Egzotikus segítség
gyógyhatású gombák és növények az egészség szolgálatában
Fődi Attila előadása
http://www.fodiattila.hu/
Mi az egészség
Hétköznapi értelemben az egészséget a betegség hiányaként definiálják, de az
Egészségügyi Világszervezet (W...
Mi szükséges az egészséghez?
Önmagunk kiteljesítéséhez:
●

értelmes célokra

●

támogató közösségre (család, barátok stb.)...
Az élelmiszereink
●

●

●

Az intenzív termesztéstechnológia (mennyiségi termelés előtérbe kerülése a
minőségi termelés ro...
Bab
(Phaseolus vulgaris)
Leírás és előfordulás: Amerikában őshonos, de mára az egész világon elterjedt és
közkedvelt élelm...
Bab
(Phaseolus vulgaris)
Felhasznált részei: étkezési célra a bab termése, gyógyászati célra a maghüvely (babhéj)
A babhéj...
Fotó © Ethel Aardvark, 2008
Édesfű
(Stevia rebaudianae)
Leírás és előfordulás: Dél-Amerika déli részén honos évelő, lágyszárú növény.
Európában csak ü...
Koreai ginszeng
(Panax ginseng)
Leírás és előfordulás: A Koreai-félsziget északi és Kína északkeleti részének magas
hegyvi...
Koreai ginszeng
(Panax ginseng)
Felhasznált részei: gyökér, ami az előállítás módjától függően lehet fehér vagy vörös.
Főb...
Fotó © Seweryn Olkowicz, 2006
Közönséges fügekaktusz
(Opuntia ficus-indica)
Leírás és előfordulás: Mexikóban őshonos, de a csapadékban szegény, fagyment...
Közönséges fügekaktusz
(Opuntia ficus-indica)
Felhasznált részei: termés (ismert nevén a tuna), standardizált kivonatok.
A...
Fotó © Venkatx5, 2012
Lóretekfa
(Moringa oleifera)
Leírás és előfordulás: Kelet-Indiában honos, a Himalája környékén honos, Afrikában és
Délkele...
Lóretekfa
(Moringa oleifera)
Felhasznált részei: levél, termés, mag és gyökér.
Főbb hatóanyagai: gyökérben glikozinolátok ...
Fotó © frankenstoen, 2009
Pecsétviaszgomba
(Ganoderma lucidum)
Leírás és előfordulás: Az egész világon elterjedt, de főként Délkelet-Ázsiában különl...
Fotó © eflon, 2011
Szőlő
(Vitis vinifera)
Leírás és előfordulás: Európában és Ázsiában honos, világszerte termesztett
kultúrnövény.
Felhaszná...
Köszönöm a figyelmet!
Egzotikus segítség : gyógyhatású gombák és növények az egészség szolgálatában
Egzotikus segítség : gyógyhatású gombák és növények az egészség szolgálatában
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Egzotikus segítség : gyógyhatású gombák és növények az egészség szolgálatában

719 views
518 views

Published on

Egzotikus segítség : gyógyhatású gombák és növények az egészség szolgálatában
Elhangzott: az Ayura Herbal Kft. rendezvényén, 2013. november 30-án, ahol cégfüggetlen szakmai előadóként vettem részt.

Published in: Health & Medicine
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
719
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Egzotikus segítség : gyógyhatású gombák és növények az egészség szolgálatában

