Online publiekswerking widgets

 • 625 views
Uploaded on

Presentatie voor roadshows online publiekswerking en widgets.

Presentatie voor roadshows online publiekswerking en widgets.

 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Be the first to comment
  Be the first to like this
No Downloads

Views

Total Views
625
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0

Actions

Shares
Downloads
8
Comments
0
Likes
0

Embeds 0

No embeds

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  No notes for slide
 • Welkom, ik ben Peter De Keyser – projectleider webtoepassingen bij Bibnet; Bibliotheek.be / Bibnet.be maar ook meten van prestaties webtoepassingen. Dit domein wordt steeds belangrijker omdat organisaties én gebruikers steeds meer online aanwezig zijn.
 • Een overzicht van wat er op het menu staat:Inleiding met een overzicht met cijfers internegebruik.Hoe meet een bibliotheek haar online diensten? Hoe pak je het aan? Wat kan je eruit leren? Bibnet heeft samen met Locus en bibliotheek Halle, Dilbeek en Heist-op-den-Berg een piloot opgezet om met Google Analytics het gebruik van hun blog/site te rapporteren. De aanpak en leerpunten worden toegelicht tijdens de presentatie.Op basis van de resultaten wordt een inspiratiegids met checklist ontwikkeld. Deze kunnen bibliotheken gebruiken om hun online publiekswerking te evalueren. Aansluitend werkt Bibnet aan de rapportering van het gebruik van de catalogi in bibliotheekportalen. De eerste resultaten worden gepresenteerd.
 • AARZEL NIET OM VRAGEN TE STELLEN!
 • Cijfers: dit zijn cijfers voor Vlaanderen:Belangrijke evoluties: 18-30 was al hoog, generaties groeten naar elkaar toe. Grote breuk met 60+ , maar ook daar is een relatieve inhaalbeweging. Let op! Van belang is wat je ook NIET ziet. Er zijn bv voor de 46-60’ers 25% niet-gebruikers. Voor de 60+ is die groep nog groter.
 • Daarnaast vallen nog een aantal evoluties op: Sociale netwerken worden steeds populairder, ook e-commerce begint aan een opmars in Vlaanderen en mobiel gebruik stijgt ook.
 • Hoe zit het nu met Cultuur? Want de vorige cijfers waren over algemeen gebruik. In de participatiesurvey staan enkele interessante cijfers: opvallend de stijging met beleving als laagste categorie. Maar ook hier speelt de leeftijd een belangrijke rol, jongere generatie blijft de belangrijkste met een opvallende stijging van de medioren. Beperking: online publiekswerking is vooral gericht op hooggeschoold jonger publiek.
 • Hoe meet een bibliotheek haar online diensten? Hoe pak je het aan? Wat kan je eruit leren? DAAROMPiloot gedaan in 2010: 3 bibliotheken opleiding georganiseerd prestaties van hun website/blog met Google Analytics gemeten en hen zelf laten rapporteren. Voor alle duidelijkheid: focus ligt op website / blogDaaruit hebben we een checklist opgesteld op basis van 7 objectieven. Deze objectieven zijn vooral praktisch en haalbaar. Vooral de eerste 4 zijn voor iedere bibliotheek haalbaar. Daarna wordt het wat moeilijker. Deze checklist is nu beschikbaar maar zal ook verwerkt worden in een inspiratiegids die eind dit jaar beschikbaar zal zijn via Bibnet.
