• Like
Cartea citită în copilărie - amintire veșnică Rodica Panti
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

Cartea citită în copilărie - amintire veșnică Rodica Panti

 • 70 views
Published

SIMPOZION NAŢIONAL ,,CARTEA, POARTĂ DE ACCES LA CUNOAŞTERE'' 15 NOIEMBRIE 2013

SIMPOZION NAŢIONAL ,,CARTEA, POARTĂ DE ACCES LA CUNOAŞTERE'' 15 NOIEMBRIE 2013

Published in Education
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Be the first to comment
  Be the first to like this
No Downloads

Views

Total Views
70
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4

Actions

Shares
Downloads
0
Comments
0
Likes
0

Embeds 0

No embeds

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  No notes for slide

Transcript

 • 1. SIMPOZION NAŢIONAL ,,CARTEA, POARTĂ DE ACCES LA CUNOAŞTERE'' 15 NOIEMBRIE 2013 Cartea citită în copilărie - amintire veșnică prof. Rodica Panti
 • 2. ” Cartea E zestrea ce pe toţi ne-mparte În cei cu cărți și cei cu carte ”  „Lectura, Ion Bindea  iată învăţătura cea mai bună.”, spunea Pușkin.  Ce citim? De ce citim? Cum citim?  Asistăm la un proces evident de transformare a lecturii. Copilul de astăzi în mod clar citește altceva.  Trăim într-o lume în care cartea ca obiect cultural începe să-şi piardă importanţa şi impactul asupra noii generaţii. Alternative, poate mai atractive ,şi sigur mai comode, tind să capteze atenţia elevilor noştri.  Astăzi, copilul are la îndemână o mulțime de alte modalitați, cu ajutorul cărora își extrage informații sau își construiește povesti imaginare.  Nu este însă corect să ne imaginăm că apariția și utilizarea tehnologiilor moderne vor face să dispară cărțile.
 • 3. Modalități pin care lectura ar putea deveni o preocupare constantă introducere cititul zilnic în programul copilului, la fel ca dușul de seară sau spălatul pe dinți;  decupare de către dascăl,din stofa atâtor cărţi, “a costumului potrivit” pentru elevul său , având mereu în minte că cele două dimensiuni ale acestui costum sunt imaginaţia şi acţiunea;  organizarea şi îndrumarea sistematică a lecturii, ţinându-se seama de de particularităţile de vârstă şi individuale ale elevilor;  introducerea elementului de concurs în activităţile de lectură  stârnirea dorinței de a citi organizând activităţi ce depăşesc spaţiul sălii de clasă sau al camerei copilului. 
 • 4. Ambientul păstrează atmosfera de lucru şi parfumul celor care au aşternut pe hârtie creaţiile lor.  Casele memoriale, muzeul, biblioteca sau Centrul de Documentare și Informare au fost locațiile cele mai potrivite pentru a stârni dorința de a citi.  Prin parteneriate și proiecte educaționale cu biblioteca școlii sau cu Biblioteca Județeană ” Gheorghe Șincai” am promovat activitatea acestora, contribuind la dezvoltarea interesului pentru lectură.
 • 5. Calculatorul şi internetul- aliaţi  îi sprijină pe elevi în aflarea unor noi date şi note biografice ale marilor scriitori români şi chiar descoperirea unor poveşti pe care le pot citi ;  îi oferă ocazia de a învăţa să folosească diferitele suporturi informaţionale şi să participe, prin intermediul lor, la o veritabilă activitate culturală şi ştiinţifică.
 • 6. Calculatorul şi internetul- aliaţi  Colectivul de elevi pe care îl îndrum a fost pus de nenumărate ori să facă apel la astfel de surse informaționale. Câteva exemple relevante sunt cele din săptămâna Scoala Altfel. Elevii s-au documentat pentru teme ca Micul astronom ( Infonet pentru copii ) sau pentru Ziua Mondială a Păsărilor.
 • 7. În parteneriat cu Biblioteca Județeană ” Gheorghe Șincai” Carnavalul cărților pentru cei mici   Tot în perioada ”Școlii fără ghiozdan “ cu ocazia Zilei Mondiale a Cărților pentru Copii ( în 2 aprilie 1805 s-a născut H. C. Andersen), am organizat- în parteneriat cu Biblioteca Județeană ” Gheorghe Șincai”- Carnavalul cărților pentru cei mici ( costume, prezentare, răspunsuri la întrebări, punerea personajului întro lumină nouă, premii).În drumul nostru spre biblotecă cât și la întoarcerea la școală, elevii au participat la voluntariatul cultural intitulat ” Drumul Cărții” ( parada personajelor, ducânt afișe confecționate de ei, pe străzile ora șului pentru a sprijini lectura în rândul tuturor categoriilor de vârstră).
 • 8. Confecționăm pancarte. Cu ele în mână și costumați în diferite personaje, vom îndemna trecătorii la lectură .
 • 9. Pornim la drum.
 • 10. Am ajuns la bibliotecă.  
 • 11. Începe concursul.Măștile se prezintă.
 • 12. Sigur le recunoașteți!
 • 13. Avem și câștigători.
 • 14.