Първо български царство_Иван Г

1,748 views
1,103 views

Published on

Published in: Education
2 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • 8. Цар Петър е български цар син на цар Симеон. По негово време България става патриаршия. Той сключва 30 годишен мирен договор с Византия. Води неуспешни битки с княз Светослав. Появяват се две учения на поп Богомил и на св.Иван Рилски, който е създал Рилският манастир. Учението на Богомил учи против бога и царя, а на Иван Рилски на любов, вяра в бога и царя.'' На какви глупости учите децата? Вие имате ли си представа какво е Богомилското учение? Четете , колеги! Не можете така безотговорно да ,,обучавате'' деца в Неистини. Само с информацията от учебника не можем да обучаваме.
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Поздравления за Иван Козарев и неговата учителка! :-)
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
No Downloads
Views
Total views
1,748
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
7
Actions
Shares
0
Downloads
21
Comments
2
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Първо български царство_Иван Г

 1. 1. Първо българско царство
 2. 2. Хан Аспарух е първият владетел от „Първото българско царство“ още е наречен „Създателят“, защото след заселването си при Онгъла (мястото, където река Дунав се влива в Черно море.) и съюз със славяните той води успешна битка с византийците, след която се подписва мирен договор, с който се признава новата държава на Балканския полуостров-България през 681г. Столица става Плиска. Сцена от филма „хан Аспарух“
 3. 3. Хан Тервел е наследник на хан Аспарух. Той помогнал на византийския император Юстиниян наречен още „безносният“ да си върне престола, защото той бил свален от престола след въстание. След това българският хан предпазва Константинопол и цяла Европа от Арабско нашествие от над стохилядна армия. Разширява българските граници с местността Загоре и сключва мирен договор за търговия с Византия през 716г.
 4. 4. Хан Крум страшни е български владетел известен със своите строги закони. За него се знае, че по негово време столицата Плиска е била опожарена, а веднага след това хан Крум причаква умело византийския император Никифор I Геник при Върбишкия проход и започва битка, в която побеждава. За отмъщение хан Крум си прави чаша от черепа на Никифор.
 5. 5. Хан Омуртаг наречен още „строителят“ е български владетел син на хан Крум. Наречен е „строителя“, защото възстановява столицата столицата Плиска след нейното опожаряване. Разделя България на области, като на всяка слага по един боляр. Така той намалява властта на славянските князе. Убива сина си Енравота, защото приема християнството и иска да го въведе в държавата.
 6. 6. Княз Борис I наречен още „Покръстителя“ е български владетел син на хан Персиан. Едно от неговите дела е, че покръства с православната християнска вяра българите насила. След това успява да се признае самостоятелната българска архиепископия, а през 886 година приема с почести учениците на Кирил и Методий в Плиска.
 7. 7. Цар Симеон Велики е български владетел син на княз Михаил. Неговото време е наречено още „Златен век на българската книжнина“, заради Културният разцвет по това време. Побеждава византийците при р.Ахелой, а след тази победа си дава титлата цар. Разширява България до три морета. През 893 година на църковен събор се решава преместването на столицата в Преслав и обявяването на славянския език за официален.
 8. 8. Цар Петър е български цар син на цар Симеон. По негово време България става патриаршия. Той сключва 30 годишен мирен договор с Византия. Води неуспешни битки с княз Светослав. Появяват се две учения на поп Богомил и на св.Иван Рилски, който е създал Рилският манастир. Учението на Богомил учи против бога и царя, а на Иван Рилски на любов, вяра в бога и царя.
 9. 9. Цар Самуил е български военоначалник, а след това и владетел, който мести столицата в Охрид. Умира като вижда своята войска ослепена след битката при село Ключ през 1014 година. След това през 1018 година България пада под византийско робство.
 10. 10. Изработил: Иван Козарев 4а клас

×