Dosage problems
<ul><li>The doctor prescribed one-half of a 250-mg tablet per dose to be given three times a day. </li></ul><ul><ul><li>Ho...
<ul><li>Atropine sulfate gr. 1/300 was prescribed but the stock was gr. 1/150 per tablet. </li></ul>a.  How many of the st...
<ul><li>The patient was given as prescribed ¼ of the 5 ml vial. </li></ul>a.  How much of the drug did the patient actuall...
<ul><li>The patient was prescribed 6 doses of Neomycin sulfate with 1500 mg for the initial dose, then 500 mg q6h for the ...
<ul><li>Acetaminophen drops were given for two days, initially 150 mg and then 50 mg q4h.  The stock is a 10 ml bottle of ...
<ul><li>if three and a half of a grx tablet was consumed. </li></ul><ul><li>If given once a day for one week, how many mg ...
<ul><li>The doctor prescribed 150 mg per dose to be given q6h. </li></ul><ul><li>If given for 10 days, how much would be c...
<ul><li>The patient was advised to take daily 300mg of a certain drug per dose qid but available are grv tablets. </li></u...
<ul><li>The baby needs 125 mg per dose of the drug.  A 30 mL bottle with 2 grams of the drug was bought. </li></ul><ul><li...
<ul><li>A vial of the antibiotic is labeled 1g/1ml; 20,000 units = 1 ml.  If given bid, </li></ul><ul><li>How many units a...
<ul><li>The prescription calls for gr ¼ of Phenobarbital (sodium luminal) daily.  Stock available is gr ½ per ampule of 1 ...
<ul><li>A prescription calls for two tsp per dose tid of Berotec to be given for one week. </li></ul><ul><li>How many ml o...
<ul><li>A patient was advised to take two tablets of Estamizole, tid, for 5 days. </li></ul><ul><li>If the treatment is ex...
<ul><li>A patient was given 3L of 5% dextrose with tetracycline to be infused for one day. </li></ul><ul><li>What is the i...
15. The patient needs 30U of insulin, but the available stock is 80U. A. how much of the 80U will be given? 30U : 80U = x ...
<ul><li>17.  </li></ul><ul><li>If 2 L of the stock solution was used to prepare the said solution, what is the strength of...
<ul><li>18. The doctor prescribed 1.25 mg/kg/body weight of Chloramphenicol sodium succinate q6h. </li></ul><ul><li>How mu...
<ul><li>19. The patient is given IV, 200 mg/ml of Dopamine HCl in water solution to be infused in 8 hours. </li></ul><ul><...
<ul><li>20.  </li></ul><ul><li>How many grams of pure merthiolate is contained in the 7% stock solution? </li></ul><ul><li...
<ul><li>21.  </li></ul><ul><li>How much grams of the solvent or diluent would be used in preparing the said solution? </li...
22.  A. How many mg of NaHCO3 solution would be needed to prepare   40 oz of 1:100 NaHCO3 solution? 40 oz/ 0.01 = 1200000/...
<ul><li>23.  </li></ul><ul><li>How much water would be added to prepare the 15% solution? </li></ul><ul><li>How much of a ...
<ul><li>24. The antibiotic in dry form is contained in 10 ml vial.  The label written is 2g/5,000,000 units. </li></ul>a. ...
25. Methicillin sodium 1.5 g, IM, q12h, daily for 5 days, was prescribed for a systemic  infection. 4 g of the medication ...
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Dosage Problems

16,823

Published on

Published in: Sports, Technology
4 Comments
6 Likes
Statistics
Notes
  • I would like this forwarded as well im starting my clinicals and i fount this very useful.. please :) garcr20@gmatc.matc.edu..
       Reply 
    Are you sure you want to  Yes  No
    Your message goes here
  • Please forward this PPT as download to me at abhayzbansal@gmail.com.
    I am a fresh Pharmacy Graduate, This PPT will be useful for me as a guidance for future reference.