 1. 1. Egzotikus segítség gyógyhatású gombák és növények az egészség szolgálatában Fődi Attila előadása http://www.fodiattila.hu/
 2. 2. Mi az egészség Hétköznapi értelemben az egészséget a betegség hiányaként definiálják, de az Egészségügyi Világszervezet (WHO) alapító okiratában található definíció (1948) szerint: „Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota, és nem csupán a betegség vagy fogyatékosság hiánya.” Ez a definíció azonban többször módosult, újabb és újabb tartalmakkal bővült. „Az egészség a mindennapi élet egy erőforrása, nem az élet célja. Pozitív fogalom, amely a társadalmi és egyéni adottságokat, valamint a fizikai állapotot egyaránt figyelembe veszi.”* Ráadásul még ezt a definíciót is kibővítették 1984-ben. Eszerint az egészség annak a foka, amennyire az egyének és közösségek képesek önmaguk kiteljesítésére és szükségleteik kielégítésére, valamint megbirkózni a környezet kihívásaival. *Forrás: WHO Egészségfejlesztési Glosszárium
 3. 3. Mi szükséges az egészséghez? Önmagunk kiteljesítéséhez: ● értelmes célokra ● támogató közösségre (család, barátok stb.) Szükségletek kielégítéséhez: ● ● ● a szociális szükségletek kielégítéséhez társ(akr)ra a lelki szükségletek kielégítéséhez intimitásra (azaz: ha arra van szükségünk, legyen lehetőségünk visszahúzódni a világtól, hogy magunkkal lehessünk) a testi szükségletek kielégítéséhez megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszerre, egészségügyi problémák esetén a gyógyulásunkat elősegítő eszközökre, komolyabb problémák esetén szakképzett gyógyítókra Ahhoz pedig, hogy meg tudjunk birkózni a környezeti kihívásokkal, fizikálisan és mentálisan is egészségesnek kell lennünk...
 4. 4. Az élelmiszereink ● ● ● Az intenzív termesztéstechnológia (mennyiségi termelés előtérbe kerülése a minőségi termelés rovására) és a szerves trágyázás visszaszorulása (műtrágyák és más vegyszerek ipari méretű használata) következtében élelmiszernövényeink tápanyag, nyomelem és vitamintartalma jelentősen csökkent. A megváltozott étkezési szokások (kapkodva étkezés, a „csak bekapok valamit és mehetünk”, egyes étkezések kihagyása, az ételekhez adagolt cukor stb.) következtében a mennyiségi éhezés mellett/helyett manapság inkább a minőségi éhezés okoz problémát. A gazdasági nehézségek hatására a társadalom jelentős rétegei pusztán az ára alapján választanak élelmiszert. Csökken a zöldség és gyümölcsfogyasztás. Ez a helyzet azonban később jelentős egészségügyi problémákhoz vezethet... Létezik megoldás?
 5. 5. Bab (Phaseolus vulgaris) Leírás és előfordulás: Amerikában őshonos, de mára az egész világon elterjedt és közkedvelt élelmiszer. Számos fajtája (varietas) ismert. A fehér bab vagy fehér vesebab talán az egyik legkedveltebb, ipari és kiskerti körülmények közt is termesztett futóbab. Az egészségtudatos vásárlók körében magas élelmi rost, folsav és vas tartalma, valamint alacsony zsírtartalma miatt értékes. Átlagos tápanyag tartalma: 100 g (száraz) bab 22,3 g fehérjét, 1 g zsírt, 57,9 g szénhidrátot, 24 g rostot tartalmaz. Energiatartalma: 1420 kJ/338 kcal. Ásványi anyag tartalma jelentős, 1.550 mg kálium, 410 mg foszfor, 145 mg magnézium, 100 mg kalcium, 8 mg nátrium, 6.600 μg vas, 2.800 μg cink, 2500 μg mangán, 850 μg réz, 200 μg nikkel, 19 μg króm, 10 μg szelén, 5 μg kobalt található benne. Vitaminok: 820 μg B1, 200 μg B2, 1 mg niacin, 970 μg pantoténsav, 400 μg B6, 130 μg folsav, 1,5 mg β-karotin, 2,5 mg C és 2 mg E-vitamint tartalmaz. Forrás: Új Tápanyagtáblázat. Szerk. Dr. Rodler Imre. Budapest : Medicina, 2006. pp. 257–258.
 6. 6. Bab (Phaseolus vulgaris) Felhasznált részei: étkezési célra a bab termése, gyógyászati célra a maghüvely (babhéj) A babhéj főbb hatóanyagai: aminosavak (18 aminosav, köztük az összes esszenciális aminosav, arginin tartalma jelentős!), flavonoidok (fazeolin, kempferol-3xilozidoglükozid, kvercetin, rutin), triterpén-szaponinok, króm-sók, kovasav. A babhéj élettani hatása: elsősorban 2. tip. cukorbetegség (diabetes mellitus) esetén, önállóan vagy keverékben vércukorszint csökkentő és vízhajtó hatása miatt használják. Vizes kivonata gátolja a keményítő tartalmú szénhidrátok emésztéséért felelős alfaamiláz enzim működését, ezáltal gátolva azok felszívódását. Emiatt a tulajdonsága miatt egyre népszerűbb a testsúlykontroll és a diabetikus termékek gyártói közt, hisz eredményesen képes csökkenteni az élelmiszerek glikémiás indexét (GI), így az étrend változtatása nélkül segíthet a célcsoport életminőségén. A babhéj ajánlott napi adagja: 5-10 (15) g, egyszeri adagja 2,5-5 g.
