Transportul turistic aerian

514 views

Published on

Comenius project activity

Published in: Education
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
514
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
15
Actions
Shares
0
Downloads
9
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Transportul turistic aerian

 1. 1. LICEUL TEHNOLOGIC DE SERVICII “SFANTUL APOSTOL ANDREI” PLOIESTI, PRAHOVA
 2. 2. CARACTERISTICI GENERALE TIPOLOGIA CURSELOR AERIENE TIPOLOGIA COMPANIILOR AERIENE CARACTERISTICILE SI ROLUL ZBORURILOR PENTRU TURISM
 3. 3. Avantaje: viteza de deplasare cresterea numarului liniilor directe cresterea frecventei zborurilor reducerea duratei de deplasare cresterea gradului de confort scurtarea timpului intre luarea deciziei de calatorie si desfasurarea propriu-zisa. Dezavantaje: dependenta de conditiile naturale respectarea orarului de realizare a calatoriei insecuritatea voiajelor investitii mari pentru construirea aeronavelor, dar si pentru constructii si exploatarea aeroporturilor moderne. Serviciile de transport aerian: A. servicii regulate/ curse de linie B. servicii neprogramate/ charter C. servicii de taxi aerian.
 4. 4. a. curse regulate - de linie opereaza pe rute fixe, bine definite, interne si internationale pentru fiecare exista licenta de zbor, garantata guvernamental sunt solicitate de persoane care se deplaseaza individual, pe cont propriu traseul acestora coincide cu rutele stabilite de companiile aeriene solicitantii sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru aceste servicii achitandu-se costul integral al transportului fara reduceri. Aranjamentul IT - (inclusive tur - voiaj forfetar) - calatoria turistica este organizata de un tour operator sau o agentie de voiaj si o compamie aeriana, prin intermediul unei curse regulate. Pretul este o suma globala care acopera transportul, cazarea, masa, un minim de program de agrement si cheltuielile organizatorului (package). Pretul transportului este inferior tarifului obisnuit pentru clasa economica (chiar cu 50%) si este acceptat de companiile aeriene pentru asigurarea unui grad mai ridicat de ocupare a aeronavei.
 5. 5. data deplasarii calatorie dus intors restrictii de ruta, durata minima a sejurului pot fi ITX (individuale), sau GIT (de grup) part charter (bloc sieges) - este inchirierea partiala, de catre tour- operator a cursei de linie si vanzarea locurilor in sistem charter. Este eficienta atat pentru compania aeriana care are mai putine responsabilitati, dar si pentru tour operator, care are flexibilitate sa dispuna pe intreg sezonul de un numar de locuri pe o linie aeriana, repartizate pe mai multe zboruri, date si ore; se utilizeaza mai ales pentru transportul turistic intra- european; tendinta este de reducere in favoarea curselor charter.
 6. 6. nu opereaza pe baza unor orare prestabilite sunt promovate de tour operatori sunt inchiriate aeronavele pentru o suma fixa si se preia intreaga responsabilitate pentru comercializarea locurilor, frecventa zborurilor si unele de deplasare pretul transportului este mic comparativ cu alte aranjamente , dar conditionat de: ore, zile de zbor, grad de umplere (80% pentru exploatarea eficienta a aeronavei), durata sejurului. Tipuri de charter: charter de grup cu afinitate: turistii beneficiaza de facilitati speciale pentru transport grupul sursa intre 20 000 si 50 000 de persoane motivul de creare al grupului este altul decat calatoria si se realizeaza cu un anumit timp inainte de solicitatea calatoriei intre membrii grupului exista suficienta afinitate care distinge grupul de restul publicului.
 7. 7. charter de grup fara afinitate este inchiriata intreaga capacitate a avionului fiecare organizator de voiaje cumpara cel putin 40 de locuri fiecare pasager trebuie sa cumpere locul cu 60 de zile inaintea calatoriei pentru Europa: Advance Booring Charter (ABC) pentru SUA: Travel Group Charter (TGC) charter inclusive tour (CIT) turistul plateste o suma globala - transport, cazare, masa si alte servicii deplasarea se face cu nave inchiriate in sistem charter au o durata prestabilita si o anumita destinatie. charter pentru uz propriu (own use) se intalneste in situatia in care o persoana fizica sau juridica inchiriaza o aeronava pentru uz propriu costul este suportat in totalitate si capacitatea navei nu poate fi recomercializata sau subinchiriata.
