Kpenghubung

2,826 views

Published on

Kata Penghubung P3-P4

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
2,826
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
5
Actions
Shares
0
Downloads
177
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Kpenghubung

 1. 1. Saya pergi ke kedai. Saya membeli epal. Saya membeli buah durian. Saya membeli buah rambutan. Saya juga membeli semangka. Saya pergi ke kedai bersama Ali. Saya pergi ke sana bersama Samad. Saya pergi ke sana dengan Murad. Samad memakai baju biru. Samad memakai seluar hitam.Murad memakai baju biru.Samad memakai seluar hitam. Apakah perasaan kamu semasa membaca petikan ini ?
 2. 2. Sekolah Rendah Park View Kata Penghubung Awak di mana? Saya di rumah Amerika Singapura
 3. 3. Kata Penghubung * perkataan yang digunakan untuk mencantumkan/ menggabungkan dua atau lebih ayat supaya menjadi satu ayat selari. <ul><li>* Ia boleh hadir di awal atau di tengah ayat. </li></ul>Contoh Kata Penghubung : dan sambil walaupun kerana lalu supaya jika atau tetapi
 4. 4. Ia terbahagi kepada 3 jenis : Kata Hubung Gabungan Kata Hubung Pancangan Kata Hubung Berpasangan
 5. 5. Kata Hubung Gabungan Digunakan untuk mencantumkan dua klausa atau lebih yang sama tara sifatnya. Contoh Kata Hubung Pancangan : dan , atau , tetapi , lalu , sambil * dua atau lebih objek atau subjek .
 6. 6. dan * digunakan untuk mengabungkan dua atau lebih objek dan subjek . Zairin suka membaca suratkhabar. Zairin suka membaca majalah Zairin suka membaca suratkhabar dan majalah. Ali suka makan epal. Ali suka makan nangka . Ali suka makan durian . Ali suka makan epal,nangka dan durian. Objek Objek
 7. 7. dan * digunakan untuk mengabungkan dua atau lebih objek dan subjek . Subjek Ali gemar berbasikal di taman. Rahman gemar berbasikal di taman. Ali dan Rahman gemar berbasikal di taman.
 8. 8. atau Saya akan pergi ke Pulau Pinang esok atau lusa . Awak hendak makan nasi ayam atau laksa ? Cikgu yang baru itu akan mengajar kita esok atau lusa. * Digunakan untuk menunjukkan sesuatu pilihan .
 9. 9. sambil * Digunakan untuk menunjukkan sesuatu perbuatan yang dilakukan pada masa yang sama. Kakak menjahit baju sambil mendengar radio. Milla membaca serta menconteng sesuatu di dalam buku.
 10. 10. lalu Dia masuk ke bilik lalu menyalin pakaian. Langit mendung lalu hujan pun turun. Orang itu bangun lalu keluar. * digunakan untuk menunjukkan perbuatan yang dilakukan secara berturut-turut.
 11. 11. tetapi Orang itu kaya tetapi dia tetap menghulurkan derma. * Digunakan untuk menunjukkan maksud yang berlawanan. Baik aku dermakan duit ini Aku mesti cuba
 12. 12. Kata Hubung Pancangan Digunakan untuk gabungkan ayat kecil dengan satu ayat induk. ~ ayat kecil disambungkan dengan ayat yang lebih panjang. Contoh Kata Hubung Pancangan : jika , kerana , walaupun ,supaya
 13. 13. Contoh ayat : Ayat induk : Saya akan ke rumah awak. Ayat kecil: Hari tidak hujan. Saya akan ke rumah awak jika hari tidak hujan. Ibu menyuruh saya membawa payung ke sekolah supaya tidak basah. Ayat induk : Ibu menyuruh saya membawa payung. Ayat kecil: Saya tidak basah.
 14. 14. jika Jika rancangan ini berhasil kita akan mendapat keuntungan. Tolong hantarkan buku ini jika saya tidak datang. Saya akan ke rumah awak petang nanti jika hari tidak hujan. Ayat induk : Saya akan ke rumah awak petang nanti. Ayat kecil: Hari tidak hujan. * digunakan untuk menerangkan sesuatu syarat.
 15. 15. kerana Halimah tidak datang ke sekolah kerana dia demam. Perlawanan itu terpaksa di tunda kerana hujan lebat. Ah Seng terlambat ke sekolah kerana ketinggalan bas.
 16. 16. supaya * Digunakan untuk menunjukkan tujuan sesuatu perbuatan. Sayur-sayuran ini dimasukkan ke dalam peti sejuk supaya tahan lebih lama. Amalia minum susu pada setiap pagi supaya badannya sihat.
 17. 17. walaupun * Digunakan untuk menunjukkan makna yang bertentangan. Alina tidak sombong walaupun dia cantik dan pandai.
 18. 18. Mari Kita Cuba Isikan tempat kosong dengan Kata Penghubung yang sesuai. dan sambil walaupun kerana lalu supaya jika atau tetapi 1.Dia tetap pergi ke sekolah _________ sakit perut. 2.________ awak tidak keberatan, datanglah ke rumah saya esok. 3.Pipi kirinya bercalar _________ dicakar oleh kucing liar. walaupun Jika kerana
