GK

4,408 views
4,321 views

Published on

Published in: Education, Technology, Business
0 Comments
3 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
4,408
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
9
Actions
Shares
0
Downloads
274
Comments
0
Likes
3
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

GK

  1. 1. Q. Which of the following is not the General Knowledgerecommendation made by the Parliamentary StandingCommittee on Water Resources? • Improve Your Knowledge 1 Chalking out an innovative and • About usdynamic strategy to enable states to adopt the Model • Animal Planet KnowledgeGround Water Bill o Animal o Birds 2 Reviewing the National Water Policy • Entertaintment Video 2002 in view of looming thereat of climate change • General Knowledge Question And Answer 3 Focusing on conservation of water o 001-100 Question minimizing wastage and equal distribution of water Answer o 100-200 Question 4 To reject draft national Water Mission Answer o 200-300 Question Ans:4 Answer o 300-400 QuestionQ. Which city is famous for oranges? Answer o 400-500 Question 1 Ratnagiri Answer o 500-600 Question 2 Darjeeling Answer • India 3 Nagpur o Indias History • Language Knowledge 4 Lucknow o English Language • Maths Ans:3 o Maths Question Answer o NumeralsQ. How may squares are there in a Chess Board? • Nature World o Nature world Deserts 1 36 o Nature World Islands o Nature World Mountains 2 48 o Nature World River and Lake 3 64 o World Country of Nation • Other Knowledge 4 72 o Flowers o Games and Sports Ans:3 • Science Knowledge o BiologyQ. Yakshagan is the famous dance form of the o ChemistryState of o Computer Science o Physics 1 Andhra Pradesh o Political Science o Science and Technology
  2. 2. 2 Orissa • World o World City 3 Karnataka o World Date Or Year o World History 4 Tamil Nadu o World Space Researches • Sitemap Ans:3 383days sinceQ. Who is the first Indian Field Marshal? www.earnrealmoneyonline.net 1 K. M. Kariappa 2 S.H.F.J. Manekshaw 3 K. Sunderji 4 None of those Ans:2Q. Which is the capital of Manipur? 1 Dispur 2 Imphal 3 Agartala 4 None of these Ans:2Q. IC chips used in computers are usually made of 1 Lead 2 Silicon 3 Chromium 4 Gold Ans:2Q. The "stones" formed in human kidney consist
  3. 3. mostly of 1 Calcium oxalate 2 Magnesium sulphate 3 Sodium chloride 4 Sodium phosphate Ans:3Q. "City of Golden Gates" is 1 Hawan 2 San Francisco 3 London 4 Paris Ans:2Q. The study which deals with secret writing isknown as 1 Cryptography 2 Secretology 3 Cytography 4 Cryptology Ans:4Q. The term Grand Slam is associated with 1 Billiards 2 Chess 3 Cricket
  4. 4. 4 Bridge & Tennis Ans:4Q. The oceans cover -------- of the surface of theearth 1 71% 2 60% 3 81% 4 90% Ans:1Q. "James Bond" is a character created by 1 Ian Fleming 2 Perry Masion 3 Agatha Christie 4 Wode House Ans:1Q. Acupuncture is widely practised in 1 India 2 America 3 China 4 Germany Ans:3Q. The term 16 yards hit is associated with 1 Polo
  5. 5. 2 Hockey 3 Baseball 4 Badminton Ans:2Q. Largest river in the world is 1 Nile 2 Brahmaputra 3 Amazon 4 Mississippi Ans:3Q. Lines on a map, where pressures are equal, arecalled 1 Longitudes 2 Latitudes 3 Isobars 4 Isotopes Ans:1Q. All revenues received and loans raised by theUnion Government go into 1 Public Accounts of India 2 Consolidated Fund of India 3 Contingency Fund of India 4 None of these Ans:2