       Reply 
    Are you sure you want to  Yes  No
    Your message goes here
  • THIS IS WHAT I NEED! :))))))))))))
       Reply 
    Are you sure you want to  Yes  No
    Your message goes here
  • Fioricet is often prescribed for tension headaches caused by contractions of the muscles in the neck and shoulder area. Buy now from http://www.fioricetsupply.com and make a deal for you.
       Reply 
    Are you sure you want to  Yes  No
    Your message goes here
No Downloads
Views
Total Views
16,823
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
4
Likes
6
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Dosage Problems

  1. 1. Dosage problems
  2. 2. <ul><li>The doctor prescribed one-half of a 250-mg tablet per dose to be given three times a day. </li></ul><ul><ul><li>How many mg of the drug is given per dose? </li></ul></ul>b. How much of the drug could be consumed of given for two weeks? <ul><ul><li>How many tablets would be needed to complete the dosage for two weeks? </li></ul></ul><ul><ul><li>250mg = 125 mg/dose </li></ul></ul><ul><ul><li>2 </li></ul></ul>125mg/dose x 3 doses/day x 14 days = 5250 mg <ul><ul><li>5250mg x 1 tablet/250mg = 21 tablets </li></ul></ul>
  3. 3. <ul><li>Atropine sulfate gr. 1/300 was prescribed but the stock was gr. 1/150 per tablet. </li></ul>a. How many of the stock tablets should be given? <ul><li>If given three times a day, how many grains would be consumed? </li></ul><ul><li>How many of the stock tablets would be needed for 10 days? </li></ul>(1/300) ÷ (1/150) = ½ of the stock tablets (1/300)(3)= 1/100 gr. (1/100) (10) = 1/10 (1/10) ÷ (1/150) = 15 TABLETS
  4. 4. <ul><li>The patient was given as prescribed ¼ of the 5 ml vial. </li></ul>a. How much of the drug did the patient actually receive per dose? <ul><li>How many doses does a 5 ml vial contain? </li></ul><ul><li>If 1 ml = 1 g = 1000 mg, how many mg of the drug did the patient receive per dose? </li></ul>5mL ÷ 4 = 1.25 ml 5mL x 1 dose/1.25mL = 4 doses 1.25 (1000) = 1250 mg
  5. 5. <ul><li>The patient was prescribed 6 doses of Neomycin sulfate with 1500 mg for the initial dose, then 500 mg q6h for the succeeding doses. The stock was 500mg per capsule. </li></ul>a. How many capsules should be given for the initial dose? <ul><li>how many capsules should be bought to complete the dosage? </li></ul><ul><li>How many mg of the drug would be consumed all in all? </li></ul>1500 + (500 x 5) = 4000 ÷ 500 = 8capsules Initial + (Succeeding x # of doses left) 1500 + (500 x 5) = 4000 mg 1500 ÷ 500 = 3 capsules
  6. 6. <ul><li>Acetaminophen drops were given for two days, initially 150 mg and then 50 mg q4h. The stock is a 10 ml bottle of 100 mg/mL . </li></ul>a. How many ml would be given for the initial dose? <ul><li>How many ml would be given for each succeeding dose? </li></ul><ul><li>How many mg of the drug would be consumed all in all? </li></ul>d. How much of the drug was left unconsumed? 150 x 1mL/100mg = 1.5 ml 50 ÷ 100 = 0.5 ml 150 + (50 x 11) = 700 mg Initial + (Succeeding x # of doses left) 10 ml = 1000mg therefore 1000 - 700 = 300mg
  7. 7. <ul><li>if three and a half of a grx tablet was consumed. </li></ul><ul><li>If given once a day for one week, how many mg were actually consumed? </li></ul><ul><li>How many grains of the drug were actually consumed? </li></ul><ul><li> </li></ul>10 grains x 3 ½ = 35 grains 35 grains x 7 = 245 grains x 60mg/grain = 14,700mg
