyr- Ato ma morën zemrën për dore të poezisë. Duke pajtuar lirinë poetike me një formë të kodifi- u zunë ngoje, ka edhe shumë të tjerë të cilët Lidhjen Shqip-shëm si komb në një strukturë organizative shtetërore, që do Dhe më thanë: kuar të shprehjes, dy gjëra këto vështirë të pajtueshme, poeti tare të Prizrenit e kanë pasur burim frymëzimi dhe objekt tëtë shtrihej në kufijtë etnikë. Prandaj, është e kuptueshme pse -Këtu. Enver Gjerqeku, nëpërmjet kurorës sonetike Rrënjë lashtësie, përsiatjes poetike. Pa u ndalur në përgjithësime të tjera, duanë veprimtarinë tonë politike, shoqërore, kulturore e tërësore me nëntitullin Lidhjes së Prizrenit, na ka ofruar një krijim me të theksoj se një antologji e poezisë shqipe me këtë temë,kjo ngjarje ka peshë të veçantë, jo vetëm si histori, jo vetëm si Tek kjo shtëpi e historisë. vlera antologjike në poezinë tonë. Mjeshtri i sonetit gdhend me përveçse identifikim i vlerave ndër me të arrirat poetike, do tëaktualitet, por edhe si formulë magjike, si një mantër identifi- durim vargun, qëmton fjalët bartëse të idesë dhe njëkohshëm ishte përjetësimi më i mirë poetik e artistik i ngjarjes më mad-kuese e synimeve shqiptare që pandërprerë përsëritej sa herë E pyeta majin: u përgjigjet kërkesave rigoroze të rimës e të metrit; krijon hore në jetën e përbashkët të kombit tonë, i Lidhjes Shqiptareqë ndodheshim në rrugën e lirisë dhe sa herë që gjendeshim - Ku je ti, sonetin, por edhe ciklin e soneteve, kurorën e soneteve me të Prizrenit.vetëm një hap larg humnerës. Poetët shqiptarë, në mënyrë të Ti ku je maj i blertë? magjistralin a sonetin mjeshtëror të kurorës. Bukuria plastike ____________veçantë, do t’ia kushtojnë krijimet e tyre këtij qyteti të lashtë, -Ja, rreth e qark kësaj shtëpie, e formës do të ishte krejtësisht e pakuptimtë në rast se kjo 1Agim Vinca, Letër Zotit / Poezi të zgjedhura, Toena, Tiranë, 2008, f. 44.ruajtës besnik i shtresave interesante kulturore. Përtej rëndë- 2 Po aty derdhur i gjithi tek ky plep... kurorë sonetike nuk do të kishte vargje të këtilla mjeshtërore: 3 Xhevahir Spahiu, Poezia shqipe, “Naim Frashëri”, Tiranë, 1990, f. 85-86.sisë kulturore, vlerave të padiskutueshme përfaqësuese të ko- 4 Muhamed Kërveshi, Kundruall, “Rilindja”, Prishtinë, 1980, f. 12.hëve dhe përkatësive të ndryshme, Prizreni në poezinë mod- Tek ky plep, tek kjo shtëpi, Ti o Lidhja jonë – më e shtrenjta besë 5 Enver Gjerqeku, Guri i lashtë (Poezi e zgjedhur), AShAK, Prishtinë, 2006, f. 127.erne shqipe do të kthehet në një metaforë, kuptimi bartës i së ku dhe bilbili këndon shqip. Vatra jonë e ndezur për mik dhe njeri 6 Milaim Berisha, Pranvera në Prishtinë (Poezi të zgjedhura), “Era”,cilës do të jetë bashkimi kombëtar. Prishtinë, f. 40.Lidhja Shqiptare e Prizrenit do të bëhet temë e preferuar e Streha e moçme njëqindvjeçepoetëve tanë, sidomos në 100-vjetorin e saj, të shënuar me në prehër mbante një fëmijë.aktivitete shkencore dhe përgjithësisht shoqërore të kohës.Klima e tillë e solemnitetit të përvjetorit jubilar do të fitojë edhe Unë iu afrova dhe e pyeta:më shumë peshë nga konteksti disi më i favorshëm shoqëror, -Pa thuaj xhaxhit, ç’emër ke?që rezultoi me disa avancime të shqiptarëve nën ish-Jugo- I vogli tha:sllavinë federative. Ndryshimet në statusin e Kosovës kishin - Atdhe.krijuar shpresën se procesi i filluar do të konvergjente në mjaftpika me programin e Lidhjes Shqiptare të Prizrenit. Teknika e dialogimit të poetit me rrugët e Prizrenit, me majinNë perceptimin poetik aktualizimi i kërkesave të programit të dhe me një fëmijë, e shoqëruar edhe me përshkrime domethë-Lidhjes Shqiptare dhe konteksti i kohës ushqenin simbiozën nëse të shtëpisë historike, e cila këtu paraqitet si strehë qind-emocionale e racionale, për dhënien fund të robërisë shek- vjeçare, e bëjnë këtë poezi një krijim të veçantë – një lirikë tëullore. Kështu, në krijime të kohës shpaloset krenaria për të rrëfyer, brenda së cilës nuk është vetëm përjetimi i subjektit,kaluarën – për aktin historik të Lidhjes, por edhe shpresa se por është edhe e ndodhura, epizmi i saj. Pa dyshim, shprehjaprogrami i lirisë së atdheut në përmasat e tij etnike do të bëhej ma morën zemrën për dore është përgjithësisht ndër vargjetrealitet. Shtëpia e Lidhjes, simboli i krenarisë kombëtare, do të më të bukura e më inventive të Xhevahir Spahiut.trajtohet në mënyrë të veçantë. Përmasat e saj në perceptimin Qyteti i kremtes së madhe që lidh skajet e dy shekujve, nëpoetik janë interesante: Përmasa e saj lëndore nuk korrespon- vizionin poetik të Muhamed Kërveshit është shpresa përdon me përmasën që ka ajo në kujtesën e kombit, përkatësisht rrugëtim në një histori të re. Krijimi i tij Lidhja e Prizrenit nuknë historinë e tij, sikundër e gjejmë në njërën ndër poezitë me është karakteristik vetëm për kthesën e paralajmëruar, që dokëtë temë. Fjala është për krijimin Shtëpia e Lidhjes të autorit ta shënojë 100-vjetori i kësaj ngjarjeje madhore, por të tillë e Sami Ahmeti, Vatra ballkanike12 M e t a f o r a / n r. 1 / n ë n t o r 2 0 1 0 M e t a f o r a / n r. 1 / n ë n t o r 2 0 1 0 13

×