Median kanssa kasvamassa

 • 64 views
Uploaded on

 

More in: Education
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Be the first to comment
  Be the first to like this
No Downloads

Views

Total Views
64
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0

Actions

Shares
Downloads
0
Comments
0
Likes
0

Embeds 0

No embeds

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  No notes for slide

Transcript

 • 1. Mediakasvatusprojekti Kytöpuiston koulun 1. luokallakevätlukukaudella 2013
 • 2.  Aiheena on mediakasvatus alkuopetuksessa. On osa opetussuunnitelmaa, mutta valitettavasti jäänytlähes huomiotta omassa opetuksessa Ideana on tutustua mediakasvatusta tukeviinmateriaaleihin netissä ja kokeilla uusia toimintatapojaoppilaiden kanssa. Viikon 20 puitteissa on mahdollista toteuttaa kolmeopetustuokiota, lisäksi tavoitteena kokeilla pariatehtävää vielä kahden viimeisen kouluviikon aikana.
 • 3.  Jakson tavoitteena on herätellä oppilaita ajattelemaantietokoneen käyttöä muunakin kuin pelivälineenä. Opettelemme käyttämään uutta työkalua, Paint.Netiä. Laajennamme TVT:n käsitettä liikkuvaan kuvaan jaohjelmointiin.
 • 4.  Kevätlukukauden aikana olemme luokan kanssaopetelleet: kirjautumaan omilla tunnuksilla koneelle, käyttämään luokan omaa Fronter –huonetta käyttämään Microsoft Word – tekstinkäsittelyohjelmaa(kirjoittaminen ja Clip Art –kuvan liittäminen sekätallentaminen) äidinkielen ja matematiikan sisältöjä nettipeleillä(Mangahigh, Tuhattaituri, Kirjakuja, TutkiNet,Pikkumetsä ja National Library of VirtualManipulatives)
 • 5.  Valitsin materiaaliksi Pelastakaa Lapset ry:n Hiiripiiri-materiaalin. tuttu materiaali nimeltä ilmainen ja tilattavissa yhdistykseltä Hain materiaalit itselleni verkosta .
 • 6.  Aihealueet on jaettu kolmeen riiheen. Tehtäviä voidaan integroida useimpiin koulussa opetettaviinaineisiin. Esi- ja alkuopetukseen suositellaan kahden ensimmäisenriihen tehtäviä. Valitsin näistä omaan projektiini mielekkäitä tehtäviä. Riihessä yksi harjoitellaan perusasioista, tutustutaanaihemaailmaan ja käsitteisiin sekä harjoitellaanyksinkertaisten työvälineiden kanssa työskentelyä. Riihessä kaksi sovelletaan perustaitoja, harjoitellaanmediaympäristön tarkkailua sekä luovaa mediantuottamista, tutustutaan verkkomaailmaan ja jatketaantyövälineiden kanssa työskentelyä.
 • 7.  Laaditaan yhdessä luokan tietokonesäännöt. Pohjustetaan katsomalla Opettaja.tv:n Hiiripiirintietokonesääntöihin liittyvä video. Keskustellaan videon pohjalta, mihin ja miten tietokonettakäytetään. Kiinnitetään huomiota etenkin seuraaviin kysymyksiin: Ollaanko koneella yksin, kavereiden kanssa vai vain aikuisenseurassa? Keneltä kysytään lupa? Kuinka kauan koneella saa olla? Mitä koneella saa tehdä? Mitä tehdään, jos avattu nettisivu tai peli pelottaa? Tavoitteena tietotekniikan käytön pohtiminen, terveydellisetseikat ja mediaturvallisuuden käsitteen pohjustaminen
 • 8.  Pari piirtää kuvan piirto-ohjelmalla ja toisen tuleearvata, mitä kuva esittää. Käytetään Paint.Net –piirto-ohjelmaa. Tavoitteena opetella piirto-ohjelman käyttöä,tulkitsemaan kuvia ja toimimaan yhteistyössä parinkanssa.
 • 9.  Kirjoitetaan tarinaa parin kanssa vuorolausein. Opettaja valitsee parit niin, että heikommat kirjoittajatsaavat tukea taitavammilta. Käytetään Word –ohjemaa.
 • 10.  Varsinaisen projektiviikon jälkeen aion vielä kokeillaluokan kanssa seuraavia tehtävätyyppejä: Robotti ja ohjelmoija (ohjelmoinnin käsite, ohjelmoijaohjaa annetuilla käskyillä robottia) Liikkuuko kuva? (kuvamanipulaatiota paperilla) Tarkoituksena oli ottaa nämä ohjelmaan varsinaisellaprojektiviikolla, mutta aikataulu ei antanut myöten.
 • 11.  Opetustuokiot 1-3 sujuivat suunnitellusti. Luokkani on varsin keskusteleva, jotentietokonesäännöt syntyivät mukavasti yhdessäkeskustellen. Yhden oppilaan kohdalla otan vieläyhteyttä huoltajaan kodin tietokonesäännöistä. Yhteistoiminnalliset tehtävät sujuivat yllättävänjouhevasti, etenkin piirtotehtävä oli oppilaillemieleinen. Itseä vaivasi kiireen tuntu (samalla viikolla kahdenpäivän koulutus ja kevätretki), mutta tästä on hyväjatkaa ensi syksynä. Syksyn tavoitteena laajentaa materiaalivalikoimaa.