Pelerinaj in Muntele AthosSfantul Munte este o peninsula cu lungimea de 60  km o latime ce variaza intre 8-12 km , ria to...
Muntele Athos, pe atunci era locuit de păgâni. Deasupra lui se aflau 5 cetăti:  Dion, Olofiscus, Acroaton, Zissus siCleon...
Cine are acces pe Sfântul Munte        Athos Accesul pe Sfântul Munte Athos este permisexclusiv bărbaților (confor...
Imbracaminte   ●  Evitați sandalele sau     pantofii deschiși.   ●  Evitați pantalonii     scurți. O țin...
Mănăstirea Marea Lavră      ●  Mănăstirea Marea        Lavră este        considerată prima      ...
Mănăstirea Vatopedi     ●  Mănăstirea Vatopedi       este una din cele       douăzeci de mari     ...
Mănăstirea Iviron     ●  Mănăstirea Iviron       este una din cele mai       importante mănăstiri    ...
Mănăstirea Hilandar     ●  Mănăstirea Hilandar       este cea mai la nord       situată mănăstire a  ...
Mănăstirea Dionisiu     ●  Mănăstirea Dionisiu       este una din cele       douăzeci de mănăstiri  ...
Mănăstirea Xiropotamu      ●  Mănăstirea        Xiropotamu este una        din cele douăzeci de    ...
Mănăstirea Pantocrator      ●  Mănăstirea        Pantocrator se        situează în partea de     ...
Mănăstirea Cutlumuş     ●  Mănăstirea Cutlumuş,       numită în vechile       hrisoave şi "lavra   ...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Pelerin EBC intre cer si pamant

225 views

Published on

Pelerin EBC intre cer si pamant-Liceul Tehnologic "Sf Dimitrie" Teregova

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
225
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Pelerin EBC intre cer si pamant

 1. 1. Pelerinaj in Muntele AthosSfantul Munte este o peninsula cu lungimea de 60 km o latime ce variaza intre 8-12 km , ria totalafiind de 360 Km patrati. Muntele Athos, sau Athon,după niste vechi traditiuni întunecate ar veni de la Athos, un supranume ce da zeului Joe (Jupiter) care avea un templu pe unul din vârfurile Muntelui.O legendă spune, că vreme îndelungată a petrecut aici si Junona.
 2. 2. Muntele Athos, pe atunci era locuit de păgâni. Deasupra lui se aflau 5 cetăti: Dion, Olofiscus, Acroaton, Zissus siCleone. Locuitorii acestor cetăti ca si cei de prin insulele din apropiere, au adus multe jertfe sângeroasezeitătilor de pemunte, si în special lui Apolon cel de pe vârful Athonului.Lumea dornică să cunoască viitorul venea de prin toate părtile, spre a-l consulta si toti primeau de la dânsul răspunsuri potrivite, dar fireste mincinoase.
 3. 3. Cine are acces pe Sfântul Munte Athos Accesul pe Sfântul Munte Athos este permisexclusiv bărbaților (conform unei reguli denumite"avathon"), indiferent de religie. Băie ții sub 18 ani trebuie însoțiți de tatăl lor.Muntele Athos este o regiune cu statut special, iaraccesul se face cu un permis numit diamonitirion (vezi Permis de intrare în Sf. Munte). Zilnic se acordă un număr de 100 de permise pentru ortodocși și aproximativ 10 permise pentru eterodocși. Diamonitirionul trebuie prezentat ori de câte ori pelerinul solicită cazare la mănăstiri sau schituri și costă 25 EUR / persoană.
 4. 4. Imbracaminte ● Evitați sandalele sau pantofii deschiși. ● Evitați pantalonii scurți. O ținută potrivită sunt cel mult pantalonii trei sferturi. ● Evitați tricourile cu mânecă scurtă în interiorul mănăstirilor, chiar dacă vremea permite o astfel de îmbrăcăminte.
 5. 5. Mănăstirea Marea Lavră ● Mănăstirea Marea Lavră este considerată prima mare mănăstire de obşte din Muntele Athos şi a fost întemeiată pe la anul 963 prin osârdia pustnicului Atanasie din Trapezunt, cu ajutoare băneşti date de către împăraţii
 6. 6. Mănăstirea Vatopedi ● Mănăstirea Vatopedi este una din cele douăzeci de mari mănăstiri athonite, situată în partea de nord-est a peninsulei monastice, şi a doua în ierarhia din Sfântul Munte.
 7. 7. Mănăstirea Iviron ● Mănăstirea Iviron este una din cele mai importante mănăstiri atonite, a treia în ordine ierarhică între cele douăzeci de mănăstiri din Muntele Athos. În vechime se numea Ivirica, şi avea, în vremurile de înflorire, 200 de călugări.
 8. 8. Mănăstirea Hilandar ● Mănăstirea Hilandar este cea mai la nord situată mănăstire a peninsulei atonite. Mănăstirea a fost înfiinţată în anul 1198 de către domnitorul sârb Ştefan Nemanici (ori Nemanja) la 1151-1195.
 9. 9. Mănăstirea Dionisiu ● Mănăstirea Dionisiu este una din cele douăzeci de mănăstiri din Muntele Athos. Mănăstirea este situată în partea de sud-vest a peninsulei. Mănăstirea se află pe poziţia a cincea în ordinea ierarhică athonită şi are ca hram pe Sfântul Ioan.
 10. 10. Mănăstirea Xiropotamu ● Mănăstirea Xiropotamu este una din cele douăzeci de mănăstiri de la Muntele Athos, situată pe latura de sud-vest a pensinsulei, pe drumul de la Dafni la Careia Xiropotamu este a opta mănăstire în ordinea ierarhică
 11. 11. Mănăstirea Pantocrator ● Mănăstirea Pantocrator se situează în partea de nord-est a peninsulei Muntelui Athos, şi este a şaptea în ordinea ierarhică athonită. Ca la mai toate mănăstirile şi schiturile din Athos, şi la Pantocrator este viaţă de obşte.
 12. 12. Mănăstirea Cutlumuş ● Mănăstirea Cutlumuş, numită în vechile hrisoave şi "lavra românească", este una din cele douăzeci de mănăstiri din Muntele Athos. Este localizată în nord- estul peninsulei, lângă Careia (Karyes), capitala Sfântului Munte.

×