Multimedia ja podcast

1,398 views
1,325 views

Published on

Lyhyt ja kevyt johdatus opetuspodcastien luomiseen.

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,398
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Multimedia ja podcast

 1. 1. Audio- ja videopodcast Anne Rongas 2011Aineisto Anne Rongas 2011, Creative Commons Nimeä-Tarttuva 1.0 Suomi
 2. 2. Mikä podcast? Audio- tai videotiedostoja, joita voi tilata asiakasohjelmaan (kuten iTunes tai Juice), josta ohjelmat voi edelleen siirtää mobiililaitteeseen. Asiakasohjelma päivittää automaattisesti uudet jaksot ja poistaa haluttaessa kuunnellut/katsellut ohjelmat. Videopodcasteja nimitetty myös vodcast tai vidcast - nimillä. Kokeile esimerkiksi YLE:n Elävän arkiston vodcasteja. Suomalainen podcast-hakemisto. Suomalaisia pioneereja HessunKahvila ja Sula Pinta. Podcast-hakemistoja mm.: Podcast.com ja Digital Podcast.
 3. 3. Miksi podcast? Elokuussa 2010 Leicasterin yliopiston professori John Fothergill piti aiheesta verkkoluennon. Sometun tapahtumasivulta löytyy kommentteja ja linkkejä. Luentotallenne saatavilla edelleen. Fothergill korosti, ettei podcastien tulisi olla muodollisia luentoja vaan epämuodollisempaa aiheen käsittelyä, tarinoita, ajankohtaishuomioita yms. jota luokkaopetus usein sisältää, mutta verkko-opetus ei sisällä. Piti erittäin tärkeänä nimen omaa motivointia ja sosioemotionaalisia puolia podcastin opetuskäytössä.
 4. 4. Miksi podcast? 2009 toteutettu ja 2010 julkaistu George Washington yliopiston podcast-selvitys: 1. Podcastit suuntasivat ja ylläpitivät opiskelijoitten tarkkaavaisuutta. 2. Opiskelijat ymmärsivät käsitteellisen sisällön, eivät pelkästään muistaneet sitä ulkoa. Ymmärryksen syvyys osoittautui liittyvän podcastien käyttöön. 3. Podcastit kohottivat opiskelumotivaatiota niiden opiskelijoiden kohdalla, jotka ilmoittivat kokeen alussa olevansa aiheeseen heikosti motivoituneita. 4. Poikien testattu osaaminen (alkutesti – lopputesti) koheni podcastien avulla, mutta tyttöjen ei. 5. Tutkimuksen alkuun verrattuna podcasteja suosivien opiskelijoiden määrä kolminkertaistui 21:stä 62:een. 6. Yleisesti ei havaittu merkittäviä eroja teksti- ja podcast-muotoisten tukiaineistojen käytön välillä. Jos opiskelijat tekivät työnsä, tulokset paranivat työtavasta riippumatta.
 5. 5. Miten podcast? Äänitä. Äänittäminen: helpoin ja silti myös laadukas sovellus Audacity, jossa ainut mutka on erillisen mp3- tallennuksen mahdollistava lisäosan asentaminen. Tietokoneen omat nauhurit sopivat myös, mutta tiedostomuodon joutuu konvertoimaan eli muuntamaan mp3-muotoon. Hyvä opastuksia Audacityllä nauhoittamiseen: FLOSS Manuals: Audacity-opas Verkko-opas.fi: Audacity: Podcastin äänittäminen Sibelius-Akatemia: Audacity opetuksessa
 6. 6. Audacity ja LAME mp3 encoder
 7. 7. Miten podcast? Äänitä. Nykyisten kannettavien oma mikrofoni on usein riittävän hyvä äänittämiseen. Myös älypuhelin sopii. Headset voi toimia hyvin. Laadukas tallennin on Zoom, jota voi käyttää sekä tietokoneeseen kytkettynä että irrallisena. Sillä voi nauhoittaa suoraan mp3-muotoon. Muitakin hyviä tallentimia löytyy.
 8. 8. Miten podcast? Julkaise. Podcastit voi julkaista monilla hiukan kimuranteilla ja hienostuneilla tavoilla. Yksinkertainen tapa audiopodcastin tuottamiseen on lähettää mp3-tiedostot Posterous-blogiin sähköpostin liitetiedostona. Posterous hoitaa julkaisun nopeasti. Blogissa julkaisua voi kuunnella suoraan selaimelta. Podcast-tilauskoodin saa kirjoittamalla oman Posterous-blogin perään: /rss
 9. 9. Esimerkki PS5-kurssilta:ppt-esitys + audiopodcastit verkko-opiskelijoille.
 10. 10. Audioluennot: nauhoitus omalla koneella > mp3 > lähetys Posterous-blogiin sähköpostin liitteenä >blogin syötteen voi upottaa wikiin ja tilata iTunesiin.
 11. 11. Audioluentojen syöte
 12. 12. Audioluennot iTunesissa, josta ne voi siirtää mobiilisoittimeen.
 13. 13. Miten podcast? Julkaise. Toinen helppo reitti tuottaa Podcast, on käyttää Audioboo-verkkopalvelua, jonne voi ladata mp3- nauhoituksia tai äänittää suoraan selaimelta. Mobiililaitteeseen asennetulla sovelluksella nauhoitukset sujuvat myös kätevästi. Audioboon profiilisivulta voi tilata tallenteet iTunesiin tai syötteenlukijaan.
 14. 14. Audioboon webkäyttöliittymä
 15. 15. Audioboo mobiili käyttöliittymä. Kuuntele Annenkolme arkipuuhien aikana nauhoitettua Audioboo- tallennetta.Vapautus koneen ääreltä!
 16. 16. Päivi Svärd ja Audioboo kieltenopetuksessa
 17. 17. Suosittelen opiskelijoilleni myös hyviä podcasteja netistä.
 18. 18. Podcast rantautui Suomeen 2005. Ks. myös Annen podcast-aiheinen linkkikokoelma.

×