Mandi wajib

11,179 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
3 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
11,179
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
25
Actions
Shares
0
Downloads
269
Comments
0
Likes
3
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Mandi wajib

  1. 1. PERKARA YANG MEWAJIBKAN MANDI Bersetubuh – sama ada keluar air mani ataupun tidak (perbuatan ini ialah apabila bertemu dua khitan iaitu memasukan hasyafah(batasan zakar yang disunat ke dalam faraj)) Keluar mani – sama ada sengaja atau tidak Mati Haid Nifas – darah perempuan selepas bersalin Wiladah – perempuan bersalin
  2. 2. RUKUN MANDI WAJIB 1. Niat untuk mengangkat hadas besar “Aku berniat mengangkat hadas besar kerana Allah Taala” 2. Membasuh seluruh anggota badan yang zahir Wajib meratakan air ke seluruh badan termasuklah rambut,bulu-bulu yang terdapat pada anggota badan, kulit telinga yang disebelah luar, kemaluan perempuan yang zahir pada masa ia duduk membuang air kecil dan kemaluan lelaki dan perempuan di sebelah belakang yang zahir semasa membuang air kecil. Rambut hendaklah dibuka ikatan(diuraikan)
  3. 3. CARA-CARA MANDI WAJIB PERKARA WAJIB 1. Niat 2. Membasuh seluruh anggota yang zahir dengan air termasuklah kulit atau rambut. Air hendaklah disampaikan ke bahagian dalam rambut dan pangkalnya.
  4. 4. CARA MANDI YANG BAIK Al-Bukhari dan Muslim daripada Aisyah r.a meriwayatkan cara Rasulallah S.A.W mandi. Katanya: “ Apabila Nabi SAW mandi daripada janabah, Baginda memulakan dengan membasuh kedua-dua tangannya” Menurut riwayat Muslim: “ Kemudian Baginda mencurahkan air dengan tangan kanannya ke atas kirinya lalu membasuh kemaluannya”
  5. 5. Bagi perempuan yang mandi kerana haid disunatkan: Menggunakan sedikit kasturi atau benda lain yang agak wangi untuk membasuh dan membersihkan kesan-kesan darah dan bau yang tidak menyenangkan dengan cara meletakkan wangian-wangian itu di atas kapas dan dicalitkan ke dalam faraj(kemaluan) sebagaimana sebuag hadis yang diriwayatkan daripada Rasulallah SAW:  “Ambillah sedikit kasturi kemudin bersihkan dengannya”
  6. 6. PERKARA SUNAT MANDI WAJIB 1.Membasuh kedua tangan di luar daripada bekas air 2. Membasuh kemaluan dengan tangan kiri dan juga segala kekotoran yang ada pada badan 3. Berwuduk 4. Menyelati rambut kepala dengan air kemudian membasuh kepala tiga kali 5. Membasuh bahagian kanan dahulu kemudian kiri 6. Menggosok tubuh dan berturut-turut dalam anggota badan
  7. 7. 7. mengambil air dan membasuh seluruh tubuh yang berlipat seperti kedua telinga, lipatan perut, di dalam pusat dan ketiak 8. Membasuh sebanyak tiga kali sebagai kias kepada wuduk.
  8. 8. Peringatan!!!!! 1. Sekiranya terdapat najis di anggota badan maka wajiblah dibasuh najis itu terlebih dahulu. 2. Mandi junub boleh dirangkumi dengan mandi sunat sekali 3. Setelah mandi hadas besar, maka tidaklah lagi diwajibkan mengambil wuduk apabila hendak mengerjakan solat.
  9. 9. JENIS JENIS MANDI SUNAT 1. Mandi kerana hendak solat Jumaat Mandi dua hari raya Aidilfitri dan Aidiladha Mandi selepas mandikan mayat Mandi selepas sembuh daripada penyakit gila Mandi kerana hendak ihram Mandi selepas berbekam Mandi kerana hendak masuk Kota Mekah Mandi kerana hendak wukuf di Arafah

×