Transport energie

4,558 views
4,084 views

Published on

0 Comments
3 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
4,558
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
8
Actions
Shares
0
Downloads
86
Comments
0
Likes
3
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Transport energie

 1. 1. TRANSPORTUL SI DISTRIBUTIA ENERGIEI ELECTRICE
 2. 2. Sistemul energetic national - SEN Alimentarea consumatorilor nu se face direct de la centralele electrice ci prin intermediul sistemului energetic national. Acesta este format dintr-o retea de circuit inchis in care centrala debiteaza energie , iar consumatorii absorb energia debitata.
 3. 3. Transportul energiei electrice reţelele de transport şi distributie a energiei electrice sunt necesare ca verigi intermediare pentru transportul energiei electrice de la centralele electrice până în centrele de consum si pentru distribuirea acesteia catre receptoarele consumatorilor.
 4. 4.  Energia nu poate fi inmagazinata si de aceea trebuie consumata imediat Pentru a fi cât mai economic, transportul energiei electrice la distante mari se face la tensiuni foarte mari.
 5. 5. Reţelele de transport si distribuţie a energiei electrice reprezinta elemente de legatura intre sursele de energie electrica si consumatori constau intr-un ansamblu de linii electrice aeriene,sau subterane,legate intre ele prin transformatoare dispuse in statii sau posturi de transformare.
 6. 6. Sistemul de retele - componente - statie ridicatoare de tensiune (SR1) - care ridica tensiunea produsa de generator (6-24Kv) la valoarea de 110Kv sau 220 Kv - linii electrice aeriene de inalta tensiune (L1) - formate din 4 conductori din otel-aluminiu prin care se transporta energia electrica la distante mari - statii coborâtoare de tensiune - coboara tensiunea la o anumita valoare - SC1 de la 110Kv sau 220Kv la 35 Kv - SC2 de la 35 KV LA 6 kV - PT de la 6 Kv la 400/230 V - linii electrice subterane de medie tensiune (L2) - formate din cabluri subterane care transporta energia de la statiile de medie tensiune (care se afla la marginea unei asezari umane) spre consumatorii de medie tensiune sau posturile de transformare PT.
 7. 7. Schema unei retele de transport si distributie a energiei electriceG1 6KV 110KV 35KV 6KV 400/230V SR1 L1 SC1 L2 SC2 L2 PT1 L2 G2
 8. 8. Cerinţe impuse instalaţiilor de transport si distribuţie Asigurarea continuitatii in alimentarea cu energie a consumatorilor Siguranta in functionare Asigurarea parametrilor calitativi ai energiei electrice furnizate consumatorilor Eficienta economica Cerinte legate de protectia mediului inconjurator
 9. 9. CLASIFICAREA REŢELELOR ELECTRICEDupă tensiunea nominală, reţelele electrice pot fi: -de joasa tensiune JT – pana 100 V; -de medie tensiune MT -( 100-35.000 V) -de inalta tensiune IT (35.000- 400.000V ); -de foarte inalta tensiune FIT- peste 400kV ;•După destinaţie,reţelele electrice pot fi: -de transport; -de distributie; -de utilizare;Dupa configuratie retelele electrice se clasifica astfel: -retele radiale -retele buclate; -retele buclate complex;
 10. 10. Statii ridicatoare de tensiuneTransformator de evacuareCentrala Nucleara Cernavoda
 11. 11. Statie electrica coboratoare de tensiune Statie electrica ABB 110/20kV (Harman- Brasov)
 12. 12. Statie electrica coboratoare de tensiune Transformator de la 6 Kv / 400/230 V
 13. 13. Liniile electrice sunt elemente ale reţelelor de transport şi distribuţie prin intermediul cărora se transportă şi se distribuie energia electrică. După modul construcţiei, liniile electrice se împart în:
 14. 14. Elemente constructive ale LEA conductoarele izolatoarele; stâlpii; armăturile; clemele;