  6. 6. Q. Which of the following cities of India is calledthe "Silicon Valley of India"? 1 Hyderabad 2 Bangalore 3 Mumbai 4 Chennai Ans:2Q. The role of chlorophyll in photosynthesis is 1 Absorption of water 2 Absorption of light 3 Absorption of Co2 4 None of these Ans:2Q. Herbicides are chemicals which control 1 Fungi 2 Weeds 3 Nematodes 4 Insects Ans:2Q. Which one of the following ensures personalfreedom? 1 Mandamus 2 Habeas Corpus 3 Quo Warranto
  7. 7. 4 None of These Ans:2Q. The first Europeans to start trade relations withIndia were the 1 Portuguese 2 British 3 French 4 Dutch Ans:4Q. Process of breeding fish in ponds and artificialreservoirs is known as 1 Aquaculture 2 Fishing 3 Apiculture 4 Pisciculture Ans:4Q. Why does diamond shine at night? 1 Diamonds are radioactive so there areradiations 2 On account of high refractive index, the rays of light get internally reflected 3 Diamonds shine because they havesome amount of radium in the 4 Diamond shines because it hastetrahedral molecular structure Ans:4
  8. 8. Q. The International Court of Justice has 1 10 judges 2 15 judges 3 20 judges 4 25 judges Ans:2Q. The Paralympic Games 2008 were held in 1 Tokyo 2 Madrid 3 Stockholm 4 Beijing Ans:4Q. Non-conventional source of energy best suitedfor India is 1 Solar energy 2 Wind energy 3 Tidal wave energy 4 Nuclear energy Ans:1Q. What is meat by myopia? 1 Long-sightedness 2 Short-sightedness 3 Colour blindness
  9. 9. 4 Night blindness Ans:2Q. Communal electorate in India was introducedthrough which of the following acts? 1 1909 2 1919 3 1935 4 None of these Ans:1Q. Rowlatt Act was passed in the year 1 1917 2 1919 3 1921 4 1923 Ans:2Q. 4th July, 1776 is important in world historybecause 1 Battle of Plassey started 2 Sea route to India was discovered 3 English King Charles II was executed 4 American congress adopted theDeclaration of Independence Ans:4Q. Which of the following pairs is correct?
  10. 10. 1 Ashvaghosa - Vikramaditya 2 Banabhatta - Harshvardhan 3 Harisena - Kanishka 4 Kalidasa - Samudragupta Ans:2Q. The sea route to India was discovered by the 1 Dutch 2 English 3 Portuguese 4 French Ans:3Q. Sir Charles Woods Despatch of 1854 dealtwith 1 Administrative reforms 2 Social reforms 3 Economic reforms 4 Educational reforms Ans:4Q. The name of Lord Cornwallis is associated withthe 1 Dual government 2 Maratha wars 3 System of subsidiary 4 Permanent settlement
  11. 11. Ans:4Q. Which was the first among the following? 1 Doctrine of Lapse 2 Subsidiary Alliance 3 Permanent Settlement 4 Double Government Ans:4Q. Babur entered India for the first time from thewest through 1 Kashmir 2 Sind 3 Punjab 4 Rajasthan Ans:2Q. "The Vedas contain all the truth" wasinterpreted by 1 Swami Vivekanand 2 Swami Dayanand 3 Swami Shraddhanand 4 S.Radhakrishnan Ans:2Q. Which of the following battles changed thedestiny of a Mughal ruler of India? 1 Haldighati
  12. 12. 2 Panipat II 3 Khanua 4 Chusa Ans:2Q. Who founded the philosophy of Pustimarga? 1 Chaitanya 2 Nanak 3 Surdas 4 Ballabhacharya Ans:4Q. The main contribution of the Chola dynasty inthe field of administration lies in 1 Systematic provincial administration 2 A well planned revenue system 3 A well organised central government 4 An organised local self government Ans:4Q. The black hole theory was discovered by 1 S. Chandrashekhar 2 Har Gobind Khorana 3 C. V. Raman 4 S. Ramanujan Ans:1Q. Of the total water on the earth, fresh water
  13. 13. reserves constitute approximately 1 4.5% 2 2.7% 3 1.2% 4 5.8% Ans:2Q. The magnetic effect of electric current was firstobserved by 1 Henry 2 Oersted 3 Faraday 4 Volta Ans:2Q. The percentage of glucose present in thenormal urine is 1 0.1% 2 2% 3 9.5% 4 0% Ans:1Q. Jahangiri Mahal is located in 1 Delhi 2 Fatehpur Sikri 3 Agra Fort
