Foredrag om sociale medier i virksomheders markedsføring

1,894 views
1,558 views

Published on

Foredrag givet 27. oktober 2011 for Erhvervsakademiet Dania i Viborg

Published in: Business
1 Comment
3 Likes
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total views
1,894
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
113
Actions
Shares
0
Downloads
21
Comments
1
Likes
3
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Foredrag om sociale medier i virksomheders markedsføring

 1. 1. Anvendelse af sociale medier ivirksomheders markedsføringErhvervsakademi DaniaAndreas J0hannsen • Klean • 27. oktober 2011
 2. 2. Hej, jeg er Andreas Johannsen• Partner i Klean• Ekspert i sociale medier og strategisk webkommunikation• Referencer: Danske Bank, IDEmøbler, Arla, Bayer, Novo Nordisk, Novozymes, DBU, AOK, Udenrigsministeriet, Microsoft, DR, TV 2, Rockwool, Posten Norden, Danske Spil...• andreas@klean.dk• @andjohan
 3. 3. Klean er... » 14 medarbejdere » 50-60 med teams » København + Århus + Palo Alto » Specialiserede i at skabe værdi med internet- teknologi » Arbejder (kun) med agile metoder » Bilka, IDEmøbler, Dansk Cyklist Forbund, TrygFonden, Advodan, Brother UK...
 4. 4. Sociale medier er hypeOG business as usual
 5. 5. As social media becomes more prevalent and valuable, the perception of it is changing. More companies view it as important, with 86% reporting social media technologies to be somewhat or very important to their business and marketing strategies in 2010, up from 79% in 2009. TextNår man googler “sociale medier”, kommer der en masse forskellige figurer, der ikke siger en skid. Her er denførste. Den siger, at store, amerikanske virksomheder bruger sociale medier. Wow.
 6. 6. Denne figur siger, at telegrafen blev opfundet før YouTube.
 7. 7. Mange af figurerne har cirkler og en masse farver. Denne siger, at sociale medier kan bruges til mangeforskellige ting
 8. 8. Social media-virksomheder har logoer i stærke primærfarver.
 9. 9. Denne er lavet af social media über-guruen Brian Solis. Den hedder The Conversation Prism og hænger påvæggen hos de fleste social media-bureauer. Farver og cirkler. Den er også intetsigende — men fin.
 10. 10. Den mest meningsfulde af figurerne er denne. Den siger, at sociale medier ikke er andet end den senestehype i marketingafdelingen efter virale kampagner, microsites, Flash, banner og alt det andet...
 11. 11. Google-søgningerGoogle Trends viser, at brugere søger mere og mere på “social media”, og at det overhaler en masse andrediscipliner, som dybest set giver mere mening (men ikke er så sexede længere)
 12. 12. Google-søgningerGoogle Trends viser, at brugere søger mere og mere på “social media”, og at det overhaler en masse andrediscipliner, som dybest set giver mere mening (men ikke er så sexede længere)
 13. 13. Google-søgningerGoogle Trends viser, at brugere søger mere og mere på “social media”, og at det overhaler en masse andrediscipliner, som dybest set giver mere mening (men ikke er så sexede længere)
 14. 14. Google-søgningerGoogle Trends viser, at brugere søger mere og mere på “social media”, og at det overhaler en masse andrediscipliner, som dybest set giver mere mening (men ikke er så sexede længere)
 15. 15. Så, hvorfor hype?
 16. 16. — Vi har altid elsket nye redskaber
 17. 17. Misforståelse 1:Nettet er infrastruktur for data
 18. 18. Nettet er virksomheders primære interface til omgivelserne
 19. 19. Misforståelse 2:Sociale medier handler om, hvad jeg fik til frokost
 20. 20. “Sociale medier er brugen af internettet til noget med relationer”
 21. 21. Misforståelse 3:Sociale medier er bare enny kanal i marketingmixet
 22. 22. 14Den klassiske opfattelse af markedsføring. Tag et budskab og spred det mest muligt. Nettet (gigafonen) erfantastisk effektivt til dette.
