Ishujt britanike
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Like this? Share it with your network

Share
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Be the first to comment
No Downloads

Views

Total Views
3,230
On Slideshare
3,230
From Embeds
0
Number of Embeds
0

Actions

Shares
Downloads
55
Comments
0
Likes
2

Embeds 0

No embeds

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  No notes for slide

Transcript

 • 1. Ishujt BritanikeAnisa Ramadani11-2
 • 2. ProjektTema : Rajonet e Evropes : ‘’ Ishujt Britanike ‘’Objektivat :o Te listojme kriteret per te cilat Ishujt Britanike jane identifikuar si rajon i Evropes.o Te dallojme vecorite kryesore te Evropes Ishullore.o Te krahasojme vecorite dalluese te ketij rajoni duke i krahasuar me rajonet e tjera perberese te Evropes.
 • 3. Permbajtja e projektit
 • 4. Pjeset perberese te ketij rajoni.• Ishujt Britanike Mbreteria e Bashkuar Republika e Irlandes
 • 5. Shtrirja gjeografike
 • 6. Mbreteria e Bashkuar Republika e Irlandes• Eshtë një vend ishullor i pavarur , i • Republika e Irlandës është një shtet cili gjendet afër bregdetit veri- në veri të Evropës, në ishullin e perëndimor të Europës kontinentale. Irlandës dhe shtrihet ne pjesen Mbretëria e Bashkuar u krijua nga verilindore te Britanise se Madhe. unioni politit i Anglisë, Irlandës Republika e Irlandës ka gjithsej 4 Veriore, Skocisë dhe Uellsit dhe provinca : përfshin ishullin britanik , pjesën Leinsteri,Munsteri,Konakti,Ulsteri. veri-lindore të ishullit të Irlandës dhe Sipërfaqja e përgjithshme e Irlandës shumë ishuj të vegjël. Irlanda Veriore është 70,273 km², shtrihet rreth është pjesa e vetme e Mbretërisë së koordinatave gjeografike 53 00 V, 8 Bashkuar që ka kufi tokësor (me 00 L dhe 68,890 km² të kësaj Irlandën). Veçmas këtij kufiri sipërfaqeje janë tokë ndërsa 1,390 tokësor, Mbretëria e Bashkuar km² ujë. rrethohet nga Oqeani Atlantik, Deti i Veriut, Kanali Anglez dhe Deti Irlandez.
 • 7. Relievi
 • 8. Mbreteria e Bashkuar• Relievi i Britanisë përbëhet kryesisht nga një teren i malorë i ulët dhe nga rrafshi bregdetarë. Në pjesët lindore dhe juglindore tereni është më shkëmborë. Pika më e ultë e Britanisë gjendet nën nivelin e detit 4 metra në Fens (ang.:The Fens) dhe ajo më e lara në lartësi mbidetare prej 1,343 metrave në Ben Nevis në pjesën perëndimore të vendit.
 • 9. Republika e Irlandes• Pjesa më e madhe e relievit është terren me rrafshënalta të rrethuara nga bjeshkët dhe malet e ulëta ndërsa pjesa perëndimore përshkrohet me një teren me shumë gjire . Pika më e ultë e relievit gjendet në nivelin e oqeanit Atlantik (0m) dhe ajo më e larta në lartësi mbidetare prej 1,041 metrave në vendin e quajtur Karauntuhil
 • 10. Klima
 • 11. Ishujt Britanike• Klima është e ndikuar nga rrymimet e ajrit të shkaktuara në oqean dhe kryesisht mbizotëron një mot i vranët po thuaj se gjatë tërë vitit.
 • 12. Republika e Irlandeso Klima e Irlandës është e detare e lagësht dhe ndikohet nga rrymimet në oqeanin Atlantik. Dimri është i butë dhe vera e ftohët janë karakteristika të klimës së ishullt.
 • 13. Popullsia
