Viktigaste verktøy for å skaffe seg og delta i virtuelle nettverk: <ul><li>SOSIALE  MEDIER </li></ul>
INNHALD <ul><li>Kva er sosiale medier? </li></ul><ul><li>Kvifor skal eg bruke dei som salskanal? </li></ul><ul><li>Dei uli...
KVA ER SOSIALE MEDIER?
DEI VIKTIGASTE SKILNADANE <ul><li>MASSEMEDIER </li></ul><ul><li>Også kalla tradisjonelle medier eller kringkasting, t.d.: ...
MEN: Skilnadane er i ferd med å bli mindre fordi massemedier tek i bruk sosiale medier.
8 MYTER OM SOSIALE MEDIER <ul><li>Å bruke virtuelle medier som salskanal betyr t.d. å kjøpe bannerannonser på Facebook. F...
KVIFOR SKAL EG BRUKE SOSIALE MEDIER SOM SALSKANAL?
8 FORDELAR MED SOSIALE MEDIER <ul><li>Gratis å bruke*. </li></ul><ul><li>Kan vere enklare enn anna marknadsføring. </li></...
DEI ULIKE SOSIALE KANALANE (Ei opplisting kjem til slutt)
ULIKE FORMER FOR SOSIALE MEDIER <ul><li>Blogging  – her kan du dele utfyllande kunnskap om fagfeltet ditt og fortelje om ...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
KORLEIS KAN EG BRUKE SOSIALE MEDIER I MI BEDRIFT?
RÅD OM VAL AV SOSIALE MEDIER <ul><li>Vel det eller dei sosiale mediene som høver di merkevare. </li></ul><ul><li>Fyl...
RÅD OM BRUK AV SOSIALE MEDIER <ul><li>Gje konstruktiv og motivert ros så ofte du kan, også til heilt framande. </li></ul...
 
 
UTFORDRINGAR MED SOSIALE MEDIER <ul><li>Må prøve å meistre sjangrane. </li></ul><ul><ul><li>Blogging og lenkedeling er de...
 
FLEIRE UTFORDRINGAR <ul><li>Det tek mykje tid å bruke sosiale media godt, fokuser på maks. 3 ulike i starten. </li></ul><u...
 
 
 
 
DEI MEST AKTUELLE SOSIALE MEDIENE: <ul><li>Origo.no (med lokalsonene Kystpuls.no , Fjordaglimt.no og Sognatreff.no o...
KJELDER OG REFERANSAR: <ul><li>Illustrasjonar og døme brukt i presentasjonen: </li></ul><ul><li>Logo 2.0: Stabilo Boss </...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Sosiale medier som salskanal - ved Arild Nybø, Mediebruket.no

504 views
455 views

Published on

Førelesing 4. februar 2009 for nyetablerte bedrifter i Sogn og Fjordane ved Arild Nybø, http://mediebruket.no

Published in: Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
504
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
30
Actions
Shares
0
Downloads
8
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Sosiale medier som salskanal - ved Arild Nybø, Mediebruket.no

