Your SlideShare is downloading. ×
0
Kata sendi nama
Kata sendi nama
Kata sendi nama
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

Kata sendi nama

253

Published on

bahasa melayu stpm

bahasa melayu stpm

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
253
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
9
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

  • 1. KATA SENDI NAMA FUNGSI 1. di -Untuk menunjukkan TEMPAT -Ditulis terpisah KN/FN -Tidak boleh digunakan dihadapan KN/FN menerangkan Waktu Masa zaman 2. ke -Menunjukkan TEMPAT /ARAH (mereka akan ke Kuantan esok.) -Menunjukkan WAKTU /MASA (tradisi itu masih kekal dari dahulu ke zaman kini) -Sering berpadanan dengan KSN “dari” (dari semasa ke semasa) 3. dari -Menunjukkan TEMPAT /ARAH -Menunjukkan WAKTU /MASA -Digunakan untuk ARAH,TEMPAT dan WAKTU 4. daripada -Menyatakan punca bagi Manusia Haiwan Benda Unsur mujarad -Menyatakan maksud sumber / kejadian sesuatu benda -Menunjukkan perbezaan / perbandingan 5. kepada -Menyatakan sasaran yang merujuk Manusia Haiwan Unsur mujarad -Menyatakan PECAHAN -Menyatakan PERUBAHAN KEADAAN 6. pada -Menunjukkan keterangan WAKTU apabila mendahului KSN menyatakan --MASA/WAKTU (bas kami bertolak pada pukul tujuh pagi) -Ada <-> pada = merujuk MANUSIA dan HAIWAN (wang itu ada pada ibu)
  • 2. -Menunujukkan tempat bagi perbuatan sesuatu kata kerja (Tulis nama pada kertas ini)7.untuk dan bagi -Menunujukkan kegunaaan yang sesuatu : Asrama {untuk/bagi} penuntut-penuntut Sabah sedang dibina -Menyatakan maksud bahagian yang ditentukan / diperuntukan (untuk tidak boleh bertukar ganti dengan bagi) Hadiah itu untkmu Hadiah itu bagimu8.demi -membawa makna tujuan: Rakyat Malaysia mesti bersatu padu demi kestabilan Negara. Rakyat Malaysia mesti bersatu padu demi untuk kestabilan Negara -sebagai unsur penegas dalam ungkapan: Demi Allah, aku tidak akan mengulangi perbuatan terkutuk itu lagi. -sebagai ungkapan melahirkan makna urutan satu / kesimpulam: Buku itu disusun di atas meja satu demi satu.9.tentang -membawa maksud rujukan sesuatu yang tak tentu KN/FN yang mengikutinya menjadi hal yang diperlukan: Mereka berbincang tentang masalah Negara.10. seperti , bagai , umpama , laksana Murid baharu itu kebinggungan {seperti,bagai.umpama,laksana} rusa masuk kampung. (sama)11. dengan -Membawa maksud bersama-sama / berserta -Membawa maksud cara sesuatu itu dilakukan -Membawa maksud memakai / menggunakan (sebagai alat) -Menyatakan keadaan perbandingan yang serupa / sama12. sejak -Sejak @ semenjak membawa maksud penanda WAKTU /MASA Hasnah sentiasa sunggul {sejak,semenjak} kematian ibunya.13. terhadap -digunakan sebagai maksud rujukan yang melibatkan penyambut tertentu Haiwan Manusia Benda
  • 3. Janamilah rasa belas kasihan terhadap binatang.14. akan -Penggunaannya mesti dahulu dengan KATA ADJEKTIF Wanita itu amat rindu akan anaknya. Wanita itu amat rindukan anaknya.15. oleh -Menunjukkan hubungan yang membawa maksud sebab Ia mati oleh (sebab) senjatanya sendiri.16.hingga dan sampai -Membawa maksud perihal peringkat dan had masa , waktu / tempat Pegawai itu Berjaya {hingga , sampai} pagi.17. dalam dan antara -Boleh berfungsi sebagai KATA ARAH 1.Dalam hal ini,kita semua setuju. Di dalam hal ini, kita semua setuju. 2. Mereka berbincang antara adik – beradik. Mereka berbincang di antara adik – beradik.

×