Jenis ikatan dan simpulan

15,872 views
15,745 views

Published on

jenis ikatan dan simpulan dalam krs sekolah

Published in: Education
0 Comments
5 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
15,872
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
60
Actions
Shares
0
Downloads
1,476
Comments
0
Likes
5
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Jenis ikatan dan simpulan

  1. 1. Jenis-jenis Ikatan dan Simpulan Ikatan dan simpulan dapat dibahagikan kepada beberapa penggunaannya seperti: 1. Mendaki 2. Kehidupan seharian 3. Memancing 4. Seni 5. Pengakap 6. Mencari dan Menyelamat 7. Bidang Perkapalan dan sebagainya.. Buku Sila Ikatan buku sila digunakan nutuk mengikat kain pembalut luka, menyambung tali yang sama besar saiznya dan untuk mematikan ikatan barang-barang. Kedua-dua punca atau hujung tali tersebut senang dibuka semula. ___________________________________________________________________ Simpul Pulih Digunakan untuk memendekkan tali tanpa memotongnya serta untuk menguatkan tali pada bahagian yang reput,hendak putus atau rosak. ___________________________________________________________________
  2. 2. Tindih Kasih Simpulan ini digunakan untuk mengikat leher binatang supaya tidak terjerut, dan membuat lubang tali yang tidak terjerut untuk mengangkat mangsa atau binatang ke atas seperti kucing terjatuh ke dalam telaga. ___________________________________________________________________ Simpul Abah Abah Untuk membuat tanjul ditengah-tengah tali. Tanjul itu dimasukkan keliling dada dangan tujuan untuk menarik sesuatu barang Simpul Kerusi Fungsinya adalah untuk menurunkan orang dari bangunan yang tinggi atau juram dengan memasukkan tanjul yang kecil keliling dada dan tanjul yang besar keliling kaki atau pelipatan lutut.
  3. 3. Simpulan Pencuri Digunakan untuk aktiviti mendaki@ turun bukit. ___________________________________________________________________ Simpulan Rama-Rama Simpulan ini dianggap sebagai suatu simpulan yang paling aman, kuat, dan mudah terikat. Simpul ini mudah terikat di tebgah sebuah tali apabila anda tidak memiliki tambatan akhir.Jika ikatkan simpulan rama-rama ini di hujung tali, ikatkan sebuah stopper knot bebas() contohnya simpulan angka no.8) ke hujung tali untuk keamanan. ___________________________________________________________________ Simpulan angka nombor 8 Merupakan satu simpul pengunci yang tidak mudah dilepaskan.Simpul angka no.8 ini juga merupakan salah satu daripada stopper knots.
  4. 4. Simpulan Himpit (Pengail) Simpulan pengail digunakan untuk menyambung tali pada mata kail dan menyambung tali yang licin. ___________________________________________________________________ Bunga Keti Simpulan ini digunakan bagi menyambung hujung tali yang tidak sama besar, misalnya tali perahu dengan tali kapal. ___________________________________________________________________ Simpul Belit Simpul belit digunakan bagi mengikat tali pada tiang, dan mengikat tali khemah pada pasaknya.
  5. 5. Ikatan Balak Ikatan ini digunakan bagi mengikat tali pada kayu atau batang yang besar supaya tidak licin. ___________________________________________________________________ Simpulan Manok Simpulan ini akan digunakan sebagai permulaan untuk mengikat pada kayu atau sebagainya. ___________________________________________________________________ Ikatan Seraya Gunanya ialah bagi membuat jambatan, menara dan sebagainya. Mulakan dengan simpulan manok kemudian lilitkan ketat-ketat. Matikan dengan simpulan manok juga.
  6. 6. Ikatan Serong Ikatan ini digunakan untuk membuat jamabatan, menara dan sebagainya. Mulakan dengan simpulan pengikat balak pada tempat kayu bersilang. Belitkan membujur kemudian melintang dan matikan dengan simpulan manok. ___________________________________________________________________ Ikatan Silang Gunting Mulakan dengan simpulan manok pada sebarang kayu, kemudian belitkan pada kedua-dua batang kayu itu dengan ketat. Akhir sekali belitkan tali di celah kayu itu beberapa kali supaya lebih ketat. Ikatan ini ialah bagi membuat jambatan, menara, gejek dan menyambung kayu.
  7. 7. Ikatan Silang Tungku Gunanya ialah bagi membuat

×