MONUMENTE ISTORICE   BRAILA
  Orasul Braila este o imbinare a trecutului si a  prezentului. Monumentele prezentate ii ofera  acestui oras o mire...
Palatul Agriculturii (1960-1970)          A fost construit          intr-un frumos stil       ...
Astazi …
Parcul Monument         Parcul Monument are         aceeaşi ``varsta`` cu         Gradina Mare, fi...
In zilele noastre …
Strada Regala de “ieri” …  Fosta strada  Regala, a epocii  cu adevarat "de  aur" a  orasului, (1881  -  193...
… si Bulevardul Republicii     astazi         Cu aproape        jumatate de veac       inainte, ...
Rezervorul de apa  Castelul de apă al  Brăilei a fost  construit în anul 1912  şi în vremea când era  funcţional...
Castelul de apa
Moara Violattos  Construita in 1898  de catre Anghel  Saligny, Moara  Violattos a  reprezentat, pentru  perioa...
… dupa cativa ani
Monumentul Traian• In anul 1906, cand se implineau optsprezece veacuri de la cucerirea Daciei de catre romani, braile...
Astazi putin schimbat …
“Dumitru Ionescu” sau …
Teatrul “Maria Filotti”             Teatrul a fost             construit în 1896 ca       ...
Cum arata pe atunci …  Începuturile stațiunii  datează din a doua  jumătate a secolului al  XIX-lea, primele  s...
Si cum este acum !
• Rizeria Romana a fost cea mai mare fabrica de decorticat orez, fondata in anul 1904, avand ca principali actionari pe ...
… Timpul si-a facut treaba
Concluzie  A prezenta          Cu toate ca nu este  monumentele          un oras muzeu, are  oras...
BIBLIOGRAFIE www.wikipedia.org www.brailaveche.wordpress.com www.braila3x.ro Cartea “Braila” de Ionel Stefan Alexandru
•Proiect realizat de :       Dinu Sorina      Dogaru Daniela    Iordache Andra Nicoleta        Mir...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Liceul Panait Cerna, dinu sorina

402 views
265 views

Published on

Concursul Monumentele Brailei, 4 decembrie 2012, organizat de Primaria Brailei, Biblioteca Judeteana "Panait Istrati" Braila, Inspectoratul Scolar Judetean Braila si Cercetasii Romaniei - Centrul Local Braila

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
402
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Liceul Panait Cerna, dinu sorina

 1. 1. MONUMENTE ISTORICE BRAILA
 2. 2.  Orasul Braila este o imbinare a trecutului si a prezentului. Monumentele prezentate ii ofera acestui oras o mireasma istorica ce, ne aminteste mereu de Braila cea veche. Faptul ca multe monumente au fost renovate, contureaza trecerea timpului si modernizarea acestui oras. Unele strazi, cladiri sunt pastrate in aceeasi stare veche , care ne transmite o stare de melancolie.
 3. 3. Palatul Agriculturii (1960-1970)  A fost construit intr-un frumos stil neoromânesc, la moda inca din primele decenii ale secolului al XX-lea. A ramas pana astazi un adevarat omagiu adus plugarului român din Baragan, o cladire emblema a Brailei (arhitect Florea Stanculescu si Leonida Plamadeala).
 4. 4. Astazi …
 5. 5. Parcul Monument  Parcul Monument are aceeaşi ``varsta`` cu Gradina Mare, fiind mentionat pentru prima oara in 1833, cu ocazia construirii unui pod pe drumul Calarasilor pentru legatura cu Monumentul eroilor de la 1828. Desi monumentul nu mai exista denumirea parcului a ramas legata de acesta.
 6. 6. In zilele noastre …
 7. 7. Strada Regala de “ieri” … Fosta strada Regala, a epocii cu adevarat "de aur" a orasului, (1881 - 1938), repreze nta un ansamblu de arhitectura de valoare europeana, fac and din Braila "un mic Paris" la Dunarea de Jos.
 8. 8. … si Bulevardul Republicii astazi Cu aproape jumatate de veac inainte, strada Mihai Eminescu de astazi pastra atmosfera unei artere comerciale ce respira bogatie si rafinament.
 9. 9. Rezervorul de apa Castelul de apă al Brăilei a fost construit în anul 1912 şi în vremea când era funcţional alimenta aproape jumătate din populaţia oraşului. În 1978 a fost cedat cooperativei Consumcoop pentru reamenajare şi transformare în obiectiv de alimentare publică. Până la sfârşitul anilor 80 a fost amenajat acolo şi celebrul bar rotitor de unde se putea admira panorama Brăilei.
 10. 10. Castelul de apa
 11. 11. Moara Violattos Construita in 1898 de catre Anghel Saligny, Moara Violattos a reprezentat, pentru perioada cand a fost inaugurata, o realizare de exceptie – era cea mai mare moara pe baza de abur din estul Europei si devenise, astfel, ma ndria intregii Românii.
 12. 12. … dupa cativa ani
 13. 13. Monumentul Traian• In anul 1906, cand se implineau optsprezece veacuri de la cucerirea Daciei de catre romani, brailenii ridicau in mijlocul urbiei lor un frumos monument comemorativ, dedicat imparatului Traian .
 14. 14. Astazi putin schimbat …
 15. 15. “Dumitru Ionescu” sau …
 16. 16. Teatrul “Maria Filotti”  Teatrul a fost construit în 1896 ca "Teatrul Rally". În 1919 devine "Teatrul Comunal", în 1949 "Teatrul de Stat Brăila - Galați". În 1969 obține actualul nume, în onoarea actriței românce Maria Filotti (1883- 1956).
 17. 17. Cum arata pe atunci … Începuturile stațiunii datează din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, primele stabilimente fiind descrise de scriitorul Alexandru Vlahuță in ”România pitorească”. În primii ani ai secolului al XX- lea, stațiunea a fost legată de orașul Brăila printr-o linie de tramvai, ce funcționează și astăzi.
 18. 18. Si cum este acum !
 19. 19. • Rizeria Romana a fost cea mai mare fabrica de decorticat orez, fondata in anul 1904, avand ca principali actionari pe principele Barbu Stiebey si deputatul Petre Bancotescu, iar prim director Ed. Gottfriedsen. Cladirea fabricii a fost considerata o podoaba pentru arhitectura orasului si imaginea ei reprodusa in sute de exemplare pe cartile postale ilustrate.
 20. 20. … Timpul si-a facut treaba
 21. 21. Concluzie A prezenta  Cu toate ca nu este monumentele un oras muzeu, are orasului inseamna a numeroase spune inca odata monumente, ce ii istoria acestora. confera un farmec Braila are o vechime deosebit, si il face pe seculara, fiind fiica a orice vizitator sa se Dunarii, ce imbina gandeasca cu placere trecutul cu prezentul. la momentul reintalnirii cu el.
 22. 22. BIBLIOGRAFIE www.wikipedia.org www.brailaveche.wordpress.com www.braila3x.ro Cartea “Braila” de Ionel Stefan Alexandru
 23. 23. •Proiect realizat de : Dinu Sorina Dogaru Daniela Iordache Andra Nicoleta Mirea Mirela Olaru Silvia AlexandraEleve la Liceul Teoretic “Panait Cerna” Clasa a X – a F .Profesor coordonator – Radulescu Mihai

×