Avoimen datan lisensoinnista

5,054 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
5,054
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
281
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Avoimen datan lisensoinnista

  1. 1. Public Domain Avoin lisenssi (esim. CC-by) Käyttö- ehdot Julkishallinnon datan lisensointi Lähtökohtaisesti avointa – tarpeelliset rajoitteet avoimen päälle Vältettävä tilannetta, että esim. koko rekisterille asetetaan rajoittavat käyttöehdot sen takia, että rekisterin osana on aineistoja, jotka sitä edellyttävät. -> Avoimet ja käyttörajoitteiden alaiset aineistot on pystyttävä jakamaan toisistaan erillään.
  2. 2. Public Domain Avoin lisenssi (esim. CC-by) Aineistot, joihin liittyy käyttörajoittaita esim. yksityisyydensuojan turvaamiseksi tai muista syistä. Ei kuulu avoimen datan piiriin! Hallinnon avoin data, käytöstä Ei tarvitse erikseen sopia! Pohjalla avoin julkinen aineisto, jota käytettäessä ei edellytetä edes lähteen nimeämistä. Käyttö- ehdot
  3. 3. Lisensointimalleja maailmalta Norjan malli: Kansallinen CC -yhteensopiva ”nimeä” -lisenssi + database directive huomiointi, vältettiin CC:n kääntäminen Australian malli: Moraalisten oikeuksien säilyttämiseksi valittiin CC -lisenssit Yhdysvaltain malli: Eivät ymmärrä koko lisenssikeskustelua, miksi verovaroin tuotetulla datalla pitäisi olla lisenssi? Hollanti haluaisi mennä samaan suuntaan. Eurooppalainen ongelma: Database Directive ja sui generis suoja tietokannoille (ei niiden sisällölle), tämä pitäisi vain lobata poiskartalta. ODC lisenssit suunniteltu tietokannoille. CC v 4.0 tulee huomioimaan tämän myös Ei kaupallinen Share alike Nimeä Ei ehtoja - vastaa public domainia Vertaa jokamiehen oik. CC NC CC SA ODC-ODbL CC BY ODC-By Norwegian Licence for Open Data (NLOD) CC0 PDDL Public Domain (lain mukaan – ei lisenssiä)
  4. 4. Julkinen hallinnon data Avoin hallinnon data Avoin data Hallinnon data Mitä on julkishallinnon avoin data? Mikä ei ole salaista on julkista – voisiko se olla myös avointa?

×