 • 14. Mbreteria e Bashkuar Republika e Irlandes• Britania e Madhe me sipërfaqe prej • Irlandezët kanë prejardhje nga popullsia kelte, nga se gjuha e tyre është e 244.00 km2 radhitet në kategorinë e ngjashme me atë që flitet në Skoci. Me shteteve me madhësi mesatare, por qëllim që t”i shmangën invazionit të fiseve anglosaksone të Anglisë vendosën në këtë për nga numri i popullsisë është një ishull. Mirëpo në shekullin XI depërtojnë ndër shtete e para në kontinentin e normanët e më vonë edhe anglezët. Pas Evropës. Numri i popullsisë gjatë lindjes së konflikteve , urrejtjes etj., populli të vetmen rrugëdalje e ka gjetur shekujve ka ndryshuar. Kështu në në emigrim. Rreth 2,5 milion irlandez vitin 1800 Britania e Madhe ka pasur shpërngulen në periudhën 1846-1860, 10 milion banorë, 75 vite më vonë, arrin kulmin e shpërnguljes së popullsisë, duke u larguar 4 milion irlandezë prej përkatësisht 1875, ajo është shtuar vendit. Sot në SHBA katër herë më në 30 milion banorë. Në statistikën e tepër irlandez sesa në Irlandë. vitit 1921 Britania e Madhe ka pasur Shpërngulja jo vetëm që ka absorbuar jo vetëm shtimin e popullsisë, por, llogaritur 40 milion banorë. Ndërsa sipas prej vitit 1845, për një shekull numri i regjistrimit të fundit të popullsisë popullsisë së Irlandës prej 8,5 milion është përgjysmuar. Britania e Madhe i ka 59.739.000 dhe me këtë numër është radhitur, • Në vitin 1937 Irlanda fiton pavarësinë pas Rusisë dhe Gjermanisë në vendin dhe shpallet republikë, e në vitin 1949 del prej komonveltit. Irlanda përfshinë e tretë në Evropë. Pjesën dërmuese sipërfaqen prej 70.000 km2, me afro 3,7 të popullsisë e përbëjnë anglezët me milion banorë. Dendësia mesatare arrin 52 banorë në km2 80%, skocezët me 10%, irlandezët me 4% uellsasit me 2% dhe të huaj 4%.
 • 15. Disa qytete kryesore• Midis Republikes se Irlandes dhe Mbreterise se bashkuar vihet re nje ndryshim persa I perket zhvillimit ekonomik.Ekonomia e Britanise sic e pame ka qene gjithnje dhe vazhdon ende te jete shume e zhviluar. Si metropole të rëndësishme dallojmë: Londrën, Birmingham, Bristol, Manchester, Leeds, Shefild, Edinburg etj. Në Irlandë i vetmi metropol ekzistues është Dublini. Disa qytete me rëndësi më të vogël janë : Kork, Limerik e Galuaj.
 • 16. Ekonomia
 • 17. Republika e Irlandes• Industria e ushqimit, kimike, e makinave, elektronike. Në bregdet popullsia merret me peshkim. Një pjesë të vogël të siperfaqes së punueshme mbillet tërshëra, gruri, patatja, elbi, panxhari për kafshë dhe sheqer. Mungesa e thëngjillit plotësohet me shfrytëzimin e fuqisë së ujit prej lumit Shanon dhe lumenjve tjerë.
 • 18. Mbreteria e Bashkuar• Britania e Madhe njihet si fuqie madhe ekonomike botërore. Në zhvillimin e tillë ekonomik ka ndikuar pozita gjeografike në Oqeanin Atlantik, lidhshmëria e mirë me botën, shfaqja e parë e revolucionit industrial dhe baza relativisht e mirë në pasuritë nëntokësore. Në intensifikimin e ekonomik pa dyshim rëndësi të veçantë kanë pasur edhe zhvillimet e reja teknike që prodhimtarisë i kanë dhënë një dinamikë më të madhe. Procesi i industrializimit ka pasur mbështetje në pasuritë e drurit, qymyrit, mineralit të hekurit dhe lëndëve të para të sjella prej kolonive . Britania e madhe për një kohë të gjatë ka qenë shtet i parë industrial në botë . Kapitali i grumbulluar ka mundësuar të investojë në ekonominë e shumë shteteve e që këto i kanë sjellë fitime shumë më të mëdha .
 • 19. Arsyet e rajonizimit• Pozicioni gjeografik (shkëputja nga Europa kontinentale)• Trashëgimia historike e përafërt• Fakti që dikur kanë qenë pjesë e të njëjtit shtet.• Kultura e përgjithshme e përbashkët dhe e ndryshme nga pjesa tjetër e Europës