 8. 8. charter specializate sunt admise cand un grup nu are posibilitatea respectarii conditiilor impuse de formula de rezervare anticipata obiectivul grupurilor poate fi: participarea la un eveniment cultural, sportiv, de afaceri cursele pot opera numai spre tara in care are loc evenimentul. c. taxi aerian reprezinta serviciile oferite de curse charter private cu 4 8 locuri si independenta de zbor 500- 600 km, practicate cu prioritate de persoane in scop de afaceri avantaje: flexibilitate si confort.
 9. 9. Principalele aliante din transporturile aeriene civile MARI COMPANII AERIENE
 10. 10. In concluzie: într-o companie de transport aeriana traditionala, zborurile pe distante lungi reprezinta punctul central al activitatii, iar serviciile ramân axa principala pe care se concentreaza eforturile, iar în ceea ce priveste segmentul de clientelă, de cele mai multe ori acestea isi concentreaza atentia asupra segmentului “business” pe cursele lungi ( cu o durata mai mare de doua ore) , foarte atrasi de servicii.
 11. 11. Operatori aerieni de curse regulate care utilizeaza un model de afaceri bazat pe: oferirea unor curse pe distante scurte sau medii care ofera servicii no-frills (fara pretentii, adica lipsa oricarui alt serviciu, exceptand transportul propriu-zis) la tarife reduse accesibile majoritatii calatorilor Unul dintre principiile de baza care guverneaza companiile aeriene low-cost este "democratizarea" zborurilor intre diferite puncte ale globului. Astfel, pentru aceste curse exista un singur tip de clasa. Principiul care stă la baza companiilor low-cost este reducerea cheltuielilor prineliminarea unor facilitati, in masura in care nu afecteaza siguranta zborului.
 12. 12. 1. Produsul oferit este cat se poate de simplu. Companiile se rezuma la efectuarea transportului propriu-zis Nu se ofera masa gratuit la bordul avionului, de cele mai multe ori nici bauturile sau snacksurile nu sunt gratuite. Nu exista servicii multi-class, exista o singura clasa, numarul locurilor disponibile din avion fiind mai mare, ceea ce determina o utilizare intensiva a aparatelor de zbor. Pentru zborurile low-cost nu se fac rezervari "pe locuri", ci "in limita locurilor disponibile", pasagerul asezandu-se pe oricare loc liber. Aceste companii nu au o obisnuinta în a utiliza programe de fidelizare. În ultima perioada, datorita cresterii concurentei pe piata de profil, sunt tot mai frecvent utilizate asemenea masuri de fidelizare a clientelei. Orarul zborului nu este strict Afisarea separată a tarifelor de taxele de aeroport Restrictii privind schimbarea biletului, numelui s.a Nu se acceptă minori neînsotiti sau persoane cu nevoi speciale fără însotitori Confortul din avion este mai redus: distanŃa dintre scaune fiind mai mică de ex. Airbus 320 în loc de 124 de scaune sunt 149 Aeroporturile utilizate sunt de regulă cele secundare Absenta de regulă a programelor de fidelitate (concurenta din ce mai puternică a determinat însă uele companii să practice astfel de programe).
 13. 13. 2. Pozitionarea pe piata se refera la segmentul de clienti care utilizeaza servicii lowcost. Cei mai multi clienti nu calatoresc în interes de seviciu si nu pun accent pe frecventa zborurilor sau pe existenta unui orar strict. în general, aceste companii actioneaza pe distante scurte, aeroporturi secundare, regionale. 3. Costurile de operare sunt reduse prin urmatoarele cai: omogenizarea parcului de aeronave – de regulă Airbus 320 si Boeing 737 ceea ce face ca costurile de intretinere si de formare a personalului să fie mai mici. simplificarea si eficientizarea operatiunilor de ground-handling utilizarea aeroporturilor secundare, mai ieftine, cu taxe de aeroport mai mici utilizarea preponderenta a Internet-ului ca retea de distributie si a cll center Rata mare de utilizare a aeronavelor : programul de lucru 10-13 ore pe zi spre deosebire de cursele tradiŃionale; 8 ore Reducerea numărului de personal Uneori, angajatii unor astfel de companii au mai multe atributii. Astfel, insotitorii de zbor sint responsabili de curatenia aeronavei si tot ei verifica biletele calatorilor la poarta de imbarcare, fapt ce duce la limitarea personalului si, implicit, la scaderea pretului biletelor. întoarcerea la sfârsitul zilei a aeronavelor la bază si ca urmare eliminarea cheltuielilor legate de deplasarea personalului.
