Matematikai játékok

934 views
724 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
934
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
6
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Matematikai játékok

 1. 1. Matematikai játékok 5. osztályKészítette: Bíróné Bondor Katalin
 2. 2. 1.óraJátéktörténet
 3. 3. 2.óra Játék a körzővelMásoljátok le és készítsetek ti is hasonló formákat a körzővel! Játsszatok a színekkel is!
 4. 4. 2.óra Játék a körzővelKörzővel, vonalzóval másoljátok le a geometriai alakzatokat!
 5. 5. 3.óra Pentomino► Ismerkedés a játékhoz szükséges elemekkel, síkidomok vizsgálata alakja, területe alapján.► Síkidomok elhelyezése a táblán.
 6. 6. 4.óra Gyufa játékokGyufaszálakból házat építettünk. Helyezzünk át két gyufaszálat úgy, hogy a ház a másik oldalára forduljon!
 7. 7. 4.óra Gyufa játékokGyufaszálakból álló rák felfelé mászik. Helyezzünk át három gyufaszálat úgy, hogy lefelé másszon a rák!
 8. 8. 4.óra Gyufa játékokGyufaszálakból álló hal balra úszik. Helyezzünk át négy gyufaszálat úgy, hogy jobbra ússzon!
 9. 9. 4.óra Gyufa játékokA két talpas pohár tíz gyufaszálból áll. Helyezzünk át hat gyufaszálat úgy, hogy házat kapjunk!
 10. 10. 5.óra Stratégiai játékok 1.A játék leírása► A játékot ketten vagy hárman játsszák! A játékosok körbeülik a táblát, amelynek a közepén egy pohár van.► Minden játékosnak van 5 gyufája. Az nyer, akinek elsőként fogynak el a gyufái.► Az első játékos dobókockával dob. Egy gyufát a sajátjaiból rátesz arra a szeletre, amit dobott, ha hatost, akkor beejti a pohárba. Ha akar, még egyszer dob. Ekkor, hogyha olyan számot dobott, amelyik szeleten már van gyufa, azt a gyufát le kell vennie onnan, a gyufa az övé lesz, és a következő játékos dob. Ha viszont olyan számot dobott, ahol nincs gyufa, oda lerak egyet a sajátjaiból (hatost a pohárba). Ekkor, ha akar, megint dobhat a fentiek szerint, s ezt bármeddig folytathatja. Ha már csak kevés üres hely van, kockáztathat és megpróbálhatja betölteni az üres helyeket (ekkor vagy sikerül megszabadulnia egy száltól, vagy még egyre szert tesz), vagy átadhatja a dobás jogát a következő játékosnak.► A soron következő játékosnak egyszer mindenképp dobnia kell, csak utána adhatja át a dobás jogát. A játék több körön keresztül folytatódik, azok a játékosok, akiknek elfogytak a gyufái, sorban kiszállnak, a helyezést a kiszállás sorrendje határozza meg.
 11. 11. 5.óra Stratégiai játékok 1.Ábra a játékhoz
 12. 12. 5.óra Stratégiai játékok 2. A sakktábla jobb felső sarkába helyezzetek el egygyufaszálat! A két játékos felváltva lép a bástyával, mindig lefelé (akárhány mezőt) vagy balra (tetszőleges számú mezőt). Passzolni nem lehet. Az nyer, aki a bal alsó sarokba lép a bástyával.
 13. 13. 6.óraTangramok
 14. 14. 6.óraTangramok
 15. 15. 6.óraTangramok
 16. 16. 6.óraTangramok/ megoldás
 17. 17. 6.óraTangramok/ megoldás
 18. 18. 6.óraTangramok/ megoldás
 19. 19. 7.óraJátékkészítés
 20. 20. 8.óraA játékok stratégiája

×