  8. 8. <ul><li>The doctor prescribed 150 mg per dose to be given q6h. </li></ul><ul><li>If given for 10 days, how much would be consumed all in all? </li></ul><ul><li>How many of the drug were actually consumed? </li></ul><ul><li> </li></ul>150 x 4 = 600 mg 600 x 10 = 6000 mg
  9. 9. <ul><li>The patient was advised to take daily 300mg of a certain drug per dose qid but available are grv tablets. </li></ul><ul><li>How many tablets would be bought to complete the dosage for two weeks? </li></ul><ul><li>How many tablets would be taken per dose? </li></ul>5 gr/tablet x 60mg/grain = 300 mg/tablet 300 ÷ 300 = 1 tablet 1 tablet/dose x 4 doses/day x 14 days = 56 tablets
  10. 10. <ul><li>The baby needs 125 mg per dose of the drug. A 30 mL bottle with 2 grams of the drug was bought. </li></ul><ul><li>For how many days would the drug last if given qid? </li></ul><ul><li>How many mL of the drug would be given per dose? </li></ul>125 mg x (30 mL/2000 mg) = 1.875 mL 1.875mL x 4 = 7.5 mL/day 30mL x 1 day/7.5mL = 4 days
  11. 11. <ul><li>A vial of the antibiotic is labeled 1g/1ml; 20,000 units = 1 ml. If given bid, </li></ul><ul><li>How many units are given in one day? </li></ul><ul><li>How much of the drug would be consumed for seven days? </li></ul>(1g/1ml)/dose x 2 doses/day x 7days = 14 g or 14 ml 20,000 x 2 doses/day = 40,000 units/day
  12. 12. <ul><li>The prescription calls for gr ¼ of Phenobarbital (sodium luminal) daily. Stock available is gr ½ per ampule of 1 ml. </li></ul><ul><li>How many ampules of the drug in mg is given per dose? </li></ul><ul><li>How much of the drug in mg is given per dose? </li></ul>¼ grains x 60 mg/grain = 15 mg ½ gr/ampule of 1mL x 60mg/gr = 30mg/ampule of 1mL 15mg/day x ampule of 1mL/30mg x 14days = 7 ampules
  13. 13. <ul><li>A prescription calls for two tsp per dose tid of Berotec to be given for one week. </li></ul><ul><li>How many ml of the drug would be consumed to complete the dosage? </li></ul><ul><li>How many ml of the drug were consumed daily? </li></ul>5mL/tsp x 2tsp/dose x 3 doses/day = 30 mL/day 30mL/day x 7 days = 210 mL
  14. 14. <ul><li>A patient was advised to take two tablets of Estamizole, tid, for 5 days. </li></ul><ul><li>If the treatment is extended for 15 days, how many tablets were bought all in all? </li></ul><ul><li>How many mg of the drug were consumed daily if each tablet contains 250 mg? </li></ul>250mg/tablet x 2tablets/dose x 3doses/day = 1500mg/day 1500mg x (5 days + 15days) = 30,000mg 30,000mg x 1 tablet/250mg = 120 tablets
  15. 15. <ul><li>A patient was given 3L of 5% dextrose with tetracycline to be infused for one day. </li></ul><ul><li>What is the infusion rate in ml per minute? </li></ul><ul><li>What is the infusion rate in mL per hour? </li></ul><ul><li>What is the infusion rate in gtt per minute? </li></ul>3L x 1000mL/1L = 3000mL x 1day/24hrs = 125 ml/hr 125mL/hr x 1hr/60 min = 2 ml/min 1ml = 15 gtt 2.083mL/min x 15gtt/mL = 31 gtt/min
  16. 16. 15. The patient needs 30U of insulin, but the available stock is 80U. A. how much of the 80U will be given? 30U : 80U = x : 16 minims 80U (x) = 480U(minims) x = 6 minims B. If the stock is 100U, how much should be given to meet the patient’s needs? 30U : 100U = x : 16 minims 100U (x) = 480U (minims) x = 4.8 minims or 5 minims
