Financiele vrijheid

221 views
156 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
221
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Financiele vrijheid

  1. 1. Aan de Nederlanders is een aantal stellingen voorgelegd omtrent financiële vrijheid en verzekeren. Twee op de drie Nederlanders zeggen alles goed geregeld te hebben voor nabestaanden, mochten zij komen te overlijden. Mocht hun inkomen (gedeeltelijk) wegvallen, dan denken bijna vier op de tien Nederlanders (38%) goed voorbereid te zullen zijn. Een kwart van de bevolking is hier echter niet zo zeker van. De helft van de Nederlanders maakt zich weleens zorgen over zijn of haar financiële situatie. Een even groot aandeel geeft ook aan het belangrijk te vinden om financiële risico’s te hebben afgedekt. Eén op de vijf Nederlanders denkt nauwelijks na over in hoeverre zij zichzelf hebben ingedekt tegen financiële risico’s. In vergelijking met 2008 zijn geen verschillen waarneembaar. 3 Financiële stellingen 3.2 Helft maakt zich weleens zorgen over de financiële situatie Vraag: Hieronder staat een aantal uitspraken over financiële vrijheid? Kunt u aangeven in welke mate u het hiermee eens bent?
  2. 2. Vraag: Hieronder staat een aantal uitspraken over financiële planning. Kunt u aangeven in welke mate u het hiermee eens bent? Nederlanders hebben hun mening gegeven over verschillende stellingen aangaande financiële planning. In overleg met Cardif is het aantal stellingen in 2009 uitgebreid. Zeven op de tien Nederlanders denken regelmatig na over mogelijke besparingen in hun dagelijkse uitgaven. Dit percentage is lager dan bij in 2008 (toen 76%). Bijna zes op de tien Nederlanders zeggen makkelijk rond te kunnen komen. Ook met minder inkomen geven bijna vier op de tien Nederlanders aan makkelijk rond te kunnen komen. Dit aandeel lijkt hoger te zijn dan bij de vorige meting (38% vs. 34%-indicatief). Daarnaast geven meer Nederlanders aan al hun uitgaven bij te houden. De helft van de Nederlanders verwacht aan te kunnen kloppen bij familie of vrienden, mocht financieel rondkomen niet mogelijk zijn. Ruim een derde bespaart dit jaar op vakantie vanwege de onzekere economische tijden. 3 Financiële stellingen 3.3 Nederlanders minder vaak op zoek naar besparingen ja
  3. 3. Deze grafiek geeft weer hoeveel procent van het maandelijkse inkomen de Nederlander spendeert aan verscheidende kostenposten. Het maandelijkse inkomen gaat net als in de vorige meting vooral op aan vaste lasten (41%). Ruim een vijfde van het inkomen wordt besteed aan dagelijkse boodschappen. De Nederlander geeft per maand ongeveer evenveel uit aan ontspanning (6%) als aan kleding (7%). Ten opzichte van de vorige meting wordt een groter deel van het maandelijkse inkomen gespaard. Opmerkelijk is dat men nog evenveel uitgeeft aan luxe goederen, cadeaus en uit eten gaan als vorig jaar. 4 Kostenposten 4.2 Een groter deel van het inkomen wordt gespaard Vraag: Kunt u aangeven hoeveel procent van uw maandelijkse inkomen u besteedt aan? Aan de Nederlanders die hebben aangegeven een deel van hun inkomen te spenderen aan vaste lasten, is gevraagd te specificeren hoe deze vaste lasten zijn opgebouwd. Het aandeel gas, water en licht, gemeentebelastingen en overige vaste lasten in ten opzichte van de vorige meting toegenomen.
  4. 4. In de grafiek hiernaast wordt weergegeven welke kostenposten Nederlanders het liefst willen behouden, wanneer zij nog maar de helft van hun inkomen zouden ontvangen. Het liefst behouden zij hun dagelijkse boodschappen (90%) en hun woning (85%). Ook verzekeringen, huisdieren en kleding staan redelijk hoog op de lijst. Op luxe goederen en cadeaus zal het eerst worden bezuinigd. Deze kostenposten willen Nederlanders het minst vaak behouden bij halvering van het inkomen. 4 Kostenposten 4.3 Boodschappen en woning het liefst behouden Vraag: Stel dat u vanaf dit moment nog maar de helft van uw huidige inkomen zou ontvangen, welke van de volgende kostenposten zou u dan het liefste willen behouden? Maximaal 5 antwoorden.
  5. 5. 6 Profiel 6.2 Demografische gegevens Vraag: Wat is uw geslacht? Vraag: Wat is uw leeftijd? Basis: Combinatie van opleidingsniveau en beroepsniveau. Vraag: In welke provincie bent u woonachtig?

×