 23. 23. Men hvorfor ikke også se nettets muligheder for at lytte som en del af markedsføring? Nettet giver mindst ligeså gode redskaber til at lytte som til at tale.
 24. 24. Sæt “lytte” og “tale” sammen, så har man samtale. Og jo tættere relation, desto mere effektivt overføresbudskabet. Hvis bare marketing-folk kunne se sociale medier som dette og ikke bare en kanal i mixet...
 25. 25. Nettet som global infrastruktur for relationer mellem mennesker og virksomheder
 26. 26. Den enkelte person er i dag i høj grad kendetegnet ved sit netværk, og nettet er infrastrukturen for dette. Herer et billede af mit LinkedIn-netværk.
 27. 27. Før: IT Nu: Kommunikation Snart: ForretningFørst talte vi om “social software”, nu taler vi om “sociale media”. Lige om lidt taler vi mest om “socialbusiness” i takt med, at vi skifter fokus fra IT, redskaber, medier etc og til forretningsmæssig værdi.
 28. 28. Social media betydermere og mere i web
 29. 29. De største sites i verden (trafik) — er sociale 1. Google 2.Facebook 3.YouTube 4.Yahoo! 5.Windows Live 6.Baidu 7.Wikipedia 8.Blogger.com 9.Twitter 10.QQ.comDe største sites er sociale. Denne oversigt er efter antal sidevisninger, Hvis vi målte på tid brugt på sites, villeFacebook og YouTube ligge øverst og resten flere meter længere nede...
 30. 30. Kunder stoler mere på en anbefaling fra en person, de kender, end på en reklame i en SMS. Anbefalinger fraen person man kender er en grundsten i sociale medier.
 31. 31. Virksomhedens eget site bliver mere og mere ligegyldigt, fordi det er fuld af selvforherligende bullocks.Resten af nettet har i stedet nuancerede og mere korrekte vurderinger af virksomhedens produkter.
 32. 32. Eksempel. Telia siger på deres eget site, at de er fantastiske! Det ville også undre andet, men hvad sigerderes kunder mon? Det er jo endnu mere relevant for en potentiel kunde.
 33. 33. Kunderne siger, at Telia er en “middel” teleoperatør. 1327 kunder kan ikke tage fejl. Og hvor er Telia selv idenne samtale? Helt fraværende. Hvilket signal sender det? De er pisseligeglade. Vil du være kunde?
 34. 34. Lad os se på, hvordan sociale medier fylder mere og mere på Google. Det er interessant, fordi Googlesandsynligvis er dét vigtigste site på nettet.
 35. 35. Google » Google 2002-2010 (få ændringer) » Q3/2010: Søgeresultater har ændret sig » Instant Results: Ændrer hvordan brugere søger » Instant Preview: Ændrer hvordan brugere klikker » Personalized Results: Ændrer hvad brugere ser » Q1/2011: Sociale medier » Måler sociale interaktioner
 36. 36. Google viser 10 resultater på første side. Det er de ABSOLUT vigtigste, fordi ingen bladrer om til anden side.Allerede på første side kommer brugerne ind gennem links til købssites med brugeranmeldelser.
 37. 37. Scroller vi længere ned på første side, kan vi se videoer om produktet, som er postet på det sociale siteYouTube. Vi har også opslag fra Wikipedia og Amazon (som har tons brugerbidrag).
 38. 38. I bunden kommer det mest interessante. To ud af ti resultater kommer ind, fordi personer i mit netværk talerom det, jeg søger på. Altså: Anbefalinger fra personer, jeg kender. Max troværdighed for mig!
 39. 39. Facebook er det næstmest vigtige site. For mange det allervigtigste. Facebook er på vej til at blive synonymtmed nettet for mange unge.
 40. 40. 2010 — Facebook-året » +650 mio brugere (1/3 af hele nettet) » $1.6 mia i 2010 omsætning » $50 mia værdi » Source: Goldman Sachs » Facebook som nettets home page » Facebook Connect griber ind i hele nettet » Bing er søgemaskinen i Facebook » Filmen “The Social Network” » TIME’s “Person of the Year 2010”Det mest interessante er, at mange brugere har fået FB som startside og at FB blander sig mere og mere iresten af nettet ved at være delingsplatform for indhold uden for FB.