 19. 19. Mari Kita Cuba Isikan tempat kosong dengan Kata Penghubung yang sesuai. dan sambil walaupun kerana lalu supaya jika atau tetapi 4.Mereka masih memadamkan api itu __________ ia masih menyala juga. 5.Budak itu didenda oleh polis ________membuang sampah sembarangan. 6.Jamil mengecat pintu rumahnya ____________ bersiul. 7.__________ bapanya sudah tua,badannya masih tegap. tetapi kerana sambil Walaupun
 20. 20. Mari Kita Cuba Cantumkan ayat-ayat di bawah ini supaya menjadi ayat selari. 1. Midah menyanyi. Dia sangat gembira 2. Saya suka berenang . Saya suka berbasikal. 3. Awak tidak kunci pintu. Pencuri akan masuk ke dalam rumah. Midah menyanyi kerana dia sangat gembira. Saya suka berenang dan berbasikal. Pencuri akan masuk ke dalam rumah jika awak tidak kunci pintu.
 21. 21. Mari Kita Cuba 4. Sudin belajar dengan rajin. Dia gagal di dalam peperiksaan. 5. Kamal berkelakuan baik. Dia ingin dipuji oleh guru. 6. Hari hujan. Emak membawa payung ke pasar. Walaupun Sudin belajar dengan rajin dia tetap gagal di dalam peperiksaan. Kamal berkelakuan baik kerana ingin dipuji oleh guru. Jika hari hujan,emak membawa payung ke pasar.
 22. 22. Mari Kita Cuba 4. Rahimah bersenam setiap hari. Badannya sihat. 5. Asri membaca buku. Dia berbaring di katil. 6. Anjing itu kecil. Anjing itu garang. Rahimah bersenam setiap hari supaya badannya sihat. Asri membaca buku sambil berbaring di katil. Anjing itu kecil tetapi garang.
 23. 23. Mari Kita Cuba Kenalpasti kesilapan di dalam ayat berikut. Kemudian betulkan ayat tersebut dengan menggunakan Kata Penghubung yang sesuai. 1.Ahmad supaya Ali ke sekolah pada pukul tujuh pagi. 2.Ibu memarahinya walaupun dia akan menjadi budak yang baik. 3. Tetapi pasukan badminton sekolah tidak hadir, pasukan lawan akan menang. 4. Dia memberi Tim hadiah atau hari ini harijadi Tim. dan kerana supaya jika
 24. 24. Mari Kita Cuba Kenalpasti kesilapan di dalam ayat berikut. Kemudian betulkan ayat tersebut dengan menggunakan Kata Penghubung yang sesuai. 5. Dia mendengar radio walaupun membuat kerja sekolah. 6. Bunga itu cantik supaya mahal. 7. Awak boleh pilih yang ini jika itu ? 8. Tetapi minum kopi , ayah membaca suratkhabar. sambil sambil atau tetapi
 25. 25. Mari Kita Cuba Aktiviti Kumpulan : Anda telah berjanji dengan rakan karib kamu bahawa kamu akan menghadiri majlis harijadinya pada hari Ahad. Sewaktu hendak keluar rumah untuk ke majlis itu, ibu kamu menerima panggilan kecemasan. Ibu terpaksa keluar untuk menghantar nenek ke hospital. Anda diminta tinggal di rumah untuk menjaga kedua adik-adik kamu yang masih kecil. Apa yang akan kamu lakukan untuk menyelesaikan masalah kamu ? Apakah perasaan kamu ketika itu ?
 26. 26. Mari Kita Cuba Aktiviti Kumpulan : Dengan menggunakan Kata Penghubung yang sesuai nyatakan strategi yang akan diambil untuk menyelesaikan masalah kamu. Terangkan juga perasaan kamu. Strategi Saya : Jika ibu meminta saya menjaga adik, saya akan duduk di rumah sahaja. Walaupun ibu meminta saya keluar rumah , saya akan pergi juga. Saya akan rasa sedih dan kecewa apabila dipaksa duduk di rumah. Saya akan menidurkan adik lalu keluar dari rumah dengan senyap.
 27. 27. Mari Kita Cuba Aktiviti Kumpulan : Bayangkan diri kamu sebagai seorang pelancong .Kamu sedang dalam perjalanan pulang ke Singapura selepas melawat negara Eropah. Di pertengahan jalan, pesawat kamu telah terhempas . Kamu adalah satu-satunya mangsa yang terselamat di dalam kecelakaan itu.Kamu berenang ke sebuah pulau yang berhampiran. Pulau itu tiada penghuninya dan tiada peralatan canggih yang boleh membantu kamu. Kamu juga telah kehilangan semua harta benda .Di pulau itu hanya terdapat pokok-pokok kelapa,gunung-ganang,bukit-bukau dan haiwan.
 28. 28. Mari Kita Cuba Aktiviti Kumpulan : Dengan menggunakan Kata Penghubung yang sesuai nyatakan strategi yang akan diambil untuk menyelamatkan diri kamu. Terangkan juga perasaan kamu. Strategi Saya : _____________________________________________ _____________________________________________ __________________________________________________________________________________________ _____________________________________________ _____________________________________________ __________________________________________________________________________________________ _____________________________________________
 29. 29. Selesai Faham Semua ??
 30. 30. Tugasan : Buku Kerja Ms 27 Lembaran Kerja

×