 14. 14. cursele charter de turisti Indiferent de tipul de cursă charter, se încheie un contract de Charter Pasageri între compania aeriană si beneficiar. Contractul trebuie să cuprindă definirea anumitelor termeni cum ar fi: realizarea contractului anularea contractului taxele de anulare trebuie să le plătească beneficiarul transportatorului; drepturile transportatorului; obligatiile transportatorului; drepturile beneficiarului
 15. 15. obligatiile beneficiarului; date despre transportator; pretul charter, momentul începerii zborului; momentul expirării zborului; forta majoră; perioada de aplicare; data terminării; tour operator; plata se face în general de către beneficiar înaintea fiecărui zbor prin transfer bancar telegrafic; tipul avionului (numărul de locuri); ruta; orarul; numărul cursei; numărul de zboruri; data zborului; pretul pe un zbor.
 16. 16. Ticketing-ul reprezintă ansamblul operatiunilor de rezervare si vânzare de bilete pentru mijloacele de transport (autocar, avion). O parte importantă a activitătii de vânzare a biletelor de avion se realizează prin intermediul agentiilor de turism. Rezervarea si comercializarea biletelor de avion de către o agentie de turism Rezervare este echivalentul termenului « retinere loc« si înseamnă alocarea în avans a unui loc pentru pasager sau de spatiu sau volum liber pentru bagaj. Rezervarea : garantează mentinerea conditiilor stabilite cu pasagerul referitoare la tarif si data de efectuare a zborului dar nu garantează disponibilitatea locurilor din avion pe cursa respectivă Garantarea conditiilor de transport aerian si a locului în avion sunt asigurate numai de biletul de transport aerian plătit în avans si acceptat de pasager.
 17. 17. Telefonic Prin e-mail Fax Direct la agentie Prin aceleasi mijloace pasagerul primeste răspunsul la solicitarea sa ; confirmarea împreună cu itinerarul exact; dacă nu există locuri agentul solicit informatii în legatură cu înscrierea pe lista de asteptare, cu posibilitatea confirmării ulterioare După efectuarea rezervării agentul va comunica data limită la care trebuie emis biletul. Rezervarea trebuie făcută cu cel putin 72 de ore înaintea plecării, dar nu mai mult de 10 luni înainte.
 18. 18. In vederea efectuării rezervărilor si emiterii biletelor agentiile de turism se conectează la un CRS: Sistemele computerizate de rezervare care mai sunt cunoscute si sub denumirea de GDS-uri (Global Distribution System). Ele sunt sisteme electronice care permit : accesul agentiei la baza de date a companiei rezervarea efectiva a locurilor pentru o anumita cursa in favoarea potentialilor pasageri In vederea efctuării rezervării si oferirii unor servicii cât mai complete clientelei care contin informatii referitoare la: orele de zbor, număr de locuri disponibile, tarife si regulamente, modalităŃi de efectuare a rezervărilor si emiterilor de bilete.