 15. 15. Liniile electrice subterane (LES) transportul şi distribuţia energiei electrice la consumatorii din oraşe, de pe platformele industriale ,în staţii şi centrale electrice.
 16. 16. Avantajele LES
 17. 17. Dezavantajele LES
 18. 18. Costurile energiei electrice
 19. 19. Transportul energiei electrice fără fir ( wireless) Transmiterea de energie electrică de la o sursă de energie la consumatori fără fire conductoare Eficienta redusa a transmiterii si problemele de siguranta au sabotat incercarile transferului de energie wireless
 20. 20. Nikola Tesla La inceputul secolului XX, Nikola Tesla a propus folosirea unor bobine uriase pentru a transmite eletricitate prin troposfera si a alimenta casele oamenilor
 21. 21. Turnul Wardenclyffe Nikola Tesla a inceput chiar demersurile pentru construirea Turnului Wardenclyffe din Long Island, New Yok,, ce avea sa testeze si ideea de transfer, fara cabluri, a energiei electrice. Povestea spune ca finantatorii lui Tesla si-au retras fondurile atunci cand au inteles ca nu ar exista o modalitate eficienta prin care sa se asigure ca oamenii vor plati pentru electricitatea folosita, iar centralele electrice prin cabluri au fost alese in schimb.
 22. 22. Transmisia wireless(1) Transmiterea electricitatii cu ajutorul undelor radio este, probabil, cea mai evidenta solutie, de vreme ce se pot folosi, in principiu, aceiasi transmitatori si receptori utilizati in comunicatiile Wi-Fi. Compania Powercast din Pittsburgh a utilizat aceasta tehnologie pentru a transmite microwatti si miliwatii de putere la cel putin 15 metri distanta, catre niste senzori industriali. Se crede ca o abordare similara ar putea fi folosita intr-o zi pentru a realimenta dispozitive mici, precum telecomenzile, ceasurile cu alarma si chiar telefoanele mobile.
 23. 23. Transmisia wireless(2) O a doua posibilitate, pentru dispozitive cu o nevoie mai mare de energie eletrica, o reprezinta declansarea unei raze laser infrarosii bine focusate catre o celula fotovoltaica, care sa transforme raza in energie electrica. Este abordarea adoptata de PoweBeam, dar momentan, gradul sau de eficienta este de numai 15-30%. Chiar daca ar servi unor aplicatii ceva mai energofage decat alimentarea prin unde radio, in practica ar insemna, totusi, o mare risipa.
 24. 24. Transmisia wireless(3) A treia posibilitate pentru alimentarea cu energie fara cabluri este inductia magnetica, cea mai tentanta alternativa pentru aplicatiile domestice. Un camp magnetic fluctuant emanand dintr-o bobina poate induce un curent electric intr-o alta bobina apropiata. Este si modalitatea prin care multe dispozitive, precum periutele de dinti electrice si chiar unele telefoane mobile isi reincarca bateriile golite.
 25. 25. Transmisia wireless(4) Companiile producatoare de aparatura electronica puternic consumatoare se arata dispuse sa investeasca in "transferul rezonant". Sony, spre exemplu, a facut deja demonstratia unui televizor wireless, iar Intel investigheaza aceasta tehnologie pentru a o aplica unor dispozitive electrice.
 26. 26. Transmisia wireless - dezavantaje Toate tehnologiile prezinta un eventual risc in interactiunea termica cu trupul uman, in acelasi mod in care o face si radiatia telefoanelor mobile . Daca metodele de transmisiune wireless a energiei se incadreaza toate in criteriile stabilite international, atunci expunerea nu ar trebui sa prezinte riscuri mai mari decat cele ale telefoniei mobile. Faptul ca aceste aplicatii au o eficienta de numai 10 pana la 60% inseamna ca ar fi irosita 90 pana la 40% din electricitate, cu implcatii majore economice si asupra incalzirii globale.

×