Your SlideShare is downloading. ×
Booosting 22nov12  doorzonwoning als transformatieopgave  piet_vollaard
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

Booosting 22nov12 doorzonwoning als transformatieopgave piet_vollaard

330
views

Published on


0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
330
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

 • 1. De Doorzonwoning alsTransformatieopgaveBooosting / Innovatief Transformeren, november 2012
 • 2. Doorzonwoning: 1000 varianten van een standaardtype,de meest gewone woning van Nederland (en de meest typische)
 • 3. Herman Haan (1957) Atelier Kempe Thill (2006) John Kormeling (2001 /2010)
 • 4. Doorzoninterieur
 • 5. Doorzoncultuur
 • 6. De firma Biereco verherbouwd de doorzonwoning
 • 7. Karakteristieken- de doorzonwoning is goedkoop, en daardoor uitstekendgeschikt voor starters en laagste inkomens- is neutraal en generiek; vrijwel elke lifestyle kan in eendoorzonwoning worden ingepast.- heeft geen ‘architectonische’ component, geen gezeur bijverbouwing met oorspronkelijke architecten,welstandscommissies of monumentenclubs; ook drastischeaanpassingen kunnen.- heeft een standaardplattegrond; ook al zijn er velevarianten.- er is aan beide zijden ruimte voor uitbreiding.- de doorzonwoning is typisch Nederlands en OpenSource.
 • 8. problemen:- niet (goed genoeg) geïsoleerd- keuken en badkamer voldoen in sommige gevallen nietaan de huidige normen- gevels (vooral als het om houten puien gaat) zijn veelal toe aangroot onderhoud (vooral isolatie)- de woningen zijn vaak iets te klein voor het doorsnee gezin(maar prima voor starters en tweepersoonshuishoudens)- in sommige gevallen voldoet de (houten) vloer niet aan dehuidige geluidseisen.- de lage huur maakt het lastig om met een redelijke (maar niette grote) huurverhoging zodanig te verbeteren dat de woning weer30 jaar meekan.
 • 9. Transformatieopgave:- Onderzoek cq inventarisering veranderendewoonbehoeften van huidige en toekomstige bewonersdoorzonwoningen- maak de doorzonwoning CO2 neutraal (gevel en dak isolatie)- verbeter zo nodig plattegrond (hoewel die bijna volmaaktis) en voorzieningen (met name keuken en badkamer)- vergroot het woonoppervlak (vooral woonkamer)- wat te doen met het dak? (70% van de doorzonwoningenheeft een flauw hellend dak met vliering)- ontwikkel een bouwdoos voor doorzon-upgrade diehet mogelijk maakt om de variatie in maatvoering en uitvoering(baksteen, houten gevelpuien) van de verschillende gevels teaccommoderen.
 • 10. Open Source ontwerp(en)De doorzonwoning kent geen oorspronkelijk prototype en geenoorspronkelijk architect. Het type is geëvolueerd binnen deNederlandse volkshuisvestingspraktijk.In 1960 werden door de Nationale Woningraad en het ministerievan Volkshuisvesting en Bouwnijverheid zogenaamdeKeuzeplannen gepubliceerd.We zouden zoiets tegenwoordig een Open Source ontwerpnoemen.Het zou mooi zijn, en in de geest van de na-oorlogsewoningbouwtraditie, als de transformatieopgave van dedoorzonwoning eveneens een dergelijke Open Sourcementaliteit en praktijk zou volgen: eventueel inclusief hetcollectief Open Source ontwerpen.

×