 19. 19. Sistemele globale de distributie („Global Distribution Systems”) au fost create de către companiile aeriene, ulterior la acestea conectându-se prin Internet agentii de voiaj, tour-operatori, structuri de primire turistice independente, lanturi hoteliere, companii de închiriat masini, organizatori de croaziere etc. Aceste sisteme informatizate permit utilizatorilor (îndeosebi agentii de voiaj si societăti si în mult mai mică măsură clienti pe cont propriu) obtinerea de informatii cu privire la locurile disponibile, tarife, rezervarea si vânzarea de bilete Functiile CRS-urilor sunt: Afisarea programelor de operare a companiilor participante Constituirea conexiunilor on si off line ale participantilor Stocarea si afisarea status-ului curselor participanŃilor Alte prestatiii de servicii (rezevăer de locuri la hotel, transfer, car rental Afisarea tarifelor, a regulilor tarifare si a constructiilor tarifare Emiterea automată de bilete de transport aerian Decontarea automată BSP Functii back-office (decontări, rapoarte etc)
 20. 20. In vederea reglementării relatiilor dintre companiile aeriene europene privind utilizarea în comun a sistemului de rezervări ICAO a adoptat un cod de conduită pentru CRS. Principiile acestui cod sunt: Obligativitatea introducerii în sistemul de rezervări a unor informatii corecte,coerente si clare Orice linie aeriană are dreptul să participle la CRS pe baze egale si nediscriminatorii Titularul unui CRS este obligat să presteze servicii celorlalte companii aeriene participante Titularul CRS-ului si participantul la acestea conlucrează pe baze contractuale si nu se obligă reciproc la exclusivitate în acest gen de relatii Alegerea CRS-ului de către o agentie de turism reprezintă un factor de succes.
 21. 21. Pe piata turistică internatională sunt operationale sisteme de distributie globale recunoscute ca atare si cu un prestigiu – în mod firesc – international, al căror număr de utilizatori si de servicii asigurate evoluează permanent. •Worldspan – aparŃine companiilor aeriene Delta, Northwest, TWA si Abacus si este utilizat în peste 80 de tări de peste 21.000 de agenŃii, reprezentând 50% din totalul rezervărilor făcute pe Internet, acoperind 487 de linii aeriene, 45 de companii de închiriat masini, 25 de tour-operatori si 191 de companii ce deŃin 35.000 de unităti hoteliere. •Sabre – retea creată de American Airlines, este conectată la peste 29.000 de agenti de voiaj (123.000 de terminale), care pot astfel să facă rezervări la 300 de companii aeriene, 13.000 de hoteluri si 25 de societăti rent-a-car. •Amadeus – sistem fundat de companiile aeriene AirFrance, Iberia, Lufthansa si Continental Airlines, a preluat controlul retelei computerizate de distribuŃie System One, care era este operatională pe continentul american. Împreună cele două sisteme sunt utilizate de peste 57.000 de agentii de voiaj din întreaga lume (152.000 de terminale), oferind serviciile a 700 de companii aeriene, 23.000 de hoteluri, 41 de companii de închiriat masini.
 22. 22. •Galileo - a fost creat de British Airways si Alitalia, mai târziu aderând la acest sistem de distributie globală companiile Swissair, KLM si Olympic Airways. Acest serviciu permite accesul la peste 500 de linii de transport aerian, la care se adaugă 40 de companii de închirieri de autoturisme si 45.000 de hoteluri în întreaga lume. •Appolo – este sistemul companiei United Airlines. La el sunt conectate circa 7.000 agentii din întreaga lume, Exceptând Europa. În 1990 a început să fie cunoscut su numele de COVIA, pachetul de actiuni fiind detinut 50% de United Airlines si 50% de Alitalia, British Airwazs, KLM, Swissair, si United States Air. •Pars – a fost dezvoltat de Trans World Airlines (TWA), fiind după Sabre cel mai ambitios sistem american de distributie în turism. Aproximativ 6000 de agentii de voiaj (din care 1.170 în Europa), 43 de lanturi hoteliere si 16 societăti de închiriat masini din lume sunt racordate la această retea computerizată de rezervare. PARS este foarte bine implementat în Elvetia fiind adoptat de Swisssair. În 1990 a fuzionat cu DATAS II (creat de Delta Airlines), functionând sub numele de WORLDSPAN (World Travel Agency Information Services).