 • Objectief 1 is essentieel voor het succes van je online communicatie: vindbaar zijn. Je site/blog is immers geen geïsoleerd communicatiemiddel. Gebruikers vinden je site meestal via een andere website of online dienst.
 • Dat kan je best illustreren door een zogenaam eco-systeem te tekenen. Hier zie je een ‘typisch’ eco-systeem van een bibliotheekblog. 70% van de gebruikers gebruiken Google, de gemeentesite is tweede, daarnaast heb je nog andere online communicatiemiddelen zoals je e-zine, Facebook-pagina eventueel RSS etc. Vergeet ook niet dat de bibliotheekcatalogus een belangrijke bron kan zijn van bezoek omdat gebruikers soms de gewoonte hebben om direct daarnaartoe te surfen. Online nieuwsbronnen kunnen – vooral tijdelijk – een boost geven aan je gebruik. Let daarvoor als lokale openbare bibliotheek op kanalen die lokaal nieuws brengen. B.v. voor het pajottenland is er een online nieuwskanaal editiepajot.be, maar in jouw gemeente is er ongetwijfeld ook een lokale nieuwssite. Ook Nieuwsblad.be zet sterk in op lokaal nieuws.
 • Om nu te weten of je online vindbaar bent kan je dus de belangrijkste sites binnen je eco-systeem nakijken. Google is met voorsprong echter de belangrijkste bron van bezoekers. Gelukkig is het voor Google is het ook eenvoudig: test jezelf. Tik een paar zoektermen in over je bibliotheek en bekijk het resultaat. Wil je nu meer weten over hoe en wat dan kan je meten welke zoektermen gebruikt worden in Google. Meest courant meetinstrument nu is –jawel- Google Analytics een gratis dienst van Google. Meestal zal je CMS of blogsoftware google analytics gebruiken. Andere, zoals Blogger, hebben een module statistieken die soortgelijke gegevens bijhoudt. De populariteit van je links in Google zijn voornamelijk afhankelijk van de SEO (Zoekmachineoptimalisatie) van je site. Meestal is dat in orde; een Blogger of Wordpress-blog bv zijn standaard voorzien van de nodige features. Als je nu merkt dat de resultaten niet overeenkomen met je verwachtingen, dan moet je de SEO (Zoekmachineoptimalisatie) van je website bekijken. Op Wikipedia vind je een praktisch overizcht daarvan, maar meestal zal je webbouwer toch moeten ingrijpen.
 • Voor je online vindbaarheid te meten kan je bekijken welke verkeersbronnen je bezoekers gebruiken.Verkeersbronnen is de meeting van je eco-systeem. Met direct verkeer / verwijzende sites / zoekmachines.
 • Ter vergelijking: meting deze zomer van bibliotheekcatalogi in Winob en Isis. Wat direct opvalt is het verschil in het eco-systeem. Direct verkeer is hier de allergrootste bron wo ook het verkeer vanuit de bibliotheek. Daarnaast heb je de blog/site, de catalogus van het PBS en de gemeentelijke website. Dit is nieuw want ontbrak tijdens de piloot met de bibliotheken.BELANGRIJK Google ontbreekt hier omdat catalogi niet worden geïndexeerd. Daarover later meer.De metingen willen we met een nieuwe versie van Aquabrowser eind dit jaar optimaliseren. Voorlopig werd enkel het bezoek gemeten en de verkeersbronnen. Ook hierover verder in de presentatie.
 • Hier zie je het overzicht met de verkeersbronnen.
 • Terug naar de objectieven:Als je online goed vindbaar bent kan je direct ook afleiden uit je metingen waar je bezoekers naar op zoek zijn. Voor openbare bibliotheken blijkt dat voor het overgrote deel zeer praktische zaken te zijn: openingsuren, reserveren, contactgegevens etc. Daarom is objectief 2 ook informatie over aanbod en diensten.
