Bibliomaleta de literatura juvenil

654 views
589 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
654
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
403
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Bibliomaleta de literatura juvenil

 1. 1. EDUCACIÓ SECUNDÀRIACURS 2011-2012
 2. 2. NO PODRÀS PARAR DELLEGIR
 3. 3. Lescriptora banyolina Laura Baixsestrena en la narrativa juvenilamb La clau Apsu (Barcanova), unahistòria ambientada en un futurcatastròfic a causa del canviclimàtic que protagonitzen dosgermans orfes afrontats a un secretque amagaven els seus pares.
 4. 4. En Clay Jensen troba, quan arriba acasa, una misteriosa capsa dirigida ala seva atenció. La capsa conté setcintes de casset, tot fa pensar queles ha enviat la Hannah, unacompanya de classe que es vasuïcidar un parell de setmanesabans. A poc a poc descobrirà lestretze raons per les quals ella hadecidit posar fi a la sevavida, tretze cares de casset quecoincideixen amb les tretzepersones que les han descoltar. Ellnés una. «és un joc molt senzill:primer les escoltes i després lespasses». En Clay confirmarà que resdel que fem o deixem de fer ésindiferent.
 5. 5. No hi ha gaires noies de tretze anys acusadesdassassinat, jutjades i declarades culpables. Joen vaig ser una. I la meva història, tot i haverpassat força anys enrere, té prou valor per serexplicada. Alerta, però: si les idees fortes ilacció us ofenen, no la llegiu. Jo intentaréexplicar la veritat, tal com la vaig viure.
 6. 6. Són relats curts, alguns, molt i moltcurts, que es converteixen enimpactes, en màquines ben treballades iamb capacitat per fer pensar o fins i totper arrencar somriures de sorpresa ode complicitat. Històries que es tanquende manera rotunda o que quedenobertes, suspeses en laire de laimaginació que no satura., "i algunscontes per llegir-los damagat", deDamià Bardera Poch. El publica El Cep ila Nansa.
 7. 7. Catorze relats breusprotagonitzats per conills quereflecteixen amb gràcia i senzillesala condició humana: inquietuds,somnis, capteniments, defectes ivirtuts, frustracions, amors idesamors... Conills viatgers,jugadors, filòsofs, romàntics,caçadors, enamorats i artistes, quetant poden ser veïns del Parc Güelli el Tibidabo, com de Girona,Cadaqués, París, Nova York o el boscde Sherwood.
 8. 8. Irene és una jove que desprès de laseparació dels seus pares ingressaen un internat al sud d’Anglaterra.Allí patirà el primer desenganyamorós, però a la vegada tambéguanyarà un aliat. Peter Hughes és elprofessor més estricte de l’escola… però també és el més atractiu.Junts arribaran a un acord per aque la Irene superi aquestdesengany. Cada dimecres esreuniran per conèixer les granshistòries d’amor de la literatura.De Jane Austen a Goethe, deMurakami a García Márquez, Ireneanirà aprenent poc a poc els secretsde la gramàtica de l’amor. Mentres’enamora bojament del seuprofessor, ella el que no sap es quehi ha un altre aspirant al seu cor
 9. 9. Paraules Emmetzinades és lacrònica d’un dia trepidant, acontrarellotge, protagonitzat pertres persones pròximes a BàrbaraMolina, desapareguda amb violènciai misteriosament quan tenia quinzeanys.Un enigma que ni l’inspector Lozanoni la família han pogut resoldre alllarg de quatre anys i que, encanvi, ara, per casualitat, ofereixnoves claus per ser interpretat. Devegades, la veritat queda oculta enla foscor i només s’encén en obrirde sobte una finestra.
 10. 10. Després que la Katniss i en Peeta hanguanyat els Jocs de la Fam larecompensa duna vida segura isense complicacions sembla quehaurà desperar. Han vençutdesafiant les normes imposades pelCapitoli i, sense voler-ho, shanconvertit en lespurna de la revolta imminent.
