Kerstverhaal in 10 schilderijen van William Brassey Hole the life of Jesus from Nazareth

2,029 views
1,901 views

Published on

Tijdens het samenstellen van mijn nieuwe gatis ebook met de titel ‘Kerstverhaal in woord en beeld’ stuittie ik op bijzonder werk van van de Britse schilder William Brassey Hole (1842-1917). Ik had nog niet eerder over hem gehoord of gelezen. Nu wijd ik een blog-artikel aan hem omdat hij bijbelse schilderijen heeft gemaakt die prima kunnen worden gebruikt voor educatieve doeleinden, bijvoorbeeld om op basisscholen bijbelverhalen te illustreren.
Met de platen kan in het onderwijs vrij worden gewerkt omdat het auteursrecht is verlopen: de maker is meer dan 70 jaar geleden overleden. Het leuke is dat het formaat en de stijl van de schilderijen vaak hetzelfde is. De platen kunnen worden geprint op staand A4 of worden geprojecteerd op een digibord.
William Hole werd in 1846 geboren in Salesbury in Engeland. Het gezin (hij was enig kind) verhuisde al snel naar Edinburgh in Schotland. Na zijn middelbare school ging hij in de leer bij een ingenieursbureau voor civiele techniek. Toen hij begin twintig was, wilde hij meer van de wereld zien en ging op reis. Terwijl hij door Italië trok raakt Hole in Rome bevriend met enkele kunstenaars, die hem ervan overtuigden dat een carrière in de kunst bij hem paste. Na zijn teruggkeer in Edinburgh startte hij een formele opleiding voor schilderen en etsen aan de Royal Scottisch Academy (RSA).
Hole specialiseerde zich in het schilderen van historische onderwerpen, landschappen en industriële objecten. Omsteeks 1900 reisde hij naar Palestina om te beginnen aan een serie van 80 aquarellen over het leven van Jezus. Dit project rondde hij af in 1905. In 1906 werden de aquarellen geëxposeerd via de Fine Art Society, waarna deze werden gepubliceerd in het boek The life of Jesus of Nazareth. Tien van de tachtig prenten hebben betrekkeingop het kerstverhaal. Aquarellen met de onderstaande gebeurtenissen heb ik opgenomen in een slideshow:

1. De engel Gabriël vertelt Maria dat zij een zoon zal baren
2. Maria bezoekt haar oudere en zwangere nicht Elisabeth
3. Voor Jozef en Maria is in het overvolle Bethlehem geen plaats in de herberg
4. Herders in het veld vernemen ‘s nachts van een engel dat de messias is geboren
5. De herders vereren het kindje Jezus in de stal
6. De wijzen uit het Oosten komen aan in Jeruzalem
7. De wijzen uit het Oosten vereren het kindje Jezus en schenken wierook, mirre en goud
8. Simeon en Anna met het kindje Jezus in de tempel van Jeruzalem
9. De moord op de hogepriester Zacharias
10. Jozef, Maria en Jezus vluchten naar Egypte

William Hole streefde ernaar om situaties af te beelden op een manier die historisch juist is. Daarom maakte deze schilderijen steeds op bestaande plekken en liet hij modellen antieke kleding dragen. Mede daardoor ademen zijn aquarellen de sfeer van de streek.

Published in: Spiritual
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
2,029
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1,311
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Kerstverhaal in 10 schilderijen van William Brassey Hole the life of Jesus from Nazareth

  1. 1. Samengesteld voor: schoolgoochelaar Aarnoud Agricola www.goochelaar.biz

×