 • Hier zijn een paar aandachtspunten op te sommen:HELDERVERZAMEL INFORMATIEGEBRUIK AL JE KANALEN
 • Een voorbeeld van een rapport zoektermen in Google Analytics met dak aan Bib halle. Het is te kleine om te lezen ongetwijfeld maar de populairste pagina’s buiten de startpagina zijn openingsuren, dienstverlening, wie is wie, reserveren en verlengen, adresgegevens.
 • Misschien opgemerkt: 1 van de populairste pagina’s is Wie is wie. Dat is geen toeval, ook online hebben gebruikers graag een beeld van je organisatie. Een GROOT voordeel is dat je als bibliotheek een lokale identiteit hebt met bovendien een heel positief imago. Die 2 elementen zijn een immens voordeel >< ElectrabelJe identiteit uitdragen is daarom een apart objectief. 3 kernwoorden kan je daarvoor gebruiken. HERKENBAARHEID overal in je eco-systeem, dus ook op Facebook, maar ook andere verwijzende sites is belangrijk. Het Bib-logo is uiteraard een handig instrument daarvoor.PERSOONLIJK: geef een gezicht aan je organisatie. Daarom niet alle persoonlijke details maar een lokale organisatie wint wel veel aan uitstraling als ze ook de mensen toont die erachter zitten.Tot slot maar soms vergeten DYNAMIEK: als je laatste update van verleden jaar is, heb je een probleem.
 • Objectief 4 is een objectief dat door de opkomst van Web 2.0-technieken veel toegankelijker is voor iedere organisatie. Je kan betrokkenheid crëeren door je publiek een online rol te geven. Reportages, filmpjes van activiteteiten etc. zijn makkelijk te maken. Ook hier is het belangrijk al je kanalen maximaal te gebruiken.Hierbij ook even reclame maken voor 23 Dingen waarmee je zelf online kan leren hoe om te gaan met Web 2.0 en ook de onvolprezen groep 23dingen op Kenniskantoor van Katrien Schroyens.
 • Vanaf objectief 5 wordt het wat complexer. Online diensten leveren gaat draait in een bibliotheek ook rond het bibliotheeksysteem en de catalogus en deze zijn niet altijd even eenvoudig aan te passen.
 • HET kernwoord is hier gebruiksvriendelijk maar ook VOLLEDIG. Voor een bibliotheek bestaat dit uit zoeken, bekijken, reserveren, klaarleggen, attenderen etc. Dit kan niet alleen een impact hebben op configuraties van software maar ook op werkprocessen. Bv Ga je als bibliotheek werken klaarleggen.
 • Zoals eerder gezegd gaat Bibnet ism de PBS’en inspanningen doen om deze doelstelling te verbeteren. In de nieuwe versie van Aquabrowsers gaan we ook meten hoe gebruikers zoeken dus …..Open Bib ID: moeilijke definitie, online account waarmee je 1 of meerdere bibliotheeklidmaatschappen kan koppelen, maar ook digitale toegang naar bv Mediargus of My Discoveries kan krijgen. Doelstelling een uitbreiding van je midmaatschap naar alle diensten van de bibliotheken (ook digitale). Meten is onderdeel van het project, met dat voordeel dat we ook over relatief gepersonaliseerde informatie.Wordt opgestart eind 2011 ism PBS Vlaams-Brabant als piloot.
 • Misschien een buitenbeentje in de objectieven is aandacht voor doelgroepen.
 • dankwoord
 • dankwoord
 • dankwoord
 • dankwoord
 • dankwoord

