Pesteri din Romania

1,084 views

Published on

Care este cea mai frumoasa pestera din Romania ?

Published in: Art & Photos, Sports
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
1,084
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
40
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Pesteri din Romania

 1. 1. Care este peştera cea mai frumoasă din România ? Peştera Muierii ? Peştera Urşilor ? Peştera Vînturilor ? Sau ……
 2. 2. Printre primele trei peşteri ale Europei, situată între alte minunăţii ale Munţilor Bihorului, în Platoul Padiş, descoperită în 1984 de clujanul Daniel Cârlugea Peştera Piatra Altarului
 3. 4. Peştera însumează patru mari galerii: Palatul, Paradisul, Geoda şi Altarul Urşilor
 4. 5. Peştera "Piatra Altarului“ nu este amenajată pentru public, fiind deschisă doar pentru cercetări ştiinţifice !
 5. 10. Galeria "Palatul" este o sală înaltă de 30 m precedată de o anticamera "Baldachinul"; este o zonă cu formaţiuni rare, curgeri mari de calcit şi domuri înalte. “Palatul” are forma unei catedrale gotice, înaltă şi îngustă, flancată de coloane de 15-20 m înălţime. Este un monument de arhitectură subterană unic în felul său în România.    
 6. 11. Galeria "Paradisul" este o sinteză a întregii peşteri. Spaţii generoase sprijinite pe coloane şi discuri, geometrii cristaline ascunse sub ochiuri de apă, depuneri diafane de ace, unice în peşterile noastre. Galeria Paradisului se sfîrşeşte neaşteptat, cu un pîrîu de "laptele de lună" - o pastă fluidă, de un alb nepămîntean, ce izvorăşte dintr-o crăpătură a calcarului.    
 7. 13. La baza peşterii s-a dezvoltat, pe scară largă, un alt fenomen rar întîlnit pe glob. Sub oglinda nemişcată, apa supramineralizată a acoperit totul în cristale perfecte de calcit. Aceasta face ca "Geoda" din Piatra Altarului să fie unul dintre superlativele domeniului subteran. Admiraţi perfecţiunea cristalelor.
 8. 25. Galeria "Altarul Urşilor" este o galerie orizontală cu bolţi arcuite, denumită "Cimitirul Urşilor". Ursul de caverna - "Ursus Spelaeus"- era un locuitor obişnuit al peşterilor în timpul ultimelor perioade glaciare. Aici  se pot observa un mare număr de cranii de urşi tineri şi de pui, unele dintre ele abia se mai ghicesc sub stratul gros de calcit.
 9. 26. Dar să lăsăm FRUMOSUL să ne bucure …
 10. 27. O vorbă de pe plaiuri bihorene zice: Ce-i frumos … e rupt din Rai. Trimite o părticică de Rai unui suflet doritor, bucură-l !

×