 23. 23. Alte sisteme de rezervare prin computer a serviciilor turistice sunt Gemini (Air Canada Airlines International), Start (Germania), Travicom (Marea Britanie), Esterel (retea franceză multi-server ce permite agentiei de voiaj accesul la sistemele informatice ale prestatorilor săi), Axess, Marsplus, Reservec – 2 (Air Canada), ResAid (Scandinavian Airlines), TraviSwiss (Swiss Air), Jalcom – 3 (Japan Airlines), Resana (All Nippon Airways), Abacus (Singapore Airlines, Cathay Pacific, Malaysia Airlines si un parteneriat cu Amadeus), Avis Wizard Direct Input Reservation Syste
 24. 24. 1.Solicitarea informatiilor necesare efectuării rezervării : itinerarul, data de efectuare a zborului, preferinŃe pentru o clasă, companie, ore de călătorie alte cerinte speciale (pozitionarea locului în avion, tipul meniu, copil, bebe, persoană cu nevoi speciale s.a.) 2. Accesarea sistemului de rezervări 3. Afisarea disponibilitătilor 4. Prezentarea variantelor însotite de informatii utile 5. Alegerea variantei optime pentru client 6. Intocmirea PNR-ului Pentru care rezevarea să fie corecta este nevoie de următoarele elemente : Numele complet al pasagerului (nume prenume) Perioada de călătorie Ruta si un număr de telefon de contact 7. Precizarea intervalului de timp pentru care se reŃine rezervarea 8. Intocmirea măstii biletului 9. Emiterea biletului 10. Incasarea contravalorii acestuia 11.Oferirea informaŃiilor utile
 25. 25. Biletul este un contract de călătorie încheiat între transportatorul aerian (compania aeriană) si pasager în care sunt specificate drepturile si responsabilităŃile fiecărei părti (Conventia de la Varsovia compleată prin Conventia de la Montreral). El este considerat un cec la purtător, care este netransmisibil, putând fi plătit cu cash sau carte de credit. Biletul de transport aerian înseamna: Un bilet de călătorie Buletinul de bagaj – în baza căruia pasagerul are dreptul să transporte gratuit un bagaj cu un anumit volum si greutate (care variază de la companie la companie, de la clasă la clasă). Biletul de calatorie poate fi emis: manual (numai până în 2008) automat cu ajutorl calculatorului electronic e-ticketing Din luna iunie 2008 toate companiile aeriene afiliate IATA (peste 250) vor emite numai bilete electronice, sistemul de management al biletelor simplificandu-se considerabil (Asociatia Internationala de Transport Aerian (International Air Transport Association – IATA) impune transportatorilor aerieni sa renunte la biletele de hartie in favoarea celor electronice).
 26. 26. metoda de a realiza vanzarea si a urmari stadiul calatoriei pasagerului, fara a emite documente pe hartie, pasagerii fiind acceptati pentru indeplinirea formalitatilor de Check In,pe baza unui document de identificare (pasaport, permis conducere, etc). Biletul electronic: este un cod cu ajutorul cârora se identifică în bazele de date ale liniilor aeriene datele călătoriei rezervate (numele pasagerului, punctul de plecare si destinatie, numărul curselor, orele de decolare, aterzare) ; practic contine aceleasi informatii ca pe biletul e hârtie numai că nu sunt tipărite pe biletul clasic ci în format electronic undeva pe un site. Este un inlocuitor al biletului traditional, fiind un cupon care are inscris pe el doar un cod si un itinerariu. In sistemul electronic de emitere de bilete, rezervarea si plata se pot face fie online, fie în mod traditional, insa linia aeriana nu emite un bilet de hartie, toate datele zborului fiind stocate în computerele companiei.
