SENI ARCA    Tingkatan 2      Prepared by: Mr. Azham Abdul Hamid        MRSM KT
Paper Crane       mr.am_art4life!
Definisi: ARCA• Arca adalah suatu bentuk dalam susunan tiga dimensi. Permukaannya dapat dirasai serta dipandang dari pel...
Jenis – Jenis Arca• Arca bersifat realis atau abstrak. Arca realis menampilkan objek sebenar yang difahami kewujudannya ...
Arca Berfungsi         Patung Jah Hut                        Arca berfungsi adalah jenis ...
mr.am_art4life!
mr.am_art4life!
Arca EstetikaArca jenis ini amat popular.Terdapat    arca    yangberbentuk    realis   danberimej abstrak. Kepe...
mr.am_art4life!
mr.am_art4life!
Perkembangan Seni Arca Di Malaysia                        •   Perkembangan seni arca di Malaysia ...
Pengkalan Kempas Megalith         Batu megalith ini juga dikenali         sebagai “Batu Bersurat” kerana...
TOKOH PENGARCA MODEN MALAYSIALangkah Hulubalang Series,     Wahdah, Stainless Steel,   Lang Kacang, Mixed     Be...
Arca Asemblaj            • Asemblaj adalah himpunan bahan-             bahan yang disusun dan mem...
mr.am_art4life!
mr.am_art4life!
Arca Binaan            • Arca ini ialah pembinaan cantuman             daripada bahan-bahan yang ...
mr.am_art4life!
mr.am_art4life!
Arca Luakan           • Pembinaan arca melalui            teknik ukiran dan membuang         ...
mr.am_art4life!
mr.am_art4life!
Arca Timbulan                • Arca ini jga dikenali sebagai arca relief,                 d...
mr.am_art4life!
mr.am_art4life!
Arca Tambahan                  • Pembinaan arca tambahan                   dilakukan de...
mr.am_art4life!
Arca Mobail               • Mobail merupakan hasil cantuman dari                pelbagai ba...
mr.am_art4life!
Arca Stabail                • Stabail ialah satu binaan seperti mobail                 ya...
mr.am_art4life!
mr.am_art4life!
Arca Dinding • Arca dinding diperkenalkan oleh  pelukis Abdul Latiff Mohidin. Arca  ini adalah integrasi antara catan...
mr.am_art4life!
mr.am_art4life!
Origami•  Origami merupakan satu teknik lipatan sama ada dengan  menggunakan kain ataupun kertas. Ia merupakan satu  ...
mr.am_art4life!
mr.am_art4life!
mr.am_art4life!
UJI MINDA• Soalan 1: – Nyatakan kategori arca yang akan dipaparkan  sama ada arca berfungsi atau arca estetik?     ...
mr.am_art4life!
mr.am_art4life!
mr.am_art4life!
mr.am_art4life!
mr.am_art4life!
mr.am_art4life!
mr.am_art4life!
mr.am_art4life!
mr.am_art4life!
mr.am_art4life!
mr.am_art4life!
mr.am_art4life!
Lets do O-RI-GA-MI !    mr.am_art4life!
mr.am_art4life!
mr.am_art4life!
mr.am_art4life!
mr.am_art4life!
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Seni Arca Ting 2

34,494
-1

Published on

Tajuk Seni Halus - Arca Tingkatan 2 KBSM

Published in: Education, Technology, Travel
0 Comments
7 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total Views
34,494
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
6
Actions
Shares
0
Downloads
703
Comments
0
Likes
7
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Seni Arca Ting 2

