Contoh Instrumen Membaca

4,646 views
4,348 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
3 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
4,646
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
111
Actions
Shares
0
Downloads
237
Comments
0
Likes
3
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Contoh Instrumen Membaca

  1. 1. KEMAHIRAN MEMBACA BAND 1PERNYATAAN STANDARD Menamakan huruf , menyebut suku kata membaca perkataan dan ayat dengan betul serta memahami bahan yang dibaca. DESKRIPSI Menyebut huruf vokal dan konsonan. INSTRUMEN Kad huruf , mainan abjad AKTIVITI 1) Guru memaparkan objek yang mengandungi huruf . 2) Murid menyebut huruf yang dilihat. 3) Setiap murid diberi kad-kad abjad . 4) )Murid diminta menamakan dan menyebut abjad tersebut . 5) Murid yang memegang kad huruf abjad vokal dikehendaki menyebut dan membunyikan huruf tersebut . ITEM CONTOH Membaca dan membunyikan huruf vokal. a e i o u Membaca huruf konsonan . d h j p m s
  2. 2. KEMAHIRAN MEMBACA BAND 1PERNYATAAN STANDARD Menamakan huruf , menyebut suku kata , membaca perkataan dan ayat dengan betul serta memahami bahan yang dibaca . DESKRIPSI Menyebut suku kata terbuka dan tertutup dengan jelas. INSTRUMEN Kad-kad suku kata AKTIVITI 1) Guru memberi arahan kepada murid . 2) Murid membaca dan membunyikan suku kata . 3) Guru menanda ( / ) pada ruang kosong bagi murid yang dapat menguasai kemahiran membaca . ITEM CONTOH Menamakan dan membunyikan suku kata terbuka . Menamakan dan membunyikan suku kata tertutup .
  3. 3. KEMAHIRAN MEMBACA BAND 1PERNYATAAN STANDARD Menamakan huruf , menyebut suku kata , membaca perkataan dan ayat dengan betul serta memahami bahan yang dibaca . DESKRIPSI Membaca perkataan mudah dengan betul . INSTRUMEN Buku teks dan kad-kad perkataan. AKTIVITI 1) Guru menyediakan kad-kad suku kata dan perkataan . 2) Murid mengeja dan membatang perkataan mengikut suku kata yang ditunjukkan oleh guru . 3) Guru menanda ( / ) pada ruang kosong bagi murid yang menguasai kemahiran membaca . ITEM CONTOH Rujuk lampiran(Buku Teks m/s 27) Mengeja dan membatang perkataan . teratai seluar tupai
  4. 4. KEMAHIRAN MEMBACA BAND 2PERNYATAAN STANDARD Membaca, memahami, mengenal pasti dan mengimbas maklumat. DESKRIPSI Membaca dan memahami petikan . INSTRUMEN Buku teks AKTIVITI 1) Guru memperdengarkan petikan yang dibaca kepada murid . 2) Murid membaca ayat mengikut guru. 3) Murid membaca ayat tanpa bimbingan guru . ITEM CONTOH Rujuk lampiran(Buku Teks m/s 17) Membaca dan memahami petikan . Ayah beli kereta kecil . Kereta itu warna merah . Kereta kecil itu bergerak laju.Huda bawa adik . Mereka jumpa nenek . Adik suka hati .
  5. 5. KEMAHIRAN MEMBACA BAND 3PERNYATAAN STANDARD Membaca, memahami, menyusun dan memindahkan maklumat. DESKRIPSI Membaca ayat dengan sebutan dan intonasi yang betul serta memahaminya. INSTRUMEN Buku teks AKTIVITI 1) Guru memperdengarkan petikan yang dibaca kepada murid . 2) Murid membaca ayat mengikut guru. 3) Murid membaca ayat tanpa bimbingan guru . ITEM CONTOH Rujuk lampiran(Buku Teks m/s 72) Membaca dan memahami petikan . Anas hendak melintas jalan. Dia berhenti di bebendul jalan sebelum melintas. Anas melihat ke kanan dan ke kiri. Kemudian, Anas melihat ke kanan semula sebelum melintas. Dia juga mendengar bunyi kenderaan yang datang. Anas berfikir sebelum melintas. Anas pastikan sama ada selamat atau tidak untuk melintas. Dia berwaspada semasa melintas jalan supaya selamat.
  6. 6. KEMAHIRAN MEMBACA BAND 4PERNYATAAN STANDARD DESKRIPSI INSTRUMEN AKTIVITI ITEM CONTOH

×