SINOPSIS
 HIKAYAT AWANG
  KAMARUDDIN
   BAB 1 :
KHABAR KEELOKAN
Lamang Labai mendengar khabar dari kawan-kawannya bahawa
ada seorang gadis cantik bernama Dang Kasuma dan dia teringin
unt...
Sebelum mati, dia sempat berwasiat agar Lamang Labai menjaga
Dang Kasuma dengan sebaik-baiknya serta menyuruh Lamang
Labai...
PERISTIWA-PERISTIWA
   PENTING
 HIKAYAT AWANG
  KAMARUDDIN
    BAB 1 :
 KHABAR KEELOKAN
1.  Lamang Labai memiliki kekayaan yang sederhana serta mempunyai
   berbagai-bagai ilmu keduniaan yang telah dipelajar...
WATAK-WATAK
   DALAM
 HIKAYAT AWANG
 KAMARUDDIN
   BAB 1:
KHABAR KEELOKAN
Di dalam bab 1 Hikayat Awang Kamaruddin,
  ada disebutkan beberapa watak. Di antara
  watak-watak itu adalah :

•  La...
PERWATAKAN
LAMANG LABAI
  DALAM
  BAB 1
•    Suami Dang Kasuma serta ayah kepada Awang Kamaruddin
  dan Dang Kumala.
• Tinggal di Bukit Sinarubai.
• Dia memp...
• Sikap negatifnya seperti keras hati, tidak suka bertolak ansur
 contohnya menculik tunangan orang dan tidak mahu menyer...
PERWATAKAN
ANGGAYAN DAMIT
  DALAM
  BAB 1
•  Tunangan Dang Kasuma dan dijangkakan tinggal sekampung
  dengan Dang Kasuma.


•  Terkenal kaya dan lebih kaya dari...
•  Mempunyai 3 jenis senjata seperti Lamang Labai iaitu lembing
  tujuh sekambaran, keris aluk sembilan dan pedang suli...
PERWATAKAN
DANG KASUMA
  DALAM
  BAB 1
 Digambarkan seorang gadis yang cantik.


 Pada awalnya tunang kepada Anggayan Damit.


 Mudah tertarik dengan lukisan ...
PERWATAKAN
  DANG KUMALA
[ADIK ANGGAYAN DAMIT]
   DALAM
   BAB 1
Ζ Adik kepada Anggayan Damit.

Ζ Meminta bunuh kepada Lamang Labai apabila
 mengetahui abangnya Anggayan Damit dibunuh ol...
LATAR TEMPAT
  DALAM
HIKAYAT AWANG
 KAMARUDDIN
   BAB 1
1.  Bukit Sinarubai
   Tempat tinggal Lamang Labai. Lamang Labai membawa

   Dang Kumala ke Bukit Sinarubai setel...
LATAR MASA
  DALAM
HIKAYAT AWANG
 KAMARUDDIN
   BAB 1
 Latar Masa di dalam bab ini tidak
 dinyatakan   dengan   jelas.
 Namun demikian, latar masa
 yang boleh difahami...
LATAR WAKTU
  DALAM
HIKAYAT AWANG
 KAMARUDDIN
   BAB 1
• Latar waktu keseluruhan penceritaan dalam
 bab 1 ialah waktu siang. Waktu siang
 termasuklah waktu pagi, tengah hari d...
LATAR BUDAYA /
MASYARAKAT / SOSIAL
   DALAM
 HIKAYAT AWANG
  KAMARUDDIN
    BAB 1
» Masyarakat Kedayan pada zaman dahulu hidup berjiran, kaya
 (Anggayan Damit), berilmu (Lamang labai & Anggayan Damit) da...
LATAR PERALATAN
 DALAM HIKAYAT
AWANG KAMARUDDIN
   BAB 1
Peralatan-peralatan yang digunakan di dalam
bab 1 ialah penuduh burung, pisau pempagi,
kindang bertabur, taruk makan kuku,...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Hikayat Awang Kamaruddin Bab 1

