κεφ. 19 οι βυζαντινοί και οι άραβες

28,191 views

Published on

0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
28,191
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
21,709
Actions
Shares
0
Downloads
147
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

κεφ. 19 οι βυζαντινοί και οι άραβες

  1. 1. Οι Βυζαντινοί και οι Άραβες. Κεφάλαιο 19 ο Η παρουσίαση διαμορφώθηκε από τον Πέτρο Σαμούχο.
  2. 2. <ul><li>Οι μακροχρόνιοι πόλεμοι ανάμεσα στους Πέρσες και τους Βυζαντινούς εξάντλησαν τα δύο κράτη. </li></ul>Το γεγονός αυτό εκμεταλλεύτηκαν οι Άραβες.
  3. 3. Οι Άραβες μέσα σε λίγα χρόνια επεκτάθηκαν από την άγονη Αραβία και κατέλαβαν πολλές περσικές και βυζαντινές περιοχές. Έκαναν πρωτεύουσά τους τη Δαμασκό της Συρίας και απειλούσαν το Βυζάντιο.
  4. 4. Με στόλο κατέλαβαν την Κύπρο, τη Ρόδο και άλλα νησιά του Αιγαίου. Στόχος τους ήταν η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης, γι’ αυτό την πολιόρκησαν δυο φορές.
  5. 5. Πρώτη πολιορκία 673 μ.Χ. Οι Άραβες πολιόρκησαν την Κωνσταντινούπολη για πέντε ολόκληρα χρόνια. Στο τέλος οι Βυζαντινοί κατάφεραν να τους αποκρούσουν.
  6. 6. Ο αυτοκράτορας Λέων Γ΄ο Ίσαυρος και οι κάτοικοι της Πόλης αντιστάθηκαν γενναία. Με το « υγρό πυρ » έκαψαν τα καράβια των Αράβων και τους ανάγκασαν να επιστρέψουν στα εδάφη τους. Δεύτερη πολιορκία 717 μ.Χ.
  7. 7. Οι Άραβες τότε στράφηκαν δυτικά κατέλαβαν την Αίγυπτο, την Καρχηδόνα και πέρασαν στην Ισπανία.
  8. 8. Αφού οργανώθηκαν, διάβηκαν τα Πυρηναία και προσπάθησαν να καταλάβουν την Ευρώπη. Οι Φράγκοι όμως με αρχηγό τον Κάρολο Μαρτέλο τους νίκησαν στο Πουατιέ της Γαλλίας και τους ανάγκασαν να επιστρέψουν στην Ισπανία. (732 μ. Χ.) ● Πουατιέ
  9. 9. Μετά τις ήττες στην Κωνσταντινούπολη (717 μ.Χ.) και στο Πουατιέ της Γαλλίας (732 μ.Χ.) , οι δρόμοι των Αράβων προς την Ευρώπη έκλεισαν οριστικά. Γιατί είναι τόσο σημαντικές οι δύο αυτές μάχες;

×