49252150 aplikasi-garis-panduan-dan-etika-penggunaan-internet

476 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
476
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
10
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

49252150 aplikasi-garis-panduan-dan-etika-penggunaan-internet

 1. 1. BMM 3105 : TAJUK 3 Aplikasi Garis Panduan &Etika Penggunaan Internet
 2. 2. KONSEP ETIKAETIKA KOMPUTER Etika komputer umumnya adalah satu bidang mengenai penggunaan komputer yang betul (panduan). Hak peribadi individu, ketepatan dan kesahihan maklumat, harta intelek dan capaian adalah antara isu atau dilema yang membabitkan etika. Penggunaan komputer dalam era maklumat.
 3. 3. MASALAH MORAL DAN ETIKA cracker MASALAH MORAL DAN ETIKA
 4. 4. PenggertakPenggertak (Cracker)- Cracker ialah golongan yang menceroboh ke dalam sistem komputer dan merosakkan sistem yang ada dengan tujuan utama membuat keuntungan.- Cracker tidak menulis program untuk membangunkan perisian tetapi menggunakan perisian yang dibangunkan orang lain untuk tujuan kemusnahan
 5. 5. Penyalahgunaan internet Konsep ‘langit terbuka’ yang dilaksanakan oleh negara kita telah mengundang banyak implikasi buruk kepada para pengguna Internet terutamanya di kalangan remaja.
 6. 6. virus Sebarkan virus - merosakkan sistem, data, perisian,melumpuhkan rangkaian komputer.
 7. 7. Hak cipta terpelihara Memuat turun sebarang perisian atau dokumen tanpa kebenaran adalah salah dari segi undangundang hakcipta. Keizinan daripada pemiliknya adalah perlu.
 8. 8. Perisian cetak rompak Maklumat yang diperolehi yang tidak mendapat kebenaran pemilik asal untuk dibuat cetakan secara tulisan dan audio visual.
 9. 9. Keseimbanga nMeminimum keizinan -kan risiko temaklum keadilan
 10. 10.  Kebaikan yang dibawa oleh teknologi maklumat Mestilah lebih baik daripada risiko dan keburukan.
 11. 11.  Mesti faham dan menerima risiko yang akan dihadapi. Apabila mereka telah faham maka mereka lebih bersedia menerima sebarang risiko yang timbul.
 12. 12.  Manfaat dan keburukan teknologi maklumat mesti diagih secara adil. Mereka yang menerima kebaikan patut menanggung sama risiko dan mereka yang tidak menerima kebaikan tidak patut menanggung risiko yang lebih. Risiko yang diterima haruslah adil untuk kedua belah pihak.
 13. 13.  Teknologi maklumat mesti dilaksanakan dengan mengelak risiko yang tidak berkaitan dan diminimumkan agar manfaat yang diterima daripada teknologi maklumat adalah lebih daripada risikonya.
 14. 14. 1. Tidak menggunakan komputer untuk membahayakan orang lain.2. Tidak mengganggu kerja komputer orang lain.3. Tidak menceroboh masuk fail komputer lain.4. Tidak menggunakan komputer untuk mencuri.5. Tidak menggunakan komputer untuk menipu.
 15. 15. 6. Tidak menggunakan atau menyalin perisian yang tidak dibeli secara sah7. Tidak menggunakan sumber dari komputer orang lain tanpa kebenaran.8. Tidak mengambil hasil intelektual orang lain untuk diri sendiri.9. Memikirkan kesan sosial program atau sistem yang dibangunkan.10. Gunakanlah komputer dengan timbang rasa dan hormat kepada manusia lain.
 16. 16.  Brosur ialah untuk sebagai media promosi. Dimana untuk memberi tahu atau memujuk masyarakat untuk melibatkan diri dalam sesuatu bidang yang tertentu. Brosur juga dapat digunakan dalam dunia perniagaan dimana dapat menyampaikan maklumat atau jualan yang diadakan.
 17. 17. Cara membuat brosur1) Buka Microsoft Publisher 2007.2) Setelah ‘application’ sudah dibuka, ‘screen’ akan memaparkan gambar seperti berikut, kemudian pilih BROCHURE.
 18. 18. 3) Langkah seterusnya pilih design yang anda minat( mengikut kesesuaian brosur). contoh design yang saya pilih ialah Tilt
 19. 19. 4)Padamkan gambar-gambar atau maklumat yang tidak diperlukan. Setelah itu letakkan pula logo atau gambar yang anda perlukan. Contoh gambar ialah Logo IPSAH
 20. 20. 5) Setelah itu masukkan contoh butiran seperti: Tajuk program/perkara dan lain-lain.  Nama penaja/penulis dan lain-lain.  Tarikh dan hari akan diadakan.  Aktiviti yang akan dijalankan Matlamat program dan lain-lain butiran yang diperlukan
 21. 21. 6) Proses seterusnya ialah proses untuk mencantikkan brosur anda.Ini bertujuan untuk menarik minat orang ramai untuk membaca brosur anda.

×