ACTIVITATS TEMA 4

146 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
146
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
17
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

ACTIVITATS TEMA 4

  1. 1. ACTIVITATS TEMA: 4 Pàgina 79 ex 2. 2. Observa les fotografíes i identifica-hi els elements o les característiques dels poblaments rural i urbà, respectivament. En la fotografia u el poblament es rural per que la població s’assenta en pobles o cases aïllades al camp. I la segona imatge es un poblament urbà per que la població s’estableix en ciutats. Pàgina 80 ex 3, 4. 3. Quines diferències hi ha entre el poblament concentrat i el dispers? El poblament concentrat els habitatges s’agrupen i formen nuclis de població i el poblament dispers habita en cases, granges, llogarets o masos disseminats pel camp. 4. Investiga com és la vida en un grana i explica-ho en el teu quadern. La vida en la granja es molt dura. Molta gent s’alça a las sis del mati per a treballar en la granja. el treball en granja depèn de la estació del any i depèn també del clima de la regió on es trobe la granja. Pàgina 82 ex 8. 8. Investiga i descriu en el teu quadern una casa de camp característica de la teua comunitat autònoma. Explica am quin material està construïda i com són els tancaments. Pots il·lustrar l’explicació amb una fotografia o un dibuix. Pàgina 83 ex 9. 9. Observa la graella. Com ha evolucionat la població urbana al món? Any Població urbana al món (%) 1950 29,1 1965 34,7 198 39,1 1995 44,7 2006 48,6 Ha evolucionat. Pàgina 84 ex 12,13,14. 12. Esmenta el nom de tres funcions que pot exercir una ciutat i explica en què consisteix cada una.
  2. 2. Funció residencial és una activitat característica de totes les ciutat, es prioritària en aquelles en què predominen els habitatges per sobre els comerços. Funció comercial funció que és present en tots els nuclis urbans, n’hi ha que abunden les botigues, els grans magatzems, els supermercats i els centres comercials. Funció industrial la indústria estava vinculada a la ciutat, però en l’actualitat tendeix a localitzar-se als afores. 13. Imagina que has de visitar Florència; cerca informació i escriu en el teu quadern monuments històrics i artístics que podries visitar. Palazzo Pitti, Galeria Palatina Museo de las Platas, la Galeria de Arte Moderna y la Galeria del Costumbre, Palazzo Vecchio. Palacio Medici-Riccardi y la Basílica de San Lorenzo, convento de San Marco, Palacio Viejo Basílica de Santa Croce. Palacio Pitti, Capilla Brancacci. Palacio Strozzi y Santa Maria Novella. 14. Una ciutat pot tenir diverses funcions? Per que? Pàgina 85 ex 15,16. 15. Què és l’àrea d’influència d’una ciutat? Entorn geogràfic amb el qual te relació. 16. Què és una xarxa urbana? El conjunt de nuclis urbans jerarquitzats i relacionats entre si. Pàgina 89 ex 19,20. 19. Identifica les àrees en què està dividida la teua ciutat o la que hi haja més prop; localitza cada zona en un plànol. 20. Ara localitza l’àrea industrial i respon a les preguntes: a) Es roba al centre o a la perifèria? b) Hi ha cap via de comunicació que connecta la zona industrial amb la resta de la ciutat? Pàgina 91 ex 21,22,23,24. 21. Què és la contaminació acústica? Com es produeix?
  3. 3. Soroll excessiu produït pel trànsit terrestre i aeri, ja que els aeroports soles estar prop de les grans ciutats. 22. Quins problemes relacionats amb el subministrament d’aigua afecten les ciutats? La sequera i la qualitat. 23. Quan es produeixen les hores punta a les ciutats? Al començament i al final de la jornada laboral. 24. Quina relació tenen les circumval·lacions amb el transport urbà? Que són vies que es construeixen al voltant de la ciutat i permeten accedir-hi sense travessar el centre. Pàgina 93 ex 25. 25. Fes una investigació sobre un nucli rural que conegues. Escriu-ne en el teu quadern el resultat, tenint en compte els aspectes següents. a) Situació geogràfica: si es a l’interior de la península, a les illes i àrees costaneres o en una zona de muntanya. Xaló, al interior. b) Tipus d’habitatge que hi predomina. c)Infraestructures i serveis públics que te. d) nombre de habitants aproximat i activitat predominant: faenes agrícoles o ramaderes, pesca... Llig i comenta. 1. Quina àrea de la ciutat creus que descriu el text? En quines dades et fonamentes per a identificar aquesta zona? Del centre urbà. Per que parla de la muralla que hi ha i de una plaça i tambe ania àrees comercials i de negocis. 2. Escriu en el teu quadern una relació dels edificis o les construccions que s’esmenten en el text. Arcs i els porxes son com l’antiga presó. Pâgina 97 ex 29.
