Ciutat romana

856 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
856
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
9
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Ciutat romana

 1. 1. Aurora Blasco Lafuente
 2. 2. Plànol Protegideshipodàmic per muralles
 3. 3. Dues vies principalsDe nord D’est a sud a oest Cardo Decumanus On es creuaven s’obria El fòrum
 4. 4. Ciutat romana d’Empúries
 5. 5. FÒRUM Era la plaça pública constituïa el centre Al costat del fòrum s’alçaven El mercatpolític religiós comercial Les termes jurídic altres edificis públics. de la ciutat. Funció dependències
 6. 6. FÒRUMEra la plaçapública, queconstituïa elcentre polític,jurídic, comercial ireligiós de laciutat.
 7. 7. MERCAT
 8. 8. TERMESo banys públics,eren un llocd’esbarjo moltimportant per alciutat romana.Podríem dir quecomplien tresfuncions:higiènica,gimnàstica ifomentadora dela vida socialentre elsciutadans.
 9. 9. Les termes es composen de moltesdependències:• el vestuari (apoditerium),• sala de banys calents (caldarium),• sala de banys temperats(tepidarium),• sala de banys freds (frigidarium),• sala d’esport (palestra), Planta d’una terma
 10. 10. Entrada Apodyterium Taquilla (vestidor) Palestra Solarium (lloc destinat a exercicis gimnàstics) latrines Laconicum Fridarium ( sauna) Natatio Tepidarium CaldariumSistema calefacció: Labrum13. Praefurnium (petita pica d’aigua freda queDipòsits d’aigua: servia per14. Calenta refrescar-se)15. Tèbia.16. Freda.
 11. 11. Sistema de calefacció.
 12. 12. TERMES
 13. 13. EDIFICIS D’OCI:
 14. 14. AMFITEATRE:Construcció ovalada o el·líptica de gran capacitat.Els espectacles s’oferien a l’arena i acostumaven a ser:•Lluites de gladiadors.•Lluites amb animals.•Lluites naumàtiques o cambats navals. Al centre hihavia una fossa que es podia omplir d’aigua.
 15. 15. PARTS:•Part central (arena)•Graderies (cavea):situades al voltant del’arena i de formaesglaonada, perquèl’espectador poquésveure l’espectacle ambcomoditat.
 16. 16. L’amfiteatre més famós és l’amfiteatre Flavi (Roma), anomenatColosseu, inaugurat el 80 d. C., amb una capacitat per a uns 50.000espectadors. Sens dubte, és considerat com una de les 7meravelles del món antic.
 17. 17. Els seients inferiors eren perlemperador i els senadors. Els pitjorsllocs, a dalt de tot, estaven reservatspels esclaus, els estrangers i lesdones. Els vuitanta accessos queposeeix la graderia a la planta baixadonaven pas al públic als diversossectors i garantien una gran rapidesaen lallotjament i la sortida delsespectadors.
 18. 18. TEATRE: Construcció semicircular.• Cavea o grades: on seia el públic.•Orchestra: Semicercle entre l’escenai les grades.•Scaena: espai rectangular de la mateixamida que el diametre de la cavea. Al fons hihavia un escenari que servia de decoratpermanent, tan alt com la cavea.• Proscaenium: lloc de la representacióescènica, fet d’obra.
 19. 19. CaveaOrchestraProscaenium Aditus: Accessos coberts que arriben a l’orchestra. Scaena
 20. 20. Teatre romà de Mérida
 21. 21. CIRC:Tenia forma rectangular i els extrems semicirculars.La gent s’anava a distreure.En ell tenien lloc les famoses curses de carros conduïts pels aurigues.
 22. 22. Podien ser tirats per dos cavalls (bigas) o per quatre (quadrigues).
 23. 23. PARTS DEL CIRC(1) arena(2) spina(3) comptador(4) meta(5) cauea(6) puluuinar(7) podium(8) carceres.
 24. 24. A cada extrem de la spina hi havia una meta en forma de columnes.Sobre la spina hi solia haver obeliscos egipcis, estàtues de déus i els comptadors (setous grossos de fusta o set dofins que servien per comptar les set voltes de quèconstava la cursa).Tot el voltant arenade larena eraocupat per lacauea o Caueagraderia,sostingudaper un joc Spinadarcs i voltes,i separada dela pista peruna barrera(podium).
 25. 25. El puluuinar (tribuna presidencial) era on sasseien els magistrats, la família imperial iels espectadors més privilegiats.A un dels extrems de la pista hi havia les cotxeres (carceres) des don sortien acórrer quan el magistrat que presidia els jocs llançava un mocador a larena. Carceres Tribuna presidencial Porta livitensis
 26. 26. Al llarg dels carrers i illes s’hi construïen les….. CASES Podien ser DOMUS INSULAE Vivendes Blocs de pisos de diverses unifamiliars d’una plantes, principalment de sola planta lloguer. Pels ciutadans més rics. Per a la gent més humil.
 27. 27. INSULA ROMANA

×