3,490 views

Published on

Pendidikan Kesusasteraan Melayu

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
3,490
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
402
Actions
Shares
0
Downloads
48
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Hikayat Awang Kamaruddin Bab 1

 1. 1. SINOPSIS HIKAYAT AWANG KAMARUDDIN BAB 1 : KHABAR KEELOKAN
 2. 2. Lamang Labai mendengar khabar dari kawan-kawannya bahawa ada seorang gadis cantik bernama Dang Kasuma dan dia teringin untuk memilikinya. Lalu dia pun mengintai-ngintai di sebuah Papatan titian dekat dengan Tamu Pangkalan Tunan lalu mengukir bermacam-macam lukisan di atas tanah. Lukisan itu dibacakan ilmu penuduh burung, agar berjaya menawan hati Dang Kasuma. Apabila Dang Kasuma dan kawan-kawannya melintasi lukisan tersebut, Dang Kasuma telah terpukau dan akhirnya Lamang Labai berjaya melarikan Dang Kasuma lalu membawanya pulang ke Bukit Sinarubai. Orang tua-tua datang memujuk Lamang Labai agar menyerahkan kembali Dang Kasuma. Lamang Labai tetap berkeras tidak mahu menyerahkan Dang Kasuma kerana ingin memperisterikannya. Akhirnya Lamang Labai berperang dengan Anggayan Damit. Anggayan Damit telah tewas.
 3. 3. Sebelum mati, dia sempat berwasiat agar Lamang Labai menjaga Dang Kasuma dengan sebaik-baiknya serta menyuruh Lamang Labai menamakan anak lelaki Lamang Labai dan Dang Kasuma dengan nama Awang Kamaruddin dan anak perempuan pula dinamakan Dang Kumala. Apabila adik Anggayan Damit, iaitu Dang Kumala mengetahui abangnya telah mati dibunuh oleh Lamang Labai, dengan perasaan yang terlalu sedih, Dang Kumala meminta Lamang Labai membunuhnya. Mahu tidak mahu, Lamang Labai pun terpaksa menunaikan permintaannya. Akhirnya Lamang Labai pun mengahwini Dang Kasuma. Mereka memperolehi dua orang anak, seorang anak lelaki dinamakan Awang Kamaruddin dan seorang lagi anak perempuan, diberi nama Dang Kumala. Akhirnya Lamang Labai pun meninggal dunia kerana sakit selepas diminta menataki sebuah Luagan yang bernama Luagan Tetanam.
 4. 4. PERISTIWA-PERISTIWA PENTING HIKAYAT AWANG KAMARUDDIN BAB 1 : KHABAR KEELOKAN
 5. 5. 1. Lamang Labai memiliki kekayaan yang sederhana serta mempunyai berbagai-bagai ilmu keduniaan yang telah dipelajari daripada Raja Jin Tujuh Seperadian. 2. Lamang Labai mendengar cerita berkenaan seorang gadis yang sangat cantik bernama Dang Kasuma. 3. Lamang Labai menarik perhatian Dang Kasuma menggunakan ilmu penuduh burung dan melarikannya ke rumahnya di Bukit Sinarubai. 4. Peperangan berlaku antara Lamang Labai dan Anggayan Damit. 5. Anggayan Damit tewas dan sempat berwasiat kepada Lamang Labai sebelum mati. 6. Dang Kumala, adik Anggayan Damit sedih lalu meminta bunuh kepada Lamang Labai lalu mati. 7. Lamang Labai dan Dang Kasuma berkahwin dan mempunyai dua orang anak. 8. Lamang Labai jatuh sakit lalu meninggal setelah menataki Luagan Tetanam.
 6. 6. WATAK-WATAK DALAM HIKAYAT AWANG KAMARUDDIN BAB 1: KHABAR KEELOKAN