 11. 11. LAurora no està gens contenta. Téuna família ensopida i pensa que noli passa mai res dinteressant. Peròaquest any li portarà una pila denovetats: crisis familiars, amorsimpossibles, dubtes i més dubtes iatacs de golafreria. Persort, lAurora té molts recursos isempre troba la manera de sortir-se‘n
 12. 12. El pares de l’Aurora l’envien a viurea casa els avis. Ella està enfadada:se sent abandonada, com un paquetque fa nosa. La vida a casa dels avisés molt avorrida: el telèfon estàjust al costat de la butaca d’on l’avinomés s’aixeca per menjar, no téordinador, la seva millor amigaestà lluny... A més, com que ha derepetir curs, va a una classe de nensmalèfics. A poc a poc, però,descobreix que viure allunyada deles seves germanes no és tanterrible; i que si s’hi esforça potarribar a treure fins i tot bonesnotes; i que algun dels nouscompanys no és absolutamentinsuportable. Així, entre momentsd’eufòria i moments de depressió,l’Aurora va tirant endavant.
 13. 13. El Brahim ha d’enfrontar-se a unaprova d’expressió oral consistenten explicar quelcom sobre sí mateixdurant el temps que tarda aconsumir-se una espelma encesa. Sapque el seu torn serà l’endemà, nose’n sent capaç i, tot preparantpossibles temes, una pluja derecords bons odesagradables, desordenats idictats pel seu estat angoixatacudeixen a la seva ment.
 14. 14. Un escarabat fantàstic i el tresordun temible pirata; un castelltenebrós enmig dels Apenins i unanoia atrapada dins dun retrat; undetectiu amb ulleres verdes i elmisteri duna carta introbable; unmort que no és ni mort ni viu... i unasetmana amb tres diumenges! Totaixò és possible a lunivers de Poe .
 15. 15. En Nob, amb només 6 anys, ha estatabandonat al cementeri, unaparella de morts, el senyor i lasenyora Owens, se’ ’n farà càrrec.Els senyors Owens, després deconsultar-ho amb la restad’’ habitants del cementeri, adoptena en Nob, un nen de sis anys que haestat abandonat. Mica en micaNobody Owens anirà aprenent, de lamà d’ ’extravagants personatges, acontrolar la seva ment, a aparèixeri desaparèixer sense ser vist i altrespropietats dels morts . Les cosess’’ aniran complicant quan en Nobdescobreixi que l’’ assassí dels seuspares el persegueix per matar-lo.
 16. 16. Em dic Lorena i no sé si he de dir quetenia setze anys i ja no els tinc, o béque tenia setze anys i continuarétenint-los per sempre. Em dicLorena i fa aproximadament mes imig que estic morta.Els lectors més experts deuen estarpensant que quan dic que sóc morta,ho dic en sentit figurat, fent serviruna metàfora exagerada i morbosa,però les metàfores no em van gens.A mi magrada anomenar les cosespel seu nom i que se mentengui. I sidic que estic morta, el que vull dirés exactament que estic morta.Morta i enterrada, per ser més precisos.El que passa és que no tinc ni idea deper què ni per a què sóc encara aquí.Por no saber, no sé ni com vaig
 17. 17. Una catàstrofe capgira d’avui a demàuna societat desenvolupada. En Dani,un noi de setze anys, i els seusgermans, la Irene i en Jordi, tenenuna vida com la de molts jovesd’ara. En Dani explica en primerapersona com se’ls capgira la vida:la mort, el desconcert, la por, ladesconfiança entre els supervivents,l’aïllament i la falta de recursos.La lluita per la supervivènciasepara els pocs que se’n surten endues comunitats: els qui dominen lasuperfície fent ús de la violència iels qui es refugien sota terra, a lesclavegueres.