 7. 7. Fotó © Ethel Aardvark, 2008
 8. 8. Édesfű (Stevia rebaudianae) Leírás és előfordulás: Dél-Amerika déli részén honos évelő, lágyszárú növény. Európában csak üvegházakban marad meg, mert nem télálló. Felhasznált részek: levél illetve a levél kivonatai. Főbb hatóanyagai: diterpénsav-glükozil-szoforozid, kb. 7% szteviozid, szaponinok. Élettani hatása: A paraguay-i guaraník népi orvoslásában bőrbetegségek ellen, sebgyógyítóként és étvágycsökkentőként tartják számon. A világ többi részén azonban főként kiváló édesítő képessége miatt használják. A növényből izolált szteviozid 300x erősebb a cukornál. Az Európai Unió országaiban 2011 novembere óta engedélyezett természetes ízesítő. Ajánlott napi adagok: szárított gombaporból 1–10 g, standardizált kivonatokból 150–750 mg.
 9. 9. Koreai ginszeng (Panax ginseng) Leírás és előfordulás: A Koreai-félsziget északi és Kína északkeleti részének magas hegyvidéki területein honos. Mára az egész világon ismert és elismert gyógynövény. Átlagos tápanyag tartalma: 100 g (friss) gyökér 6,5 g fehérjét, 0,3 g zsírt, 6 g szénhidrátot, 87,2 g vizet tartalmaz. Ásványi anyag tartalma: 11,6 mg foszfor, 7 mg kalcium, 5 mg nátrium, 200 μg vas stb. Vitaminok: 20 μg B1, 20 μg B2, 0,3 mg niacin, 1,7 mg C. Forrás: Ellis, George: The Healing Cuisine of China : 300 Recipes for Vibrant Health and Longevity. Rochester, VT : Healing Arts Press, 1998. p. 56.
 10. 10. Koreai ginszeng (Panax ginseng) Felhasznált részei: gyökér, ami az előállítás módjától függően lehet fehér vagy vörös. Főbb hatóanyagai: 1,5-3% ginszenozid (triterpén-szaponinok), kb. 0,05% illóolaj (pl. limonén, citrál), flavonoidok, szalicilsavszerű fenolos vegyületek, vanillinsav, peptidoglükánok (panaxan A-U), poliszacharidok (pl. keményítő). Élettani hatása: adaptogén, vagyis a stresszhez való alkalmazkodást fokozó, a fáradtságérzetet csökkentő és a fizikai edzettséget növelő; a kórosan magas vérnyomást, vércukor- és a koleszterinszintet csökkentő, illetve egyes betegségekkel szembeni ellenálló képességet növelő, immunstimuláló. Ajánlott napi adagja: rövid ideig történő alkalmazás esetén 0,5–2 g, hosszabb ideig történő alkalmazáskor 0,4–0,8 g.
 11. 11. Fotó © Seweryn Olkowicz, 2006
 12. 12. Közönséges fügekaktusz (Opuntia ficus-indica) Leírás és előfordulás: Mexikóban őshonos, de a csapadékban szegény, fagymentes területeken mára világszerte elterjedt. Mexikóban és az arab világban kedvelt élelmiszer. Érett termését frissen vagy kandírozva gyümölcsként fogyasztják, de készítenek belőle lekvárt is. Átlagos tápanyag tartalma: 100 g (friss) termés 0,73 g fehérjét, 0,51 g zsírt, 9,57 g szénhidrátot, 3,6 g rostot és 87,55 g vizet tartalmaz. Energiatartalma: 41 kcal. Ásványi anyag tartalma: 220 mg kálium, 85 mg magnézium, 56 mg kalcium, 24 mg foszfor, 5 mg nátrium, 300 μg vas, 120 μg cink. Vitaminok: 14 μg B1, 60 μg B2, 0,46 mg niacin, 60 μg B6, 6 μg folsav, 14 mg C. Forrás: United States Dept. of Agriculture, Agricultural Research Service, National Nutrient Database for Standard Reference, lásd: http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/2435
 13. 13. Közönséges fügekaktusz (Opuntia ficus-indica) Felhasznált részei: termés (ismert nevén a tuna), standardizált kivonatok. A tuna főbb hatóanyagai: pektin, fenolos vegyületek (betalain, betacianin, betaxanthin, indicaxanthin), enzimek, egy glikoprotein. A tuna élettani hatása: Biológiailag aktív hatóanyagai hatékony segítséget jelenthetnek a testsúly csökkentésében, a cukorbetegség kiegészítő kezelésében, valamint eredményesen csökkentik a vér koleszterin- és triglicerid szintjét. Szabályozzák a máj, a vese és a teljes tápcsatorna működését. Rostjai erősen megkötik a táplálkozással bevitt zsírokat, így ezek felszívódás nélkül képesek kiürülni a szervezetből. Fenolos vegyületei antioxidáns hatásúak. A tuna ajánlott napi adagja: cukorbetegek részére 100-500 g roston sült tuna (három egyenlőre részre elosztva), másnaposság ellen 5 órával az alkohol fogyasztása előtt 1600 NE standardizált kivonat.