 7. 7. Di dalam bab 1 Hikayat Awang Kamaruddin, ada disebutkan beberapa watak. Di antara watak-watak itu adalah : • Lamang Labai • Anggayan Damit • Dang Kasuma • Raja Jin Tujuh Seperadian [termasuk Jin Betara Guru, Jin Betara Kala, Jin Betara Wisnu] • Awang Kamaruddin • Dang Kumala (adik Anggayan Damit) • Dang Kumala • Orang tua-tua.
 8. 8. PERWATAKAN LAMANG LABAI DALAM BAB 1
 9. 9. • Suami Dang Kasuma serta ayah kepada Awang Kamaruddin dan Dang Kumala. • Tinggal di Bukit Sinarubai. • Dia mempunyai kekayaan yang sederhana iaitu memiliki kawasan padi bukit, beberapa jenis kebun buah-buahan, dan ladang kelapa yang sangat luas. • Badannya hitam dan terdapat kurap yang timbul-timbul. • Dia menuntut berbagai-bagai ilmu keduniaan daripada Raja Jin Tujuh Seperadian. • Antara ilmu yang dipelajarinya ialah ilmu besi-besian, ilmu senjata, ilmu kebal, ilmu persilatan, dan ilmu guna-guna iaitu mengenai dengan perempuan. • Memiliki sikap suka menolong orang-orang kampung seperti menataki sesuatu tempat baru untuk bercucuk tanam.
 10. 10. • Sikap negatifnya seperti keras hati, tidak suka bertolak ansur contohnya menculik tunangan orang dan tidak mahu menyerahkannya. • Pandai melukis pelbagai lukisan di atas tanah sehingga Dang Kasuma terpesona melihatnya kerana Lamang Labai telah membubuh ilmu penuduh burung bagi tujuan memukau Dang Kasuma. • Dalam peperangan berjaya menewaskan Anggayan Damit tetapi bersedia menunaikan wasiat Anggayan Damit untuk menamakan anak mereka dengan Awang Kamaruddin dan Dang Kumala. • Dia menunaikan permintaan adik Anggayan Damit bernama Dang Kumala supaya dia dibunuh setelah mengetahui Anggayan Damit mati. • Berjaya mengahwini Dang Kasuma dan hasil perkahwinan mempunyai dua orang anak yang bernama Awang Kamaruddin dan Dang Kumala. • Jatuh sakit setelah menataki Luagan Tetanam dan akhirnya meninggal dunia.
 11. 11. PERWATAKAN ANGGAYAN DAMIT DALAM BAB 1
 12. 12. • Tunangan Dang Kasuma dan dijangkakan tinggal sekampung dengan Dang Kasuma. • Terkenal kaya dan lebih kaya daripada Lamang Labai dengan digambarkan semua perkakasnya di rumah diperbuat daripada emas. Memiliki harta sebanyak 7 gedung di darat dan 7 gedung di laut. • Pemuda yang kacak, berkulit putih dan susuk badan yang menarik. • Tidak kesampaian kahwin dengan Dang Kasuma kerana direbut oleh Lamang Labai. • Berfikir sebelum bertindak contohnya berunding dengan orang tua-tua terlebih dahulu untuk meminta balik Dang Kasuma daripada Lamang Labai yang telah menculiknya.
 13. 13. • Mempunyai 3 jenis senjata seperti Lamang Labai iaitu lembing tujuh sekambaran, keris aluk sembilan dan pedang sulindayan serta baju tiga lapis yang ditenun oleh ibunya. • Mempunyai ilmu persilatan yang tinggi dan tidak kurang hebatnya dengan Lamang Labai. • Mati ditikam oleh Lamang Labai. Sebelum mati, sempat berwasiat agar Lamang Labai mengasihi Dang Kasuma dan menamakan anak-anak mereka Awang Kamaruddin & Dang Kumala.
 14. 14. PERWATAKAN DANG KASUMA DALAM BAB 1
 15. 15.  Digambarkan seorang gadis yang cantik.  Pada awalnya tunang kepada Anggayan Damit.  Mudah tertarik dengan lukisan yang dibacakan ilmu penuduh burung oleh Lamang Labai.  Berjaya dilarikan oleh Lamang Labai dan dibawa ke Bukit Sinarubai.  Berpaling kasih dari Anggayan Damit kepada Lamang Labai dengan ilmu penuduh burung.  Berkahwin dengan Lamang Labai dan melahirkan dua orang anak bernama Awang kamaruddin & Dang Kumala.