 41. 41. Med Social Plugins lægger FB brugerens netværk ned over alle andre sites, som bruger disse. Jeg kan se,hvad mine venner gør på et site. Hvad de kan lide, deler etc.
 42. 42. Konkrete mulighedermed sociale medier
 43. 43. Konkrete muligheder — overblik » Brug LinkedIn til rekruttering » Netværk med dine kunder » Vis hvad I laver » Del jeres materiale » Lav en virtuel vandkøler i virksomheden » Få et intranet der fungerer » Brug Facebook rigtigt » Lyt til dit marked
 44. 44. LinkedIn tilrekruttering
 45. 45. LinkedIn er langt den mest interessante ressource for rekruttering, fordi det er en billigere og mere præcismåde at finde medarbejdere. Odds er, at man gennem netværk hurtigere finder den rigtige person.
 46. 46. Virksomheder kan gøre sig interssante overfor potentielle nye medarbejdere, og disse kan følgevirksomhede.n. Klean har 85 followers, heraf en god del vores næste medarbejdere.
 47. 47. Eksempel: Jeg skal bruge en ny Umbraco-udvikler. Voilà, her er der en oversigt over 1919 personer, som jegkan tage fat i. Er vi ikke direkte forbundet, kan jeg sende besked gennem dem, der forbinder os.
 48. 48. Netværk med kunderne
 49. 49. Virksomheder kan få en masse værdi ud af at skabe netværk for deres kunder. Kunder kan dele erfaringer, ogvirksomheden kan lære meget mere om deres kunder. LinkedIn Groups er gratis og effektivt.
 50. 50. Vis hvad I laver
 51. 51. I laver fantastiske ting inde i virksomheden. I behøver ikke at fortælle, at I er fantastiske, I kan nøjes med atvise det fx på YouTube.
 52. 52. Eller på Flickr. Her er en norsk kommune. De får alligevel taget en masse billeder til forskellige formål. Hvorforikke bare lægge dem ud til fri afbenyttelse (mod links tilbage). Det er effektiv markedsføring.
 53. 53. Vi gør det også på Klean. I stedet for selvforherligende pressemeddelelser, så lægger vi bare billeder ud af,hvad vi laver. så kan folk selv vurdere, om vi er interessante samarbejdspartnere, arbejdsgivere eller andet.
 54. 54. Del jeres materiale
 55. 55. Næsten alle virksomheder producerer en masse præsentationer internt. Disse er interessante, fordi depræcist formidler i et koncentreret format. Del dem bare.
 56. 56. Lav en virtuel vandkøler i virksomheden
 57. 57. Mange virksomheder har afdelinger, kontorer og siloer, der ikke taler sammen. Sæt en Yammer-kanal op oggenskab sammenhængen i organisationen (og reducér antallet af ligegyldige mails).
 58. 58. Få et intranet der virker
 59. 59. De fleste intranets virker ikke, fordi der ikke tænkes i, hvordan medarbejderne skal bruge den viden, derarkiveres. Google Apps giver mulighed for samarbejde i stedet for arkivering.
 60. 60. Brug Facebook rigtigt
 61. 61. Grundlæggende skal virksomheder se deres FB-profil som deres forretning og ikke som branding. Giv deservices, som kunderne mest efterspørgerer og skab rum for dialog, som kan gøre jer klogere.
 62. 62. Grundlæggende skal virksomheder se deres FB-profil som deres forretning og ikke som branding. Giv deservices, som kunderne mest efterspørgerer og skab rum for dialog, som kan gøre jer klogere.
 63. 63. Grundlæggende skal virksomheder se deres FB-profil som deres forretning og ikke som branding. Giv deservices, som kunderne mest efterspørgerer og skab rum for dialog, som kan gøre jer klogere.
 64. 64. Lyt til dit marked
 65. 65. Lytning er hvor man bør begynde med sociale medier. Der er mange gode (og dyre) værktøjer, men GoogleAlerts er gratis og virker. Gå hjem og opsæt søgninger på dig selv, dine produkter, dit marked etc.
 66. 66. Kontakt• Andreas Johannsen, Klean• www.klean.dk• twitter.com/andjohan• andreas@klean.dk• +45 2620 3221

×