Angin

950 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
950
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
10
Actions
Shares
0
Downloads
22
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Angin

 1. 1. OBJEKTIF PEMBELAJARAN Di akhir pembelajaran ini, pelajar akan dapat : 1) Menyatakan bagaimana angin memberi kesan terhadap proses transpirasi kepada tumbuhan dengan jelas. 2) Mengetahui bagaimana angin memberi kesan kepada proses pendebungaan tumbuhan dengan tepat.
 2. 2. KESAN ANGIN
 3. 3. BAGAIMANAKAH ANGIN MEMBERI KESAN KEPADA PERTUMBUHAN TUMBUHAN?
 4. 4. ANGIN Malaysia adalah sebuah negara yang dikelilingi laut. Keadaan ini mempengaruhi corak tiupan angin akibat kesan bayu laut dan bayu darat. Kesan-kesan angin terhadap pertumbuhan dan hasil tumbuhan ialah : a) Tranpirasi b) Pendebungaan c) Penyebaran Penyakit dan Perosak d) Fizikal Tumbuhan
 5. 5. Gerakan angin
 6. 6. APA YANG ANDA TAHU TENTANG PROSES TRANSPIRASI?
 7. 7. PROSES TRANSPIRASI Kehilangan air dari tumbuhan dipengaruhi oleh angin kerana tiupan angin mempercepatkan proses transpirasi melalui gerakan udara yang tepu dengan wap air ke tempat lain. Apabila angin bertiup kelembapan dialihkan oleh angin. Ini menyebabkan kadar transpirasi bertambah.
 8. 8. Kadar transpirasi adalah paling tinggi semasa hari panas yang kering berserta tiupan angin. Kadar transpirasi adalah rendah apabila suhu rendah dengan kelembapan udara yang tinggi dan tiada tiupan angin.
 9. 9. BAGAIMANAKAH PROSES TRANSPIRASI MEMPENGARUHI PERTUMBUHAN TUMBUHAN ?
 10. 10. BAGAIMANAKAH ANGIN MEMBERI KESAN KEPADA PROSES PENDEBUNGAAN ?
 11. 11. PROSES PENDEBUNGAAN Angin mempengaruhi proses pendebungaan. Debunga halus yang diterbangkan oleh angin dipindahkan ke permukaan stigma bunga lain. Sebagai contoh, debunga halus seperti debunga jagung mudah diterbangkan oleh angin ke pokokpokok lain.
 12. 12. Contoh debunga Bunga Day lily yang menunjukkan enam stamen bersama-sama dengan stigma dan stil pistil : Butir-butir debunga pada stigma bunga lili
 13. 13. Bunga Betina Jagung Jagung hybrid di ladang Bunga betina jagung berupa "tongkol" yang terbungkus oleh semacam pelepah dengan "rambut". Rambut jagung sebenarnya adalah tangkai putik.
 14. 14. KESAN-KESAN ANGIN TERHADAP PERTUMBUHAN DAN HASIL TANAMAN: iii. Penyebaran Penyakit dan Perosak - merupakan agen penyebar penyakit dan perosak. - Spora-spora kulat yang dihasilkan pada permukaan daun mudah dipindahkan oleh angin kerana ringan. - Cara pemindahan ini merupakan kaedah penyebaran penyakit yang paling berbahaya, cthnya: penyakit hawar.
 15. 15. KESAN-KESAN ANGIN TERHADAP PERTUMBUHAN DAN HASIL TANAMAN: TANAMAN Padi Cili dan betik Kacang buncis Timun PENYAKIT Penyakit reput tangkai Antraknos Karat buah Kulapuk daun (mildew) Jenis-jenis penyakit yang disebarkan oleh angin
 16. 16. Antraknos pd betik Bintik berpusar yg menyerang daun betik Bintik berpusar pada buah betik
 17. 17. Kulapuk daun (mildew)
 18. 18. Samb…. Serangga juga boleh dipindahkan ke kawasan lain oleh angin Serangga seperti aphid (afid), trip dan ulat bungkus mudah tersebar melalui tiupan angin. Serangga yang boleh terbang seperti pianggang, benah, kumbang, rama-rama dan tebuan akan dilayangkan lebih jauh oleh angin apabila serangga itu sedang terbang.