  17. 17. <ul><li>17. </li></ul><ul><li>If 2 L of the stock solution was used to prepare the said solution, what is the strength of the stock solution? </li></ul><ul><li>how many ml of the 1 : 300 stock solution is needed to prepare 3L of 1 : 500 solution? </li></ul>x : 3L = 1/500 : 1/300 1/300x = 3/500 x = 1.8L x 1000 = 1800 mL 2L : 3L = 1/500 : x 2x = 3/500 x = 3/1000 or 0.3 %
  18. 18. <ul><li>18. The doctor prescribed 1.25 mg/kg/body weight of Chloramphenicol sodium succinate q6h. </li></ul><ul><li>How much of the drug would be consumed if given for one week? </li></ul><ul><li>If the patient weighs 55 kg, how much of the drug is consumed per dose? </li></ul>1.25mg/kg x 55kg = 68.75 mg/dose 68.75mg/dose x 4doses/day x 7 days = 1925mg
  19. 19. <ul><li>19. The patient is given IV, 200 mg/ml of Dopamine HCl in water solution to be infused in 8 hours. </li></ul><ul><li>If 10 mg/kg weight per hour is the dose and the patient weighs 50 kg, how much of the drug in mg is needed by the patient? </li></ul><ul><li>How many mg of the drug is contained in 1 L of the solution? </li></ul>c. Find the infusion rate of the 1L solution in gtt per minute. 200mg/mL x 1000mL/1 L = 200000 mg/L 10 mcg/kg x 50kg = .5 mg 1L x (1000mL/1L)x (1mL/16drops) ÷ (8hrs x 60mins) = 31.25 gtt/min
  20. 20. <ul><li>20. </li></ul><ul><li>How many grams of pure merthiolate is contained in the 7% stock solution? </li></ul><ul><li>How many ml of 0.5% merthiolate solution can be prepared from one pint of 7% merthiolate solution? </li></ul>1 pint = 500ml 0.5 : 7 = 500 : x 0.5x = 3500 x = 7000ml 0.07 x 500 = 35 ml or 35 g
  21. 21. <ul><li>21. </li></ul><ul><li>How much grams of the solvent or diluent would be used in preparing the said solution? </li></ul><ul><li>How many grams of KMnO 4 solution was used to prepare 2 liters of 0.5% solution? </li></ul>2L x 1000mL/1L x 0.005 = 10g 2000ml – 10ml = 1990mL
  22. 22. 22. A. How many mg of NaHCO3 solution would be needed to prepare 40 oz of 1:100 NaHCO3 solution? 40 oz/ 0.01 = 1200000/ 0.01 = 12000 mg B. How many mL of the 1:100 NaHCO3 solution was prepared? (Note: 1 oz = 30 mL) 40 oz (30 ml/1 oz) = 1200 mL
  23. 23. <ul><li>23. </li></ul><ul><li>How much water would be added to prepare the 15% solution? </li></ul><ul><li>How much of a 15% glucose solution may be prepared from 2.5g of glucose? </li></ul><ul><li>If 7.5 g were used, how much solution can be prepared? </li></ul>2.5g ÷ 0.15 = 16.67g or 16.67 mL 16.67 – 2.5 = 14.167 mL 7.5 ÷ 0.15 = 50 mL
  24. 24. <ul><li>24. The antibiotic in dry form is contained in 10 ml vial. The label written is 2g/5,000,000 units. </li></ul>a. How much distilled water should be added to prepare the 10 ml solution? <ul><li>If the desired dose is 1 ml, how many units are there in one dose? </li></ul><ul><li>How many mg are there in one dose? </li></ul>d. If given bid, how long will the prepared solution last? 10ml – 2 g or ml= 8 ml 10ml : 5000000 = 1 ml : x x = 500000 units 10ml = 5 g // 1mL = 200 mg 10ml ÷ 2 = 5 days
  25. 25. 25. Methicillin sodium 1.5 g, IM, q12h, daily for 5 days, was prescribed for a systemic infection. 4 g of the medication is available as a powder in vial. Directions state to reconstitute with 5.7 mL of sterile water for injection and shake well. Solution concentration will provide 500 mg/mL. <ul><li>How many mL of the drug should the patient actually receive per dose? </li></ul>B. How many mL of the drug should the patient actually receive per day? C. How many mg did the patient actually consume to complete the dosage? 1500 mL x ( mL / 500 mg) = 3 mL 3 mL x 2 = 6 mL 1.5 x 2 x 5 = 15 mL = 15 g = 15000 mg

×