Your SlideShare is downloading. ×
0
Sql saturday databasemonitoringbestpractices_updated
Sql saturday databasemonitoringbestpractices_updated
Sql saturday databasemonitoringbestpractices_updated
Sql saturday databasemonitoringbestpractices_updated
Sql saturday databasemonitoringbestpractices_updated
Sql saturday databasemonitoringbestpractices_updated
Sql saturday databasemonitoringbestpractices_updated
Sql saturday databasemonitoringbestpractices_updated
Sql saturday databasemonitoringbestpractices_updated
Sql saturday databasemonitoringbestpractices_updated
Sql saturday databasemonitoringbestpractices_updated
Sql saturday databasemonitoringbestpractices_updated
Sql saturday databasemonitoringbestpractices_updated
Sql saturday databasemonitoringbestpractices_updated
Sql saturday databasemonitoringbestpractices_updated
Sql saturday databasemonitoringbestpractices_updated
Sql saturday databasemonitoringbestpractices_updated
Sql saturday databasemonitoringbestpractices_updated
Sql saturday databasemonitoringbestpractices_updated
Sql saturday databasemonitoringbestpractices_updated
Sql saturday databasemonitoringbestpractices_updated
Sql saturday databasemonitoringbestpractices_updated
Sql saturday databasemonitoringbestpractices_updated
Sql saturday databasemonitoringbestpractices_updated
Sql saturday databasemonitoringbestpractices_updated
Sql saturday databasemonitoringbestpractices_updated
Sql saturday databasemonitoringbestpractices_updated
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

Sql saturday databasemonitoringbestpractices_updated

154

Published on

Published in: Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
154
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

