I.   Svaki program je    intelektualna svojina    i ima svoga vlasnika.II.  Korišćenje programa    podlaže za...
I. Po pitanju autorskih prava, svi  legalni programi su podeljeni u tri  grupe:1.vlasništvo autora(propietary  soft...
I.  Programi koji su vlasništvo   autora/proizvođača se mogu koristiti samo   ako se plate prava za korišćenje.   K...
I.  Deljeni(shareware-server) I probni(trial) programi   su besplatni, ali im je ograničen rok besplatnog   korišćen...
I.   Ovi programi se mogu besplano   koristiti, kopirati i razmenjivati.   Zovu se još i programi otvorenog   k...
I.   Postoji mnogo razloga zašto koristii legalan licencirani softver.II.  Osim što želite dobru reputaciju, prednosti...
Jedna od čestih pojava na našim prostorima, je da zbogekonomskih razloga korisnici na svoje kućne ili poslovneračunare ins...
www.digitalconsulting.comi u knjizi Mirsada Imamovica“Racunarstvo i Informatika”
Legalni i piratski softver
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Legalni i piratski softver

2,272 views
2,104 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
2,272
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
577
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Legalni i piratski softver

 1. 1. I. Svaki program je intelektualna svojina i ima svoga vlasnika.II. Korišćenje programa podlaže zaštiti autorskih prava.III. Da bi se program mogao koristiti, neophodno je da ga korisnik plati.
 2. 2. I. Po pitanju autorskih prava, svi legalni programi su podeljeni u tri grupe:1.vlasništvo autora(propietary software)2.deljeni i probni(shareware and trial)3.javni, slobodni i besplatni(freeware or public domain)programi.
 3. 3. I. Programi koji su vlasništvo autora/proizvođača se mogu koristiti samo ako se plate prava za korišćenje. Kada su ovi programi u pitanju, treba znati da korisnik plaćanjem licence stiče pravo samo da koristi program. To znači, korisnik ne kupuje program već samo dozvolu da koristi program. Kupovinom licence, korisnik dobija program u originalnom pakovanju, i tzv.broj proizvoda(Product key). Ovaj broj je neophodan da bi se izvršila instalacija programa, a posle i registracija.
 4. 4. I. Deljeni(shareware-server) I probni(trial) programi su besplatni, ali im je ograničen rok besplatnog korišćenja. Ovi programi se najčešće daju od strane proizvođača zbog testiranja, na rok od 30 do 60 dana. Posle isteka tog roka, korisnik programa treba da plati licencu za nastavak korišćenja, ili da prestane sa korišćenjem. Kada se plati licenca, dobija se mogućnost registracije I potpuna dokumentacija. Ako korisnik nastavi da koristi program nakon isteka probnog roka, neki programi jednostavno prestanu da rade, dok kod nekih postepeno prestaju pojedine funkcije.
 5. 5. I. Ovi programi se mogu besplano koristiti, kopirati i razmenjivati. Zovu se još i programi otvorenog koda.II. Najpoznatiji je Linux kao operativni sistem, a od uslužnijih programa je Open Office, koji zamenjuje Microsoft Office paket.
 6. 6. I. Postoji mnogo razloga zašto koristii legalan licencirani softver.II. Osim što želite dobru reputaciju, prednosti koje vam donosi legalan softver su sigurnost, podrška, garancija i legalnost vašeg poslovanja.III. Prednosti korišćenja legalnog sofvera:1. Garancija i pristup dokumentaciji vezanoj za kupljeni softver2. Tehnička podrška dostupna 24 sata3. Mogućnost ažuriranja i nadogradnje4. Smanjen uticaj virusa!5. Ušteda kroz investiciju kupovinom legalnog proizvoda. Poznato je da korišćenje piratskog softvera uzrokuje česte popravke, ponovne instalacije i sl. Piratski softver nije moguće ažurirati i nadograditi, a podložan je stalnom napadu od strane hakera koji vam mogu napraviti pravu zbrku brisanjem svih dokumenata, blokadom računara ili vam napakostiti tako što će vam u dokumentima menjati brojeve ili slova.
 7. 7. Jedna od čestih pojava na našim prostorima, je da zbogekonomskih razloga korisnici na svoje kućne ili poslovneračunare instaliraju crackovane – piratske programe kojepronalaze na Internetu ili kupuju na ulici.Kakve su posledice? Zašto se svi ti programi mogu naćibesplatno na Internetu?Razlog je vrlo jednostavan. Treba se uvek zapitati da li je neštostvarno besplatno jer, taj koji to nudi zasigurno ima neke koristiod takve usluge. Koje su to koristi?Većina takvih crackovanih programa je modifikovana da isključi -zaobiđe mehanizme zaštite koje proizvođači softvera ugrađuju, kakobi se zaštitili od nelegalnog korišćenja i kopiranja svojih proizvoda.Ali, pored toga, ovako modifikovani programi često nose iskriveni "teret" u kome se nalaze virusi ili drugi zlonamerno pisaniprogrami. Posledice su nepredvidive, a korisnik često nije ni svestanda ima "neželjene goste" u svom računaru. Danas se u svetusvakodnevno pojavljuje na desetine pa čak i stotine novih virusaNjihova uloga je da "zaraze" što više računara.
 8. 8. www.digitalconsulting.comi u knjizi Mirsada Imamovica“Racunarstvo i Informatika”

×