  14. 14. 4 Sikandara Ans:3Q. Both Mahavira and Buddha preached duringthe reign of 1 Ajatashatru 2 Bimbisara 3 Nandivardhan 4 Uday Ans:2Q. Who were the immediate successors of theImperial Mauryas in Magadha? 1 Kushanas 2 Pandyas 3 Satvahanas 4 Sungas Ans:4Q. Who among the following was a leadingexponent of Gandhian thoughts? 1 J. L. Nehru 2 M. N. Roy 3 Vinoba Bhave 4 Jayaprakash Narayan Ans:3Q. The main external threat to the Sultanate ofDelhi was posed by the
  15. 15. 1 Mughals 2 Afghans 3 Iranians 4 None of these Ans:4Q. Who founded the Hindu Shahi dynasty ofPunjab? 1 Vasumitra 2 Kallar 3 Jayapala 4 Mahipala Ans:3Q. Gupta empire declined in the fifth century A.D.as a consequence of 1 Chalukya raids 2 Greek invasion 3 Hun invasion 4 Pallava raids Ans:3Q. Who wrote Mitakshara, a book on Hindu law? 1 Nayachandra 2 Amoghvarsa 3 Vijnaneswara 4 Kumban
  16. 16. Ans:3Q. What is the correct chronological order of thedynasties in which they invaded India? 1. Huns 2. Kushanas 3. Aryans 4. Greeks 1 4, 3, 2, 1 2 3, 4, 2, 1 3 4, 2, 3, 1 4 3, 4, 1, 2 Ans:2Q. The Political and cultural centre of the Pandyaswas 1 Vengi 2 Madurai 3 Kanchipuram 4 Mahabalipuram Ans:3Q. The first discourse of Buddha in Sarnath iscalled 1 Mahabhiniskraman 2 Mahaparinirvana 3 Mahamastakabhisheka 4 Dharmachakrapravartan Ans:4Q. The first telegraph line between Calcutta and
  17. 17. Agra was opened in 1 1852 2 1853 3 1854 4 1855 Ans:2Q. The relics of Indus Valley Civilisation indicatesthat the main occupation of the people was 1 Agriculture 2 Cattle rearing 3 Commerce 4 Hunting Ans:3Q. Marish traveller, Ibn Batutah, came to Indiaduring the time of 1 Ala-ud-din Khilji 2 Firuz Shah Tughlaq 3 Balban 4 Muhammed bin Tughlaq Ans:4Q. Ahilyabai was the queen of 1 Gwalior 2 Malwa 3 Jaipur
  18. 18. 4 Bijapur Ans:1Q. The ancient name of Bengal was 1 Kamrupa 2 Vasta 3 Gauda 4 Vallabhi Ans:3Q. Protective foods in our diet are 1 Fats and vitamins 2 Carbohydrates and minerals 3 Vitamins and minerals 4 Proteins and carbohydrates Ans:4Q. A light sensitive compound used inphotography is 1 Silver chloride 2 Silver sulphide 3 Silver bromide 4 Silver oxide Ans:3Q. The function of hemoglobin in the body is 1 Transport of oxygen
  19. 19. 2 Destruction of bacteria 3 Prevention of anemia 4 Utilisation of iron Ans:1Q. Which of the following types of clothes ismanufactured by using petroleum products? 1 Rayon Silk 2 Terelyne 3 Nylon 4 Cotton Ans:3Q. Which of the following pairs is incorrectlymatched? 1 Encephalitis - Brain 2 Colitis - Colon 3 Hepatitis - Liver 4 Jaundice - Throat Ans:4Q. Which of the following is the latest Tank? 1 Akash 2 Pritvi 3 Arjun 4 Bhim Ans:3
  20. 20. Q. As per census 2001, which of the followingStates has the lowest density of population? 1 Manipur 2 Meghalaya 3 Nagaland 4 Mizoram Ans:4Q. The Chilka Lake region lies in between thedeltas of 1 Ganga & Mahanadi 2 Godavari & Krishna 3 Mahanadi & Godavari 4 Krishna & Kaveri Ans:3Q. Which of the following prizes is given by theUNESCO? 1 Magsaysay Award 2 Kalinga Prize 3 Booker Prize 4 Pulitzer Prize Ans:2Q. The first electric railway was opened in 1 1853 2 1885
  21. 21. 3 1905 4 1925 Ans:4Q. Which among the following is the mostcommon element in the earths crust? 1 Hydrogen 2 Oxygen 3 Magnesium 4 Aluminium Ans:2Q. U Thant Award is given for 1 Contribution to east-est understanding 2 Community leadership 3 Social service 4 Journalism Ans:3Q. Which of the following is correctly matched? 1 Gulbarga - Karnataka 2 Midnapur - Gujarat 3 Wardha - Madhya Pradesh 4 Cochin - Tamil Nadu Ans:1Q. The State in India having dry season for only 3to 4 months every year is