  1. 2. Viktigaste verktøy for å skaffe seg og delta i virtuelle nettverk: <ul><li>SOSIALE MEDIER </li></ul>
  2. 3. INNHALD <ul><li>Kva er sosiale medier? </li></ul><ul><li>Kvifor skal eg bruke dei som salskanal? </li></ul><ul><li>Dei ulike sosiale kanalane. </li></ul><ul><li>Korleis kan eg bruke dei? </li></ul><ul><li>Konkrete døme. </li></ul><ul><li>Fordelar og ulemper. </li></ul><ul><li>NESTE TIME: Kva sosiale medier skal eg satse på, og korleis går eg fram? </li></ul>
  3. 4. KVA ER SOSIALE MEDIER?
  4. 5. DEI VIKTIGASTE SKILNADANE <ul><li>MASSEMEDIER </li></ul><ul><li>Også kalla tradisjonelle medier eller kringkasting, t.d.: Avis, TV, radio, vekeblad, film og internett. </li></ul><ul><li>Bedrift er avsendar. </li></ul><ul><li>Mange mottakarar. </li></ul><ul><li>Det er alltid berre massemediet som er avsendar. </li></ul><ul><li>Mottakarane har få høve til å svare. </li></ul><ul><li>Prøver å nå eit breiast mogleg publikum. </li></ul><ul><li>Dyrt å drive. </li></ul><ul><li>Treg kommunikasjonskanal. </li></ul><ul><li>SOSIALE MEDIER </li></ul><ul><li>Også kalla ”nye medier”, hovudsakleg internett: PC, mobiltelefon, TV-spel m.m. </li></ul><ul><li>Person er avsendar. </li></ul><ul><li>Ein eller fleire mottakarar. </li></ul><ul><li>Dei ulike partane byter på å vere avsendar. </li></ul><ul><li>Alle mottakarane kan svare direkte til avsendar. </li></ul><ul><li>Fungerer best med eit ”smalt” publikum. </li></ul><ul><li>Gratis å bruke. </li></ul><ul><li>Ekstremt rask kommunikasjonskanal. </li></ul>
  5. 6. MEN: Skilnadane er i ferd med å bli mindre fordi massemedier tek i bruk sosiale medier.
  6. 7. 8 MYTER OM SOSIALE MEDIER <ul><li>Å bruke virtuelle medier som salskanal betyr t.d. å kjøpe bannerannonser på Facebook. FEIL! </li></ul><ul><li>Sosiale medier er ein ”hype” som kjem til å gå over. FEIL! </li></ul><ul><li>Blogging øydelegg ryktet til firmaet mitt. (Det er betre å leige eit profesjonelt reklamebyrå.) FEIL! </li></ul><ul><li>Å bruke sosiale medier er ikkje skikkeleg arbeid. FEIL! </li></ul><ul><li>Sosiale medier kan erstatte tradisjonelle nettverk. FEIL! </li></ul><ul><li>Sosiale nettverk er for ungar og tenåringar. FEIL! </li></ul><ul><li>Bruk av sosiale medier gjev ikkje målbare resultat. FEIL! </li></ul><ul><li>Konkurrentane mine kan snappe opp idear gratis frå mine sosiale nettverk. Eg burde tatt betalt. FEIL! </li></ul>
  7. 8. KVIFOR SKAL EG BRUKE SOSIALE MEDIER SOM SALSKANAL?
  8. 9. 8 FORDELAR MED SOSIALE MEDIER <ul><li>Gratis å bruke*. </li></ul><ul><li>Kan vere enklare enn anna marknadsføring. </li></ul><ul><li>Ambassadørar hjelper til med å marknadsføre merkevara di gratis, ”word of mouth”. </li></ul><ul><li>Om du er aktiv og tidleg ute byggjer du deg opp eit namn i fagmiljøet. </li></ul><ul><li>Sosiale medier er her for å bli. </li></ul><ul><li>Du kan følgje med på konkurrentane. </li></ul><ul><li>Du får direkte tilbakemeldingar frå kundane. </li></ul><ul><li>Kundane dine oppdagar at du er eit menneske – ikkje berre ei ”kjenslelaus bedrift”. </li></ul>
  9. 10. DEI ULIKE SOSIALE KANALANE (Ei opplisting kjem til slutt)
  10. 11. ULIKE FORMER FOR SOSIALE MEDIER <ul><li>Blogging – her kan du dele utfyllande kunnskap om fagfeltet ditt og fortelje om livet i bedrifta di, og du kan lenke til andre. </li></ul><ul><li>Mikroblogging – del og motta korte men gjennomtenkte tankar og observasjonar innanfor fagfeltet ditt. </li></ul><ul><li>Kommentarskriving – delta i ulike diskusjonsfora og del kunnskapen din og få tilbakemeldingar. </li></ul><ul><li>Multimediedeling – del video, foto, lyd og få tilbakemeldingar hjå andre. </li></ul><ul><li>Lenkedeling – del dine favorittbokmerke innan ditt fagområde med resten av verda. </li></ul><ul><li>Utstillingsvindauge – gjer deg attraktiv og lett å kontakte ved å legge ut CV’en din, kontaktinfo og skrive kva du har utretta i jobbsamanheng (og om du har sprunge maraton). </li></ul>