Transcript

 • 1. Online publiekswerking
  peter.de.keyser@bibnet.be
  Projectleider webtoepassingen
 • 2. Online publiekswerking
  Overzicht cijfers internetgebruik
  Resultaten piloot Online Publiekswerking
  Toekomst
 • 3. Online publiekswerking
 • 4. Cijfers
  http://www4.vlaanderen.be/sites/svr/Cijfers/Exceltabellen/ict/huishoudens/Vlaanderen/kloof-eerste-graad/MEDIICTHVK1002.xls
 • 5. Cijfers
  Zeer leeftijdsgebonden
  Dagelijks gebruik
  Intensief (+ 2u/dag)
  Opmars van sociale netwerken
  E-commerce
  Evolutie naar mobiel gebruik
   http://www.digimeter.be/
 • 6. Cijfers
  Cijfers Participatiesurvey 2009 ICTT.o.v. survey 03/04 :
  32%  58% informeren over cultuur
  19%  45% cultuur verwerven online
  15%  21% cultuur beleven via culturele website
  • Cat 18-34j meest vertegenwoordigd
  • 7. Maar ook in andere cat. Opvallende stijging, incl. 55-64j.
  • 8. Opleiding blijft een drempel
  • 9. Ook ‘cultureel, sociaal –en economisch kapitaal’
 • Checklist
  Piloot Halle/Dilbeek/Heist-op-den-Berg :
  Zelf meten en evalueren gebruik website/blog
  Opleiding Google Analytics
  Checklist opstellen met de belangrijkste doelstellingen voor online strategie (website, facebook, e-mail)
  Op basis van 7 objectieven : PRAKTISCH en HAALBAAR
 • 10. Objectieven
  Objectief 1: Online vindbaar zijn
 • 11. Objectief 1
  Blog/site: Online eco-systeem van je blog/site
  GOOGLEtot 70%
  Gemeentesite
  Bibliotheek.be
  Catalogus
  Nieuws
  Blog/site
  E-zine
  RSS
  Facebook
 • 12. Objectief 1
  Objectief 1 : Online vindbaar zijn
   zoekmachine- Optimalisatie (SEO)
  TEST jezelf
  MEET en EVALUEER  Google Analytics
 • 13. Analytics
  Gebruik van je site  verkeersbronnen
 • 14. Objectief 2
  • E-mail is niet dood. Nog steeds een veelgebruikt communicatiemiddel.
  • 15. Nieuws vooral lokaal en online  www.editiepajot.be
  • 16. Facebook: direct relatie maar tijdelijk
  - Vergeet de gemeentesite niet!= belangrijkste verwijzende site
 • 17. Objectief 1
  Catalogus: Online eco-systeem van je catalogus
  Direct - bibliotheek
  Blog/site
  Catalogus
  Gemeentesite
  PBS
 • 18. Analytics
  Hoe bereiken bezoekers je sites  verkeersbronnen
  Voorbeeld: verkeersbronnen catalogus
 • 19. Objectieven
  Objectief 2 : Informatie over aanbod en diensten
 • 20. Objectief 2
  Objectief 2 : Informatie over aanbod en diensten
  HELDER <> http://www.gordonwaynewatts.com
  VERZAMEL INFORMATIE:
  zoektermen analyseren, navigatie bekijken, gebruik pagina’s
  feedback verzamelen van gebruikers
  GEBRUIK AL JE KANALEN:
  E-zine (Feedburner?)
  Facebook
  Online nieuwsbronnen
  Fysiek !
  Voorbeeld: http://www.etterbeek.bibliotheek.be/
 • 21. Objectief 2
  Objectief 2 : Informatie over aanbod en dienstenWat wordt er gezocht  pagina’s / zoekwoorden
 • 22. Objectieven
  Objectief 3 : Identiteit uitdragen
 • 23. Objectief 3
  Objectief 3 : Identiteit uitdragen
  HERKENBAAR: overal in je ‘eco-systeem’http://bibliotheekieper.blogspot.com/ -> Facebook
  PERSOONLIJK: geef een gezicht aan je organisatie
  http://www.bibliotheekhalle.be/?page_id=2790
  DYNAMIEK: <> laatste update 01/10/2009
 • 24. Objectieven
  Objectief 4 : Publiek dichter bij organisatie brengen/enthousiasmeren
 • 25. Objectief 4
  Objectief 4 : Publiek dichter bij organisatie brengen/enthousiasmeren
