2012 10: Atencio primaria Lleida: Gestió de la malaltia en xarxa

557 views
527 views

Published on

2012 10 Atencio primaria Lleida: Gestió de la malaltia en xarxa. Apicslleida

Published in: Health & Medicine
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
557
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
13
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

2012 10: Atencio primaria Lleida: Gestió de la malaltia en xarxa

 1. 1. Telemedicina: present i futur
 2. 2. Necessària; no sempre fàcil
 3. 3. 1. CONCEPTE (que volem fer)2. ENTORN (què s’està fent)3. IMPLEMENTACIÓ (com ho podríem fer)
 4. 4. TELEMEDICINA: DE QUÈ PARLEM? És medicina a distància Prestació de serveis mèdics a distància. El camp d’aplicació és molt ampli i no limitat només a les consultes mèdiques. Per tant el terme més adequat seria eHealth: procés assistencial prestat amb el suport de les TIC.
 5. 5. TELEMEDICINA: DE QUÈ PARLEM?TIPUS:• Telemedicina síncrona:participen alhora els diferents actors. En són exemples la consulta telefònica, lateleconsulta on-line amb la participació del malalt i dos professionals, sessions adistància (videoconferència). Avantatges: inici i final en un mateix acte permeten interacció Desavantatges: recursos tecnològics coordinació• Telemedicina asíncrona: quan la comunicació no es fa simultàniament en el temps. Teleconsulta off-line(sense malalt), informació de proves. Avantatges: s’ajusta millor a les activitats dels diferents professionals menors recursos tecnològics Desavantatges: no es tan interactiu el professional ha d’adoptar un paper més proactiu
 6. 6. SERVEIX ? Menor temps en visita Pacients satisfets Menor empatia Menor satisfacció dels metges Calen noves habilitats
 7. 7. No és fàcil l’adquisició de noves habilitats, però...
 8. 8. ALGUNES EXPERIÈNCIES Jornada sobre la integració de nivells assistencials mitjançant les TICSala dActes del Departament de Salut. Barcelona, 13 de juliol de 2012.
 9. 9. Tele-Oftalmologia Sorgeix per l’augment de les llistes d’espera i la dispersió dels professionals. La infermeria penja imatges fotogràfiques que són valorades remotament per 4 metges lectors des dels seus respectius llocs de treball. L’oftalmòleg amb accés a eCAP revisa els casos
 10. 10. SAP Bages-Berguedà també:
 11. 11. Teledermatologia Fiabilitat en el diagnòstic Concordança entre telediagnòstic i diagnòstic en consulta presencial. Concordança K=0.75 a 0.91 y entre 64% y el 79% d’acord (TD diferida)*. 154 pacients resolts Teledermatologia de Juny de 2011 a Juny de 2012.
 12. 12. VIDEOCONFERÈNCIALa consultoria a distància ambvideoconferència no suposa unadisminució de l’activitat deconsultoria.•La consultoria a distància ambvideoconferència suposa unimportant estalvi en hores dedesplaçaments i en despesaassociada.•Les principals amenaces per aaquesta activitat són les mateixes queper a la consultoria de presènciafísica:-manca de proactivitat per part delsprofessionals-dificultat de registre de l’activitat.
 13. 13. PEDIATRIA dels Pirineus
 14. 14. ICS: Terres de l’Ebre Diagnòstic Ràpid del Càncer (DRC). – Permet que els professionals de lAtenció Primària derivin directament a la gestora de casos una sospita de cas de càncer. – La gestora de casos inicia el procediment i el seguiment del pacient fins acabar lestudi. – Els formularis canvien segons el tipus de càncer i tenen tota la informació necessària per a lespecialista. – Control del temps despera.
 15. 15. ICS: Terres de l’Ebre Visita virtual sense pacient. – Solució integrada amb els HIS actuals (eCAP / SAP). – Serveis actuals: • Endocrinologia • Pediatria • Cardiologia – Serveis en fase inicial: • Dermatologia • Oftalmologia (fons dull) – Millora la resolució de lAP, el coneixement, la comunicació amb lAE i evita el desplaçament de pacients. – La informació està disponible a lHCC ICS i a lHCCC.
 16. 16. ICS: Terres de l’Ebre Model fàcilment importable a la nostra realitat
 17. 17. COM HO FAREM? Estudis Vida real pilot Agència d’Informació, Avaluació i Qualitat en Salut (AIAQS) Dr. Joan Escarrabill
 18. 18. Stop pilot studies!
 19. 19. Acceptació inicial d’una tecnologia es fa sense haverprevist (amb l’acord del “decisor”) de quina maneraes farà la disseminació.
 20. 20. Quatre hipòtesis per a l’adopció de la telemedicina:1. Els avantatges per als usuaris són el factor determinant de la velocitat d’adopció i la percepció que en tinguin els professionals d’aquestes millores2. Com més es prova millor. Evidència de les pràctiques implementades a gran escala3. L’evidència de la cost-efectivitat, condició necessària però no suficient.4. Incentius econòmics i professionals: els avantatges s’han de percebre
 21. 21. Squeezing out the doctor Cal canviar algunes actituds per trobar un lloc (habitable) en l’atenció sanitària del futur. Millor “abraçar-se” al paper futur de les TIC i al desenvolupament dels nous rols d’infermeria.
 22. 22. Evolució vs. Canvis disruptius
 23. 23. Moltes gràcieshttp://www.slideshare.net/apicslleida

×