 1. 1. SENI ARCA Tingkatan 2 Prepared by: Mr. Azham Abdul Hamid MRSM KT
 2. 2. Paper Crane mr.am_art4life!
 3. 3. Definisi: ARCA• Arca adalah suatu bentuk dalam susunan tiga dimensi. Permukaannya dapat dirasai serta dipandang dari pelbagai sudut.• Pengertian arca berasal daripada bahasa latin iaitu sculpere bermakna satu proses mengukir, melarik, mencungkil dan menguris.• Selalunya arca dapat dilihat di galeri, taman permainan, dan tempat – tempat yang menjadi tarikan pelancong seperti di muzium dan tugu peringatan. mr.am_art4life!
 4. 4. Jenis – Jenis Arca• Arca bersifat realis atau abstrak. Arca realis menampilkan objek sebenar yang difahami kewujudannya seperti ukiran dan acuan patung manusia. Arca abstrak pula adalah bersifat konseptual dan memerlukan daya pemikirkan yang tinggi untuk menginterpretasikan bentuk dan maksud arca tersebut.• Ini sesuai dengan peranan pengarca itu sendiri dalam merakam segala pengalaman dalam kehidupan melalui perluahan rasanya ke dalam bentuk arca.• Arca terbahagi kepada dua kategori yang besar iaitu arca estetik dan arca berfungsi. mr.am_art4life!
 5. 5. Arca Berfungsi Patung Jah Hut Arca berfungsi adalah jenis yang awal dibina oleh pengarca. Kebanyakan arca ini hanyalah untuk upacara keagamaan dan kebudayaan, misalnya acara patung kaum Jah Hud dan Mah Meri. Arca ini bukan sekadar dibina untukTiang Kelirieng tujuan estetika semata-mata, sebaliknya ia mempunyai kepentingan kepada masyarakat. Kini arca dipamerkan di kawasan yang sentiasa dikunjungi oleh orang ramai seperti ruang legar, bulatan simpang empat dan sebagainya. Kebanyakan arca ini berfungsi untuk menghiburkan pengunjung. Antara arca Topeng Mah Meri berfungsi ialah Tugu Negara atau tempat kanak-kanak bermain. mr.am_art4life!
 6. 6. mr.am_art4life!
 7. 7. mr.am_art4life!
 8. 8. Arca EstetikaArca jenis ini amat popular.Terdapat arca yangberbentuk realis danberimej abstrak. Keperluanarca ini sekadar nilaikeindahan dan seni nya.Oleh itu seseorangmemerlukan nilai-nilaiintelek dan pemahamanseni visual untukmemahaminya. Padakebiasaannya arca inidipamerkan di dalam galeri. mr.am_art4life!
 9. 9. mr.am_art4life!
 10. 10. mr.am_art4life!
 11. 11. Perkembangan Seni Arca Di Malaysia • Perkembangan seni arca di Malaysia bermula dengan bentuk-bentuk berunsur patung untuk kegunaan keagamaan. Misalnya patung-patung orang asli iaitu kaum Jah Hut dan Mah Meri yang mempunyai cici-ciri seumpama itu. Begitu juga dengan Rimba keadaanya Batu Megalith di Pengkalan Anthony Lau Kempas Negeri Sembilan. • Hanya pada sekitar tahun 1960an pengkarya mula membina arca bentuk moden, antaranya ialah Anthony Lau, Latiff Mohideen, Syed Ahmad Jamal, Lim Kian Seng dan sebagainya. • Pengarca kini sudah berani berkarya dengan menggunakan perbagai media dan juga material. Karya selalunya Perhubungan dihasilkan mengikut tema atau isu-isuDato’ Syed Ahmad Jamal yang tersendiri berdasarkan kehendak pengkarya ataupun kehendak pasaran. mr.am_art4life!
 12. 12. Pengkalan Kempas Megalith Batu megalith ini juga dikenali sebagai “Batu Bersurat” kerana terdapat catatan di atas batu tersebut. Megalith yang paling terkenal ialah satu koleksi tiga batu tegak. Berdasrkan kepada bentuknya, batu tersebut telah dinamakan sebagai batu kemudi, sudu dan pedang. Penduduk tempatan percaya yang batu- batu ini memiliki kuasa ghaib, kerana batu-batu ini hidup (semakin membesar.)mr.am_art4life!