 19. 19. Thrips
 20. 20. Trip dan Kerosakan yang disebabkan olehnya
 21. 21. Bena perang Kumbang
 22. 22. aphid (Aphis gossypii)
 23. 23. KESAN-KESAN ANGIN TERHADAP PERTUMBUHAN DAN HASIL TANAMAN: iv. Fizikal Tumbuhan - Menyebabkan kerosakan secara mekanik ke atas tanaman. - Tanaman yg mempunyai daun lebar dan lembut seperti pisang > mudah rosak apb ditiup angin. - Tiupan kencang ----- menumbangkan pokok. - Daun tumbuhan yg kerap terdedah kepada tiupan angin kencang akan layu dan menjadi kering kerana kehilangan air yang berlebihan. - Daun mungkin akan tercedera oleh pukulan pasir atau kumin-kumin tanah yg dibawa oleh angin ---- menyebabkan tompok-tompok tisu mati pada daun / pokok.
 24. 24. KESAN-KESAN ANGIN TERHADAP PERTUMBUHAN DAN HASIL TANAMAN: v. Hakisan tanah - Boleh menyebabkan hakisan tanah melalui tiupan angin kencang yang berupaya mengangkat kumin-kumin tanah drpd permukaan tanah. - Hakisan tanah melalui tiupan angin dipengaruhi oleh faktor-faktor: a. Kandungan kelembapan tanah b. Laju tiupan angin c. Keadaan permukaan tanah d. Sifat fizik tanah e. Susunan tumbuhan
 25. 25. AMALAN UNTUK MENGELAKKAN DARIPADA KEROSAKAN YANG DISEBABKAN OLEH RIBUT: a. Mengadakan pengadang angin - Terdiri drpd sebarang struktur yg boleh digunakan untuk menghalang tiupan angin. - Pokok besar blh digunakan terutamanya di kawasan penanaman yg luas sebagai sekatan fizikal kpd tiupan angin. - Pokok-pokok mangga @ palma yg tahan tiupan angin blh ditanam dlm satu barisan utk menghalang tiupan angin. - Pokok yang berakar cetek seperti African Tulip tree atau pancut-pancut (Spathoda campanulata) tidak sesuai ditanam. - Tanaman rendah spt sayur-sayuran @ bungabungaan blh dilindungi dari tiupan angin dgn pokok pepagar biasa spt Akalifa siam (Acalypha siamensis).
 26. 26. African Tulip Tree (Spathodea campanulata)
 27. 27. Acalypha hispida.
 28. 28. AMALAN UNTUK MENGELAKKAN DARIPADA KEROSAKAN YANG DISEBABKAN OLEH RIBUT: b. Memilih Kawasan - Pokok yg mudah dirosakkan oleh tiupan angin seperti pokok pisang dan sesetangah klon getah harus ditanam di kawasan yg < mengalami tiupan angin kencang. c. Menyediakan Sokongan - Sokongan dlm bentuk kayu tunggal lazimnya disediakan untuk anak pokok yg ditanam. Ini adalah krn anak pokok masih tidak mempunyai btg dan akar yg kuat --- mudah ditumbangkan oleh tiupan angin. - Struktur sokongan yg digunakan utk pokok-pokok besar yg ditanam semula dlm landskap.
 29. 29. d. Menanam pada jarak yang sesuai AMALAN UNTUK MENGELAKKAN DARIPADA -KEROSAKAN YANG DISEBABKAN akan RIBUT: Jarak penanaman yg sesuai OLEH menghasilkan pokok yg tahan tiupan angin. - Tanaman yg ditanam terlalu rapat mudah ditumbangi angin. - Cara penanaman yg terlalu rapat --tanaman berbatang halus/kurus dan tinggi (bersaing mendapatkan chy, nutrien, ruang dgn tanaman lain). - Btg yg kurus dan tinggi tidak kuat dan akan patah apb ditiup angin kencang.
 30. 30. Jarak tanaman
 31. 31. KESAN IKLIM SUHU * Percambahan * Kualiti hasil * Kecederaan HUJAN * Transpirasi * Penyerapan * Translokasi * Kesegahan sel ANGIN CAHAYA * Fotosintesis * Kefotokalaan * Hakisan * Kehilangan air * Penyebaran penyakit & perosak * Kerosakan mekanikal * Pendebungaan Balik - tekan Esc

×