 27. 27. Pentru client: Eliminarea problemelor legate de furtul/ pierderea/ deterioarea sau uitarea, acasă/a biletelor (sigurantă); permite modificarea detaliilor de zbor cu pana la 30 de minute inaintea orei de check- in poate fi schimbat sau modificat telefonic, e-mail procedura de check-in este mai simplă si mai rapidă efectueaza prin introducerea cartii de credit intr-un automat, pentru verificarea identitatii clientului. Automatele de inregistrare rapida au posibilitatea tiparirii tichetului de imbarcare nu doar pentru plecare, ci si pentru intoarcere, daca aceasta este programata în urmatoarele 24 de ore. Check-in-ul poate fi realizat si online, caz în care, automatul emite doar tichetul de imbarcare. Un alt avantaj oferit de automatul de inregistrare rapida este acela ca pentru un grup de 5-6 persoane, check-in-ul se poate face printr-o singura operatiune. Usurarea opertiunilor de modificare a biletelor si de obtinere a rambursărilor. Concluzie - daca ai un bilet de avion electronic economisesti timp, bani si ai un plus de siguranta! „
 28. 28. Pentru companie: reducerea costurilor asociate cu tipărirea biletului (minimum 5 euro), înregistrarea, înserierea, decontarea traditională-manuală a documentelor; Utilizatorii nu trebuie sa retina formate diferite de tranzactii, codurile acestora fiind aceleasi indiferent de compania aeriana pentru care se emite biletul electronic Reduce timpul necesar emiterii si procesarii biletelor Creste eficienta si productivitatea, reducand in acelasi timp costurile operationale
 29. 29. Agentul emitent va furniza pasagerului un itinerar chitanta care va include în mod necesar: •Numele pasagerului •Codul sau numele companiei aeriene •Numărul (numerele de zbor) •Datele zborului •Ora de decolare •Pentru fiecare zbor codul de aeroport/ oras ale originii si destinaŃiei •Tariful •Valoarea documentului •Forma de plată •Valoarea pentru taxe •Codul de status al rezervării •Data emiterii •Numele companiei aeriene/agentiei emitente si locul emiterii •Numărul documentului/tiket-ului •Restrictii (inclusiv perioada de valabilitate •Bagaj gratuit permis
 30. 30. Tarifele sunt în functie de sezon: L (low) – scăzute - perioada 01nov- 11dec si 25dec- 31mar K(peak) – medii - perioada 01apr- 12jun , 15sep- 31oct H(high) - ridicate- perioada 13jun- 14sep Tarifele sunt în functie de natura rutei de calatorie: Companiile aeriene numesc tarifele lor nepublicate (confidentiale) in mod diferit: Tarife de piata, Tarife nego/securate, Tarife speciale Carrier Coded Fares (Tarife ce pot fi utilizate exclusiv pe cursele companiei respective) Tarife Touroperator (pachete turistice) Tarife pentru studenti Tarife de consolidator Tarife pentru corporatii Aceste tarife se ofera in mod confidential unei anumite grupe de utilizatori cu scopul de a castiga si fideliza clientii si agentiile de turism.
 31. 31. DOB (DATE OF BIRTH) = data nasterii; RT (ROUD TRIP) = călătorie dus-întors (aller-retour); OW (ONE WAY) = călătorie dus (aller); Days of operation = zilele de operare (1-luni, 2-marŃi…7-duminică); Dep = ora de plecare(de exemplu 0100=1a.m.; 0000=ora 12 noapte/24); Arr = ora locală de sosire la destinatie; Flight = codul companiei si nr. Cursei; INF (INFANTS) = copii de vârstă 0-2 ani; au acces gratuit la cursa aeriană ; CHD (CHILDREN) = copil 2-12 ani; befeniciază de o reducere de tarif ( de exemplu discount 30%ceea ce înseamnă că pretul este de 70% din tariful normal); + = sosire în ziua următoare; * = sosire după două zile; PAX = turisti, pasageri; SUNDAY RULE = regula de week-end se referă la faptul că sâmbăta si duminica tarifele sunt mai mici; FLIGHTS = curse aeriene interne OK = rezervarea este fermă; R.Q. = confirmarea nu este încăposibilă (în asteptare ); STOP OVERS = întreruperea călătoriei;
 32. 32. Variante: 100 USD –FOR UNUSED TICKET = taxă de anulare pentru neutilizarea biletului; NO REFOUND AFRET TRIP STARTED = nerambursarea în cazul în care călătoria a fost începută; TAW-TIME LIMIT = dată limită până la care se poate cumpăra biletul (ex. TAW 7 =”clientul trebuie să achite contravaloarea biletului cu cel puŃin 7 zile înainte de data plecării”; CARRIE = linia aeriană internaŃională RESERVATION FEE = taxa de rezervare – suma plătită de turist pentru acest serviciu; CANCELLATION.
 33. 33. ELEMENTELE COMPONENTE ALE UNUI BILET REALIZAREA UNEI REZERVARI ON LINE IDENTIFICAREA UNOR PROGRAME TURISTICE ALE COMPANIEI TAROM (STUDIU INDIVIDUAL)

×