 13. 13. TOKOH PENGARCA MODEN MALAYSIALangkah Hulubalang Series, Wahdah, Stainless Steel, Lang Kacang, Mixed Besi, 2009 Granite & Epoxy, 1997 Media, 1991- Raja Shahriman Raja Azidin – Prof. Ramlan Abdullah – Bayu Utomo Radjikin mr.am_art4life!
 14. 14. Arca Asemblaj • Asemblaj adalah himpunan bahan- bahan yang disusun dan mempunyai daya estetik ataupun cara perletakan yang menimbulkan suatu makna. Walaupun pada kebiasaannya aktiviti ini dikaitkan pada himpunan bentuk- bentuk dua dimensi, ianya juga boleh dihasilkan dalam bentuk tiga dimensi. • Penciptaan arca asemblaj termasyhur iaitu ‘ Bicycle Wheel ’ ( karya asli telah Bicycle Wheel hilang ) adalah penciptaan terawalnyaMarcel Duchamp, 1951 dalam bidang seni tangan yang mana arca ini dibina menggunakan bahan- bahan yang terdapat di rumah. mr.am_art4life!
 15. 15. mr.am_art4life!
 16. 16. mr.am_art4life!
 17. 17. Arca Binaan • Arca ini ialah pembinaan cantuman daripada bahan-bahan yang sama. Misalnya jika besi maka cantumannya juga besi. Sekiranya bahan kayu maka cantumannya juga adalah kayu. • Arca jenis ini boleh dibina berasaskan teknik kerangka atau tidak berkerangka. Untuk teknik kerangka, ia digunakan sebagai struktur asas atau bahagian dalaman biasanya diperbuat daripada dawai, keluli dan sebagainya. Bahagian luar mengandungi lapisan lain seperti Pekaka, Media: BesiRaja Shahriman, 2011 bancuhan simen. Arca tanpa kerangka pula dibina berasaskan cantuman bahan- bahan seperti logam yang dicantum samada secara pateri atau kimpalan. mr.am_art4life!
 18. 18. mr.am_art4life!
 19. 19. mr.am_art4life!
 20. 20. Arca Luakan • Pembinaan arca melalui teknik ukiran dan membuang mana-mana bahagian batu atau kayu. Biasanya bahan pembinaan arca ini ialah batu atau kayu, batu marmar, plaster of paris, lilin, tanah liat dan sebagainya. • Pelbagai alat digunakan bergantung pada jenis dan kekerasan bahan. Contohnya, jika menggunakan alatan tajam untuk proses Michelangelo’s memotong, memahat, David, 1504, mengikis dan sebagainya. Carrara Marble, Galleria Contoh arca luakan dell’Academia, antarabangsa yang terkenal Florence, Italy ialah patung “David” karya Michelangelo mr.am_art4life!
 21. 21. mr.am_art4life!
 22. 22. mr.am_art4life!
 23. 23. Arca Timbulan • Arca ini jga dikenali sebagai arca relief, dibina daripada hasil karya dua dimensi yang kemudian ditimbulkan menjadi imej tiga dimensi. Arca ini adalah kombinasi antara ciri-ciri catan dan arca. • Manusia pada zaman dahulu menghasilkan arca dengan memotong, memahat atau mengorek keluar latar belakang yang mengelilingi figura atau binatang akan menjadi figura tersebut timbul dari permukaan dan kelihatanHenri Matisse - Back, IV, menarik. Henri Matisse (1869-1954) dan 1930-1931 Jacques Lipcitz (1891-1973) adalah antara tokoh pengarca barat yang menampilkan aliran dan pengaruh kiubisme dalam arca timbulan ini. mr.am_art4life!
 24. 24. mr.am_art4life!
 25. 25. mr.am_art4life!
 26. 26. Arca Tambahan • Pembinaan arca tambahan dilakukan dengan menggunakan bahan-bahan lembut seperti tanah liat dan bahan-bahan rapuh. • Terdapat juga bahan cecair yang kemudiannya dikeraskan melalui acuan seperti plaster of paris, tanah liat, lilin, epoxy dan sebagainya. Setelah acuan Composer, 2005 di Vancouver, disediakan, cairan akan dituang keCanada. Designed by Swiss artist dalam acuan. Seterusnya cairan Heinz Aeschlimann. tersebut akan membeku dan menjadi arca. mr.am_art4life!
 27. 27. mr.am_art4life!