  22. 22. 1 West Bengal 2 Kerala 3 Mizoram 4 Himachal Prades Ans:3Q. Who among the following were popularlyknown as Red Shirts? 1 Congress Socialists 2 Members of Azad Hind Fauj 3 Khudai Khidmatgars 4 People led by Rami Gaidinliu Ans:3Q. The Barrah dacoity was the first major ventureof the revolutionary terrorists of the freedommovement in 1 The Madras Presidency 2 Punjab 3 Bomay-Karnataka 4 East Bengal Ans:4Q. During the period of Renaissance, the new styleof architecture first developed in 1 Italy 2 France 3 England
  23. 23. 4 Germany Ans:1Q. Who among the following was theConstitutional adviser to the Constituent Assembly ofIndia? 1 M. C. Setalvad 2 K. M. Munshi 3 Jawaharlal Nehru 4 B. N. Rau Ans:4Q. A common High Court for two or more statesand/or Union Territories may be established by the 1 President 2 Parliament by making law 3 Governor of State 4 Chief Justice of India Ans:2Q. Which of the following writs may be issued toenforce a Fundamental Right? 1 Habeas Corpus 2 Mandamus 3 Prohibition 4 Certiorari Ans:1Q. Srinagar is situated on the bank of the river
  24. 24. 1 Ravi 2 Sutlej 3 Jhelum 4 Chenab Ans:3Q. Which of the following rivers does not formany delta at its mouth? 1 Cauvery 2 Mahanadi 3 Gadavari 4 Tapti Ans:4Q. The canal joining Baltic Sea to North Sea is 1 Kiel Canal 2 Suez Canal 3 Panama Canal 4 None of these Ans:1Q. Which of the following pairs is correct? 1 Bonn - Danube 2 Baghdad - Tigris 3 Rome - Seine 4 Paris - Tiber
  25. 25. Ans:2Q. High pressure subtropical calm belts known as`Horse Latitudes lies between 1 0° and 15° 2 20° and 25° 3 30° and 35° 4 None of these Ans:3Q. On 22nd December, which of the followingplaces has the largest day and shortest night? 1 Melbourne 2 Moscow 3 Madrid 4 Madras Ans:1Q. Abhinav Bharat was orgonised by 1 Bhai Parmanand 2 Khudiram Bose 3 Vir Savarkar 4 None of these Ans:3Q. In 2010, China became the third country in theworld to possess an anti satellite weapon system. Theother two countries are 1 Germany and Russia
  26. 26. 2 France and the USA 3 The USA and Germany 4 The USA and Russia Ans:4Q. Which organisation collects data for theunorganised sector? 1 NSSO 2 CSO 3 ASI 4 RBI Ans:1Q. Blue Revolution is related to 1 fish production 2 milk production 3 oil production 4 food production Ans:1Q. Who was the first Test centurion in IndianCricket? 1 Vinu Mankad 2 C. K. Naidu 3 Lala Amarnath 4 Pankaj Roy Ans:3
  27. 27. Q. From which of the following Upanishads thewords "Satyameva Jayate" inscribed in DevanagariScript below the abacus of the State Emblem are? 1 Prashna 2 Mundaka 3 Mandukya 4 Ishavasya Ans:2Q. Which country of the following has the largestMuslim population? 1 India 2 Pakistan 3 Indonesia 4 Saudi Arabia Ans:3Q. The confluence of the river Alkananda andBhagirathi is known as 1 Rudraprayag 2 Devaprayag 3 Haridwar 4 Kedarnath Ans:2Q. Who is the author of the book "TheArgumentative Indian"? 1 V. S. Naipaul
  28. 28. 2 Vikram Seth 3 Sashi Tharoor 4 Amartya Sen Ans:4Q. Who is the Chief Law Officer of theGovernment of India? 1 The Chief Justice of India 2 The Registrar of the Supreme Court 3 The Law Minister of India 4 The Attorney General of India Ans:4Q. The sphere of living matter together with water,air and soil on the surface of the earth is known as 1 Lithosphere 2 Biosphere 3 Hydrosphere 4 Atmosphere Ans:2Q. Where is Naptha Jhakri Power Project located? 1 Uttarakhand 2 Arunachal Pradesh 3 Himachal Pradesh 4 Andhra Pradesh Ans:3

×