Nelson Mandela

384 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
384
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Nelson Mandela

 1. 1. Noms : Katrina Samir i Paula Tirnavean Assignatura : Religió Curs: 2013-14
 2. 2. - Què és el premi Nobel? - Biografia - Frases famoses - Opinió personal ÌNDEX
 3. 3. Els premis Nobel van ser creats en el seu testament per Alfred Nobel , inventor de la dinamita industrial suec. La seva funció és la de premiar les persones la labor de les quals haguera sigut excel·lent al llarg de la seua vida en algun dels camps premiats. Nobel va signar el seu testament al Club Suec- Noruec de París el 27 de novembre de 1895. Se sentia culpable per la seva responsabilitat com a empresari enriquit a través d'una indústria productora de dinamita el principal mercat era la mineria, però també la guerra. Aquesta pot haver estat la motivació principal del seu famós testament, potser lligat al costum de l'època de realitzar accions per fer transcendir el seu nom en morir. Què és el premi Nobel ?
 4. 4. Nelson Rolihlahla Mandela (Umtata, Sud-àfrica, 18 de juliol de 1918 - Johannesburg, 5 de desembre de 2013)va ser un polític sud-africà, un dels líders emblemàtics de la lluita contra el sistema polític de l'apartheid i va arribar a ser el primer president de la República de Sud-àfrica (1994 - 1999) escollit persufragi universal a les primeres eleccions nacionals no racials de la història del país. Nelson Mandela es va afiliar al Congrés Nacional Africà (Africà National Congress, ANC) el 1944, per tal de lluitar contra el domini polític de la minoria blanca i la segregació racial que impulsava. Es va fer advocat i participà en la lluita no violenta contra les lleis de l'apartheid, que varen ser establertes pel govern del Partit Nacional afrikaner, arribat al poder a través de les eleccions del 1948. L'ANC va ser prohibit el 1960 sense que la lluita pacífica donés resultats tangibles. Mandela fundà i dirigí la branca militar de l'ANC, Umkhonto We Sizwe, el 1961, que dugué a terme una campanya de sabotatges contra objectius militars. Biografia
 5. 5. Detingut per ordre del govern sud-africà amb el suport de l'Agència Central d'Intel·ligència dels Estats Units (CIA), fou condemnat a cadena perpètua de presó i a treballs forçats. Esdevingué una celebritat beneficiant-se d'un fort suport internacional, i fou convertit en un símbol de la lluita per la igualtat racial, especialment després de la massacre de Soweto, del juny de 1976. Després de vint-i-set anys de presó, Mandela va ser alliberat l'11 de febrer de 1990, i defensà la reconciliació i la negociació amb el govern del president Frederik de Klerk. El 1993, rebé conjuntament amb aquest, el Premi Nobel de la Pau per les seves accions a favor de la fi de l'apartheid i l'establiment d'una Democràcia no racial al país. Escollit primer president negre de Sud-àfrica el 1994, continuà amb èxit la política de reconciliació nacional, però deixà una mica de banda la lluita contra la sida, molt present a Sud-àfrica. Després d'un únic mandat, als 81 anys es retirà de la vida política activa. Posteriorment, va reprendre la seva actuació contra la sida, a causa de la qual perdé un fill, i seguí sent una personalitat mundialment reconeguda per la seva defensa dels drets humans.
 6. 6. Va estar casat tres vegades al llarg de la seva vida, en dues de les quals tingué un total de sis fills .Era un apassionat de la música clàssica, d'autors com Georg Händel o Piotr Txaikovski. A Sudàfrica, tothom li té un respecte profund i se'l considera "el pare de la nació". Sovint se l'anomena amb el nom del seu clan, Madiba. Dalindyebo es va recordar de la seva ajuda adoptant Mandela de manera informal a la mort del seu pare. El pare de Mandela tenia quatre dones amb les quals tingué 13 fills. Mandela va néixer de la seva tercera dona (tercer segons un sistema de classificació reial complex), Nosekeni Fanny del clan Mpemvu Xosa, a les terres on Mandela passà la major part de la seva infantesa.
 7. 7. Rolihlahla Mandela va ser el primer membre de la seva família que va anar a escola, on la seva institutriu Miss Mdingane li donà el nom anglès de Nelson, pràctica habitual en aquella època. El seu pare morí de tuberculosi quan Nelson només tenia nou anys i el regent Jongintaba esdevingué el seu tutor.Va anar llavors a l'escola d'una missió metodista situada al costat del palau del regent. Seguint el costum Thembu, va ser iniciat religiosament a l'edat de setze anys i va anar al Clarkebury Boarding Institute. Nelson Mandela aprovà el seu ensenyament primari en dos anys en lloc dels tres anys habituals. Designat per heretar la funció de conseller del seu pare, Mandela va anar el 1937 a l'escola metodista de Healdtown a Fort Beaufort on estudià la majoria de la família reial Thembu. Als 19 anys, en aquesta escola, va practicar boxa i curses atlètiques.