 28. 28. Arca Mobail • Mobail merupakan hasil cantuman dari pelbagai bahan atau bahagian untuk membolehkannya bergerak dan dibangunkan menjadi sebuah arca. Mobail juga dikenali sebagai arca bergerak atau Arca Kinetik . Mobail biasanya digantung di atas siling. • Bahagian mobail dicantumkan pada sendi untuk membolehkannya bergerak , berputar atau berombak. ALEXANDER CALDER, Mobail mula dipelopor oleh Alexander (American, 1898-1976) Calder dari Amerika . The Star, 1960Polychrome sheet metal and • Bahan yang digantung mempunyai steel wire imbangan yang sesuai dan dicantum pada sendi untuk membolehkannya bebas bergerak. mr.am_art4life!
 29. 29. mr.am_art4life!
 30. 30. Arca Stabail • Stabail ialah satu binaan seperti mobail yang boleh bergerak tapi tidak terawang- awang kerana kedudukan kakinya sengaja boleh bergerak. Bahan atau bahagian dicantum dengan tali/benang pada satu palang yang tidak boleh bergerak. • Stabail tidak mempunyai sendi-sendi di mana bahan atau bahagian yang dicantum boleh bergerak secara terawang-awang. • Rekaan stabail boleh dipelbagaikan mengikut kreativiti murid dengan Calder, Alexander menggunakan bahan-bahan yang ada dan"Stabile, Paris-La-Défense" mudah didapati. Stabail boleh digantung (1976) di dinding, tingkap , atau pintu siling. mr.am_art4life!
 31. 31. mr.am_art4life!
 32. 32. mr.am_art4life!
 33. 33. Arca Dinding • Arca dinding diperkenalkan oleh pelukis Abdul Latiff Mohidin. Arca ini adalah integrasi antara catan dan arca yang dihasilkan di atas permukaan kayu dan terlekat di dinding. • Biasanya arca dinding dihasilkan di atas kepingan kayu atau bangunan dan sebagai hiasan di meja, dinding atau digantung pada syiling . Di Malaysia antara arca dinding yang terkenal adalah “Langkawi – 1977 daripada Abdul Latiff Mohidin”. mr.am_art4life!
 34. 34. mr.am_art4life!
 35. 35. mr.am_art4life!
 36. 36. Origami• Origami merupakan satu teknik lipatan sama ada dengan menggunakan kain ataupun kertas. Ia merupakan satu hasil kerja tangan yang sangat teliti dan halus pada pandangan.• Origami merupakan satu kesenian melipat kertas yang dipercayai bermula semenjak kertas mula diperkenalkan pada abad pertama oleh di Cina pada 105 A.D. oleh seorang Cina dikasi yang bernama Tsai Lun.• Kertas yang diperbuat dari hancuran tumbuhan dan kain buruk membolehkan kertas dihasilkan dengan lebih mudah dan banyak. Contoh-contoh awal origami yang berasal daripada Cina adalah tongkang Cina dan kotak.• Pada abad ke enam, cara pembuatan kertas kemudiannya dibawa ke Sepanyol oleh orang-orang Arab; dan juga ke Jepun (610 A.D.) oleh seorang sami Buddha bernama Dokyo yang juga merupakan doktor peribadi Ratu Shotoku.• Semenjak itu Origami menjadi popular dikalangan orang Jepun semenjak turun-temurun sehinggakan ke hari ini terutamanya dengan penghasilan kertas Jepun tempatan yang dipanggil Washi. mr.am_art4life!
 37. 37. mr.am_art4life!
 38. 38. mr.am_art4life!
 39. 39. mr.am_art4life!
 40. 40. UJI MINDA• Soalan 1: – Nyatakan kategori arca yang akan dipaparkan sama ada arca berfungsi atau arca estetik? mr.am_art4life!
 41. 41. mr.am_art4life!
 42. 42. mr.am_art4life!
 43. 43. mr.am_art4life!
 44. 44. mr.am_art4life!
 45. 45. mr.am_art4life!
 46. 46. mr.am_art4life!
 47. 47. mr.am_art4life!
 48. 48. mr.am_art4life!
 49. 49. mr.am_art4life!
 50. 50. mr.am_art4life!
 51. 51. mr.am_art4life!
 52. 52. mr.am_art4life!
 53. 53. Lets do O-RI-GA-MI ! mr.am_art4life!
 54. 54. mr.am_art4life!
 55. 55. mr.am_art4life!
 56. 56. mr.am_art4life!
 57. 57. mr.am_art4life!
 1. A particular slide catching your eye?

  Clipping is a handy way to collect important slides you want to go back to later.

×