Het managen van integriteit binnen organisaties workshop 15 oktober

339 views

Published on

Kunnen we iemands integriteit meten? In geval van Werving en Selectie of promotie van medewerkers zou dat een uitkomst kunnen zijn. In bepaalde gevallen kunnen we zelfs ronduit stellen dat wanneer de integriteit op voorhand gemeten zou zijn, dat veel schade had kunnen voorkomen. Han van der Pool en Dimmy van Zanten schreven een artikel in het boek "Over leven in werk". Tijdens het gelijknamige seminar voor de lancering van dit boek was Han van der Pool de begeleider van de parallelle workshop.

Published in: Business
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
339
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Het managen van integriteit binnen organisaties workshop 15 oktober

 1. 1. Hogeschool InHolland Han van der Pool 15 Oktober
 2. 2. * A. Meten van Integriteit? B. Vragenlijst morele redeneerstijlen (CVMR) A. Toepassingsmogelijkheden.
 3. 3. • Niet-integer gedrag en onethisch handelen kost organisaties veel geld • Effectiviteit van verschillende selectiemethodieken. • Organisatiecontext van groot belang bij ontwikkeling ?
 4. 4. * Integriteit wordt als een veelomvattend begrip gezien, maar is op basis van deze theorieën concreet te herleiden tot een aantal gedragingen en moraliteitsniveaus waarin individuen zich kunnen bevinden.
 5. 5. ethisch Thierry Henry stopte in de verlenging met zijn hand de bal vlak voor de achterlijn, vervolgens gaf hij een voorzet op William Gallas die op zijn beurt de allesbeslissende treffer binnenkopte. Daardoor plaatste Frankrijk zich ten koste van Ierland voor het WK in ZuidAfrika.
 6. 6. Overigens twijfelde Henry geen moment over wat hij moest doen. "Ik speelde natuurlijk gewoon door", zei de spits van Barcelona. "Ik hoorde immers ook geen fluitje van de scheidsrechter. Maar ik kan inderdaad niet ontkennen dat het hands was.” Had hij de handsbal moeten melden aan de scheidsrechter? o Ja o Nee
 7. 7. 15-tal morele dilemma’s die per video worden aangeboden. De deelnemer wordt gevraagd aan te geven wat hij of zij gaat doen en, de kern van de vragenlijst, waarom die keuze is gemaakt. De argumenten op basis waarvan een keuze wordt gemaakt is in te delen in een drietal redeneerstijlen
 8. 8. * Een collega MT-lid van je, Amanda, is de laatste tijd vaak afwezig. Zij geeft leiding aan de salesafdeling. Één van de medewerkers van de salesafdeling komt bij je op de kamer en vertelt dat het op de afdeling een chaos is sinds Amanda weg is. Iedereen doet maar wat en collega´s op de afdeling zijn gedemotiveerd. Ze heeft zelf ook moeite om zich te motiveren om naar haar werk te gaan. Het is jezelf ook al opgevallen dat Amanda vaak niet aanwezig is bij het MT-overleg. Daarom ben je je meer gaan verdiepen in het ziekteverzuim van Amanda. Uit die cijfers blijkt dat haar ziekteverzuim inderdaad hoog is. Het valt je op dat ze met name afwezig is als er sprake is van deadlines of wanneer er veel werk is. Benader je de directie om dit te melden? o Ja o Nee
 9. 9. Overwegingen: o Het wordt niet gewaardeerd binnen deze organisatie wanneer ik dit meld. o Dit is goed voor mijn eigen carrière. o Ik zoek het niet hogerop, maar spreek Amanda er zelf op aan. o Alleen de directie is in de positie om hier iets van te zeggen. o Ik vind dat ik niets kan zeggen over het ziekteverzuim van Amanda, dat is niet mijn zaak. o Ik ben bang dat Amanda het niet op prijs stelt en dat dit mijn relatie met haar beïnvloedt.
 10. 10. Onder het kopje ´Dominante stijl´ zijn de krachten en risico’s weergegeven die kenmerkend zijn voor de dominante stijl van de respondent.
 11. 11. Deze stijl kenmerkt zich door loyaliteit en het handelen naar wat de persoon wordt opgedragen. Aan de verwachtingen van leidinggevenden wordt graag voldaan. Beweegredenen hiervoor kunnen het versterken van de eigen positie binnen het bedrijf of de behoefte om te presteren zijn. Externe impulsen en beloningen kunnen als extra motiverend ervaren worden.
 12. 12. Deze stijl kenmerkt zich door het handelen naar de belangen en behoeftes van anderen en het bewaken van de harmonie. Personen met deze stijl van redeneren leiden meestal hun eigen morele principes af uit wat zij denken dat van hen verwacht wordt. Het volgen van de wetten en regels van de maatschappij is hierbij erg belangrijk, evenals het handhaven van de sociale orde.
 13. 13. Deze stijl wordt gekenmerkt door het handelen naar eigen ethische en morele principes. Waarschijnlijk zullen de eigen normen en regels standvastig gehandhaafd worden. Daarnaast is er een bewustzijn voor de behoeftes en meningen van anderen. Waarschijnlijk is er een vermogen tot het balanceren van eigen normen en waarden tegenover de normen en waarden van een ander.
 14. 14. * De theorie van Kohlberg is een cognitieve ontwikkelingstheorie en gaat ervan uit dat een individu cognitieve vaardigheden ontwikkelt als een resultaat van levenservaringen, die gebruikt worden bij het maken van beslissingen over morele dilemma’s. * Kohlberg ziet het proces van morele ontwikkeling als uitkomst van de morele cognitieve conflicten die individuen ervaren. Als individuen erin slagen het morele conflict te overwinnen dan zullen ze vooruitgaan in de stadia. * 3 moraliteitsniveaus, namelijk; preconventioneel, conventioneel en postconventioneel.
 15. 15. * Musschenga beschrijft een integer persoon als iemand die zich houdt aan wat hij/zij toegezegd en beloofd heeft, loyaal is aan de verplichtingen die de persoon op zich heeft genomen, er geen dubbele agenda op nahoudt en handelt in overeenstemming met de principes die hij/zij zegt te onderschrijven. * Geeft de meeste aandacht aan morele integriteit, wat volgens hem betekent dat een persoon zich identificeert met sociale morele waarden en principes.
 16. 16. oToepassing bij instroom ? oToepassing bij risicobeheersing ? oToepassing bij ontwikkeling ?
 17. 17. Wilt U met ons in contact komen dan kan dat via e-mailadres: han@vanderpool.com

×