  BETROKKENHEID :
  • Geef je publiek een rol online
  • 26. Reportages verhogen je herkenbaarheid
  • 27. Beeldmateriaal / filmpjes  23 Dingen
  GEBRUIK AL JE KANALEN:
  • Facebook
  • 28. Online nieuws
  • 29. E-zine, Feedburner
  • 30. Waarom niet fysiek ?
  • 31. www.23dingen.be enhttp://kenniskantoor.bibliotheek.be/group/facebookvanatotz
 • Van 1 tot 4
  TECHNOLOGIE vs COMMUNICATIE
 • 32. Van 1 tot 4
  De juiste m/v op de juiste plaats
 • 33. Van 1 tot 4
  Kijk over het muurtje
 • 34. Van 1 tot 4
  Praten werkt
 • 35. Objectieven
  Objectief 5 : Online diensten optimaliseren
 • 36. Objectief 5
  Objectief 5 : Online diensten optimaliseren
  GEBRUIKSVRIENDELIJK
  VOLLEDIG: is je volledig proces online?
  • zoeken, bekijken, reserveren, klaarleggen, attenderen
  bv. gaat een bibliotheek werken klaarleggen?
   Meten: blog/site – catalogus - gebruikersacties
  Is moeilijk want grote impact op werkprocessen en technologie
 • 37. Objectief 5
  Objectief 5 : Online diensten optimaliseren
  Google Analytics in Aquabrowser:
  Hoe zoeken gebruikers:
  • Zoekacties : hoe / wat bv. externe query
  • 38. Navigatie : verfijningen, woordenwolk, meta-data
  • 39. Functies : klik uitgaande link, gebruik locaties, My discoveries, …
  Open Bib ID
  “Open Bib ID is een gefaseerd project om de federatieve identiteits- en toegangslaag van de digitale bibliotheek te bouwen.”http://www.bibnet.be/portaal/Bibnet/Bibliotheekportalen/Open-Bib-ID/
 • 40. Objectief 5
  Problematiek meten bibliotheekcatalogus
  Meten gebruik: ideale scenario
  Bibportalen
  PBS
  Eco-systeem
  Zoekomgeving
  Diensten
 • 41. Objectieven
  Objectief 6 : Doelgroepgericht communiceren
 • 42. Objectief 6
  Objectief 6 : Doelgroepgericht communiceren
  PARTNERS: scholen, bibliotheken, cc’s, leesgroepen ook voor je brede publiek is dit interessant!
  PROFILERING:
  Kan makkelijk zijn: luisterboeken voor slechtzienden
  Maar is meestal lastig: is een jonge senioor een oude volwassene?
  Met acties kan je een idee krijgen van een bepaalde doelgroep, bv samwenwerking erfgoed, bibdate ism leesgroep, etc.
 • 43. Objectieven
  Objectief 7 : Volledig aanbod online
 • 44. Objectief 7
  Objectief 7 : Volledig aanbod online
  PROEVERTJES:
  • Luisterpaal online
  • 45. Filmpjes ( http://biblommel.wordpress.com/ )
  • 46. Interviews en recencies (http://blog.lierscultuurcentrum.be/ )

  THE FULL MONTY: bv. http://www.abconcerts.be/nl/abtv
   E-book platform, Mediargus online, ….
  Drempel is meestal hoog technologie / kostprijs / auteursrechten
 • 47. TOEKOMST
  Gids online publiekswerking 31 oktober
  Publicatie met checklist
  oktober 2011
  Roadshow online publiekwerking http://www.bibnet.be/portaal/Bibnet/Lokale_Ondersteuning/Roadshows
  Voor bibliotheekportalen: Implementatie Google Analytics
  Open BIB IDhttp://www.bibnet.be/portaal/Bibnet/Bibliotheekportalen/Open-Bib-ID/
  Catalogi in Google (SEO)
 • 48. Widgets
  http://www.bibliotheek.be/widgets-handleiding
  Overzicht
  http://www.bibliotheek.be/build/widget
  http://www.bibliotheek.be/node/add/zoekwidget
  http://zoeken.bibliotheek.be/authors/
 • 49. Widgets
 • 50. Widgets
  1. bibliotheek.be-widget DBNL
 • 51. Widgets
  2. Zoekwidget bibportalen
 • 52. Widgets
  3. Auteurswidget