Your SlideShare is downloading. ×
Andrea Marsol Enjuanes, Lectura obligatòria 5.
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

Andrea Marsol Enjuanes, Lectura obligatòria 5.

72
views

Published on

Aquesta és una presentació feta amb PowerPoint per Andrea Marsol (estudianta d'Educació Primària a la Universitat de Barcelona). És un petit resum de l'article "Sistema pedagògic i competències …

Aquesta és una presentació feta amb PowerPoint per Andrea Marsol (estudianta d'Educació Primària a la Universitat de Barcelona). És un petit resum de l'article "Sistema pedagògic i competències bàsiques" de Martí Teixidó i Planas.

Published in: Education

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
72
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

 • 1. SISTEMA PEDAGÒGIC ICOMPETÈNCIES BÀSIQUESAndrea Marsol EnjuanesFacultat de Formació del ProfessoratEducació Primària a la Universitat de BarcelonaCurs: 2012-2013Assignatura: Planificació, Disseny i Avaluació de l’Aprenentatge i del’Activitat Docent. #PDAAAD_M5B
 • 2. SISTEMA PEDAGÒGIC DE LA INSTITUCIÓ ESCOLAR L’escola és una institució oberta ja que intervenen:  Variables de context: alumnes, famílies, entorn.  Variables d’entrada: cada alumne és d’una manera diferent, equipaments i professorat.  Variables de procés: docent, serveis, actuacions dels docents, interaccions.  Variables de producte: resultats escolars, cultura pròpia.
 • 3. LA PEDAGOGIA, L’EDUCACIÓ TRADICIONAL I ALGUNSDIVERTIMENTS Al segle XX es va intentar canviar la metodologia de l’escola. Avui dia, es manté una escola tradicional on:  El professor té la paraula.  El llibre de text és necessari.  Es realitzen exercicis d’aplicació amb pràctiques. L’aplicació de les TIC ha estat insuficient dins de l’àmbit escolar. La institució escolar i el professorat han de proporcionar una alfabetització verboicònica. Estem envoltats de cultura de masses i consum, però ha de ser la institució escolar qui faci la mediació educadora.
 • 4. EL CURRÍCULUM COM A ITINERARI D’APRENENTATGES FUNCIONALS QUE S’APLIQUEN A LA VIDA“El currículum són les oportunitats educatives que s’ofereixen als infants i als joves durant la seva educació escolar”. El currículum inclou:  Continguts.  Activitats d’aprenentatge.  Totes les altres activitats. Segons el currículum de la Progressive Education inclou:  Aprenentatge experimental.  Aprenentatge cooperatiu.  Resolució de problemes.  Pensament crític.  Educació per a la responsabilitat i democràcia.  Èmfasi en un aprenentatge per a tota la vida. “TOT HA DE CONTRIBUIR AL DESENVOLUAPMANET PERSONAL”
 • 5. LA PEDAGOGIA COM A CIÈNCIA I PRÀCTICAFONAMENTADA DE L’EDUCACIÓ La pedagogia és la fonamentació científica de les pràctiques educatives, per tant, ha d’haver-hi moltes pràctiques pedagògiques. La didàctica és una metodologia empírica que assaja procediments d’ensenyament, de les capacitats dels infants. Com va dir John Dewey... “L’única educació veritable s’aconsegueix estimulant les capacitats de l’infant segons les exigències de les situacions socials en què es troba”.
 • 6. EDUCACIÓ, PEDAGOGIA, DIDÀCTICA EDUCACIÓ: tothom hi ha de contribuir i s’ha de coincidir en uns principis i concretar les finalitats. Avui dia es concreten en el desenvolupament personal, on es valora el propi interès, màxim guany-mínim cost i la moral individualista. PEDAGOGIA: ha de proporcionar criteris clars que guiïn l’acció pràctica i normes d’acció resultants de les experiències que s’han mostrat més funcionals, eficaces i eficients. Cal ajustar les normes a cada context. DIDÀCTICA: és la productora d’aprenentatges, és l’acció de mostrar coneixement als alumnes. Ha de seguir uns passos clars per ensenyar els continguts.
 • 7. COMPETÈNCIES BÀSIQUES I SISTEMA PEDAGÒGIC Les competències bàsiques es troben a la vida social i cultural ja que els aprenentatges es demostren dia a dia i en qualsevol context. És important cercar llocs, activitats, pràctiques on es puguin demostrar les competències actives de cadascú. És a dir, un aprenentatge funcional que significa utilitzar els aprenentatges en situacions diverses.
 • 8. PEDAGOGIA APLICADA A CADA ALUMNE SEGONS LESSEVES NECESSITATS 4 passos de l’aprenentatge:  Interès personal: és la funcionalitat i la motivació de l’alumne.  Rendiment personal: és l’eficiència, la relació que s’estableix entre les realitzacions o assoliments de l’alumne i la capacitat que té per dur-les a terme.  Nivell d’aprenentatge: és l’eficàcia, l’assoliment d’uns objectius segon l’edat que tingui un alumne.  Creativitat d’aprenentatge: és l’optimització, cada alumne ha de treballar a gust, amb entusiasme i amb interès.
 • 9. APORTACIONS DE SISTEMES PEDAGÒGICSDEL SEGLE XX A L’ASSOLIMENT DE LESCOMPETÈNCIES BÀSIQUES
 • 10. OBSTACLES PER A LA PRÀCTICA PEDAGÒGICA Les aportacions pedagògiques no han aconseguit canviar l’escola i, a més a més, s’ha volgut mantenir una forma d’ensenyament no adaptada a la societat actual. L’educació no funciona com hauria de funcionar ja que l’administració ha comès molts errors des del punt de vista pedagògic. Hi ha un excés de normativa i per això no es poden canviar molts defectes. Hauria d’haver-hi més llibertat professional. La societat és un fenomen que està totalment lligat amb l’escola, però el que s’ha de fer és incorporar la cultura dins de l’ensenyament.
 • 11. INCOHERÈNCIES I INICIATIVES PEDAGÒGIQUES Mètode “lletra per lletra” per aprendre a llegir en la llengua catalana ja que hi ha alumnat de parla castellana. Ensenyament de les taules de multiplicar: abans s’aprenien cantant i ara hi ha una taula de multiplicar (1-10) a tots els llibres. Fa falta més criteri pedagògic i s’haurien d’explicar més empíricament (multiplicació com a suma ràpida). Alumnes de tretze i catorze anys amb gran retard escolar: “dolor de no aprendre”. Ensenyament funcional segons les necessitats dels alumnes: aplicar els continguts a la vida real. Baixa competència en comunicació: s’ha de millorar l’expressió dels alumnes fent conferències, exposicions...
 • 12. PODEM CONCLOURE COM SI PARLÉSSIM AMB ELSALUMNES Les competències bàsiques les podem trobar en qualsevol entorn. El moment més adequat per poder adquirir les capacitats i, per tant, les competències, és durant els anys de l’educació escolar. Les competències bàsiques són capacitats actives però és cada persona qui ha de donar força i direcció.
 • 13. OPINIÓ PERSONAL
 • 14. BIBLIOGRAFIATeixidó, Martí. “Sistema pedagògic i competènciesbàsiques. Revista Catalana de Pedagogia, 2009-2010, vol.7, p. 213-248També disponible en línia:http://revistes.iec.cat/index.php/RCP/article/view/58541/58741

×