 18. 18. Ser l’única noia de sis germans alTexas del principi del segle XX no ésgens fàcil. La mare de la CalpurniaTate (Callie per als amics) vol queaprengui coses de ‚senyoretes‛.Però ella és un esperit inquiet a quili agraden les baralles dels seusgermans, observar la natura icapturar animalons. L’única personaque li fa cas és l’avi, que li regalaun quadern perquè apunti lesobservacions de la natura, peròl’entorn de renou familiar ladistraurà en més d’una ocasió.
 19. 19. La muchacha que recorre sin rumbofijo el metro de la ciudad no estárealmente ciega: su ángel guardiánla abandonó, pero le dejó el don dever los sonidos y los olores, unmundo nuevo de percepciones, dondetienen cabida laberintos sin salida,elefantas que desfilan a paso lento,pájaros que cantan en jardinessecretos. La belleza de esteuniverso, sin embargo, estáimpregnada de melancolía porquees un mundo de soledad. Y ensolitario busca la muchacha ciega eldébil parpadeo de la luz.
 20. 20. En Escocia abundan los fantasmas ymuchos escoceses creen en suexistencia. Para Lia, una joven deBarcelona que estudia en el colegioRoyal Dunedin de Edimburgo, estastradiciones sólo forman parte dela leyenda urbana de laciudad, pero un día conoce aÁlastair, de quien se enamora, y conél descubrirá la otra cara de laciudad llena de muerte y de vida, deluz y oscuridad.Porque no todos están tan vivoscomo parecen.Taibhse, palabra gaélica quesignifica ‚aparición‛, es unaapasionante novela donde sentirásmiedo y curiosidad, tanto por loque está vivo… como por lo que nolo está.
 21. 21. El Vicent és un adolescent de classealta molt acostumat a fer el quevol. El seu pare sent que ha perduttot control sobre ell i pren unamesura radical: enviar-lo a unscampaments exclusius, famososentre l’elit pel seu èxit enreeducació de joves conflictius. EnVicent comprova ben aviat els seusmètodes, quan el fan passar horestancat en...
 22. 22. L’’ Aleidis estiueja a Sitges, el pobleon viu la seva millor amiga, laNeret. Quan l’’ estiu s’’ acaba il’’ Aleidis torna aSabadell, mantenen el contacte, lesconfidències i els secrets a travésdel correu electrònic, però la sevaamistat trontolla quan l’’ Aleidis liexplica que a la seva classe acabad’’ arribar en Dakh, un noi de Kenya.A mesura que ens anem endinsant enla història, ens adonem quedeterminades situacions ens podenfer viure les coses des d’’ una novaperspectiva, que l’’ adolescènciacomporta una espiral d’’ emocions isituacions que ens fan créixer com apersones i que ens fa adonar quel’ amor i la mort formen part de la
 23. 23. Any 1533. Al petit poble d’Arnes,enmig de la bellesa imponent delsboscos i les muntanyes de Tortosa iBeseit, amb el riu Ebre al fons, laMaria, una jove forta i valenta,dóna a llum a la seva primera filla,la Lluna.Immensament feliç, l’àviaMagdalena, experta llevadora iferma defensora dels podersbenèfics de la natura, ha volgutdonar la benvinguda a la seva nétaamb una antiga pregària plena deforça i saviesa. Però ha tingut unfatídic descuit: el vell mossèn haescoltat les paraules i estàdisposat a arribar on sigui peracabar amb aquesta heretgia.
 24. 24. La segona vida de Bree TannerEstaries dispost a donar la tevavida per amor? O amb altresparaules, et convertiries en unvampir ansiós per la sang humanaper ...
 25. 25. Quan esclata la Primera GuerraMundial, el Joey, un preciós cavallde granja, és venut a lexèrcit ienviat al front. A través dels ullsde lanimal assistirem a la lluitaper la supervivència i reviurem laseva amistat amb el jove Albert. Elfort vincle entre tots dos demostràque el poder de lamistat és mésfort que qualsevol guerra.