  11. 25. KORLEIS KAN EG BRUKE SOSIALE MEDIER I MI BEDRIFT?
  12. 26. RÅD OM VAL AV SOSIALE MEDIER <ul><li>Vel det eller dei sosiale mediene som høver di merkevare. </li></ul><ul><li>Fyll ut profilen din så godt det let seg gjere utan å bli for privat. </li></ul><ul><li>Rektruttering, marknadsføring og fagleg påfyll bør oftast skje i ulike sosiale medier (dvs. ikkje bruk same kanalen til alt). </li></ul><ul><li>” Be the message” – oppfør deg slik som ønskjer at merkevara skal bli oppfatta. </li></ul><ul><li>” Keep it simple” – gjer det lett å forstå kva du tilbyr. </li></ul><ul><li>Bruk Google for å finne bloggar og nettstader som handlar om ditt fagområde. Kikk på personane som står bak, og sjå kva dei er med i. </li></ul>
  13. 27. RÅD OM BRUK AV SOSIALE MEDIER <ul><li>Gje konstruktiv og motivert ros så ofte du kan, også til heilt framande. </li></ul><ul><li>Ver varsam med å gje negativ kritikk generelt, og gje aldri negativ kritikk til enkeltpersonar. </li></ul><ul><li>Ver varsam med å bruke humor. </li></ul><ul><li>Sei takk også for negativ kritikk. </li></ul><ul><li>Ikkje bruk sosiale medier som reine annonser eller lenker med ”Kjøp her”. Men du kan gjerne omtale eigne produkt, og be om tilbakemeldingar. </li></ul><ul><li>Referer andre autoritetar oftare enn du refererer til deg sjølv. Legg alltid inn peikar til dei andre. </li></ul>
  14. 30. UTFORDRINGAR MED SOSIALE MEDIER <ul><li>Må prøve å meistre sjangrane. </li></ul><ul><ul><li>Blogging og lenkedeling er dei enklaste, men dei som tek lengst tid å bygge opp. (Del blogginnlegga og bidraga til lenkesamfunna på t.d. LinkedIn og Plaxo). </li></ul></ul><ul><ul><li>Twitter er den vanskelegaste, men den som skaffar deg fagleg nettverk raskast. </li></ul></ul><ul><ul><li>Facebook er raskt og enkelt, men fungerer betre som salskanal enn som fagnettverk. </li></ul></ul>
  15. 32. FLEIRE UTFORDRINGAR <ul><li>Det tek mykje tid å bruke sosiale media godt, fokuser på maks. 3 ulike i starten. </li></ul><ul><li>Sosiale medier som salskanal handlar om merkevarebygging kring deg og ditt firma – ikkje annonsering. </li></ul><ul><li>Må tole negative tilbakemeldingar. </li></ul>
  16. 37. DEI MEST AKTUELLE SOSIALE MEDIENE: <ul><li>Origo.no (med lokalsonene Kystpuls.no , Fjordaglimt.no og Sognatreff.no og 4.000 andre temasoner som du finn via søk og når innlegg dukkar opp på lokalsonene). Her kan du blogge, dele bilete, skrive innlegg på soner eller eigen profil, marknadsføre hendingar i kalenderen og bygge ein krets. Torget på NRK Sogn og Fjordane er mykje det same (men her er brukarane ofte anonyme, og det er mange usaklege kommentarar.) </li></ul><ul><li>LinkedIn – legg ut CV’en, meld deg inn i relevante fagnettverk. Del det du publiserer i andre nettverk, t.d. blogg. </li></ul><ul><li>Facebook – la kundane finne deg på Facebook, og del godbitar med dei og venene dine. </li></ul><ul><li>Twitter – mikroblogging. Finn autoritetar på ditt fagfelt, og bygg opp eit verdsomfemnande nettverk. Del faglege tips og erfaringar. Bruk gjerne engelsk, og følg andre før du prøver sjølv. </li></ul><ul><li>Blogger.com er Google si bloggeteneste. Få deg epostkonto på Gmail , bruk docs.google.com til å dele dokument og samarbeide. </li></ul><ul><li>Digg.com , Del.icio.us og StumbleUpon - samle og del bokmerke med andre (peikarar til relevante nettstader innanfor eit fagområde). </li></ul><ul><li>Her er 100 andre sosiale medier . Sjekk dei ut, og søk på emne eller personar du er interessert i. </li></ul><ul><li>Og her er fleire argument for kvifor du bør lære deg sosiale medier. Vil du ha endå meir? Sjekk ut denne sida . </li></ul>
  17. 38. KJELDER OG REFERANSAR: <ul><li>Illustrasjonar og døme brukt i presentasjonen: </li></ul><ul><li>Logo 2.0: Stabilo Boss </li></ul><ul><li>Logobyen: 4 ever young </li></ul><ul><li>Din Side: Tjen penger på Facebook </li></ul><ul><li>CNN og Facebook under presidentinnsetjinga . </li></ul>

  ×