SIMPOZION NAŢIONAL
,,CARTEA, POARTĂ
DE ACCES LA
CUNOAŞTERE''
15 NOIEMBRIE 2013
Cartea citită în copilărie
- amintire veșni...
” Cartea
E zestrea ce pe toţi ne-mparte
În cei cu cărți și cei cu carte ”

 „Lectura,

Ion Bindea 

iată învăţătura cea m...
Modalități pin care lectura ar putea
deveni o preocupare constantă
introducere cititul zilnic în programul copilului, la f...
Ambientul păstrează atmosfera de lucru şi
parfumul celor care au aşternut pe hârtie
creaţiile lor.
 Casele

memoriale, mu...
Calculatorul şi internetul- aliaţi
 îi

sprijină pe elevi în aflarea unor noi date şi
note biografice ale marilor scriito...
Calculatorul şi internetul- aliaţi
 Colectivul

de elevi pe care îl îndrum a fost pus de
nenumărate ori să facă apel la a...
În parteneriat cu Biblioteca Județeană
” Gheorghe Șincai”
Carnavalul cărților pentru cei mici
 

Tot în perioada ”Școlii f...
Confecționăm pancarte. Cu ele în mână și
costumați în diferite personaje,
vom îndemna trecătorii la lectură .
Pornim la drum.
Am ajuns la bibliotecă.
 
Începe concursul.Măștile se prezintă.
Sigur le recunoașteți!
Avem și câștigători.
 
 
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Cartea citită în copilărie - amintire veșnică Rodica Panti

237 views
150 views

Published on

SIMPOZION NAŢIONAL ,,CARTEA, POARTĂ DE ACCES LA CUNOAŞTERE'' 15 NOIEMBRIE 2013

Published in: Education
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
237
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
19
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Cartea citită în copilărie - amintire veșnică Rodica Panti

 1. 1. SIMPOZION NAŢIONAL ,,CARTEA, POARTĂ DE ACCES LA CUNOAŞTERE'' 15 NOIEMBRIE 2013 Cartea citită în copilărie - amintire veșnică prof. Rodica Panti
 2. 2. ” Cartea E zestrea ce pe toţi ne-mparte În cei cu cărți și cei cu carte ”  „Lectura, Ion Bindea  iată învăţătura cea mai bună.”, spunea Pușkin.  Ce citim? De ce citim? Cum citim?  Asistăm la un proces evident de transformare a lecturii. Copilul de astăzi în mod clar citește altceva.  Trăim într-o lume în care cartea ca obiect cultural începe să-şi piardă importanţa şi impactul asupra noii generaţii. Alternative, poate mai atractive ,şi sigur mai comode, tind să capteze atenţia elevilor noştri.  Astăzi, copilul are la îndemână o mulțime de alte modalitați, cu ajutorul cărora își extrage informații sau își construiește povesti imaginare.  Nu este însă corect să ne imaginăm că apariția și utilizarea tehnologiilor moderne vor face să dispară cărțile.
 3. 3. Modalități pin care lectura ar putea deveni o preocupare constantă introducere cititul zilnic în programul copilului, la fel ca dușul de seară sau spălatul pe dinți;  decupare de către dascăl,din stofa atâtor cărţi, “a costumului potrivit” pentru elevul său , având mereu în minte că cele două dimensiuni ale acestui costum sunt imaginaţia şi acţiunea;  organizarea şi îndrumarea sistematică a lecturii, ţinându-se seama de de particularităţile de vârstă şi individuale ale elevilor;  introducerea elementului de concurs în activităţile de lectură  stârnirea dorinței de a citi organizând activităţi ce depăşesc spaţiul sălii de clasă sau al camerei copilului. 
 4. 4. Ambientul păstrează atmosfera de lucru şi parfumul celor care au aşternut pe hârtie creaţiile lor.  Casele memoriale, muzeul, biblioteca sau Centrul de Documentare și Informare au fost locațiile cele mai potrivite pentru a stârni dorința de a citi.  Prin parteneriate și proiecte educaționale cu biblioteca școlii sau cu Biblioteca Județeană ” Gheorghe Șincai” am promovat activitatea acestora, contribuind la dezvoltarea interesului pentru lectură.
 5. 5. Calculatorul şi internetul- aliaţi  îi sprijină pe elevi în aflarea unor noi date şi note biografice ale marilor scriitori români şi chiar descoperirea unor poveşti pe care le pot citi ;  îi oferă ocazia de a învăţa să folosească diferitele suporturi informaţionale şi să participe, prin intermediul lor, la o veritabilă activitate culturală şi ştiinţifică.
 6. 6. Calculatorul şi internetul- aliaţi  Colectivul de elevi pe care îl îndrum a fost pus de nenumărate ori să facă apel la astfel de surse informaționale. Câteva exemple relevante sunt cele din săptămâna Scoala Altfel. Elevii s-au documentat pentru teme ca Micul astronom ( Infonet pentru copii ) sau pentru Ziua Mondială a Păsărilor.
 7. 7. În parteneriat cu Biblioteca Județeană ” Gheorghe Șincai” Carnavalul cărților pentru cei mici   Tot în perioada ”Școlii fără ghiozdan “ cu ocazia Zilei Mondiale a Cărților pentru Copii ( în 2 aprilie 1805 s-a născut H. C. Andersen), am organizat- în parteneriat cu Biblioteca Județeană ” Gheorghe Șincai”- Carnavalul cărților pentru cei mici ( costume, prezentare, răspunsuri la întrebări, punerea personajului întro lumină nouă, premii).În drumul nostru spre biblotecă cât și la întoarcerea la școală, elevii au participat la voluntariatul cultural intitulat ” Drumul Cărții” ( parada personajelor, ducânt afișe confecționate de ei, pe străzile ora șului pentru a sprijini lectura în rândul tuturor categoriilor de vârstră).
 8. 8. Confecționăm pancarte. Cu ele în mână și costumați în diferite personaje, vom îndemna trecătorii la lectură .
 9. 9. Pornim la drum.
 10. 10. Am ajuns la bibliotecă.  
 11. 11. Începe concursul.Măștile se prezintă.
 12. 12. Sigur le recunoașteți!
 13. 13. Avem și câștigători.
 14. 14.    

×