 26. 26. Lautora planteja amb una gran dosidhumor, la relació intensa icomplicada entre en Kléber i el seugermà Simple que pateix unadiscapacitat mental.En Simple sap comptar a totavelocitat: 7,9,12, B, 1.000, 100, jugaamb Playmobils i amb els hobenetsamagats als telefons, despertadorsi semàfors. Té tres anys i vint-i-dosanys. Vint-i-dos dedat civil, i tresdedat mental. Per la seva banda, elseu germà Kléber fa lúltim curs debatxillerat, és molt valent i estàmolt, molt cansat docupar-se denSimple.
 27. 27. En Jeremy, el protagonista de BeSafe, de lescriptor francès Xavier-Laurent Petit, és un jove que, senseperspectives de trobar feina,sallista a lexèrcit i és destinat alIraq. La novel·la reflecteix larepercussió daquest fet a través deles relacions que sestableixenentre en Jeremy, el seu germàÒskar i la Mònika, una companya quetambé té el germà a lIraq.
 28. 28. Una intensa novel·la sobre sis seglesdhistòria a Espanya.A en Jordi li va canviar la vida quanel seu pare, militar, va haver demarxar lluny amb les tropes delexèrcit espanyol de missióhumanitària.Des daleshores va créixer amb elseu avi patern, que de jove haviaestat un hippy irreverent i pacifistai que ara és un home lúcid, àcrata iradical. Avi i nét, estableixen unamena de pacte per explicar-li lesguerres dEspanya, des dels ReisCatòlics fins lactualitat. Lavi voldemostrar-li com són dabsurds,amargs i interessats aquestsconflictes i com han estat de dursper Espanya.
 29. 29. INESPERADAMENTE UNA NIÑA SE CAE A UNPOZO PROFUNDO. AL PRINCIPIO TODOSSE VUELCAN PARA INTENTAR RESCATARLAPERO AL NO PODER HACERLO SE OLVIDANDE ELLA. EL AZAR HACE QUE A UN NIÑO SELE CAIGA ALLÍ SU PELOTA Y QUE PARARECUPERARLA INGENIE UN SISTEMA QUESACARÁ A LA NIÑA DEL AGUJERO. UNLIBRO QUE HABLA DE LASOLIDARIDAD, LA SOLEDAD, Y DELCUIDADO QUE HAY QUE TENER CON LOSDEMÁS PARA PODER SER FELICES
 30. 30. La germana Evangeline era una nenaquan el seu pare la va deixar ambles franciscanes de la PerpètuaAdoració al nord de l’estat de NovaYork. Ara, amb vint-i-tres anys, eldescobriment d’una carta de l’any1943 de la famosa filantropa AbigailRockefeller dirigida a la darreramare superiora del convent deSaint Rose la submergeix en unahistòria secreta que va començar fa1000 anys: un antic conflicte entreels angelologistes (una societatsecreta que estudia els àngels) i elsbells però monstruososdescendents d’àngels i humans, els nefilim.
 31. 31. Sopa trencada dóna títol a ladesintegració d’una famílialondinenca per la mort del fillgran. La sopa, un plat calent, càlid,de rutina alimentària que ensaporta estabilitat afectiva i, que novessa, es trenca metafòricament enboca de la més petita delspersonatges. Un argumentprotagonitzat per la fillaadolescent que cuida el seu entornfamiliar per tal de no perdre’l.Bocins d’amor que es van lliurant encada un dels actes de la noia dequinze anys i que donen una granlliçó de maduresa emocional allector jove.
 32. 32. En Luke és un jove londinenc de 15anys totalment captivat per elrumor del còmic Maldat. Lacuriositat pot més que la precaució,així que decideix temptar la sort iinvocar a Tall Jack. Ni s’imagina elque pot passar a continuació:s’apaguen els llums, se sentensorolls estranys a dins l’armari. EnTall Jack és davant seu i estàdisposat a emportar-se en Luke alfosc i obscur món de Malice. Apartir d’ara ja no podrà escapar, enLuke serà un nou personatge delcòmic. Els seus amics confirmaranque el rumor era cert i l’únicaalternativa que tindran és intentaraccedir al còmic per salvar-lo.

×