La revolucio industrial

911 views
795 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
911
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
288
Actions
Shares
0
Downloads
17
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

La revolucio industrial

 1. 1. Unitat 3:La revolució industrial.
 2. 2. 3.1 INTRODUCCIÓ.Concepte de Revolució Industrial. Acceleració del creixement econòmic, que es produeix des de mitjans del segle XVIII i que va acompanyada d’una gran transformació de l’organització de la producció i de l’estructura de la societat. Comença a Anglaterra i s’estén per altres països d’Europa i de la resta del món en un període relativament curt.
 3. 3. Característiques de la Revolució Industrial . Implica una sèrie de canvis que no afecten únicament a la indústria:  Innovacions tècniques aplicades a totes les activitats econòmiques.  Aparició de fàbriques que substitueixen als tallers artesans.  Producció orientada a la venda.
 4. 4. Conseqüències de la Revolució Industrial.- Increment de la producció   preus.- Augment de les ciutats i de la població urbana (èxode rural).- Pas d’una societat agrària a una industrial.
 5. 5. Etapes de la Revolució Industrial.Primera Revolució A partir de 1.760IndustrialSegona Revolució A partir de 1.870IndustrialTercera Revolució ActualmentIndustrial
 6. 6. 3.2. La Primera Revolució Industrial.
 7. 7. Causes de la Revolució Industrial. Anglaterra, segle XVIII CREIXEMENT DEMOGRÀGIC INNOVACIONS REVOLUCIÓ TÈCNIQUES AGRÍCOLA CAUSES REVOLUCIÓ RIQUESA DE EN ELS RECURSOS TRANSPORTS MINERALS BURGESIA: AMPLIACIÓ NOVA DEL MENTALITAT MERCATS
 8. 8. Creixement demogràfic. Revolució agrícola.Descens de la mortalitat:  Millora alimentació.  Avenços medicina.  Millora higiene. Augment de la demanda de Excedent de mà productes. d’obra.
 9. 9. Riquesa de recursos Nova mentalitat minerals Important burgesia que es caracteritza per la inversió, el riscAbundància de carbó  energia per a empresarial i la recerca de les màquines que es fan servir a beneficis. la Iª Revolució Industrial.
 10. 10. Ampliació dels mercats.
 11. 11. Innovacions tècniques Substitució del treball humà per mecànic:  Energia: màquina de vapor de Watt  Indústria tèxtil: water frame (d’Arkwright), jenny (de Hargreaves) i mule (de Crompton).  Transports: locomotora de Stephenson. Utilització de noves matèries primeres:  Coc o carbó mineral.  Ferro.  Electricitat i petroli (Segona Revolució Industrial).
 12. 12. Sectors industrials.
 13. 13. 3.3. La revolució dels transports.
 14. 14. Transport marítim. Les primeres innovacions en els transport:  1807, Fulton: primera línia comercial de vaixells propulsats per motors de vapor.  1830-80: generalització dels bucs de ferro, amb hèlix per a la propulsió.  Últim terç del s.XIX: s’incorporen cambres frigorífiques . Grans infraestructures:  Canal de Suez (1869).
 15. 15. Ferrocarril.Combinava la màquina de vapor (per a la propulsió) i el ferro (en la construcció dels trens i dels rails). Cronologia Stephenson: primera locomotora de vapor 1814 (=Blucher), per transportar carregaments entre mines de carbó. 1825 Primera línia de ferracarril de càrrega a Anglaterra. 1830 Primera línia de ferracarril de transport de passatgers (Liverpool-Manchester).
 16. 16. Conseqüències de la revolució dels transports. Augment de la velocitat, seguretat i capacitat de càrrega. Impacte sobre l’economia :  Comerç de mercaderies europees a mercats llunyans.  Nous llocs de treball.  Augment del consum de carbó i de la producció de ferro. Canvi a la vida quotidiana:  Millora de la dieta de la població (transport d’aliments peribles).  Facilitat d’emigració a d’altres països i continents (abaratiment dels preus dels passatges).
 17. 17. 3.4. Extensió de la Revolució Industrial. Europa Estats Units Japó
 18. 18. 3.5. La Segona Revolució Industrial.
 19. 19. Les noves indústries. Nous Mitjans de transport
 20. 20. Les noves potències industrials.
 21. 21. Els nous sistemes de producció iEl naixement de la gran empresa i la venda. banca moderna. Nous sistemes de producció Iª RI Empresa familiar Taylorisme Fordisme Concentració empresarial Societats Càrtel Trust Holding Anònimes IIª RI Sistema de vendes Banca moderna Grans magatzems Publicitat
 22. 22. 3.6. La industrialització a Espanya.
 23. 23. El marc econòmic espanyol. Endarreriment econòmic:  Base agrària.  Escassetat de primeres matèries..  Males comunicacions.  Falta d’inversions.  Guerra de la Independència.  Pèrdua de les colònies.  Esclat de la Primera Guerra Carlina (1833-40). Revolució Industrial molt feble.  Primeres indústries modernes: Catalunya (tèxtil) i País Basc (siderúrgica).  Primeres institucions financeres: els bancs moderns i la borsa de Madrid.  Construcció de la xarxa ferroviària Problemes de la indústria espanyola:  Manca de competitivitat (política proteccionista).  Els sectors moderns concentrats en poques zones.
 24. 24. Catalunya, capdavantera de la industrialització a Espanya. Burgesia emprenedora. Comença amb retard per inestabilitat política. Primera màquina de vapor: 1833 (fàbrica Bonaplata de Barcelona). Dècada dels quaranta  ludisme. Sectors principals: tèxtil (“vapors ”), siderúrgic (manca matèries primeres), metal.lúrgic (Maquinista terrestre i marítima). Colònies industrials.
 25. 25. 3.7. L’aparició de la societat de classes.
 26. 26. Estructura de la societat de classes.
 27. 27. L’aparició del moviment obrer. Ludisme. Dret d’associació  Sindicats. Instrument de pressió  Vaga. Demandes:  Millora de condicions laborals.  Sufragi universal. Repressió. Ideologies:  Marxisme.  Anarquisme. Internacionals obreres.
 28. 28. El marxisme.
 29. 29. L’anarquisme.
 30. 30. Les Internacionals

×