 8. 8. Diplomat, arriba a la Universitat de Fort Hare per començar estudis en dret. Allí coincidí amb Oliver Tambo de qui es féu amic i col·lega; i hi descobrí el nacionalisme africà, no el va convèncer el marxisme difós pel Partit Comunista de Sud- Àfrica i s'adherí a la doctrina de no- violència predicada per Gandhi .Gandhi, qui havia començat la seva resistència no violenta mentre que era a Sud-Àfrica, influencià no només els mètodes de Nelson Mandela, sinó també els de diverses generacions d'activistes antiapartheid que hi veien un mètode per lluitar contra l'opressió i el colonialisme,Al final del seu primer any, en tant que era membre del consell representatiu dels estudiants, s'implicà en el boicot del reglament universitari que volia transformar el consell en una senzilla cambra de confirmació fet que va provocar la seva expulsió de la universitat.Joc després d'haver marxat de Fort Hare, Jongintaba anuncià a Mandela i a Justice, el seu fill i hereu al tron, que havia organitzat un matrimoni concertat per a cadascun d'ells. Els dos homes joves, descontents per aquest arranjament, decidiren fugir a Johannesburg.A la seva arribada, Nelson Mandela aconseguí un treball de guàrdia en una mina, però el seu empresari anul·là ràpidament el contracte quan s'adonà que Mandela era el fill adoptiu fugit del regent. Nelson Mandela treballà llavors com a empleat en un bufet d'advocats gràcies a les seves relacions amb el seu amic i mentor Walter Sisulu.
 9. 9. El 1923, la llei sobre les regions urbanes indígenes (natives urban areas act) va introduir la segregació residencial oferint la flexibilitat als municipis per poder crear barris reservats als negres i a limitar la seva urbanització. El 1996 ,la llei sobre la representació dels indígenes (Representation of Natives Act) suprimeix els negres de les llistes electorals comunes de la província del Cap, per inscriure'ls en llistes separades. Aquesta maniobra permet escollir tres diputats blancs representant els seus interessos al Parlament i instituir consells de representacions indígenes (Nativa Representative Councils), purament consultius i compostos de negres escollits, d'altres designats, i de funcionaris. Paral·lelament, la llei sobre el fons d'inversió predial i la terra indígena, amplia la superfície de les reserves indígenes existents a un 13% de la superfície del país, traient en el mateix temps als residents negres del Cap, el dret de comprar terra fora de les reserves. Finalment, el 1942, tingueren lloc diversos discursos antiguerra pronunciats sobretot per Yusuf Dadoo, un influent dirigent del congrés indi del Transvaal, i per prevenció dels altercats, les vagues dels treballadors negres varen ser declarades il·legals en el marc de l'esforç de la guerra. A les eleccions generals de 1948, va obtenir el poder al país el Partit Nacional, en aquell moment un partit exclusivament afrikaner, que institucionalitzà la segregació racial amb la posada en escena d'una novetat política de segregació sota el nom d'apartheid, on la connexió territorial, la nacionalitat i l'estatut social depenien de la condició racial de l'individu, desfavorint àmpliament la població negra i prohibint els matrimonis mixtos, entre altres mesures.
 10. 10. La pobresa no és un accident .Com l'esclavitud i l'apartheid , és una creació de l'home i pot eliminar-se amb les accions dels éssers humans. Per ser lliure no es necessita només despullar-se de les pròpies cadenes ,sinó viure d'una manera que respecti i potenciï la llibertat d'uns altres. La major glòria no és caure , sinó aixecar-se sempre. Si vols fer la pau amb el teu enemic has de treballar amb ell. Llavors es converteix en el teu company. No pot haver-hi una revelació més intensa d'una societat ,que la forma en la qual tracta als seus nens. Frases famoses
 11. 11. Els veritables capdavanters han d'estar disposats a sacrificar-ho tot per la llibertat del seu poble. El meu ideal més volgut és el d'una societat lliure i democràtica en la qual tots puguem viure en harmonia i amb iguals possibilitades. Desprès d'escalar una muntanya molt alta ,descobrirem que hi ha moltes altres muntanyes per escalar. Hem d'usar el temps sàviament i adonar-nos que sempre és el moment oportú per fer les coses bé.
 12. 12. Ens ha agradat fer el treball de Nelson Mandela amb parella. La frase que ens ha agradat mes de totes les frases famoses es: Hem d'usar el temps sàviament i adonar-nos que sempre és el moment oportú per fer les coses bé. Lo que mes ens ha cridat l’atenció de Nelson Mandela és que es va quedar vint-i-set anys sol a la presó per defensar el seu poble. Opinió personal

×