 14. 14. Fotó © Venkatx5, 2012
 15. 15. Lóretekfa (Moringa oleifera) Leírás és előfordulás: Kelet-Indiában honos, a Himalája környékén honos, Afrikában és Délkelet-Ázsiában leveleiért nagy területeken termesztett fa. A fejlődő országok trópusi területein leveleit és termését számtalan módon készítik el élelmiszerként. Mivel termőideje igen hosszú, így a Moringa különösen fontos az éhínség elleni küzdelemben. Átlagos tápanyag tartalma: 100 g (friss) levél 9,4 g fehérjét, 1,4 g zsírt, 8,28 g szénhidrátot, 2 g rostot és 78,66 g vizet tartalmaz. Ásványi anyag tartalma: 337 mg kálium, 185 mg kalcium, 147 mg magnézium, 112 mg foszfor, 9 mg nátrium, 4000 μg vas, 600 μg cink. Vitaminok: 257 μg B1, 660 μg B2, 2,22 mg niacin, 1,2 B6, 40 μg folsav, 51,7 mg C. Forrás: United States Dept. of Agriculture, Agricultural Research Service, National Nutrient Database for Standard Reference, lásd: http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/3021
 16. 16. Lóretekfa (Moringa oleifera) Felhasznált részei: levél, termés, mag és gyökér. Főbb hatóanyagai: gyökérben glikozinolátok (pterigospermin, glükotropeolin), gyökérkéregben 0,1% alkaloid (moringin), magban kb. 36% zsíros olaj, levélben kalcium-oxalát. Élettani hatása: Az ájurvédikus orvoslásban vérnyomás- és vércukorszint csökkentőként ajánlják. A modern tudományos kutatások eredményei szerint a Moringa levél biológiailag aktív hatóanyagai antibakteriális hatásúak. Állatkísérletekben növelték a kísérleti egerek glükóz toleranciáját, ami azt sejteti, hogy hasznos segítője lehet a 2. típusú cukorbetegségben (diabetes mellitus) szenvedőknek. Gyökere élénkítő, keringésjavító, vízhajtó, puffadáscsökkentő és emésztés serkentő hatóanyagokat tartalmaz. Olaja reuma ellenes bedörzsölőszer, de élelmiszerként is használják. Ajánlott napi adagja: jelenleg még elsősorban élelmiszerként használják.
 17. 17. Fotó © frankenstoen, 2009
 18. 18. Pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum) Leírás és előfordulás: Az egész világon elterjedt, de főként Délkelet-Ázsiában különleges tiszteletnek örvendő gyógyhatású gomba. Felhasznált részek: micélium, termőtest, spóra illetve ezek különböző kivonatai. Főbb hatóanyagai: poliszacharidok (β-D-glükánok, heteropoliszacharidok és glikoproteinek), triterpének, biológiailag aktív fehérjék, szabad zsírsavak, szterol vegyületek stb. Élettani hatása: immunmoduláns, emiatt tumorellenes, a kemoterápia és a sugárkezelés káros mellékhatásait enyhítő, enzimgátló, májvédő, vércukorszint és vérnyomáscsökkentő, baktérium és vírusellenes, valamint antioxidáns hatású. Ajánlott napi adagok: szárított gombaporból 1–10 g, standardizált kivonatokból 150–750 mg. Bővebben lásd: A pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum). Összeáll. Dr. Szabó László Gy., Dr. Babulka Péter, Fődi Attila. [2. jav., illusztrált kiad.]. Budapest : DXN Europe Kft., 2012. 36 p. ISBN 978-963-08-3137-6
 19. 19. Fotó © eflon, 2011
 20. 20. Szőlő (Vitis vinifera) Leírás és előfordulás: Európában és Ázsiában honos, világszerte termesztett kultúrnövény. Felhasznált részek: termés (étkezési célra), levél, mag. Főbb hatóanyagai: levélben 4-5% flavonoid, cserzőanyag, gallocatechin, catechin, ECG, szerves savak, fenolkarbonsavak. Termésben flavonoidok, pro- és antocianidinek, cianidinek, catechin, gallocatechin, kondenzált tanninok, szerves savak, fenolkarbonsavak, rezveratrol, vitaminok, 3-15% fruktóz. Magban 10-20% zsíros olaj, szterolok, tokoferol, kb. 70% cserzőanyag. Élettani hatása: A népgyógyászatban a levele és termése mellett a magja is egyre szélesebb körben alkalmazott. A szőlőmag-kivonat magas polifenol tartalmú, hatásos antioxidáns, egyes daganatos sejtvonalak esetén daganatellenes hatásúnak bizonyult. A jelenleginél szélesebb körű egészségügyi felhasználásának lehetőségeit jelenleg is számos kutatócsoport kutatja.
 21. 21. Köszönöm a figyelmet!

×