  4. 4. 29. Observa el mapa i explica quina ciutat domina a l’interior peninsular. Quines son les ciutats mes poblades a les regions insulars? Madrid. Pàgina 98 ex 30,32. 30. En quines zones de la Comunitat Valenciana hi ha un grau de poblament concentrat mes alt? I de dispers? El concentrat es dona en un rau mes alt al litoral. I el dispers es propi de l’interior de les províncies de Castelló i de València. 32. Anomena dues ciutats valencianes en que predomine cada una d’aquestes funcions: cultural, politicoadministratia i turística. València. Alacant. Pàgina 99 ex 33 33. Tria una ciutat de la Comunitat Valenciana. Busca informació sobre el seu nucli històric i explica’n els trets més destacats. València. Pàgina 102 ex 1,2,3,5,6,7,8,9,10,11,12,14 1. Defineix els termes següents: -Poblament: l’assentament de la població en el territori. -Paisatge rural: és el que ha estat alterat per activitats agrícoles, té un poblament escàs i conserva elements del medi natural. -Camí rural: Permeten la comunicació entre els nuclis de població i entre aquest i les àrees cultivades. -Poblament concentrat: -Agrociutat: -Poblament urbà: concentració de persones en ciutats. -Àrea metropolitana: formada per un nucli central, la metròpolis, i uns altres nuclis urbans no tan grans. -Plànol urbà: la representació gràfica de la distribució dels espais edificats i els espais lliures d’una ciutat. -Cortijo:
  5. 5. 2. Quins criteris permeten diferenciar el poblament urbà del rural? 3. Segons la distribució de la població, quins tipus de poblament rural hi ha? El poblament dispers, que és característic del nord peninsular, però també està el poblament predominant de la península, que és el concentrat. 5. Observa la fotografia i explica si correspon a un poble concentrat o a un de radial. Es un poble radial. 6. A quines àrees geogràfiques corresponen les cases de camp fetes de fusta? Quins materials es fan servir per a construir habitatges a l’horta valenciana? A València. Les parets són d’atovó i esta recobertes amb calç. La teulada està feta d’herba i de canyes per que l’aigua no s’acumule quan hi ha aiguats forts. 7. Quin tipus de poblament rural predomina a Espanya? Quines diferències hi ha entre el poblament del sud i del nord de la península? El poblament urbà es el que predomina enfront del rural. Que en el del nord les cases s’agrupen i formen llogarets i en el sud son diferents segons la zona. 8. Quina diferència hi ha entre una casa rural compacta i una de disgregada? On trobem a Espanya aquest tipus d’habitatge? Que les compactes es situen davall d’un mateix sostre i les disgregades estan disposades al voltant d’un pati central. 9. Copia aquestes columnes en el teu quadern i relaciona amb fletxes les edificacions del poblaments dispers amb la definició corresponents: Casa de camp: Edifici aïllat (a vegades amb construccions auxiliars al voltant) en què resideixen persones i es duen a terme activitats agrícoles o ramaderes. Llogaret: Unitat de població inferior a un poble, que aplega cases i altres edificis auxiliars (graners, estables,etc). També hi ha algun carrer i elements d’ús comú (fonts,ermites,camins,pous...) Mas: Conjunt molt reduït de cases de camp, acompanyat d’altres edificis complementaris. 10. Indica si aquestes afirmacions són verdades o falses i corregeix les falses en el teu quadern: -La megalòpolis són grans extensions de terreny, molt poblades, formades per diverses conurbacions.
  6. 6. Verdader. -La major part de la població mundial viu en nuclis rurals. Fals. La població mundial viu en les ciutats. -La major part de la població espanyola resideix en nuclis urbans. Verdader. -El plànol urbà és una representació gràfica de la distribució dels espais edificats i els espais lliures. Verdader. -El poblament concentrat predomina a les muntanyes peninsulars. Fals. Es predomina a les àrees rurals. -La xarxa urbana espanyola és bicèfala. Verdader. 11. Esbrina quants contenidors de residus hi ha prop de ta casa, on estan situats i qui tipus de residus s’hi arrepleguen. 5 contenidors. Estan situats en una rotonda. Vidre, plàstic, cartó i orgànica. 12. Investiga i escriu en el teu quadern un informe breu sobre la localitat on resideixes. Descriu, almenys, els aspectes següents: a) Nombre d’habitants. 32.983 b)Tipus de transport públic que hi ha: Autobús i taxi. c) Nombre de centres d’ensenyament: 10. d) Nombre d’hospitals o centres de salut: 2 centres de salut. e) Nombre de gran superficies comercials.
  7. 7. d) Nombre de parcs públics: 5. 14. Quines iniciatives es duen a terme per a revitalitzar nuclis rurals abandonats o despoblats? 17. Amb quines activitats i amb quins edificis es correspon generalment el centre de la ciutat? Els eixamples; el centre de negocis i els barris residencial. 19. Copia i completa en el teu quadern aquesta graella sobre la jerarquia urbana espanyola. Categoria Metròpolis nacionals Característiques Exemple Saragossa Metròpolis subregionals Ciutats menudes La població oscil·la entre Badajoz 50000 i 250000 habitants Plasència

×