 16. 16. PERWATAKAN DANG KUMALA [ADIK ANGGAYAN DAMIT] DALAM BAB 1
 17. 17. Ζ Adik kepada Anggayan Damit. Ζ Meminta bunuh kepada Lamang Labai apabila mengetahui abangnya Anggayan Damit dibunuh oleh Lamang Labai kerana menganggap hidupnya tidak berguna lagi setelah melihat abangnya mati.
 18. 18. LATAR TEMPAT DALAM HIKAYAT AWANG KAMARUDDIN BAB 1
 19. 19. 1. Bukit Sinarubai Tempat tinggal Lamang Labai. Lamang Labai membawa  Dang Kumala ke Bukit Sinarubai setelah melarikannya. 2. Gadung Batu Di Bukit Si Guntang Tempat tinggal Raja Jin Tujuh Seperadian. Tempat  Lamang Labai berguru dengan Raja Betara Kala, Raja Betara Guru dan Raja Betara Wisnu untuk menuntut berbagai-bagai ilmu keduniaan. 3. Luagan Tetanam Selepas menataki Luagan Tetanam, Lamang Labai jatuh  sakit lalu meninggal dunia. 4. Pangkalan Tunan Kawasan tamu yang sering dikunjungi oleh Dang  Kasuma. Sebelum sampai ke Pangkalan Tunan, ada sebuah titian (Papatan Titian Jalan Setapak) digunakan untuk menyeberangi Pangkalan Tunan. Di kawasan inilah Lamang Labai melarikan Dang Kasuma sewaktu Dang Kasuma dan kawan-kawannya hendak ke tamu.
 20. 20. LATAR MASA DALAM HIKAYAT AWANG KAMARUDDIN BAB 1
 21. 21.  Latar Masa di dalam bab ini tidak dinyatakan dengan jelas. Namun demikian, latar masa yang boleh difahami dalam bab 1 ialah sambat-sambat (pagi-pagi), dua bulan, selepas perkabungan 40 hari, berlaku di zaman dahulu kala.
 22. 22. LATAR WAKTU DALAM HIKAYAT AWANG KAMARUDDIN BAB 1
 23. 23. • Latar waktu keseluruhan penceritaan dalam bab 1 ialah waktu siang. Waktu siang termasuklah waktu pagi, tengah hari dan petang. Peristiwa-peristiwa seperti peperangan, penculikan, perjalanan dan perkahwinan berlaku pada waktu siang. • Waktu siang ini cuma diterangkan dengan ayat “maka hayam pun sudah berkukuak” dan “tinggi sudah matahari”.
 24. 24. LATAR BUDAYA / MASYARAKAT / SOSIAL DALAM HIKAYAT AWANG KAMARUDDIN BAB 1
 25. 25. » Masyarakat Kedayan pada zaman dahulu hidup berjiran, kaya (Anggayan Damit), berilmu (Lamang labai & Anggayan Damit) dan suka bertamu. » Penduduk-Penduduk kampung mahu berunding terlebih dahulu sebelum membuat sebarang tindakan. Contohnya, beberapa orang tua pergi ke rumah Lamang Labai untuk memujuk supaya Dang Kasuma dikembalikan kepada Anggayan Damit. Setelah Lamang Labai berkeras tidak mahu mengembalikan Dang Kasuma barulah Anggayan Damit mengambil tindakan memerangi Lamang Labai untuk mempertahankan hak dan maruah. » Walaupun kaya tetapi Lamang Labai tidak sombong malah mahu menolong orang kampung menataki luagan sehingga ia sakit lalu meninggal dunia.
 26. 26. LATAR PERALATAN DALAM HIKAYAT AWANG KAMARUDDIN BAB 1
 27. 27. Peralatan-peralatan yang digunakan di dalam bab 1 ialah penuduh burung, pisau pempagi, kindang bertabur, taruk makan kuku, pedang sulindayan, keris aluk sembilan, lembing tujuh sekembaran, si marak jari dan sapu tangan sinarumbai.

×