  • 1. Smarter Technologyfor Better BusinessCan you Restore Back to Yesterday?Always Answer YES!John AbramsPresident and COOAspect Consulting, Inc.
  • 2. Remote Monitoring Best Practices:AgendaIntroductionsThe Goals of MonitoringThe Traditional MethodNew Centralized MethodThe ApproachAspect Solution
  • 3. Introductions and Qualifications:Introducing John Abrams…• President and Founder of Aspect Consulting, Inc.• Over 20 years of solid project leadership and technical experience inData Management, Data Integration, Database Administration.• Certified Oracle DBA with extensive expertise with logical andphysical DBA activities with both Oracle and SQL Server.• Currently providing remote database administration and monitoringservices for multiple clients across industries.
  • 4. Introductions and Qualifications:About Aspect Consulting Founded in 1994; specializing in helpingclients increase revenue and decreaseexpenses in through: Database Administration: Both onsite andremote. Qualified consultants experienced inimproving database performance and stability. Data Management: Data WarehouseDevelopment; BI Reporting. RDBMS Software Installation andConfiguration: Oracle, SQL Server, etc. Application Design and Architecture:Full life cycle development of custom applications,logical and physical design, coordination ofresources, custom application development.
  • 5. Introductions and Qualifications:Current Remote DBA Clients
  • 6. Remote Monitoring Best Practices:The Goals of MonitoringDatabases Always UpNo Missed BackupsNever Run out of Disk SpaceNo Performance ProblemsAnd… achieve all this in the mostefficient way possible
  • 7. Remote Monitoring Best Practices:Traditional Monitoring MethodsUtilize Maintenance PlansSend Both Success and Failure NotificationsOr….no monitoring at all
  • 8. Remote Monitoring Best Practices:Issues with the Traditional Method:Missed Backups:• Maintenance Plans are modified from All User to selected databases, potentiallyleaving new databases without backup.Stopped SQL Agent:• Agent does not restart and no jobs run—without your knowledge.Missed Alerts:• Too many emails. Multiple success and failure notifications get buried in inboxes.Time Consuming to Set Up and Maintain:• Monitoring not centralized: difficult to set up, maintain and update.
  • 9. Centralized Monitoring Solution:Gather Data and Alert Process FlowSQL StatementGathers InfoResults DataStored in MetaDatabaseStoredProcedureReviewsData andSends Alert
  • 10. Centralized Monitoring Solution:Analytical Reporting Process FlowSQL StatementGathers InfoResults DataStored in MetaDatabaseStoredProcedureReviewsData andAnalyzesGenerateTrendingReports
  • 11. Centralized Monitoring Solution:Centralized Monitoring ComponentsCreateMultipleData GatherJobsSendsSingleAlertEmailStore Data inResult TablesStoresData forTrendingReportsAlert Job
  • 12. Centralized Monitoring Solution:A Better Method:WhyCentralizedMonitoring isBetter Nothing Slips Through the Cracks: you do notmiss when jobs do not run. One Single Email: email displays results acrossentire environment-rather than multiple emails lostin your inbox. Easily Scalable: Single set of jobs, rather thandeploying the same set of jobs across 100 servers. Historical Data Readily Available: data can beused for trending and alerting. Flexible Framework: the sky is the limit—youcan easily expand and extend monitoring jobs.
  • 13. Centralized Monitoring Solution:Two Different ApproachesSingle TierApproach• Components running onsingle, centralizedDatabase Server:• Meta Data to holdserver, connection strings, jobs tosend alerts, results tables, etc.• Linked servers to connect to alldestination databases.• Dynamic SQL GeneratingProcedure to run jobs, storeresults, and send alerts.Multi TierApproach• Adds App Server andadditional components:• Same Data Model: addsadditional tables for schedulingjobs to run on instances.• Utilizes Windows ServiceAgent to connect, executeSQL, and send alerts.• Adds Front End to manage jobmaintenance, view alerts, andgenerate reports
  • 14. Centralized Monitoring Solution:Single-Tiered Approach
  • 15. Centralized Monitoring Solution:Multi-Tiered Approach
  • 16. Centralized Monitoring Solution:Implement Key QueriesMissedBackupsFailedJobsRapid FileGrowthFailedJobsDisk SpaceUsage
  • 17. Key Syntax:SQL Query: Gather Database Backup Info
  • 18. Key Syntax:SQL Query: Gather Database Failed Jobs
  • 19. Key Syntax:SQL Query: Gather Database File Size
  • 20. Key Syntax:SQL Procedure: Gather Disk Free SpaceUtilize SQL Hidden Procedure:EXEC master..xp_fixeddrives
  • 21. Key Syntax:Detect and Alert SP: Failed Backups/Jobs SELECT Last Set of Records from Data ResultsTable. Use MAX(LASTMOD) value to selectrecords. IF detects SOME records (i.e., where backupdate is older than 24 hours/where job statusindicates failure) THEN Generate alert email. Write records to an Alert table.StoredProcedureDetects failures,sends alert, andstores alert history
  • 22. Key Syntax:Detect and Alert SP: Disk Space/File Size SELECT Current Set of Records from DataResults Table AND Set of Records inserted Xhours (e.g. 24 hours) ago. Use MAX(LASTMOD) value to select bothsets of records. COMPARE file size/disk space. IF detects SOME records where size increasedby X%... THEN Generate alert email. Write records to alert table.StoredProcedureDetects out of rangeconditions, sends alert,and stores alert history
  • 23. The Aspect Monitoring Solution:Introducing Prodative® WatchDog EMSWatchDogEMSCentralizesthe Right Info& Alerts AcrossPlatformsCapture KeyData forTrending &ForecastingEasy toConfigureand UseDisplays info and alerts (e.g.availability, backup, and file size)viaa web portal; no need to go to theserver for info.Solution is simple to configure anduse for immediate impact; no needfor full-time staff for support.Enables you to analyze, predict,prepare, and address issues beforeusers are impacted.
  • 24. Introducing Prodative® WatchDog EMSFeaturesMonitor Critical Information and Alerts: Database Availability Missed Backups Critical Disk Space & File System Usage(at both the device and subdirectory level) Problematic Indexing and QueriesMonitorInfo & Alerts
  • 25. View Trending Data, Analyze andGenerate Reports Track Server and Job Statistics Track Disk Space and DatabaseGrowth Over TimeAnalyze &ReportIntroducing Prodative® WatchDog EMSFeatures
  • 26. Maintain and Extend Monitoringusing Flexible Controls:Extend and Add Monitoring JobsSet Alerting ParametersAdd ReportsMaintain UsersMaintain &ExtendIntroducing Prodative® WatchDog EMSFeatures
  • 27. Questions…

×